Podseća me jako na mesto gde trenutno odsedam,
Queens West Development/Anable Basin u Njujorku. U smislu da je konfiguracija Anabl zaliva ista - mali zalivčić koji treba da se prenameni.
Iskreno, mislim da u slučaju Marine Dorćol dosta toga zavisi od vezivanja javnog prostora u Marini sa linijskim parkom. Drveće ispred centrale je loš izbor, ali je tzv "zelena" arhitektura interesantna. Za razliku od drugih zemalja, mi nemamo problema sa kišom, a moguće je da će navodnjavanje ići od sakupljene kišnice sa krovova. Nije nemoguće napraviti ove zgrade da izgledaju jako lepo, mada sumnjam da će tako biti u stvarnosti. Spratnost je dobra, u dijalogu sa blokom pored.
Postoje i mnoge negativne strane. Rešenje sa horizontalnim zauzimanjem prostora u prizemlju je jako loše iz perspektive pešaka, jer zauzima mnogo više prostora nego obično. Za razliku od zmijice, koja je klasični modernizam 1920tih, red zgrada ka Dunavskoj je kopiraj-nalepi arhitektura i sasvim je prenatrpan. Funkcioniše kao zid i sprečava dobru vezu linijskog parka sa Marinom. Velika je greška ne ostaviti veći otvoren prostor tu.
Ovde u Long Ajlend Sitiju
čovek ima fin pogled na reku i Menhetn, ali toga u našem slučaju nema jer je preko puta šuma i ravnica. Visoke zgrade takođe zahtevaju podosta održavanja, i na terasama je neprijatno već negde posle osmog sprata.
Amazonov projekat koji je planiran za ovo mesto je bio sa visokim zgradama, i iz njega se vidi koliko takva rešenja mogu da
još više zaguše prostor. Sada kad je Amazon hvala bogu oteran iz Kvinsa,
sa podosta javnog prostora i uz kompromisno rešenje bivših magacina niske spratnosti (
koji su sad restorani, jedan drži naš čovek imaju dobre ćevape) preko puta, prostor je ipak mnogo humaniji.