Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Vodena kapija predstavlja prolaz kroz priobalni bedem. Skoro čitav vek je ovaj deo bio nedostupan za arheološka istraživanja.
„Zato što je duž priobalnih bedema prolazila železnica. Ceo potez priobalnih utvrđenja bio je zasut jako velikom količinom nasipa za potrebe izgradnje železnice, i sama železnica je puno devastirala bedeme i sve arheološke slojeve na ovom potezu", rekla je Katarina Mitić, rukovodilac arheoloških istraživanja.

Aktuelna arheološka istraživanja sprovode se u okviru izgradnje Linijskog parka na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.Zajedno ih sprovode Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Arheološki institut Beograda i „Zelenilo-Beograd".

„U prvoj fazi radova uklonili smo pružni nasip visine četiri metra ispred kapije i tom prilikom otkrili smo trasu spoljnog priobalnog bedema, i priobalnog bedema", dodala je Mitićeva.

Vodena kapija Jedan je izgrađena od opeke austrijskog formata, imala je i baroknu fasadu, koja je značajno oštećena prilikom izgradnje pruge i pravljenja nasipa.

„Tako da je pre početka arheološkog istraživanja bio vidljiv samo deo svoda vrha kapije. Namera nam je da unutrašnjost kapije otkrijemo do originalnog nivoa praga unutrašnjosti kapije kako bi se kapija otkrila u svojoj punoj visini", najavila je Mitićeva.

Poslednja faza uključuje i arheološko istraživanje zemljanog nasipa. Na tom potezu očekuju da dođu i do ostataka srednjevekovnih bedema. Posle toga slede konzertvatorsko-restauratorski radovi.

 
IMG_20220417_144602.jpg
 
Kaко би боље изгледало да су за овај део уз зидине одабрали опеку и калдрму за подлогу, ограду и ове трибинице које праве од бетона.
 
Знам, није ово Деспот сити или Станишић да се користе стари материјали већ лоше замишљен покушај копирања High line из NYC ;)
 
Na temi o trolejbusima smo pomenuli Linijski park pa reko ajde da prenesem svoje misli o tome na ovu odgovarajuću temu.

Lično mislim da je Linijski park promašaj od projekta. Ne zato što ne želim zelenilo i park - želim ih. Ali zato što se ta ideja bazira na insistiranju da to bude jedna, jelte, neprekidna linija. Park - linija. Ja ne vidim smisao u tome. Pogotovu kada uzmemo u obzir da na 100-300 metara od planirane trase tog linijskog parka već postoje uređeni kej, pojas zelenila, igrališta, staze, klupe i odmarališta:
15985437.jpg

Ono što je potrebno da se uradi je da se ovakav koncept i uređenje nastave i šire dalje ka Pančevcu, Ade Huje i Karaburme. Dakle na dalje iza Marine Dorćol, oko Luke Beograd, ispod Pančevca, i onda da se spoje sa svojim pandanom tamo kod Ade Huje. A što se tiče štrafte oslobođenog prostora na mestu nekadašnje pruge - svakako da treba dići parkove na nekim mestima duž nje. Ali ne da se insistira da bude jedna neprekidna zelena celina koja će da uslovi i omete mnoge druge aspekte gradai saobraćaja (jer treba sve to skockati i orgranizovati) a za to vreme paraleleno s njom ide pojas reke koji se ne koristi (od Marine Dorćol sve do Ade huje) a nudi mnogo više i bolje opcije nego zbijeni park koji bi negde bio širok circa 30 metara.

Drugim, prostijim rečima, ja ako sam pešak ili biciklista koji se sad zatekao kod 25. maja ili kod Beton hale, i želim da šetam ili vozim ka Adi Huji, ili pak skrivenim lepim kutcima u Višnjici uz Dunav... Meni ne treba, niti želim, da se udaljavam od reke (pogotovu ne od prizora lepe leve obale Dunava pune drveća) da bih pojasom širokim 30 metara išao kroz urbano okruženje puno buke i zgrada okolo, i potencijalno prelazio 10ak saobraćajnica na tom putovanju, da bih stigao do Pančevačkog mosta i keja iza njega. Već mi treba kontinurani nastavak ovog prizora i koncepta sa slike iznad, koji će da nastavi da se prostire uz Dunav i posle Toplane Dorćol, oko Luke Beograd, da prođe ispod Pančevačkog mosta i spoji se sa kejom dalje niz tok reke. To treba ljudima, i to je pravo silaženje Beograda na reke.


Na sve to, dakle na stranu moj ukus i preference, mislim da se Linijski park prosto nikad neće kompletirati. Ne (samo) zbog investitora. Nego što je gnjavaža od projekta. Mislim da će napraviti neku malu štraftu parka i ostati na tome. Nije to baš tako jednostavno i bajno kao što oni predstavljaju po javnosti.
 
Poslednja izmena:
Нису ни требали да започну део уз тврђаву, већ одмах да раде најшири део, једини који има смисла да буде парк, од базена до марине. Мислим да ће парк на делу кроз Вилине воде бити комичан уз она распала складишта и ширину 1-2 колосека.
 
