Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Homer Jay

Expert
Učlanjen(a)
03.01.2007.
Poruke
8.238
Pohvaljen
9.720
Lokacija
Boleč
Pa, da pocnemo:

Kako će nakon obnove izgledati KCS
Još jedna kula za Klinički centar
Autor: S. Tuvić | Foto:M. Perić | 24.05.2009. - 00:01

Klinički centar Srbije dobiće još jednu kulu. U te dve zgrade biće smešten kompletan dijagnostički centar, četrdesetak operacionih sala, kardiologija, kardiovaskularna hirurgija, biće centralizovana sterilizacija, biohemijska laboratorija, koja je sada raštrkana na 14 mesta. Tu će biti premešten i Urgentni centar.

klinicki-x.jpg


Konačni master plan o rekonstrukciji KCS rade italijanske firme „Altijeri“ i „Sofreko“, biće gotov za mesec-dva. Oni će raditi idejni i detaljni plan, na osnovu kojih će da raspisati tender za firmu koja će izvoditi radove. Dr Đorđe Bajec, direktor KCS, očekuje da će svi planovi i projekti biti završeni do kraja godine, tako da građevinske radnike u KCS očekuju već početkom 2010. Sredstva za ove poslove obezbeđena su iz kredita Evropske investicione banke, oko 100 milijardi evra, a za rekonstrukciju i nadogradnju još nekoliko pratećih zgrada novac će biti obezbeđen iz budžeta.
Pored dve kule, koje će biti srce Kliničkog centra, biće otvoren savremen neurološki centar. Njega će činiti postojeći Institut za neurohirurgiju, koji ostaje u istoj zgradi, ali će pored njega biti napravljena još jedna u kojoj će biti smeštena neurologija.
Interna A, gde je sada hematologija, biće izmeštena u centralne kule, a u obnovljenu zgradu premestiće kožnu kliniku i alergologiju. Zgrada Instituta za plućne bolesti biće rekonstruisana i iz nje će u centralne zgrade biti izmeštena grudna hirurgija s intenzivnom negom, a u postojećoj zgradi će ostati samo pulmologija. U postojećim objektima ostaće GAK u Višegradskoj, Očna klinika, kao i ORL. U zgradu gde je kožna klinika (koja se seli u internu A), nakon rekonstrukcije i nadograđivanja, biće preseljena Infektivna klinika. Dr Bajec kaže da će se voditi računa da ona bude uređena tako da odoli izazovima, kao što su razne pandemije. Kako se kompletna hirurgija seli u centralne zgrade, u objektima današnje Prve i Druge hirurške klinike radiće se dnevna hirurgija. Tu će se obavljati laparoskopske operacije žučne kese, operacije kile, operacije hemoroida...
– Urgentni centar će biti smešten u nove kule, a u jednom krilu postojeće zgrade biće psihijatrijska bolnica i nefrologija, kao i centar za palijativno zbrinjavanje. Tu će se zbrinjavati najteži pacijenti, kojima će biti obezbeđena odgovarajuća nega – nastavlja dr Bajec, i dodaje da će rekonstrukcija biti vođena po evropskim standardima i da će svaka soba imati po dva kreveta i toalete.

Rok za završetak 2012. godina

Kredit Evropske investicione banke za rekonstrukciju kliničkih centara odobren je krajem 2006. godine. Posle tri godine privodi se kraju izrada master plana, a rok za završetak svih radova je 2012. godina. Dr Bajec kaže da se iskreno nada da će sve biti gotovo u planiranom roku.

Atraktivne lokacije

Planom rekonstrukcije KCS predviđeno je da se potpuno isprazne Infektivna klinika sa svim pratećim zgradama, tako da će biti oslobođena tri hektara najatraktivnijeg zemljišta u Beogradu. Osim Infektivne klinike, prazna će ostati i zgrada Instituta za urologiju, koji je sada u očajnom stanju, ali je takođe na odličnoj lokaciji.

Šta će biti sa ispražnjenim zgradama, još se ne zna. Dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, kaže da će se s Vladom, koja je njihov osnivač, i Gradom, koji je vlasnik dela zemljišta, tek dogovoriti o tome.

