Ovo citiranje nam eksponencijalno raste, a resursi foruma su ograniceni...
hazard":11fp5i2c je napisao(la):
Sto se tice raspravljanja o takvim stvarima, ja generalno verujem kada nekih 2000 i kusur naucnika koji su svi specijalisti i strucnjaci za svoju oblast potpisu izvestaj UN koji ukazuje na odredjene probleme i kaze da su oni ozbiljni, narocito kada se ispostavi da je vecina naucnika (i "naucnika") koja se protivi tom izvestaju finansirana od Exxona i sl. (ne kazem svi). Tako da to da li se meni ili tebi cini da je nesto strasno ili nije nije bas merodavno
Meni je nekako tesko da poverujem da svi ti naucnici koji nas upozoravaju na probleme nemaju uopste pojma ili da su deo nekakve globalne zavere (kao sto neki tvrde).
Naravno da dopustam da svi oni grese, ne bi bilo prvi put da naucnici grese, ali gledam na to ovako: ako su u pravu, a mi ne uradimo nista - naje*******ali smo; ako nisu, a mi smo opet uradili nesto, ostace bar nesto dobro od svega toga (npr. manja zavisnost od naftnih diktatora na bliskom istoku i sirom planete).
Nisam rekao da ne verujem naucnicima, naprotiv, verujem im, ali upravo oni daju najrazlicitije moguce prognoze - mali broj katastrofalnih, najveci broj umerenih i mali broj pozitivnih. Pri tome se velika vecina slaze da ce mnoge oblasti na razlicite nacine osetiti poboljsanje usled globalnog zagrevanja (npr Kina bi mogla da dobije normalne kise, sto bi sprecino WWIII
), dok bi druge naravno patile. Istina je, i svaki iskren naucnik ce ti to reci, je da nemamo pojma kako ce se stvari odvijati. Za svaki scenario moze da se nadje suprotan scenario, podjednako razuman. U skladu sa tim sam izjavio da mi deluje malo verovatno da ce biti strasno.
Zapadne drzave nisu bas najbolji primer. Ta ista Engleska je kolonizovala pola planete da bi se industrijalizovala i dostigla nivo razvoja koji je dostigla, slicno vazi i za druge zapadnoevropske drzave (ponajmanje mozda za Nemacku, mada su i oni imali kolonije), dok s druge strane SAD i Rusija su ogromne drzave sa jos uvek neiscrpljenim resursima...mi smo sada prvi put u situaciji da se susretnemo sa globalnim nedostatkom resursa, a posto jos kolonizovali druge planete (kao Britanija i Francuska Afriku i Aziju u 19. veku) onda je to, jelte, problem.
Poenta je bila u tome da su one koristile sve dostupne resurse koliko god su mogle i da ja mislim da je to u svakom smislu najekonomicnije, jer jedinica resursa najvise vredi u pocetku razvoja.
Btw, trenutno u Australiji a i Kaliforniji kubure s vodom, susa je, nestasica, u Australiji zato sto je previse vode uzimano iz jednog velikog recnog sistema (tako da se ekosistem sad urusava i pustinja se siri), a u Kaliforniji zato sto je fosilni rezervoar vode pri kraju.
Ponovo, mnogo ce lakse Australija i Kalifornija da se snadju sada (i u totalu ca manje uticati na njihov razvoj) nego da su pre sto godina ogranicile imigraciju ili potrosnju vode ili sta vec.
Ukoliko nastavimo da na globalnom nivou trosimo resurse kao blesavi mnogo blizi scenario za uporedjivanje je Uskrsnje ostrvo (zatvoreni sistem sa ogranicenim resursima) nego period industrijalizacije iz 19. veka.
Ne. To je potpuno drugi fenomen. Uskrsnje ostrvo je preteranom eksploatacijom OBNOVLJIVOG resursa (drveta) UBILA taj resurs. Naravno da se ja ne zalazem za tako nesto. Ja kazem da je besmisleno cuvati naftu za ljude koji ce imati fuzionu energiju.
Takodje mi je smesna teza da moramo ponavljati procese od pre 150 godina. Ako mozemo sada i u buduce nesto da uradimo bolje - zasto to ne uraditi? Neki od tih pristupa od pre 100 godina su i prekinuti upravo zato sto su bili neodrzivi - seca suma ti je primer. Nekada je bilo sasvim normalno seci cele sume, "blokovski", a danas svi pricaju o "managed forests" i u grupi od 5 stabala se recimo seku 2, pa tako okolo-naokolo, da se suma odrzi, u medjuvremenu raste novo drvece...
