Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Jesu li konačno pustili bici stazu do 25 maja?
Vidim na jednoj od slika da su nešto krpili spajali stazu onako amaterski :ROFLMAO:
 
Како да је пусте кад је све пресечено код Водене капије.
 
Али стаза је физички пресечена код капије. Једино да се бициклисти пентрају на зидине што није баш безбедно.
 
Нема прецизних информација. Наводно неки проф. са архитектонског мора то да исправи пошто су се упустили у авантуру без адекватне припреме.
 
Još jedno obećanje ode u vetar, i ne znamo gde ćemo i kada ponovo ga videti.

Gradskom zelenilu, koje je izvođač radova na fazi 1 Linijskog parka, je konačno pukao film, pa su rešili da ONI nešto urade sa Vodenom kapijom 1. Misteriozni profesor koji tobože radi novi projekat se nikada nije ni oglasio a kamoli pojavio sa tim novim projektom. A bila je i najava nekog konkursa za izvođača koji ima licencu i sme da radi ovlašćene rekonstrukcije starih bedema i Vodene kapije. Ni o tome više ništa nismo čuli. Sada su se pojavili ljudi iz gradskog Zelenila i upravo planiraju kako da naprave improvizovani most preko rupe. Sa spoljne strane, do puta, će napraviti betonski zid "da se zemlja ne obrušava". A sa rečne strane će u rovu prvo izbetonirati neku vrstu grede-postolja na kome treba da stoje stubovi, a na tome pešački most od čeličnih profila. Tobože "privremeno". Možete zamisliti na šta će sve to ličiti. Još malo betona, kad su već tako počeli betonirajući spoljne priobalne bedeme zbog užasne i neprovidne metalne ograde od crnih traka, a sada još i metalne cevi i grede. Doduše stvarno nema smisla da već godinu dana ceo Beograd planinari po bedemima usput uništavajući ono što je preživelo i Turke i dve naleta Germana. Pošto je očigledno da se ovo ne bi radilo da je konačno rešenje čak i na nekom dalekom vidiku, izgleda da smo ponovo naivno poverovali u obećanja, u rekonstruisanu Vodenu kapiju, u istraživanje bastiona Sv. Jakova, i u sve ostale dečije bajke. 😵‍💫


IMG_5892.JPG


IMG_5888.JPG


IMG_5893.JPG


IMG_5738.JPG


IMG_5732.JPG


IMG_5734.JPG


IMG_5736.JPG
 
Nerealno da nije ovo sredjeno :(

Bilo bi lepo da neko posalje pismo Beokomu i da napise "ako ce ovo da potraje dok resite sa arheolozima napravite obilaznicu".
 
Па кад су аматерски приступили простору. Глупи политички исфорсирани пројекат на замисао лажног доктора Синише Малог.
 
Problem je što sve što se radi, radi se sa pretpostavkom da ne postoje nikakvi arheološki nalazi na tim lokacijama, nego čist teren za rad.
 
Зидине и њихови остаци испод слојева земље су максимално игнорисани при планирању. Површни приступ.
 
Stari bedemi ... nije to ništa, možemo mi da napravimo i starije i čvršće, od betona!

IMG_6076.JPG


IMG_6078.JPG


IMG_6080.JPG


IMG_6083.JPG


IMG_6084.JPG


IMG_6087.JPG


IMG_6091.JPG


IMG_6093.JPG


Priprema osnove za novo betoniranje sa spoljašnje strane kapije, u rovu.

IMG_6096.JPG


... ili bar ovaj novi dodatak takav utisak ostavlja. U redu, jesu stavili geotekstil između betona i bedema ili zemlje. Bar je to pohvalno. Biće lakše da se naknadno odvoji jedno od drugog, ali ipak: Zar je OVO način da se postupa sa Beogradskom tvrđavom, najvažnijijim i zakonom zaštićenim ostatkom starog Beograda? Samo zato što ne mogu da se dogovore kako dalje?