Predviđeno je da se potpuno isprazne i postojeća zgrada Instituta za neurologiju i Interna B, koje će biti predate Medicinskom fakultetu.
Izvor Blic
 
најружнија зграда у београду, на овој фотографији можда тако не изгледа али... посебно онај део који се види са газеле.
ако већ раде нешто горе, нека ураде нешто и са том грозном лименом фасадом...
 
Naravno frljanje sa milijardama se nastavlja bez pardona.
 
Pre nego što počnu da grade novu zgradu neka snabdeju staru zgradu opremom i ljudstvom, a ne da od drugog sprata pa do krova zvrji prazan prostor
 
shmeksi":1ikybe7m je napisao(la):
Pre nego što počnu da grade novu zgradu neka snabdeju staru zgradu opremom i ljudstvom, a ne da od drugog sprata pa do krova zvrji prazan prostor
Pa, upravo to i pise u tekstu. Cela poenta rekonstrukcije je da se KCS opremi i stavi pod jedan krov.
 
little lightning":1sz1ifkv je napisao(la):
meni ta zgrada liči na bigz.
haha i meni isto. I ako ne volim preterano bigz-ovu zgradu on je ipak mnogo lepsa od ove, mada su obe u zaista ocajnom stanju. Valjda ce nesto i na toj fasadi da rade jer zista izgleda na obicnu odvratnu kocku.
 
Homer Jay":b99kv4vu je napisao(la):
shmeksi":b99kv4vu je napisao(la):
Pre nego što počnu da grade novu zgradu neka snabdeju staru zgradu opremom i ljudstvom, a ne da od drugog sprata pa do krova zvrji prazan prostor
Pa, upravo to i pise u tekstu. Cela poenta rekonstrukcije je da se KCS opremi i stavi pod jedan krov.
jbg, lenj sam. pročitao sam samo prvu rečenicu o izgradnji nove kule. :kafa:
 
:lol: Mada, ja sam pročitao ceo tekst i tvoj komentar mi je bio logičan.. Nek prvo popune ovu zgradu, pa onda razmišljaju dalje, verovatno ćemo izvisiti sa dve prazne kule. :) Inače, zgrada j*** kevu kako je dobra - odlično za bolnicu, kao VMA.
 
Ne znam kako je u ostalim klinkama, ali očna klinika prosto plače i za kadrovima i za prostorom.
 
Ne znam da li znate da je ova velika kockasta zgrada KCS samo polovina prvobitno planirane zgrade. Upravo onaj deo od Gazele koji pominje boris73 je samo ofarban tako da simulira spratove, iako je sa te strane betonsko "platno" bez prozora. Nadam se da ce dogradjeni deo doprineti popravljanju utiska.
 
U jednim novinama je za K.linicki centar receno da je jedna od najvecih nedovrsenih gradjevina u Beogradu, ukljucujuci i Prokop, Rad itd.... .... Ne znam, izgleda nisu bili bas informisani, ili je mozda, deo bio u funkciji a deo nedovrsen.
 
Zgrada jeste u funkciji, ali je nedovršena i to svojim većim delom.
 
eee":fcbvn46x je napisao(la):
U jednim novinama je za K.linicki centar receno da je jedna od najvecih nedovrsenih gradjevina u Beogradu, ukljucujuci i Prokop, Rad itd.... .... Ne znam, izgleda nisu bili bas informisani, ili je mozda, deo bio u funkciji a deo nedovrsen.
Имаш све лепо објашњено овде ;)
 
shmeksi":unlbsptw je napisao(la):
Ne znam kako je u ostalim klinkama, ali očna klinika prosto plače i za kadrovima i za prostorom.
slažem se.
bio tamo, video užas.
i bio žrtva ogromnog reda, a kasnije i pogrešne dijagnoze. ._.
 
