Na temi o trolejbusima smo pomenuli Linijski park pa reko ajde da prenesem svoje misli o tome na ovu odgovarajuću temu.
Lično mislim da je Linijski park promašaj od projekta. Ne zato što ne želim zelenilo i park - želim ih. Ali zato što se ta ideja bazira na insistiranju da to bude jedna, jelte, neprekidna linija. Park - linija. Ja ne vidim smisao u tome. Pogotovu kada uzmemo u obzir da na 100-300 metara od planirane trase tog linijskog parka već postoje uređeni kej, pojas zelenila, igrališta, staze, klupe i odmarališta:
Ono što je potrebno da se uradi je da se ovakav koncept i uređenje nastave i šire dalje ka Pančevcu, Ade Huje i Karaburme. Dakle na dalje iza Marine Dorćol, oko Luke Beograd, ispod Pančevca, i onda da se spoje sa svojim pandanom tamo kod Ade Huje. A što se tiče štrafte oslobođenog prostora na mestu nekadašnje pruge - svakako da treba dići parkove na nekim mestima duž nje. Ali ne da se insistira da bude jedna neprekidna zelena celina koja će da uslovi i omete mnoge druge aspekte gradai saobraćaja (jer treba sve to skockati i orgranizovati) a za to vreme paraleleno s njom ide pojas reke koji se ne koristi (od Marine Dorćol sve do Ade huje) a nudi mnogo više i bolje opcije nego zbijeni park koji bi negde bio širok circa 30 metara.
Drugim, prostijim rečima, ja ako sam pešak ili biciklista koji se sad zatekao kod 25. maja ili kod Beton hale, i želim da šetam ili vozim ka Adi Huji, ili pak skrivenim lepim kutcima u Višnjici uz Dunav... Meni ne treba, niti želim, da se udaljavam od reke (pogotovu ne od prizora
lepe leve obale Dunava pune drveća) da bih pojasom širokim 30 metara išao kroz
urbano okruženje puno buke i zgrada okolo, i potencijalno prelazio 10ak saobraćajnica na tom putovanju, da bih stigao do Pančevačkog mosta i keja iza njega. Već mi treba kontinurani nastavak ovog prizora i koncepta sa slike iznad, koji će da nastavi da se prostire uz Dunav i posle Toplane Dorćol, oko Luke Beograd, da prođe ispod Pančevačkog mosta i spoji se sa kejom dalje niz tok reke. To treba ljudima, i to je pravo silaženje Beograda na reke.
Na sve to, dakle na stranu moj ukus i preference, mislim da se Linijski park prosto nikad neće kompletirati. Ne (samo) zbog investitora. Nego što je gnjavaža od projekta. Mislim da će napraviti neku malu štraftu parka i ostati na tome. Nije to baš tako jednostavno i bajno kao što oni predstavljaju po javnosti.