Ako moze bolje, slazem se. Ali ne mislim da sustinski moze. Suma je obnovljiv izvor i samo je bitno ne ubiti ga (sto tesko i mozemo). Ako nam treba vise suma, lako mozemo da ih zasadimo (ili samo pustimo da izrastu) u Vojvodini ili Ukrajini. Ako nam treba vise poljoprivrednog zemljista, lako mozemo da posecemo sumu. Ako nam treba vise drvne gradje, e onda treba da smislimo plan sece koji ce biti najefikasniji. I ne pricamo svi o managed forests, Brazil ne prica tim jezikom (a to je resurs, a ne evropske sume-parkovi).
To je kao da kazem da treba pametno da trosim pare koje imam sada dok mi ne legne sledeca plata, a ne da ostanem bez para 15. u mesecu pa da onda ne znam sta cu.
Sta je pametno trosenje? To je npr. da ako znas da ce alternativna tehnologija da smanji potrosnju nafte za recimo 40% ali ce uci u masovnu upotrebu tek za 20 godina, onda treba da osiguras da ce biti dovoljno nafte sledecih 20 godina. Ako onda izracunas da ce trenutnim tempom trosenja nafte doci do nestasice za 10 ili 15 godina, pre nego sto je alternativa na mestu, onda nekako treba uticati da se potrosnja smanji tako da nafte ima za 20 godina. Da li je to propisivanje novih standarda za potrosnju goriva u automobilima, veci porez na naftne derivate, itd. - ima mnogo nacina da se na to utice.
Ne bih se slozio. Nafte i da nestaje za daset godina, snasli bi se. Mi VEC IMAMO druge izvore energije (sunce, geotermalna). Ekonomski najisplativije resenje je ono koje ce se spontano i desiti - trosimo ono sto je najjeftinije. Znaci, prvo trosimo ono sto nam je dato na poklon, a onda prelazimo na tehnologije koje vec imamo ali su skuplje. Nece doci do nestasice nafte dok alternativa nije na mestu, jer je alternativa vec na mestu i ceka. Sva ova prica o razvijanju efikasnijih ekoloskih izvora energije je o spustanju cene ekoloske energije do cene energije FG, da bi sto vise nafte ostalo u zemlji. Pri tome je to pogresna postavka jer ce se nafta nastaviti eksploatisati i tada, samo kao sirovina. Slozicu se sa tobom donekle, drzava ima nekakav ovakav izbor:
1. Stedeti naftu dok ekoloski izvori ne postanu isplativiji.
2. Forsirati razvijanje isplativijih ekoloskih izvora.
Pretpostavljam da se ti zalazes za kombinaciju ova dva, dok se ja zalazem za samo drugi, iz razloga moje osnovne postavke:
[ [ [ unucima ce ovo biti trivijalni problemi, a nasa stednja sad ce ih uciniti manje rezvijenima ] ] ]
Sa cime ne mozes da se slozis? Sa cinjenicom da ako npr. mnoge zemlje "presuse" crpeci svoje rezervoare i postanu zavisne od desalinacije morske vode, da ce im za to biti potrebno vise energije? (desalinacija je energetski intenzivan proces) Da ukoliko klima postane suvlja i bude visa susa i krenu da se sire pustinje da ce biti potrebno mnogo vise vode za navodnjavanje (samim tim i vise energije)?
Ne, nisam se slagao sa tim da ce covecanstvo biti gladno. Sto se tice vode, kise ce negde biti vise, a negde manje. Najvise ce biti pogodjena Afrika, ali to je zato sto su zaostali, a zaostali su zato sto ih "demokratske" zemlje drze u neokolonijalnom sistemu (kao sto je danas vec izmrcvarena gladju i sl). Australija ce objektivno mnogo vise nadrljati, ali ce njeni gradjani subjektivno to mnogo manje osetiti. Voda je danas smesno jeftina (u normalnim drzavama, pa makar to bila i Australija). Kada vode bude pocelo da nestaje (lokalno), problem ce sa samoizregulisati. Na primer, poljoprivreda ce biti autsorsovana, a lokalno stanovnistvo ca se baviti drugim delatnostima (pogledati pod Japan). kada vode bude pocelo da nestaje (globalno), kao sto nikad nece, porasce cena hrane i manje ce se jesti i druge vrste hrane ce se jesti (morska hrana, biljke koje uspevaju sa malo navodnjavanja ili navodnjavane slanom vodom).
Sto se prehranjivanja tice, da li si svestan koliko FG ode u proizvodnju djubriva? Mnogi ljudi kada pomisle na FG misle samo "benzin" ili "gas" ali na intenzivno koriscenje nafte u poljoprivredne svrhe zaboravljaju.
Resice se i to, proizvodice se na drugi nacin, biljke ce se genetski modifikovati...