Klinički centri u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu biće završeni 2012. godine - projekat vredan 200 mil EUR
Četiri klinička centra u Srbiji, čija je izgradnja počela još sedamdesetih godina prošlog veka, konačno će biti završeni i modernizovani krajem 2012. godine. Idejni i glavni projekti za rekonstrukciju više od 100.000 m2 biće gotovi do kraja 2009, dok će tehnička kontrola projekata i tenderska procedura za odabir izvođača biti spremna do februara 2010. Prvi radovi na objektima u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu trebalo bi da počnu u aprilu ili maju 2010. godine, a u Beogradu u junu. Projekat vredan 200 mil EUR finansira se iz kredita Evropske investicione banke, od čega je 150 mil EUR već ratifikovano u Skupštini Srbije. Glavni projekat za Kliničko-bolnički centar Srbije izradiće "Studio Altieri", dok će za kliničko-bolničke centre u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu taj posao obaviti kompanija "Steam".

- Za Klinički centar u Beogradu namenjeno je oko 103 mil EUR, 35 mil uložićemo u centar u Novom Sadu, Niš će dobiti 30 miliona, a Kragujevac 26 miliona - rekao je za "eKapiju" prof. dr Vasilije Antić, direktor projekta rekonstrukcije prilikom današnje (8. jul 2009. godine) prezentacije u Klubu poslanika u Beogradu.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, rekao je da će projektom izgradnje četiri klinička centra biti izvršena sistematizacija i grupisanje svih medicinskih funkcionalnosti ustanova, što će pacijentima omogućiti bolje uslove i kvalitet zbrinjavanja i lečenja.

– Rekonstrukciju pripremamo već duže vreme, a još od 2003. godine je urađena prva studija izvodljivosti. Ta studija je ponovljena 2005. godine na zahtev Evropske investicione banke posle čega je doneta odluka da se otpočne rekonstrukcija ključnih zdravstvenih institucija u našoj zemlji. Ti objekti ostali su nezavršeni još od 70-ih godina 20. veka i ja ih zovem "potemkin 1,2,3 i 4"- kazao je Milosavljević.

Ministar je naveo primer Kliničkog centra Srbije čija je samo jedna trećina u upotrebi, a kamen temeljac postavljen je još 1974. godine.

- Od 12 spratova, kojiko ih Centar ima, trenutno se koriste samo tri, dok je devet nivoa prazno. Rekonstrukcija centara u Srbiji nije počela ranije, jer smo se susretali sa brojnim problemima-od nerešenih vlasničkih odnosa nad zemljištem do nepostojanja tehničke dokumenatcije i novca - objasnio je Milosavljević, naglašavajući da se u četiri centra u Srbiji u proteklih nekoliko godina investiralo od 7 do 10.000 EUR dnevno.

Kako je kazao Milosavljević, cilj rekonstrukcije centara je razvoj efikasnog i održivog modela bolnice visokog nivoa, koji će biti osnova za reformu bolničkog lečenja u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srbije. Prema njegovim rečima, projekat obuhvata centralizaciju dijagnostičkih i operacionih blokova i intenzivne nege, zatim povećanje kapaciteta dnevne nege, unapređenje dostupnosti kliničkih centara pacijentima, osoblju, hitnim službama, posetiocoma i dr. Takođe, teži se i ka smanjenju broja bolničkih postelja u sobama, ali uz povećanje kapaciteta.

Direktor projekta Vasilije Antić naglasio je da četvrtina svih ležećih pacijenata Srbije prođe kroz centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok se oko 80% svih najsloženijih procedura obavi upravo u tim ustanovama.

Klinički centar Srbije (KCS) se prostire na 20 ha u 50 objekata, a rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno ukupno 185.000 m2. U prvoj fazi investicionog plana predviđena je rekonstrukcija 35.000 m2, završetak kule i podijumske zgrade od oko 62.000 m2.

- Za sada je nekoliko klinika izmešteno iz kruga KCS – urologija je u Resavskoj, plastična hirurgija u Zvečanskoj, a ortopedija u Ulici Vojvode Milenka. Laboratorije imamo na 30 mesta, patološka anatomija je na 12 mesta. Takođe postoji oko 3 saniteta koji razvoze pacijente po klinikama. Reorganizacijom i rekonstrukcijom, glavne grane hirurgije i interne medicine biće u jednoj zgradi – objasnio je Antić.