Ako razdvajanje i neće biti problem zato su sada stvorili druge probleme. Kako misle da kasnije izvade ovako uglavljene betonske grede? Ili ovako dugačke? Ovaj beton će prvo morati da se razbija kompesorom ili drugim vibracionim uređajem u više manjih komada. To je kao ozbiljan zemljotres za sve što se u okolini nalazi. A pogotovo za nešto ovako staro i već napuklo na više mesta, sa nepozantom statikom ali zato poznatom činjenicom da je voda isprala i odnela deo zemljišta ispod kapije (depresija na kaldrmi poda prolaza), pa je pitanje na čemu se kapija drži, i to napukla, u više odvojenih delova. Ili recimo, ovako su stvoreni novi bazeni i nove putanje za površinsku i podzemnu vodu, pa će od sada ona da se drenira na drugi način, ko zna kojim novim kanalima ispod kapije. Dok je kapija bila zatrpana to nije bio problem pošto je samo manji deo površinske vode ulazio ispod nje. Ali posto je otkopana, to sada JESTE problem. Otvoreni arheološki ostaci ne bi smeli dugo da stoje bez početka radova na rekonstrukciji ili bar nekom obezbeđivanju (krov, drenaža, rešenje nove statike). Naravno da nova drenaža nije urađena. Nije završeno čak ni samo iskopavanje, a kamoli nešto dalje od toga. Sve na slepo, bez plana i verovatno bez konsultacija sa bilo kakvim stručnjacima.
 
Neverovatno. Pa dajte izvezite ih u UK da izbetoniraju Stonehendge, šta ga j****

Oni što narod voli narodu treba dati. Bukvalno sutra da nemaju leba da jedu, a tako su glasali, samo siker bre!!
 
Projekat: Betoniranje Vodene kapije.

Današnji radovi.

Sa unutrašnje strane kapije se nije mnogo promenilo, beton je ostavljen da se osuši. Dodate su potporne šipke.

IMG_6173.JPG


I daske koje bi trebale da drže zemlju da se ne obruši zbog vibracija sa puta. Tako ćemo na jednoj vizeuleno upečatljivoj gomili imati kamen, cigle, beton, metalne šipke, drvene daske, šljunak i zemlju.

IMG_6179.JPG


Ovdje je beton uglavljen u udubljenje u zidu, pa ga neće biti lako izvaditi.

IMG_6180.JPG


Glavne aktivnosti su međutim bile sa spoljne strane Kapije.

IMG_6182.JPG


IMG_6183.JPG


Smislili su DVOSTRUKI, paralelni zid od armiranog betona. Ako su okca na mreži betonskog gvožđa 10x10cm, onda će širina armirano-betonskog zida na najužem delu, pri dnu, biti čak 70 cm! To bi bilo dovoljno i za bunkere.

IMG_6185.JPG


IMG_6189.JPG


IMG_6190.JPG


Obratite pažnju da levi betonski zid nema posebnu, čvrstu, levu oplatu (samo gumenu izolaciju), nego se oslanja na spoljni priobalni bedem. Koji se ka vrhu sužava, tj unutrašnja ivica mu je zakošena ka reci. Dakle, ako ostane ovako bez vertikalne leve oplate, beton će se ka vrhu širiti i tako delom svoje ogromne težine oslanjati na stari bedem. Pošto zemlja u rovu pod tako ogromnom novom težinom mora da se slegne (plus što je puna blata i vode), sva ta težina će se prebaciti na odavno stabilizovani stari bedem i početi da ga polako mrvi. To je inače oko 3,6 metra visine, 0,7 metra širine i recimo 15 m dužine samo za pravoliniski deo spoljnog zida koji je paralelan sa rekom. Znači oko 38 kubnih metara armiranog betona ne računajući proširenje ka vrhu. Ako uzmemo da običan beton ima 2400 kg/m3, bez gvožđa, to je bar 90 tona samo za to parče jednog spoljnog zida koji se "naslonio" na stari bedem. Koji će ga verovatno uskoro kompletno nositi na sebi pošto će ovaj novi od 90+ tona bar malo da potone u blato. I to je samo jedan od problema.

