Nisam hteo da kažem da si bot nego da ne volim kada drugi obični ljudi (mi ''obični smrtnici'', raja, narod...) koristimo fraze i neke mentalne konstrukcije kao političari. Koji su, kao što svi znamo, većinski oličenje svega najgoreg u ljudima.
Ja ne volim tu izanđalu frazu ''narodu nikako ugoditi'' jer nju najviše koriste političari, botovi i birokratske mastiljare u državnom aparatu. Ljudi koji zaboravljaju par činjenica. Prvo, da njihove plate dolaze upravo od tog naroda, te da treba da mu budu zahvalni za to. Drugo, da jedini razlog što mnogi od njih imaju posao i prihode, jeste što ih narod trpi, te da treba da mu ljube ruke i noge, a ne da ga kritikuju i krive za sve. I treće, da sve ovo što mi pišemo i govorimo ovde u Srbiji, od ''zašto nema fugi između kocki?'' preko ''zašto nova bolnica izgleda ko kutija cipela?'' pa sve do ''ko je dozvolio Beogradu na vodi da diže one šifonjere?'' sve to rade, pišu i govore i svi drugi ljudi širom sveta. Od Aljaske do Australije i od Nord Kapa do Johanesburga.
Zato što je to prirodni poredak u svakom društvu. Zato što društvo i sistem funkcionišu po principu kritika i pohvala. Zato što politička struktura svugde deli na poziciju, i opoziciju. Posao pozicije je da radi što bolje, a posao opozicije je da kritikuje. Društvo funkcioniše tako što narod bira predstavnike i funkcionere da upravljaju državom, i daju im debele pare i privilegije za to. A zauzvrat, njihov posao i dužnost je da tu funkciju obavljaju što je moguće bolje i da slušaju kritike, savete i predloge naroda. I svako ko bi to da menja, u velikoj je zabludi. A ako je pritom i političar pa drobi o tome, onda mogu da mu kažem da je pogrešio profesiju. Kao ovaj psihopata sad i ekipa oko njega, koji su valjda mislili da kad dođu na vlast svi će da im se dive i hvale. Ali bojim se da to tako ne ide. Ako se nekome to ne sviđa, nek traži drugu karijeru.
Konretno, apropo Kliničkog centra, ja sam svoje mišljenje već izneo par puta ranije na temi. Zadovoljan sam većinski kako ide, i drago mi je što, ako ništa drugo, posle 4 decenije drndanja vune, ta odiseja sa haotičnim KBC će napokon da se privede kraju. Ali to ne znači da se ne slažem kad drugi upute neke druge kritike i pitaju zašto nešto nije bolje urađeno. Ne mislim na ona poređenja sa fensi izdanjima u svetu nego na ovo kako je rešen izgled fasade i raspored nekih celina. Kažem, svakako će biti bolje nego što je bilo. Ali stoji i to da je moglo i moralo bolje.