Šta je novo?

Kružni tokovi

dsc09410.jpg

dsc09423.jpg

dsc09425.jpg

Traljavo do zla boga...

ne znam čija je odgovornost, da li je projekatnt diletant, loš izvođač, nezainetzreovan nadzor. Oko 50% vozila ide kroz sredinu i dalje...zašto?

Zato što ih ništa ne sprečava u tome: ni vizuelno ni suštinski, da su bar u tom spoljnom prtenu odradili kaldrmu-vizuelno bi bio uokviren tok...ovako njak :(

Kretenizam na kvadrat da se bukvalno ostave dve trake kroz sredinu kružnog toka i to u zemlji Srbiji gde znamo na kom nivou je saobraćajna i svaka druga kultura. Malo pre sam prošao, samo sam se iznervirao. Inače, ruku na srce, izgleda sve mnogo lepše.

требали су лепо травицу ту да посаде. видео сам и ја пре неки дан, ликови само пиче по средини

Signalizacijom treba jasno obeležiti da se prilazi kružnom toku i da je zabranjeno prolaziti kroz ovu "bašticu" po sred ostrva.

Samu bašticu treba vizuelno istaći, pa ako treba i nacrtati velike horizontalne znakove da je zabranjen prolaz svima osim tramvajima.
Čak i da je ofarbana crveno-belo u cik-cak pa bi se mnogi zamislili, ovako skver odaje još jedan utisak neuređene i nedovršene države gde je svako ko poštuje pravila - lud.

Sađenjem trave bi se onemogućio prolaz hitnim službama, i to je jedini, i po meni suštinski razlog zbog čega treba ostaviti asfalt.

relja":srqoftey je napisao(la):
Sađenjem trave bi se onemogućio prolaz hitnim službama, i to je jedini, i po meni suštinski razlog zbog čega treba ostaviti asfalt.

Mislim da nema nikakve potrebe za tim, ni jedan drugi kružni tok nema poseban prolaz po za hitne službe, niti su kružni tokovi mesta na kojima se javljaju zakrčenja, pogotovo ne u samom kružnom toku. Taj argument je neko naveo i od tad se vrti po forumu, a u suštini je besmislen...

Trejsi":1hyjdn2r je napisao(la):
Kretenizam na kvadrat da se bukvalno ostave dve trake kroz sredinu kružnog toka i to u zemlji Srbiji gde znamo na kom nivou je saobraćajna i svaka druga kultura.

Ne brinite vi nista, te 2 trake kroz sredinu su ostavljene namerno jer je na taj nacin postavljena zamka. Kad budu zavrseni radovi, ko bude prosao kroz sredinu ce imati lepo iznenadjenje 50 metara dalje. :D

@Mihailo
Ja sam to naveo. Mislim da nije besmisleno, i da se to pre tako nešto može reći za ulazak u kružni tok umesto da se prođe "prečicom".
Argument "ni jedan drugi kružni tok nema poseban prolaz za hitne službe" ne stoji, jer isto tako ni jedan drugi kružni tok u Beogradu nema prolaz samo za tramvaje - tj. ne postoji ništa slično. Da li će doći do zakrčenja ili usporenja saobraćaja ne zavisi samo od kružnog toka već i od situaciji u ulicama u okolini. Prolaz kroz bašticu omogućava i manevarski prostor i lakše uočavanje vozila hitne službe kako bi ostali vozači mogli brže da reaguju i sklone se sa puta.
I neka me nego demantuje ako sam ja pogrešno zapamtio, u Karađorđevoj, od Ekonomskog do Brankovog mosta - tramvajske šine su odvojene od ostatka kolovoza - punim linijama tj. ostalim vozilima nije dozvoljeno da voze po šinama. U delu od Zadruge do Brankovog ona je jednosmerna (vozila od Kalemegdana ka Zadruzi idu okolo - Travničkom), tako da hitne službe moguu "da preseku" po tramvajskim šinama. I zašto bi se onda uključivali u kružni tok, ako već mogu da nastave pravo, po šinama?

Uostalom, prolazak ovom "bašticom" se veoma lako i jednostavno može zabraniti i kontrolisati, i mislim da je to mnogo bolje rešenje nego trajno ga zatvoriti za sva vozila sem tramvaja.

spatiotecte":1yf31jwk je napisao(la):
Trejsi":1yf31jwk je napisao(la):
Kretenizam na kvadrat da se bukvalno ostave dve trake kroz sredinu kružnog toka i to u zemlji Srbiji gde znamo na kom nivou je saobraćajna i svaka druga kultura.

