@Mihailo
Ja sam to naveo. Mislim da nije besmisleno, i da se to pre tako nešto može reći za ulazak u kružni tok umesto da se prođe "prečicom".
Argument "ni jedan drugi kružni tok nema poseban prolaz za hitne službe" ne stoji, jer isto tako ni jedan drugi kružni tok u Beogradu nema prolaz samo za tramvaje - tj. ne postoji ništa slično. Da li će doći do zakrčenja ili usporenja saobraćaja ne zavisi samo od kružnog toka već i od situaciji u ulicama u okolini. Prolaz kroz bašticu omogućava i manevarski prostor i lakše uočavanje vozila hitne službe kako bi ostali vozači mogli brže da reaguju i sklone se sa puta.
I neka me nego demantuje ako sam ja pogrešno zapamtio, u Karađorđevoj, od Ekonomskog do Brankovog mosta - tramvajske šine su odvojene od ostatka kolovoza - punim linijama tj. ostalim vozilima nije dozvoljeno da voze po šinama. U delu od Zadruge do Brankovog ona je jednosmerna (vozila od Kalemegdana ka Zadruzi idu okolo - Travničkom), tako da hitne službe moguu "da preseku" po tramvajskim šinama. I zašto bi se onda uključivali u kružni tok, ako već mogu da nastave pravo, po šinama?
Uostalom, prolazak ovom "bašticom" se veoma lako i jednostavno može zabraniti i kontrolisati, i mislim da je to mnogo bolje rešenje nego trajno ga zatvoriti za sva vozila sem tramvaja.