Zdravo svima, početkom godine pisao sam malo u ovoj temi. Nisam kupio ništa, odlučio sam da odložim kupovinu nepokretnosti godinu dana, ali kako sam imao ulaganja na berzi i u inv. fondove i štednju, parice ću imati krajem maja 2020. a drugu turu para krajem oktobra 2020, kada mi ističe oročena dinarska štednja na veći iznos.
I dalje hiljadu pitanja, gde me razni savetuju jedno, drugi drugo, a o svemu nemam znanja, inženjer sam, ali ne građevine ili arhitekture, dakle -- totalni duduk.
a)
Da li su od početka 2019. do kraja 2019. skočile cene novogradnje? Gledajući na sajtovima -- lično to ne vidim, dok mi drugi kažu da jesu. Da li je savet "kupuj što pre" ili "sačekaj, ludilo je, balon"?
b)
Treba li nekretnine da počnem da gledam onda kada imam 100% novca za kupovinu, ili mogu i ranije, kada sam na 70% recimo i znam kada stiže preostalih 30%? Koliko ranije ima smisla? Jer stanovi mogu lako da odu, izgubljeno vreme.
Moje želje:
1) Novogradnja, ali ne nužno!
Najviše bih voleo da kupim novogradnju, neku "dobru priliku koja se ukaže", mogu da uletim i u sivoj fazi, pa taman uplate na rate kako se završava, ali... niko mi ne garantuje da će ikada biti završeno ili da se neće pojaviti pravni procep koji će sve da blokira.
Voleo bih da imam ortaka (nekoga od vas?) koji je u svetu nekretnina i koji bi mi rekao "obrati pažnju na investitora X, što planira/počinje da gradi na lokaciji Y, sad je tren u sivoj gradnji da uđeš sa 30%, primetno niža cena, stanovi koje su do sada gradili bili su jako dobri". Recimo.
Drugar arhitekta mi je rekao da nikada ne bi uzeo novogradnju, jer ne zna kako će zgrada da se slegne posle nekoliko godina, pucanje zidova i slično. Jednom sam tražio dnevnik gradnje i gledali me belo (drugar rekao da po zakonu mora da se vodi sa slikama), jer je želeo da vidi kakva je izolacija).
Takođe pri novogradnji dobija se
povraćaj poreza 10% meni za prvi stan na 40kvm +
ne plaćam prenos apsolutnih prava (2%) +
ne plaćam najčešće agencijsku proviziju (2%), što nije mala ušteda.
Jesu li to dovoljni argumenti za novogradnju? Plus energetski pasoš, daleko bolja izolacija, sve novo, blabla?
2) Iznos i pregovor
S obzirom da je tražnja veća od ponude, verujem da nema razgovora o ceni, to je što je?
3) Grejanje
Veoma bih voleo da izbegnem CG, može EG, čini bi se da bi
toplotna pumpa bila najbolje rešenje, i takvih stanova je malo.
Da li bi način grejanja trebalo da mi bude (skoro pa) "deal-breaker"?
4) Struktura i raspored
2.0, 2.5 ili 3.0, min. 45kvm, poželjno 50, 55, sa lepom terasom
Što se rasporeda tiče, verovatno -- to je što je.
5) Okvirna ukupna suma za sve -- stan, kupovinu svega (trenutno projektovano):
110k€.
6) Lokacija
Od Slavije ka periferiji, s tim da mi
od stana peške do Slavije treba ne više od 25min.
Odrastao sam u samom centru (ne bih se uklopio u neku periferiju), tu su mi roditelji u godinama, i morao bih često da dolazim.
Recimo, vidim da se u zoni Južnog Bulevara dosta gradi, ali to je ružan deo grada, loše povezan (ne vozim više), i koji će tek da se prolepša ko zna kada u budućnosti. Ne odbacujem.
Iza Vuka: Vojvode Brane i slične ulice.
Iznad Autokomande (šinski saobraćaj - prednost)
Ništa u Bulevaru ako je daleko, i svakako pre Cvetka
Može deo između Bulevara i Dimitrija Tucovića, recimo Marka Oreškovića i slične ulice
Može uz Ruzveltovu (recimo ugao sa Dalmatinskom).
Možda ovaj ružni deo grada od Autoputa do Humske (Oblakovska ulica ili okolne, tu se isto gradi, niže su cene).
--> sve gore su samo primeri, možete dodati svoje!
7) Bez buke
Da ne gleda na glavnu ulicu već na dvorište, ali da ne bude severna strana. Naravno, ovo je sitnica koja dolazi na kraju.
Koliko samo bitnih stvari zapravo i ne vidim u ovom svom nabrajanju, a koje bi trebalo da čine konačnu odluku? Svestan sam da bi trebalo da pristanem na puno
kompromisa.
Veliko hvala svima koji su pročitali ovaj duži post i voljni su da daju savet.