IMG_6196.JPG


Pitanje je šta nameravaju sa delom koji izlazi u reku i svim ovim nestabilnim šutom.

IMG_6194.JPG


I tako je projekat rekonstrukcije Vodene kapije tužno završio. Da ne spominjem ostatak priobalnih bedema.

IMG_6195.JPG


A što je najgore, izgleda da je Zavod za zaštitu spomenika kulture bio, pogledao šta se radi, i otišao bez reči. Nisu zaustavili radove.

Kako misle da jednog dana izvade sav ovaj beton bez oštećenja Kapije? Za koju, usput, i ne znaju u kakvom je stanju i koliko je statički stabilna, jer je nisu otkopali i pogledali na čemu se drži i kakvo je zemljište na kome stoji. Iako je lako videti da je svod prolaza kapije kompletno pukao na bar dva ili tri mesta, po čitavom luku? I iako je jasno vidljivo da je deo zemljišta na podu prolaza POTONUO, zajedno sa kaldrmom, zato što ga je isprala voda koja očigledno teče negde ISPOD kapije? Znači da je kapija VEĆ krajnje osetljiva i nestabilna, a ipak se niko nije potrudio bar i da je samo iskopa do kraja, i zatim pogleda u kakvom je stanju. I sada će neko da razbija ili seče par stotina tona armiranog betona koji direktno naleže na nju i prenosi sve vibracije!? Pa sve zajedno se može srušiti ili smrviti daleko pre nego što izvade sav ovaj beton. Setite koliko je trošan Beogradski peščar od koga je napravljen dobar deo tvrđave pa i Vodena kapija. Ostaće samo beli prah. Meni je ovo prosto neshvatljivo.

Šta se desilo sa najavljenim NOVIM projektom rekonstrukcije (bar treći od početka)?
Koji je to profesor arhitekture uzeo da ga radi i šta se sa njim posle desilo? Umro? Ostavio sve i otišao bez adrese? Odbio da radi pod ovim uslovima? Možda je OVO njegov projekat?
Ko je smislio ovo što se sad radi? Po kom projektu se radi? Čijem?
Šta kažu u Zavodu ako su već videli sve ovo?
Šta će biti dalje? Kakav je SAD plan?
...
 
Iz Politike, 21. Jun 2022.

Истраживачко-археолошки радови на Воденој капији један, широј јавности познатој однедавно, када је почела изградња Линијског парка, приведени су крају. У току је обрада налаза и њихова конзервација, а затим следи и израда пројекта обнове. Како је објаснила Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе, после завршених радова утврђено је да се мора кориговати пројектована траса пешачке и бициклистичке стазе.

– Предвиђено је да пешачка и бициклистичка стаза иду спољним делом бедама како би Водена капија била видљива и презентована на прави начин. Планирано је да се кроз њу може пролазити, што подразумева и изградњу степеништа да би се могло доћи до саме капије, јер је њена кота око четири метра нижа у односу на тај део приобаља. Да би све било урађено како ваља, за радове на тој корекцију пројекта ангажован је стручњак, професор Архитектонског факултета, који је иначе упућен у послове конзервације овог простора – рекла је Ђукановићева.

Да пешачка и бициклистичка стаза треба да иду спољним делом бедема, потврдио је и Марко Стојчић, главни градски урбаниста. Он је истакао да се послови на делу који није баш близу капије обављају неометано и да се упоредо ради и на корекцији пројекта.

Мислим да ово неће много успорити послове на Линијском парку. Ако и буде неког успоравања, оно не би требало да буде дуже од две недеље – рекао је Стојчић.

 
Vrh