Planom je predviđeno da Klinički centar Srbije (KCS) dobije još jednu kulu, sa oko 1.000 postelja. U postojećoj i novoj zgradi biće smešten kompletan dijagnostički centar, četrdesetak operacionih sala, kardiologija, kardiovaskularna hirurgija, biće centralizovana sterilizacija, biohemijska laboratorija, koja je sada raštrkana na 14 mesta. Tu će biti premešten i Urgentni centar.

KCS je po broju kreveta jedna od najvećih bolnica u Evropi. Od 1945. u Kliničkom centru u Beogradu urađene su samo dve zgrade - to su zgrada ginekologije koja je sagrađena 1950. godine i zgrada neurohirurgije iz 70-ih godina. Sve ostale su sagrađene 20-ih godina prošlog veka.

Izgradnja zgrade Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu (KCV) započeta je 80-ih godina prošlog veka. Objekat ima tri lamele, od kojih će u prvoj fazi biti urađene B i C, što predstavlja 25.000 m2 i čini centralnu zgradu, dok je projektom obuhvaćeno ukupno 51.000 m2 . Završetak lamele A finansira IV Vojvodina iz svojih sredstava.

- Planirano je da se u jednoj zgradi centralizuje cela hirurgija, intenzivna nega i dijagnostika. KCV je inače nosilac u transplantacionoj hirurgiji u Srbiji. Takođe, posle rekonstrukcije i modernizacije centra, povećaće se i njegovi kapacitet. KCV ima 500.000 pacijenata godišnje, 1.370 postelja, 2.753 zaposlenih.

Projektom za centar u Nišu obuhvaćeno je ukupno 50.300 m2. U prvoj fazi investicionog plana predviđen je završetak centralne zgrade – poliklinike od 12.000 m2 i izgradnja novog objekta – hirurškog i urgentnog bloka od 10.000 m2.

- Klinički centar u Nišu još nema urgentni centar, već se pacijenti "šetaju" od zgrade do zgrade. Takođe, nemaju dovoljno kvalitetno izgrađenu polikliniku, a imaju i manje kapaciteta. Niš će posle završetka radova dobiti novu zgradu u kojoj će biti većina hirurških i internističkih disciplina i povećaće se kapaciteti hirurgije za 100 kreveta. Niš po prvi put dobija mogućnost za razvoj kardiohirurgije koja trenutno ne postoji.

Klinički centar u Nišu ima oko 500.000 pacijenata godišnje, 1.465. postelja, 2.988 zaposlenih, izgradnja zgrade započeta je započeta 80-ih godina prošlog veka.

U prvoj fazi investicionog plana za Klinički centar u Kragujevcu biće završen tehno-ekonomski blok od 4.700 m2, a biće sagrađena i nov objekat - centralna zgrada od 10.000 m2. Projektovanjem je obuhvaćeno ukupno 46.400 m2.

- U Kragujevcu će se po prvi put formirati poliklinika i osposobiće se prostor za kardio-hirurgiju. Na jednom mestu imaćemo kardio-hirurgiju, kardiologiju i grudnu hirurgiju i pulmologiju.

Klinički centar u Kragujevcu ima 500.000 pacijanata godišnje, ima 1.118 postelja i 2.000 zaposlenih.
Izvor: E-kapija
Link (dok je još free): http://www.ekapija.com/website/sr/page/245749

Evo i male slike centra u Beogradu sa koje se ne može baš mnogo zaključiti, a pretraga internetom isto nije dala neke rezultate sem što sam uspeo da pronađem koja su sve imena učestvovala na konkursu, a rećiću da je među učesnicima i naš stari znanac Chapman Taylor. Sve u svemu tender je bio održan polovinom 2007. godine, izgleda da nam je to neka sudbina da mora da prođe minimum dve godine od tendera da bi se kao nešto mrdnulo (videćemo da li ćemo ovde čekati još duže)

677es5.jpg
 
Srbija dobija četiri moderna klinička centra
Savremenije, brže i bolje lečenje
Autor: Sonja Todorović | 12.09.2009. - 08:00

Rekonstrukcijom Kliničkog centra Srbije, koja će početi sledeće godine i trajati do kraja 2012, biće smanjene liste čekanja u toj ustanovi, a građani će dobiti i kvalitetnije usluge lečenja, ali i novi Urgentni centar.

lecenje-x.jpg

KCS u Beogradu, projektom obuhvaćeno 185.000 m2
Osnovni zadatak svih koji rade na tom projektu je da se završi posao započet pre 35 godina, rekao je ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević.
- Izgradnja ovog centra počela je 1975. godine sa planom da se završi do 1979. godine. Mnogi građani ne znaju da je centralna zgrada nedovršena i prazna i rekonstrukcijom će u najvećoj meri biti obuhvaćen neiskorišćen deo tog centra. Tu će biti koncentrisana kompletna dijagnostika, Urgentni centar koji radi 24 sata, hitan prijem i teška medicina - objašnjava dr Milosavljević.

Rekonstrukcijom i izgradnjom četiri klinička centra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ove ustanove će novim izgledom, modernizacijom i najsavremenijom opremom biti ravnopravne sa vodećim evropskim zdravstvenim institucijama. Za njihovu rekonstrukciju izdvojeno je 200 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke. Prvi radovi na objektima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu trebalo bi da počnu u aprilu ili maju naredne godine, a u Beogradu u junu.

Nova zgrada Kliničkog centra Srbije dobiće 100.000 kvadrata. U njoj će biti: kardiohirurgija, vaskularna hirurgija, grudna hirurgija, digestivna hirurgija, endokrina hirurgija, urologija, ortopedija, plastična hirurgija, kao i kardiologija, hematologija i gastroenterologija.
- Ovim projektom oslobodiće se sedam zgrada, tri koje su van KCS i četiri u krugu bolnice. Radi se o zgradi u Zvečanskoj, gde se nalazi plastična hirurgija, zgradi u Ulici vojvode Milenka gde je ortopedija i zgrada urologije i nefrologije u Resavskoj ulici. Iz KCS biće iseljene zgrade prve i druge hirurške, Urgentni centar i deo interne A. Sve te zgrade će se koristiti zamedicinske i nemedicinske namene. Pri tom, planiramo da u zgradi Urgentnog centra bude 100 kreveta za produženu negu, odnosno za one pacijente kojima je potrebno lečenje duže od mesec dana - objašnjava dr Vasilije Antić, izvršni direktor jedinice za implementaciju projekta rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji.
Za rekonstrukciju Kliničkog centra Srbije u Beogradu planirana su oko 103 miliona evra, u KC Novi Sad biće uloženo 35 miliona, KC u Nišu 30, a KC u Kragujevcu 26 miliona evra.
- Projekat obuhvata centralizaciju dijagnostičkih i operacionih blokova i intenzivne nege, povećanje kapaciteta dnevne nege, unapređenje dostupnosti kliničkih centara pacijentima, osoblju, hitnim službama, posetiocima. Takođe, plan je i smanjenje broja bolničkih postelja po sobama, ali uz povećanje kapaciteta. Konkretno u KCS pacijentima će na raspolaganju biti 90 procenata dvokrevetnih i 10 odsto jednokrevetnih soba - objašnjava dr Antić.


