Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Znam taj kraj vrlo dobro kao i te stanove, uglavnom davani visokim cinovnicima. Koliko znam tu nije kliziste, ispod je stena. Video sam jos jedan stan pre par godina u prizemlju (sa basticom), isto je imao pukotine ali nije delovalo nista strasno. Po meni dosta fino naselje, relativno blizu glavnih ulica a opet u mirnom kraju. Jedino sto mi moze predstavljati problem kod tih stanova sa bastom je nedostatak dnevnog svetla ali i to zavisi kako je stan pozicioniran.
 
Gleda na zapad ali ima i par bocnih severno orijentisanih prozora. Tako da nema svetla toliko ujutru, nego popodne. Bas kao i stam u kojem sam trenutno, i to mi sasvim odgovara.
 
sta znam evo slike
X3AvPEc.jpg
par miimetara...
 
Ako ima staticara na forumu: da li je bezbedno u betonskom zidu otvoriti vrata 80cm sirine oko dva metra visoku? I da li trba traziti dozvolu od neke institucije. Ne znam sa li je zid noseci I susedni je betonski na 4m a on jeste sogurno npseci
 
Каква су искуства са 5 солитера на Бањици? Видим доста се продаје ту. Исто и за солитере код вождовачке цркве, и у Грчића Миленка на Врачару
 
Kako sto pribliznije steci utisak o zvucnoj izolaciji izmedju stanova u zgradi, pre kupovine? Postoje li neki propisani standardi u vezi zvucne izolacije koji se danas koriste u novogradnji a koje mogu da trazim od investitora na uvid u dokumentaciji da su ispostovani? Mogu li se uopste osloniti na takve stvari sto pisu na nekom papiru?

Posebno me zanima izolacija na udarne zvuke sa sprata iznad (hodanje na petama, trcanje dece, hodanje po parketu u cvrstoj obuci tipa cipele, stikle, klompe). Mogu li se takve stvari nekako proveriti pre kupovine?
 
Odlično pitanje.

Naravno da će vam agenti reći da je izolacija odlična, ali njima ništa ne treba verovati.

Teoretski možeš da zamoliš komšije da lupaju dok ti gledaš stan - ne vidim zašto bi ti agent to zabranio. Mnogi potcenjuju uticaj buke iz susednih stanova, a to bi meni sada bila jedna od najvažnijih stvari kod kupovine stana.

Teoretski sve može da se sredi, ali gubi se 10-ak centimetara u slučaju dodatne izolacije.
 
upravo to, moze da se sredi ali se gube kvadrati, retko ko od investitora postavlja izolaciju izmedju stanova jer onda i stan gubi na kvadratima pa i naplate manje.
 
Kad kazete "sve moze da se sredi", jel pod tim mislite da ja mogu kad se uselim da naknadno da postavim izolaciju sa moje strane i da to stvarno smanji ili eleminise buku?
Recimo da hocu da izolujem samo jednu sobu, onu u kojoj spavam, i da sam spreman da se odreknem tih 10cm sa svakog zida, sta mogu da uradim?
 
Postoje materijali koji smanjuju buku. Napravi se konstrukcija za gipsane zidove, a direktno na zid se stavi taj materijal, pa preko nje gipsane table.

Prednost je što tako možeš da izvedeš i nove utičnice za struju i da sprovedeš kablove za internet, zvučnike... Gubi se do 10cm prostora kod svakog zida.
 
pa ne mora bas 10cm, sve zavisi od postojece izolacije i materijala koji se ugradjuje, npr azmafon je 2-3cm i gips na to znaci oko 5cm je neki minimum za neku dodatnu izolaciju. Svakako 10cm je mnogo bolje ali se vise gubi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=690588#p690588:dvbnyt4h je napisao(la):
astrodule » Čet Dec 19, 2019 5:42 pm[/url]":dvbnyt4h]
Teoretski možeš da zamoliš komšije da lupaju dok ti gledaš stan - ne vidim zašto bi ti agent to zabranio. Mnogi potcenjuju uticaj buke iz susednih stanova, a to bi meni sada bila jedna od najvažnijih stvari kod kupovine stana.

Da zamislimo da ovako nesto proba u svim stanovima koje pogleda,novim,starim kakvim god,na kraju nece kupiti nijedan,jer od udarne buke nema dovoljno efikasne izolacije,tu je glavni faktor kakvog komsiju imas,ali i to je promenljiva kategorija,danas je neko ok vec sutra dodje neki olos,ako ga vec toliko brine buka okolo treba da gleda kucu a ne stan.
 