Btw ne znam na sta mislis kada kazes da trziste hrane na svetskom nivou nije sputano, ono je itekako sputano, zemlje treceg sveta se nonstop zale zbog toga.
Mislim na to da vlasnik plantaze u Africi moze (u prilicnoj meri) da kaze "prodavacu Evropljanima za vece pare, nek Afrikanci crkavaju" a Afrikanac ne moze da kaze "radicu u Evropi za vece pare, nek vlasnik plantaze ostane bez radnika". To oko cega se zale je zastita Evropskih poljoprivrednika, sto je samo po sebi populisticki retardluk.
EU vec propisuje, i druge drzave propisuju. Sto se tice konkurentnosti, da li onda mozda treba EU da prihvati radni dan od 12 sati ne bi li bila konkurentna sa nekim drzavama treceg sveta gde rmbaci tako po 7 dana u nedelji i to za male pare? Da li je srozavanje standarda nacin da EU juri konkurentnost sa Kinom, npr.? Je li to razvoj i progres?
EU se populisticki sminka, a potrosnja nafte raste. A bolji uslovi rada poticu od kolonijalne uloge (i danas) a ne od nekakvog humanizma (gledaj na to kao da su vise klase autsorsovane u Evropu, ili nize u treci svet).
Inace, FG su na mnogim mestima subvencionisana i/ili su raznim subvencijama ostvarila dominantan polozaj. Tako da malo drzavnih subvencija na drugu stranu uopste ne skodi, naprotiv.
Drzavne subvencije najcesce prave vise stete nego koristi, mada, slazem se da mogu pametno da se koriste, npr da se subvensionisu naucna istrazivanja na tu temu.
Razradjuju se i radioaktivne supstance u Cernobilju samo sto to traje malo dugo
I tamo ljudi normalno jedu normalne radioaktivne pecurke. I u Hirosimi danas sasvim normalno ljudi imaju jedno od najvecih stopa oboljenja od raka na svetu. I od mnogo banalnijih stvari mozemo imati takve posledice, od raznoraznih hemikalija koje se taloze, pa se to posle ispolji kao veca stopa oboljenja od ove ili one bolesti, pa prodju godine dok neko ne poveze uzrok i posledicu...
U Cernobilju je ostalo 200 tona visokoradioaktivnog materijala, pa opet ne rastu radioaktivne pecurke. Hirosima je sasvim normalan grad danas. Mnogi gradovi su radioaktivniji od Hirosime iz raznih razloga (pa i prirodnih). To za hemikalije se, naravno slazem, ali onda nismo trebali ni protiv Turaka da ustajemo, jer to odnosi zivote. Gde se moze raditi cistije ok, ali mora se uvek vagati izmedju prednosti i mana napredka. Ne mozemo sad da zabranimo svu stetnu hemiju (neku mozemo).
Ako pumpas CO2 ili slicno u atmosferu to ima efekat gde god to radio.
Ako zagadjujes vodu toksicnim supstancama negde u nedodjiji ta voda moze da dodje i do grada (kao sto i iz grada moze da dodje do neke netaknute prirode).
Toksicne supstance se razgradjuju vremenom.
Razvoj mozda tako deluje sto ne znaci da treba umisliti da je tako. I ekonomski zamah pred ovu krizu, narocito u finansijskom sektoru, je delovao prilicno nenadje*******iv pa je onda dosao krah. Btw ovaj razvoj traje tricavih 100-200 godina i plus je eksponencijalan sto je prilicno novo u ljudskoj istoriji. Problem nije u tome sto mi malo rizikujemo nego sto mi cesto mnooogo rizikujemo a da nismo ni svesni.
Ekonomski razvoj ima neprestane oscilacije i to nije nikakva novost. Tehnoloski razvoj nema nikakve oscilacije i ide neprestano, i sve brze, eksponencijalno od luka i strele do interneta. Sta vise, slozenost i sposobnost zivota se neprestano povecava milijardama godina i to je jedna neprekinuta kriva koja se proteze od prvog funkcionalnog organizma do ovog naseg razgovora. Covecanstvo ce za tvog i mog zivota jos mnogo puta da nas iznenadi svojim razvojem.
Opet sa istorijom: morske sile nisu morale da stede na drvetu jer su otkrile nove sume na novim kontinentima, industrijska revolucija isto tako nove rudnike. A i tada nije bilo 6 milijardi homo sapiensa na Zemlji.
Morske sile su samo jedan podskup koji si ti uzeo da bi pokazao kako ih ne mozemo porediti sa nama. I nemorske sile su tako radile i nisu pogresile. Uostalom, planete mozda i nisu toliko daleko kolko se cine (figurativno).
Nezgodno je ovako polemisati, imam utisak da bi smo se prilicno razumeli posle nekog vremena, samo ovako nije prakticno.