Ne brinite vi nista, te 2 trake kroz sredinu su ostavljene namerno jer je na taj nacin postavljena zamka. Kad budu zavrseni radovi, ko bude prosao kroz sredinu ce imati lepo iznenadjenje 50 metara dalje. :D

Iskeno se nadam da je tako. Tako bi radile ozbiljnje države, a ovima još uvek zjapi rupa u mostu i još uvek nisu sklonili džakove sa peskom (osim ako to nisu uradili juče i danas).

А зашто би травица сметала хитним службама?

stf":rfabov09 je napisao(la):
А зашто би травица сметала хитним службама?

Pa, vidi, vatrogasnom kamionu ili kolima hitne pomoći travica stvarno neće smetati, ali će od jednog prolaska u toj travi ostati tragovi točkova.

U svim tramvajskim bašticama u kojima je posađena trava (Savska, Milutina Milankovića) položene su saćaste ploče od neke zelene plastične ili gumene mase, kako redovno zalivanje i kiša ne bi sprali zemlju i trava mogla da raste lepa i zelena. Posle prolaska kamiona te ploče bi morale da se menjaju.

Samo treba da postave signalizaciju, posebno obeleže bašticu u kružnom toku i postave kamere (koje bi trebalo da postaviti i da nema kružnog toka).

Ma kakva travica, šta pričate koješta, treba staviti čelične šiljke koji vire iz betona nekih 15-20cm, ali tako da ne smetaju prolasku tramvaja. I to na dva mesta, za svaki slučaj.

Jedino to garantuje poštovanje propisa.

Relja,

Lično me je taksista vozio tramvajskim bašticama u Savskoj ... nije namerno, uleteo je iz pravca Gazele ... to se ne dešava retko. Pa opet trava normalno raste. Hitne službe ne prolaze baš toliko često da bi uništili te ploče ...

Sve se vise prica o kruznom toku kao resenju za batajnicki put kod ukrstanja sa novim mostom. Kad god skoknem cujem potvrde.

Nebojsa":296yfp2h je napisao(la):
Sve se vise prica o kruznom toku kao resenju za batajnicki put kod ukrstanja sa novim mostom. Kad god skoknem cujem potvrde.

Misliš Cara Dušana?

@stf - odgovor dostojan političara kada hoće da relativizuje.
A evo ti kontra, iz života: desi se nesreća na kružnom toku ili ne nekom od pešačkih, saobraćajna policija radi uviđaj i saobraćaj treba preusmeriti preko baštice. Da li je bolje da ona bude asfaltirana ili da kolona prelazi preko tih saćastih ploča sa travom? Nije sve u vizuelnom.
Asfalt je već postavljen, samo treba postaviti signalizaciju i kamere.

Реља, по том резону на сваком кружном току треба да ударимо аслафт по средини или се несреће очито дешавају САМО на круним токовима са трамвајским прелазом преко ... ?

... ја бих лично овде поставио даску са укуцаним ексерчинама па да се слатко насмејем првом маллоумнику који се усуи да прође ...

Očigledno nam se rezoni razlikuju.
U jedinstvenom slučaju u Beogradu, a to je potez u Karađorđevoj od Ekonomskog do Brankovog mosta, je zabranjeno motornim vozilima da voze preko šina, i na tom pravcu imamo jedisntven kružni tok kroz koji prolaze tramvaji. Kad je hitno, pod rotacijom može da se prođe i preko šina. Obzirom na zakrčenja koja mogu da nastanu na pravcu, treba biti fleksibilan i ostaviti mesta i za preusmeravane saobraćaja.
Krajnje je logično, bar meni, da se to kratko parče od desetak metara ne asfaltira već da se samo jasno obeleži i kontroliše.

Kružni tok je dovoljno širok da može bez problema da prođu hitne službe i u vreme najvećih gužvi. Svakako moraju da uspore kad se približavaju, ukolko bi projurili samo kroz sredinu, dobra šansa je da bi pokupili nekog, bilo na ulazu, bilo na izlazu iz kružnog toka. Zaista ne vidim da hitne službe mogu da dobiju više od 10 sekundi prolaskom kroz kružni tok. I to u vreme gužvi. Kao što rekoh, sam kružni tok je najmanji problem, veći problem su prilazi istom. A ovako ćemo da imamo gomilu bahatih koji samo mogu sudar da izazovu nepoštujući propise.

Vrh