Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.781
Koliko sam ja shvatio značenje pojma konzervacija u arheologiji, to znači "sačuvati od daljeg propadanja". Jedino to i ništa više od toga. Nigde se ne kaže da to posle toga postaje upotrebljivo za savremeno korišćenje. Nego se posle ili zatrpa, ili se oko toga postavi ograda da niko ne može da priđe, već samo da gleda u "konzerviranom stanju". Slažemo se, samo je u pitanju terminološki nesporazum. Međutim to je ovde ipak važno jer Zavod za zaštitu spomenika zvanično spominje samo istraživanje i konzervaciju, a rekonstrukciju ako bude moguće. Pričam po sećanju, ali mislim da stvarne formulacije imaju otprike taj smisao. Međutim meni izgleda da je za bilo kakvu savremenu upotrebljivost nepohodna rekonstrukcija u bar nekoj meri, ili recimo da se može upotrebiti i termin adaptacija. Treba reštiti kako će izgledati i od čega će biti pod, gde će biti stepenice, eventualni rukohvati, kako odvoditi kišnicu i gde su cevi za to, kuda provući instalacije recimo osvetljenja, jer to znači da nešto treba kopati ili pričvšćivati, itd. Ništa od tih dodatnih radova ne pokriva termin "konzervacija" budući da se tu starom objektu dodaje nešto što ranije nije postojalo. Želim prosto da znam šta nameravaju, i to na vreme, dok se još radi, a termin konzervacija ne uliva veliku nadu.
PS. Našao sam njihovu objavu:
PS. Našao sam njihovu objavu:
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd
March 29 at 11:44 AM ·
Археолошка истраживања Водене капије 1
на приобалном бедему Београдске тврђаве
Републички завод за заштиту спомника културе је 21.03.2022. године започео заштитна археолошка истраживања Водене капије 1 на приобалном бедему Београдске тврђаве, у сарадњи са Археолошким институтом – Београд и ЈКП „Зеленило-Београд“. Ископавања се обављају у оквиру реализације прве фазе радова на изградњи Линијског парка, на потезу од Бетон хале до бастиона Св. Јакова.
Међу утврђењима Београдске тврђаве појас приобалних фотификација остао је до сада најслабије истражен. Услед положаја савремене инфраструктуре и високог нивоа подземних вода, био је недоступан истраживачима.
Poslednja izmena: