Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Evo šta je ministar Lončar rekao za RTS početkom februara:

Ministar zdravlja očekuje da do aprila bude gotov projekat za Klinički centar Vojvodine, do jula za Klinički centar Srbije, a kada ćemo imati plan za Kragujevac još se ne zna jer je projekat sedam puta vraćan na doradu.

"Postaviće ljudi pitanje: i da krenemo sa radovima, i da završimo četiri klinička centra, šta dobijamo sa zidovima bez opreme? Ja mislim da to nije dobro. Mislim da je mnogo bolje da završimo dva klinička centra sa opremom i da počnu da rade u istom momentu kada se završe", ističe ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Nastavak gradnje Kliničkog centra Srbije ove godine?
B. RADIVOJEVIĆ | 22. april 2015. 22:00 | Komentara: 0

Italijanski konzorcijum najzad završava projekat izgradnje najvećeg medicinskog kompleksa u Srbiji. Radovi će umesto dve, potrajati pune tri godine. Za opremu tek treba naći novac

Fali link na citrani pocetak teksta iz nn novina dok se ne pojave masine nema nista ostalo je samo prica

Nastavak gradnje Kliničkog centra Srbije ove godine?
B. RADIVOJEVIĆ | 22. april 2015. 22:00 | Komentara: 0

Italijanski konzorcijum najzad završava projekat izgradnje najvećeg medicinskog kompleksa u Srbiji. Radovi će umesto dve, potrajati pune tri godine. Za opremu tek treba naći novac

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... ove-godine

direktor":150if7s0 je napisao(la):
dok se ne pojave masine nema nista ostalo je samo prica

Вааау, какво ингениозно откриће да нема ништа од градње док се не појаве машине, како ли си се тога досетио.. :roll:

Ti si mi pomogao sa svojim linkom da to zakljucim veliko hvala

Добро је да капираш и упитник на крају насловне реченице, који твој коментар чини сувишним, али ето, увек сам рад да помогнем свакоме.

Nema potrebe da postvljas isti tekst 2 puta dovljano je da si editvao poruku pez linka sto je u skladu sa prvilima foruma Takodje nemoras da pises post za postom sto je opet mimo pravila dovljno je da si editujes post

BLIC" PATROLA Tiršova, mesto najveće patnje

Marina Milojević | 02. 05. 2015. - 19:59h | Foto: Oliver Bunić | Komentara: 38
Mesto najveće patnje u Beogradu, kako direktor naziva Dečju kliniku, mora da postane lepše mesto u kome će mališani biti lečeni.

606431_bgprojekat1_f.jpg

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/555595 ... ece-patnje

Mala digresija: Dečija Univerzitetska klinika u Tiršovoj ne pripada KC Srbije.

Sve je to pasta lose usluge nebitno skoje strane zida

Ja imam dva pitanja vezana za ovaj centar:

1. Koliko je zaista vazno da sve klinike budu na jednom mjestu?
2. Koliko je zaista vazno da klinicki centar bude u centru grada?

1. најбоље је када су све клинике под једним кровом (попут ВМА), па су онда обједињене службе одржавања, обезбеђење, стерилизација, кухиња, које сада свака клиника има засебно. А важно је из медицинских разлога. Ево пар мојих личних примера, покојног деду сам водио на преглед у зграду поликлинике (велика нова недовршена зграда), а после сам га водио у интерну Б клинику где су га хоспитализовали до коронарографије (стара болничка зграда из 30их у улици др Суботића старијег). Брата смо водили на преглед прво у поликлинику, па онда на операцију на грудну клинику, па је онда био стациониран на хематологији, а после смо га водили на терапију у институт за онкологију. Не желим ни да замислим како би цео тај за моју породицу мучни период изгледао да су клинике разбацане широм града.

Ту је још једна исто битна ствар, а то је медицински факултет, који је уско повезан са свим клиникама КЦС, које су његове наставне базе. Додаћу ту и стоматолошки факултет који је исто уско повезан, док је фармацеутски факултет пресељен у Кумодраж. Наравно ту је и ветеринарски факултет, али он нема много везе са самим клиникама,е али може бити од користи када се дијагностикују неке зоонозе и паразитске болести, као и за хистопатолошке и микробиолошке анализе.

2. ја бих лично више волео да је модеран КЦС изграђен у једном џиновском блоку на Новом Београду по узору на ВМА. Садашње стање је заоставштина старих времена, 30их, бивше главне војне болнице и медицинског факултета.

U NS i NI su objekti tercijarne zdravstvene zaštite za najteže bolesti, poput pulmologije i onkologije izvan grada. Knez Selo je preko 10 km daleko od centra Niša, sam Klinički centar je na kilometar dva od centra. Isto je i u NS sa Kamenicom.

Hvala Dosljak na odgovoru.

Ovo dva pitanja sam postavio jer postoje i pozitivne i negativne strane ove price. Naime,

1. opcija "sve na jednom mjestu" obicno znaci veliku povrsinu koju sve klinike moraju zauzeti, zajedno sa velikim brojem radnika i pacijenata, sto onda opet sa sobom povlaci i velike logisticke probleme. Recimo pitanje neophodne saobracajne infrastrukture i parkiranja.
2. problemi pod (1) obicno dolaze do izrazaja kad je jedan takav centar u centru grada.

S toga mislim da treba uzeti u obzir mogucnosti preseljenja centra u neki drugi dio grada ili njegovo "cjepkanje" na manje klinike.
Mislim i da je znacajn faktor u cijeloj prici i vrijednost lokacije na kojoj je klinicki centar.

Ти Рио од сваког готовог посла правиш вересију. Који је смисао сада све то срушити и правити на другим локацијама, а немамо вишак "петро" долара? Или пишеш само да би нешто написао? Или оваквим писањем скрећеш пажњу људима са битних на глупе теме и расправе.
Ипак си ти мало жешћи намазанко.

@Rasho
Ko je spomenuo da se nesto rusi? Ja sam spomenuo da postoji opcija da KC bude na nekoj drugoj lokaciji a sta bi bilo na ovoj o tome nisam nista rekao. Drzava bi, na primjer, mogla prodati lokaciju zajedno sa objektima i onda od tog novca praviti moderniji centar na nekoj lokaciji izvan grada koja je jeftinija. Kakvi petro dolari!?

Sa kojih bitnih tema ja "ljudima skrecem paznju na glupe teme"? Evo ti reci koje su teme "bitne" a koje "glupe". Jel ova tema glupa? Ako je ova tema glupa, sta ces ti na njoj. Ti si pametan covjek.

@Gaga
ja gnjavim i smaram na 2-3 teme. Na temi "rekonstrukcija i obnova" skoro da nisam nikad nista ni pisao jer me tu nista ne zanima previse. tako me ne zanima previse ni klinicki centar.

Izvinjavam se na smetnjama. :sesir:

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... va.sr.html

У ново здање Клиничког центра Србије, чији је почетак градње премијер Вучић најавио за пролеће 2016. године, биће пресељене све амбуланте, кабинети и службе из постојеће зграде КЦС, као и комплетна одељења већине клиника које раде у околним зградама
...
Садашња зграда Клиничког центра Србије, нажалост, предуго већ чека да се нађе довољно новца како би се у време изградње велелепно здање комплетно ставило у функцију. У овом часу користе само четири од 12 спратова – две подземне етаже и два спрата, изнад којих су само голи зидови и стубови.

Ako sam dobro razumeo oni prave novu zgradu iako 8 spratova zvrji prazno!?!?

Ваљда се мисли на још једну кулу која треба да се дозида. А тих осам празних спратова су највећа срамота Србије.

Zamena pocepane zastave na krovu KCS

autor fotografije:Gordana Tasić

припрема тендера у завршној фази. међутим... паре су обезбеђене за све осим за медицинску опрему :-/

Vrh