Šta je novo?

Marriott Hotel

Злато крије тајну

Ја сам мислио да су две златне фасаде правилни правоугаоници са двоструко симетричним прозорима, али сам се накнадно уверио да нису. Други су то сигурно већ приметили, ја - тек данас.
Наиме, прозори на оба дела иду у две благо косе, паралелне линије - у Васиној улици удесно гледајући одоздо ка горе, у Доситејевој улево.

image3821.jpg

image3822.jpg

Иначе, са занатске стране ове фасаде нису изведене баш најбоље. Златни лим је малко згужван у доњим ћошковима прозора; ако их не покрију нечим на тим местима, оштром оку ће то увек сметати. Понегде поред прозора је лим савијен, као да није било једнако простора за сваки квадрат.

Саша":9grnoazy je napisao(la):
Злато крије тајну

Ја сам мислио да су две златне фасаде правилни правоугаоници са двоструко симетричним прозорима, али сам се накнадно уверио да нису. Други су то сигурно већ приметили, ја тек -данас.

a ja tek sad :kk:

Саша":9grnoazy je napisao(la):
Иначе, са занатске стране ове фасаде нису изведене баш најбоље. Златни лим је малко згужван у доњим ћошковима прозора; ако их не покрију нечим на тим местима, оштром оку ће то увек сметати. Понегде поред прозора је лим савијен, као да није било једнако простора за сваки квадрат.

A sta ce tek biti za koju godinu kad sunce, kisa, snijeg i led budu poceli raditi :roll:

Igor":6wd6yuou je napisao(la):
A koji je to javni objekat bio tu pre hotela? Da nije mozda banka primerena koja je koristila prostor pre zatvaranja objekta?
Nije, nije ni "Jugodrvo", ne mislim da je bas legitimno uporedjivati "sta je pre bilo", bitno je sta se sada radi.
Mnogo sta bi promenili i prenamenili u gradu, ali to nije tema sve dok ne pocne da se radi na tome. Tj. jeste tema, ali treba najvise diskutovati i kritikovati kada nesto zaista pocne da se menja. To nije nista novo i neobicno za forum, a i sire.

Homer Jay":6wd6yuou je napisao(la):
I kad smo već kod samopoštovanja, izneću svoj, malo drugačiji ugao gledanja - čini mi se da mi možda, konstantno se fokusirajući na ono što nemamo, baš i ne cenimo ono što imamo. Već sam u nekim ranijim raspravama, u vezi sa tržnim centrima, na primedbu da oni narušavaju identitet Beograda, rekao (d'izvinete) "j***š ti taj identitet koji može da sruši jedan tržni centar". Pritom, ne mislim uopšte da je identitet grada slab - naprotiv, mislim da je isuviše jak da bi ga npr. srušilo nekoliko tržnih centara, ili u ovom slučaju - jedan hotelčić.

Pa, mislim da nije tacno da ne cenimo ono sto imamo, barem sto se mene tice. Nesto sto je lepo i pozitivno, cime se dicimo itd. se nekako podrazumeva i dovoljno je sto postoji samo po sebi, bez da se posebno hvalimo i zahvaljujemo bogu sto postoji.

Nije bas fer uopstavati kada se radi o jednom ovako konkretnom slucaju, te se kao argument koristi nekakav opsti nacin razmisljanja koji je pogresan, a koji ja navodno zastupam. Mislim da je fokus na ono sto nemamo apsolutno normalan, cak pozeljan, ali ne volim ni ja zastranjivanja tipa "nista ne valja", stavise, redovno sam najoptimisticnija bu**** u drustvu kada se diskutuje o raznim temama koje se ticu buducnosti i 'stanju stvari' generalno.

Nije isto trzni centar na periferiji (pa ni u rajnicevoj, mada sam generalno protiv) i osrednji hotel izmedju muzeja i pozorista. Nije isto izmedju i preko puta... ocekivao sam malo vise cepidlacenja bas oko ove teme.

Takodje, evo bliskijeg primera, ne svidja mi se sto je "ruski car" sada restoran vapiano lanca, pa neka su ga onoliko lepo sredili i oziveli iz mrtvila. Apsolutno nemam nista protiv lanaca poznatih restorana i hotela, ali kod nas je i McDonald's jos uvek ekskluzivno mesto za ekskluzivnu lokaciju, samo zato sto smo siromasna drzava, tako mu dodje. To je negde poenta mog stava protiv Marriott-a.

