Na ovakvim forumima koje cita veliki broj zainteresovanih sugrađana a ne postoji cenzura vec svako pise i sta zna i o cemu nema pojma je opasno pisati van svog licnog profesionalnog znanja s obzirom da na taj način je moguće dovesti citaoca u zabludu.
Pre nego sto iznesem kritiku na neke od prethodnih objava zelim da pohvalim nekoliko članova koji su u formi kratkih reportaža dokumentovali napredak (užasno spor) radova sa komentarima (uglavnom negativnim) o istim. Svakako su te reportaže odlična baza za diskusiju. Takođe, bilo je zanimljivih predstavljanja predjasnjeg stanja bedema i mesta gde je nekadasnji bedem u koliziji sa radovima na linijskom parku.
Vezano za negativne komentare o tribini- Priča da tribina ugrožava nasip nije tačna. Nasip se ugrožava ako se izgradnjom nekog objekta smanjuje poprečni profil za rečni tok ili visina nasipa. Tribina nema negativni uticaj ni na jedno ni drugo. Na mnogim šetalištima pored reke, čak i kod nas, imate sličnih formi oblika. Neko je zamerio što je tribina od betona. Pa od čega da bude a da traje narednih 30,40 godina? Od blata ili opeke? Naravno da je katastrofa da ostane samo beton i siguran sam da je to samo dobra podloga a da ce preko ići neki adekvatan materijal na kojem će moći da se sedi, da bude trajan I da vizuelno ne štrči od ambijenta (kod hrama su prvobitno tako ređali ploče maltene bez podloge pa su sve popucale, kada se uradi kvalitetna betonska podloga može da predje preko i kamion neće se ništa desiti, najgluplje je raditi tako da na svakih 3 godine moraš ponovo da radiš). Ako se sa tog mesta gde će biti tribina pruža lep pogled, a pruža se, ideja da se napravi mesto gde će moći da se sedne i odmori od šetnje ili vožnje bajsa je odlična.
Priča da su tribine ali i druge pozicije u kolizji sa nekadasnjom obaloutvrdom je višeslojna. Prvo treba napraviti razliku ako je to ranije bio bedem (praktično deo tvrđave) ili obaloutvrda. U arheološkom smislu nije isti značaj i ne čuva se na isti nacin. Ako je bila obaloutvrda, definitivno, ona se kao takva više neće koristiti s obzirom da vreme i razvoj grada, a pre svega visina reke zahtevaju obaloutvdru sa većom kotom i ona će zbog potreba grada biti zatrpana zato što je tako ispravno. Drugo, imajući u vidu da je tu išla trasa železnice ja sam mišljenja da se prilikom radova na istoj ta obaloutvrda porušila zbog potreba izgradnje železnice a da su delove gde su veliki objekti kao što je vodena kapija samo zatrpali. Danas koliko vidimo vodenu kapiju su iskopali i gledaju kako da je uklope u druge radove ali bedema ili obaloutvrde nema a ako su visinski došli do kote gde je bila vodena kapija morali su da naiđu i na obaloutvdru.
Koliko znam, svi ovi radovi se izvode na bazi idejnog rešenja koje je rađeno za potrebe plana, a u formi održavanja gradskog zelenila i to je ono što je pogrešno i što može da prouzrokuje štetu.
Ja podržavam svaku inicijativu i peticiju koja ima za cilj da istera nesto dobro. Ne volim kritiku samo da bi se kritikovalo ili zaustavilo nešto već da bi se nešto unapredilo. Sa beogradskih taksista na sve nas je prešla osobina da svi sve znaju i svi bi da nešto dzangrizaju. Moje mišljenje je da se ne treba buniti protiv projekta čak ni protiv radova, a imajući u vidu da svi znamo kakvo se nacionalno 'blago' nalazi u blizini da inicijativom i peticijom trebamo da insistiramo da se radovi sprovode u dobrom pravcu i da se privedu zakonu i struci (kako gradjevinskoj, arhitektonskoj tako i arheološkoj)