Ima izolacije Stave R60 izmedju zidova i da vidis kako neces mnogo cuti. Stavi 3 puta R-60 i neces cuti nekoga ni da vristi.
Na kraju krajeva ako ti to toliko smeta onda treba ipak razmotriti kupovinu kuce :)
 
Nesto mi nije jasno kod te izolacije sa unutrasnje strane mog stana. Zvuk je talas i on se prostire u svim pravcima i kroz zidove i kroz vazduh i obilazi prepreke. Ako ja recimo izolujem samo spavacu sobu i to dobro, zar nece onda zvuk da dolazi iz drugih prostorija mog stana koje nisu izolovane? Ok mogu da zatvorim vrata izolovane sobe ali ne znam koliko ce to pomoci ako i ona nisu od izolacionog materijala.
Ako neko na spratu iznad pomera namestaj ili skripi stolicom u kuhinji to se prenosi dole ispod do moje kuhinje pa onda kroz moj stan i ulazi u moju spavacu sobu.

A druga stvar koja mi nije jasna je to da ako postoji samo jedna rupa ili procep u izolaciji zvuk ce da "curi" kroz nju. Npr. cevi centralnog grejanja koje prolaze kroz celu vertikalu zgrade, one ulaze u plafon i u tom delu oko njih je uvek neka pukotina u betonu ili neki "luft". Cesto u kuptailu cujem komsije vise nego u drugim delovima stana i cujem da se zvuk prostire iz dela gde ulaze cevi. Pored njih tu su i ivice gde se spajaju zidovi, ili zidovi i parket, ili zidovi i vrata... To mi deluju kao potencijalni delovi kroz koje bi zvuk mogao da se provuce.

Ovo je sve neko laicko razmisljanje, verovatno je sve to na neki nacin reseno ali ne znam gde da procitam o tim stvarima na netu pa ako neko ima neki korisni link neka baci.

I da kupovina kuce jeste opcija ali jos uvek primarno razmisljam o stanu za sad, i to uglavnom stara gradnja zbog finansijskih razloga.
 
I ja sam razmišljao o tome jer imam jedan stub koji štrči iz zida i koji ne bih izolovao. Sve su to krpljenja kada arhitektonski nije predviđena bolja izolacija. Naravno da će zvuk naći neki put, ali sigurno će opisana izolacija rešiti bar veći deo problema.

Što se tiče izbora kuća ili stan, u oba slučaja može da vam zapadne komšija bu****. Dovoljno je da ima psa koji laje ponekad ili decu koju nisu vaspitali i više nema mira i uživanja u dvorištu (ili unutar četiri zida).

Što se tiče plafona ista stvar. Dobro je što postoje moderni materijali, ali moramo biti svesni da nas ništa neće potpuno zaštiti od komšinice koja šeta štikle po parketu ili komšijama koji ne stavljaju tepih i gaze na petama ili dece koja trče.
 
Kad smo već "u temi" da pitam, jel imamo neku temu gde bi zapitkivali oko izolacije stambenih prostorija?
Što spolja što iznutra...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Zdravo svima, početkom godine pisao sam malo u ovoj temi. Nisam kupio ništa, odlučio sam da odložim kupovinu nepokretnosti godinu dana, ali kako sam imao ulaganja na berzi i u inv. fondove i štednju, parice ću imati krajem maja 2020. a drugu turu para krajem oktobra 2020, kada mi ističe oročena dinarska štednja na veći iznos.

I dalje hiljadu pitanja, gde me razni savetuju jedno, drugi drugo, a o svemu nemam znanja, inženjer sam, ali ne građevine ili arhitekture, dakle -- totalni duduk.

a) Da li su od početka 2019. do kraja 2019. skočile cene novogradnje? Gledajući na sajtovima -- lično to ne vidim, dok mi drugi kažu da jesu. Da li je savet "kupuj što pre" ili "sačekaj, ludilo je, balon"?
b) Treba li nekretnine da počnem da gledam onda kada imam 100% novca za kupovinu, ili mogu i ranije, kada sam na 70% recimo i znam kada stiže preostalih 30%? Koliko ranije ima smisla? Jer stanovi mogu lako da odu, izgubljeno vreme.

Moje želje:

1) Novogradnja, ali ne nužno!
Najviše bih voleo da kupim novogradnju, neku "dobru priliku koja se ukaže", mogu da uletim i u sivoj fazi, pa taman uplate na rate kako se završava, ali... niko mi ne garantuje da će ikada biti završeno ili da se neće pojaviti pravni procep koji će sve da blokira. Voleo bih da imam ortaka (nekoga od vas?) koji je u svetu nekretnina i koji bi mi rekao "obrati pažnju na investitora X, što planira/počinje da gradi na lokaciji Y, sad je tren u sivoj gradnji da uđeš sa 30%, primetno niža cena, stanovi koje su do sada gradili bili su jako dobri". Recimo. :D

Drugar arhitekta mi je rekao da nikada ne bi uzeo novogradnju, jer ne zna kako će zgrada da se slegne posle nekoliko godina, pucanje zidova i slično. Jednom sam tražio dnevnik gradnje i gledali me belo (drugar rekao da po zakonu mora da se vodi sa slikama), jer je želeo da vidi kakva je izolacija).