Minnheima":6wd6yuou je napisao(la):
Današnje oblikovanje grada podrazumeva heterogenost životnih obrazaca, jednu veliku mućkalicu najrazličitijih potreba i htenja, želja i ideja.
Centar grada je mesto ukrštanja, prožimanja, vrenja. U centru se susreću kultura i trgovina, stanovanje i poslovanje. Zato je u njemu toliko života i kada bi mu se oduzela bilo koja od navedenih dimenzija, za toliko bi nestalo njegove privlačnosti.

Eto, jos cu ja da ispadnem onaj koji je konzervativan :laugh:
Slazem se za heterogenost, dajem svoj glas za tu viziju, opet i u tome treba postojati nekakav red, pogotovu ako je u pitanju trg republike.
Eto, da od zgrade "dunav osiguranja" naprave hotel ne bih imao nista protiv, stavise. Pa ni od stare zgrade na uglu odmah pored u kojoj je "jugoeksport", i to bi bila malo drugacija prica.

Mozda je arhitekta izborom ovakve fasade htio zamaskirati cinjenicu o polozaju prozora ali ostrom oko beobuildovaca to nije moglo promaci :D

Или човек има мало шири поглед од већине вас? Као луди на брашно..

Danas sam video fasadu i ne sviđa mi se. Javljam utisak kako će mi izgledati kada budem bio pijan, možda promenim mišljenje.

vucko":2gvz5y3m je napisao(la):
Danas sam video fasadu i ne sviđa mi se. Javljam utisak kako će mi izgledati kada budem bio pijan, možda promenim mišljenje.

Hm, ne znam koliko ce to biti merodavno. Tada ce i babe da ti deluju lepe kao mlade devojke. :D

@Vucko
Bojim se da ces morati da budes mnogo, mnogo pijan... :(

20150607133533.jpg

20150607133537.jpg

Uz podrsku miksera za novi hotel raspisan je konkurs za umjetnicka djela koja ce krasiti sobe hotela

Видео сам вечерас хотел без скела, скинули су их.
Гледајући право од преко улице, испред Музеја, изгледа добро, модерно и друкчије, а злато га чини богатим. Истина, светлост је била слаба ... Приземље није завршено.

С те позиције се не види кров, који је веома сличан крову на Позоришту. Он се, у ствари, види тек са средине Трга, што је штета, јер, кровoви су једино што спаја две грађевине.

Опет, с Трга хотел изгледа најгоре, јер је огромна, превелика разлика у односу на Позориште. И преблизу му је. Да је нешто удаљенији, да има места за прелаз погледа с једне зграде на другу, било би боље. И, можда би боље било без решетке, она се некако истура и надмеће с околином.

Музеј је тренутно обмотан заштитним завесама па је тешко замислити како све изгледа кад се и он узме у обзир.

Добро и, кад скидају скелу? :roll:

Gde je autor našao inspiraciju?

Centre-George-Pompidou_1-630x315.jpg

127047251-france-paris-beaubourg-georges-pompidou-gettyimages.jpg

les-journees-europeennes-du-patrimoine.jpeg

Klasičan prst u oko, što tržni centar i treba da bude, ali izgleda da to pokušava i ovaj hotel da uradi. Nadam se da će imati neko LED osvetljenje.

Malo mi je falilo, ali razumem ih jer je bio cilj koji su i postigli, da bude drugačije od okoline. Cilj je postignut ovom arhitekturom, tu su Francuzi testirali psihologoju svog stanovništva. :D Ko je i kakvog je mentalnog stanja?
Nikada nisam bio u Francuskoj, Parizu a ni u ovom objektu.

smile462.gif

Играла се деца са главним градским тргом, шта сад..

Штета што се кров не види из овог угла, због решетке/мреже, већ тек негде од средине Трга. Веома је сличан крову Позоришта. Штета је зато што овако с нивоа улице не постоји веза са зградом Позоришта, а што се тиче Хотела као самосталног објекта, није штета.

Ако неко може да направи квалитетан снимак зграде с тог места (Трга), тако да се лепо виде оба крова, нека је објави овде.

Kada bude završena rekosntrukcija Narodnog muzeja i kada fasada bude očišćena i skele ukonjene, niko neće obraćati pažnju na ovu zgradu.

A i mislim da će investitor vremenom shvatiti da mu se ne isplati čišćenje i održavanje ove rešetke.

Vrh