KCS u Beogradu
- projektom obuhvaćeno 185.000 m2
I faza investicije
- Centralna zgrada za rekonstrukciju 35.000 m2
- završetak kule i podijumske zgrade 62.000 m2
KC Kragujevac
- projektovanjem obuhvaćeno 46.400 m2
I faza investicije
završetak tehnoekonomskog bloka – 4.700 m2
- izgradnja novog objekta
Centralna zgrada – 16.000 m2
KC Niš
- projektovanjem obuhvaćeno 50.300 m2
I faza investicija
završetak centralne zgrade
završetak Poliklinike – 12.000 m2
- izgradnja novog objekta
hirurški i urgentni blok – 10.000 m2
KC Novi Sad
- projektovanjem obu­hvaćeno 51.000 m2
I faza investicija
- završetak Cen­tralne zgrade
- lamela B i C oko 25.000 m2
Koliko je izdvojeno za rekonstrukciju
KCS u Beogradu
oko 103 miliona evra
KC Novi Sad
35 miliona evra
KC Niš
30 miliona evra
KC Kragujevac
26 miliona evra.
Prema njegovim rečima, sva četiri klinička centra, koja predstavljaju vrh piramide u zdravstvu, imaće istu koncepciju. A način na koji se investira apsolutno će omogućiti da pomenute ustanove funkcionišu nekoliko puta jeftinije nego sada.
- Klinički centar Srbije se prostire na 20 hektara u 50 objekata, a rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno ukupno 185.000 metara kvadratnih. U prvoj fazi investicionog plana predviđena je rekonstrukcija 35.000 kvadrata, završetak kule i podijumske zgrade od oko 62.000 metara kvadratnih - ističe dr Antić.
Izgradnja zgrade Kliničkog centra u Novom Sadu, koja u svom okrilju ima tri lamele, u prvoj fazi rekonstruisaće se najpre krak B i C, a završetak objekta A finansiraće se iz budžeta Vojvodine. Ukoliko bude novca, biće obnovljen i objekat D, i tako će se zaokružiti celina vojvođanskog zdravstva.
U Kragujevcu se gradi nova centralna zgrada na 16.000 kvadrata, gde će biti smeštene hirurške sale, a rekonstruiše se tehnički blok. Ovde će se prvi put formirati i poliklinika, a osposobiće se i prostor za kardiohirurgiju.
Projektom za KC u Nišu obuhvaćeno je 50.300 metara kvadratnih. Niš će posle završetka radova dobiti novu zgradu, a kapacitet hirurgije će se povećati za 100 postelja.
Što se tiče tehničkih rešenja, u kliničkim centrima u Kragujevcu i Nišu biće primenjena najnovija dostignuća u medicinskoj arhitekturi. Poslove će voditi dva najjača studija za projekte u svetu. Za Beograd projekat radi Studio „Altieri“, a za ostala tri klinička centra taj posao će obaviti Kompanija „Stim“.
Ivor Blic
 
e...nerviraju me ovi njihvoi renderi za klinički centar stave render kao da je šoping centar jbt
a kad sam pročitao prvi post teme i spominjanje 100 milijardi evra... kad se nisam šlogirao :D
 
Nije losa ideja, klinicki mol :D

lecenje-x.jpg


Ovaj klinac desno cmizdri caletu jer hoce novi bubreg.

Momak i devojka traze povoljnu ugradnju silikona.

Tri lika sto sede na zidicu rade u banci i izasli su na pauzu za rucak - uzeli su po kesu infuzije i bensedin za desert.
 
Archangel":rc4c9l8z je napisao(la):
kad sam pročitao prvi post teme i spominjanje 100 milijardi evra... kad se nisam šlogirao :D
Redakcija Blica ume tako da omaši u par nula, te kod njih izgradnja metroa, u nekoliko članaka, košta 400.000 evra.
 
Nisam imao gde drugde da postavim pa hajde ovode, Direktor KBC zvezdara je opravdao prosirenje KBC Zvezdara time sto ce prebaciti odeljenje sa tuberkolozne bolesti iz presevske ulice u objekte koje planiraju da izgrade i time ce kao ustedeti 50 miliona dinara sto godisnje potrose na slanje tuberkoloznih bolesnika na Ozren.Naravno vazduh u Zvezdarskoj sumi(koje nece ni biti kada to sagrade sto su naumili) ce isti biti kao i na Ozrenu.Jel tako?
Inace zgradu u presevskoj je analizirao CIP i kostalo bi oko 300 miliona kako kazu nadlezni da se popravi pa je lakse prodati je privatniku i napraviti stambene zgrade i podeliti kintu :blah:
 
Vrh