Takođe pri novogradnji dobija se povraćaj poreza 10% meni za prvi stan na 40kvm + ne plaćam prenos apsolutnih prava (2%) + ne plaćam najčešće agencijsku proviziju (2%), što nije mala ušteda.

Jesu li to dovoljni argumenti za novogradnju? Plus energetski pasoš, daleko bolja izolacija, sve novo, blabla?

2) Iznos i pregovor
S obzirom da je tražnja veća od ponude, verujem da nema razgovora o ceni, to je što je?

3) Grejanje
Veoma bih voleo da izbegnem CG, može EG, čini bi se da bi toplotna pumpa bila najbolje rešenje, i takvih stanova je malo. Da li bi način grejanja trebalo da mi bude (skoro pa) "deal-breaker"?

4) Struktura i raspored
2.0, 2.5 ili 3.0, min. 45kvm, poželjno 50, 55, sa lepom terasom
Što se rasporeda tiče, verovatno -- to je što je.

5) Okvirna ukupna suma za sve -- stan, kupovinu svega (trenutno projektovano): 110k€.

6) Lokacija
Od Slavije ka periferiji, s tim da mi od stana peške do Slavije treba ne više od 25min.
Odrastao sam u samom centru (ne bih se uklopio u neku periferiju), tu su mi roditelji u godinama, i morao bih često da dolazim.
Recimo, vidim da se u zoni Južnog Bulevara dosta gradi, ali to je ružan deo grada, loše povezan (ne vozim više), i koji će tek da se prolepša ko zna kada u budućnosti. Ne odbacujem.
Iza Vuka: Vojvode Brane i slične ulice.
Iznad Autokomande (šinski saobraćaj - prednost)
Ništa u Bulevaru ako je daleko, i svakako pre Cvetka
Može deo između Bulevara i Dimitrija Tucovića, recimo Marka Oreškovića i slične ulice
Može uz Ruzveltovu (recimo ugao sa Dalmatinskom).
Možda ovaj ružni deo grada od Autoputa do Humske (Oblakovska ulica ili okolne, tu se isto gradi, niže su cene).
--> sve gore su samo primeri, možete dodati svoje! :)

7) Bez buke
Da ne gleda na glavnu ulicu već na dvorište, ali da ne bude severna strana. Naravno, ovo je sitnica koja dolazi na kraju.

Koliko samo bitnih stvari zapravo i ne vidim u ovom svom nabrajanju, a koje bi trebalo da čine konačnu odluku? Svestan sam da bi trebalo da pristanem na puno kompromisa.

Veliko hvala svima koji su pročitali ovaj duži post i voljni su da daju savet. :)
 
Moj jedini savet je da za taj iznos (pomenuo si €110k) ne zarobiš keš u kupovinu stana, već da uz visoko učešće deo finansiraš iz kredita ukoliko si u mogućnosti.
 
Pa zašto da plaća banci kamatu ako već ima novac? Takođe se uvek može dobiti bolja cena za keš...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=693914#p693914:2i4k0a46 je napisao(la):
srdjan » Mon Dec 30, 2019 8:28 am[/url]":2i4k0a46]Moj jedini savet je da za taj iznos (pomenuo si €110k) ne zarobiš keš u kupovinu stana, već da uz visoko učešće deo finansiraš iz kredita ukoliko si u mogućnosti.
Srđane, hvala na savetu. Ljubazno te molim da mi objasniš šta bih time konkretno postigao? Ovo je opcija o kojoj uopšte nisam razmišljao. :shock:
 
Keš je uvek vredan. Ako nekretninu kupuješ za sopstvene potrebe tj stanovanje i imaš redovne izvore prihoda, onda razumem dilemu. Medjutim u slučaju keš kupovine novac ne prinosi ništa (osim eventualne aprecijacije cene stana) i “zarobljen“ je u nekretnini u kojoj stanuješ (dakle ne dobijaš prinos od rente). Taj novac nije brzo dostupan. Iako papirološki gledano nekretninu možeš prodati u svakom trenutku, to u praksi kod nekretnine u kojoj živiš iziskuje barem 3-6 meseci (oglašavanje, traženje stana, selidba, itd). Kupovinom npr 50/50 (pola keš pola kredit), ostaje ti €50k koji su u svakom trenutku likvidni i sa kojima možeš raspolagati tako da generišu godišnji prinos dovoljan da pokrije troškove kamate koju plaćaš i eventualno nešto preko, za prevremenu otplatu. Zavisi kako investiraš.

Disclaimer: shvati sve gore napisano ne kao preporuku već kao moje lično razmišljanje na temu, uradi sopstvene provere, kalkulacije i zaključke :)
 
Drugar arhitekta mi je rekao da nikada ne bi uzeo novogradnju, jer ne zna kako će zgrada da se slegne posle nekoliko godina, pucanje zidova i slično.
Drugar arhitekta, da se izrazim kulturno, mnogo K E NJ A.

Koja to novogradnja ima problem sa pucanjem zidova, krivim vratima i sličnim stvarima?
 
Vrh