Oni ovde ne mogu da uklone ovaj patrljak pruge dokle god je luka tu (tj. dok se ne izmesti), jer se taj deo koristi za izvlačenje vagona iz luke pa se ide dole pored stare Dunav stanice ka Pančevcu, ako sam dobro shvatio. Tako da mogu donekle da urede taj deo oko 25. maja ali za dalje dok je luka tu ništa od parka.

Meni bi logično bilo da se krene u priču oko čišćenje onog haosa uz Dunav između keja Ada Huja i Pančevca i da se uradi kej sve do Pančevca (nekih 1000 m fali), a da se uporedo završava rekonstrukcija/širenje Dunavske, gde bi imao široke trotoare i bici staze, pa bi tako dobio preko Dunavske adekvatnu vezu dva keja, pošto luka neće skoro da se mrda.
 
Poslednja izmena:
Kao što sam ranije pretpostavio i pisao, zaista su stavili istu onu metalnu ogradu i, sem ako sedite na jednoj od retkih klupa ili stojite na sred krajnje uskog prolaza, zaista se ne vidi ništa bliže od Ratnog ostrva i njegovog priobalja. Evo snimaka sa pozicije šetača iz četri različita ugla u odnosu na ogradu.

IMG_1365.JPG


IMG_1364.JPG


IMG_1363.JPG


Konačno, ovo je vidik onoga ko šeta i pri tome gleda kuda ide. Pri tome to još zavisi i od smera kretanja, jer nije isto rastojanje od ograde.

IMG_1362.JPG


Ukratko, ovo je zaista jedinstveni primer apsurda. Napraviti šetalište pored reke u kome šetač vidi reku samo ako hoda glave okrenute pod uglom od 90 stepeni u odnosu na smer kretanja. Pa ima sledeći izbor: Ili da gleda reku zbog koje je tu i došao, ili da stalno naleće na druge šetače. Ne može obe stvari odjednom. A to šetanje sa "paradnim pogledom u levo" treba izvesti na stazi koja je široka tek oko 1 metar za jedan smer kretanja! Dakle genijalno.
 
Poslednja izmena:
Drugi problem je nesuđena druga ograda. Tj originalni bedem koji je po prvoj ideji trebao biti očišćen i popravljen, pa bi onda on sam služio i kao bezbednosna ograda šetališta i kao istorijski eksponat, tj deo Beogradske tvrđave koji se u jednom muzeju na otvorenom ovde izlaže pogledu. Onda su od toga odustali i stavili užasnu mat crno ofarbanu metalnu ogradu. Tako su izbegli da troše vreme i novac na popravku bedema. Međutim to izbegavanje ipak neće ići tako lako. Jer, gle iznenađnja! Došlo je proleće, i sve što raste ponovo počelo da raste ("...i treba da raste" kako se u pesmi kaže, ali ne baš ovde). Drugim rečima, bedem se svejedno MORA očistiti od zemlje i korenja koje se vrlo duboko ukopalo svuda u njemu. Što podrazumeva prilične radove jer je bedem decenijama zapušten i zato trošan, pa vađenje korenja neće ići tako lako. Posle to rasturanje znatnih delova bedema treba sanirati, rupe dopuniti novim kamenjem i zamalterisati. Što nije mali deo kompletne resturacije (a zašto smo onda stavljali metalnu ogradu?). Ili, a izgleda da će tako biti, treba ponovo da bude obrastao pravim tepihom trnja i puzavica?

IMG_1367.JPG


IMG_1369.JPG


img_7509-jpg.127376


img_7169r-jpg.127380


IMG_9595.JPG
 
Poslednja izmena:
Tu je i ono nesrećno, pre par decenija pridavljeno drvo koje negde pri vrhu služi za vezivanje splava. I ono ponovo pokušava da razvije krošnju. Moraće da se odluče da li je zelenilo (delimično) uklonjeno samo zbog svečanog TV otvaranja, ili neko stvarno ima nameru i da uredi i da kasnije ODRŽAVA ceo ovaj potez. A ne vidim kako bi ovo poslednje mogli da postignu bez bar nekog sređivanja bedema.

IMG_1240c1r.JPG


IMG_1240c2r.JPG
 
Ja bih to jos dalje, posle pancevackog mosta.
Upravo tako. Ne smatram da Novak ne zasluzuje lokaciju ispod Kalemgadana i nisam postovalac Birnovog izvestavanja, ali realno retko ko ima toliki autoritet i popularnost da je prosto steta to ne utilizirati. Njegov bi centar generisao polje gravitacije u krugu od 500 m gde god da je na mapi grada ubo sestarom, pa makar to bila i Karaburma. Da sam ja urbanista i sto kazu da se ja pitam, dao bi mu trecinu Ade Huje. To je skoro 10 pita vise od centra na Dorcolu. Naravno pod uslovom da izgradi prikladne sadrzaje i omoguci javni pristup bar polovini istih. To bi zadovoljilo i halapljive striceve i sa druge strane pokrenulo fisiju i dalo sansu za razvoj policentricnosti. A po izgradni novog mosta i tunela u bul.D Stefana i uz temeljan ekoloski program ta bi Lokacija mogla jednog dana lako da rastereti Adu koja leti izgleda kao plaza u Dalianu
 
Poslednja izmena:
Vrh