Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Jedina stvar koju nikako ne pominju u ovim najavama je upravo to rešavanje parkinga, a to postaje sve veći problem, i uvođenjem novih bolnica u ovaj krug, stanje bi postalo neizdrživo ako se to ne reši. Već sada je ekstremno haotična situacija.

Inače, bojim se da će ovo pominjanje opreme biti samo premeštanje već postojeće. Recimo, piše da će biti "четири скенера, две магнетне резонанце" - toliko ih već sada ima. Jedan skener je u poliklinici, jedan na I hirurškoj, dva u Urgentnom centru. Dva MR aparata su u Centru za magnetnu rezonancu (ovo bi trebalo da ostaje tu gde jeste), jedan je u I hirurškoj. Jedino što znam da je najavljeno za kupovinu je jedan MR aparat za Urgentni centar. Ako se ne bi dirali ovi magneti iz Centra za MR, a bude prebačeno ovo iz Prve hirurške i kupljen taj jedan MR za UC, to bi značilo taman 4 CT aparata i 2 MR aparata u novoj zgradi. Dakle, ako je tako, to je obmanjivanje javnosti, jer se radi o kupovini svega jednog novog uređaja.
Ako bude tako sa ovim uređajima, pretpostavljam da isto važi i za sve ostalo najavljeno (recimo, da piše 4 angio sale, a da to podrazumeva da se već postojeće angio sale samo presele).

To bi trebo neko da priupita ministra da razjasni ali mi odavno nemamo novinare...

HKeB1fm.jpeg

gmBiXaR.jpeg

Juče oko podne, strana prema GAK-u.

Možda i nije loše kako izleda jedan novi deo u izgradnji klinike u Frankfurtu.

IMG-14b0102dc1546037ee4d7a6761ccef16-V.jpg

A koliko je stara oprema koja se trenutno koristi? I koliko pacijenata se uradi po uređaju?

Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790152#p790152:lkqkfq11 je napisao(la):
mzx1976 » Sre Nov 04, 2020 5:34 pm[/url]":lkqkfq11]A koliko je stara oprema koja se trenutno koristi? I koliko pacijenata se uradi po uređaju?

Na koju opremu konkretno misliš?

Ct i magnet.

CT u zgradi poliklinike, ovoj velikoj koju rekonstruišu, kupljen je 2006. godine i zaista je bio top za to vreme. Na njemu se sada radi između 500 i 600 pregleda mesečno.

U Urgentnom centru postoje dva CT aparata, od kojih je noviji star recimo 10-ak godina, nije baš top tier uređaj bio ni za vreme kad je napravljen, ali radi posao; međutim, u UC se radi 24h svakog dana tokom cele godine, a nijedan aparat ne može to samostalno da nosi predugo. Zato se neretko dešava da je ovaj aparat u kvaru, odnosno da mu je potrebna zamena delova, a to se čeka dok se uveze. Za ovaj aparat mi je teško da procenim koliko se pregleda na njemu uradi, ali nije manje od 40-50 za 24h.
Drugi aparat u UC je jako star (mislim da je to prvi CT koji je KCS ikad imao, sa 16 redova detektora), jako često je u kvaru i u poslednje vreme se koristi kad se onaj noviji pokvari, ili sad tokom korone za skener pluća kod sumnjivih na koronu.

Ne znam koliko su tačno stari aparati za MR (više od 5 godina), ali oni ne trpe baš toliko opterećenje kao ovi prethodno nabrojani za CT i za sad rade ok.

Dodatni problem sa opremom je i PACS, sistem za skladištenje slika, koji predstavlja sjajno rešenje za dugotrajno arhiviranje radioloških pregleda, kako bi im se moglo pristupiti mnogo kasnije radi poređenja, i kako bi im se moglo pristupiti sa različitih lokacija (dovoljno ti je da imaš client mašinu i IP adresu i da ispunjavaš bezbednosne uslove za pristup, i možeš da vidiš pregled). Taj PACS ne funkcioniše već 2-3 godine, jer je potrošena memorija, a za novu memoriju se "nema para" - iako bi se zapravo pare mogle i uštedeti kada bi se obnovio PACS a ukinulo štampanje slika na filmove.

A da. Za GE ii Toshibu na urgentnom sam se setio. A za PACS neću komentarisati. To je sramota. Pa mislim da će ići nova oprema. Ovako stari uređaji se ne diraju. Samo je pitanje šta će se uzeti.

Problemi na koje niko ne obraća pažnju, nisu u radovima,koji dobro napreduju, već su oni dublji.
Režim nam stvara utisak, o nekakvom zlatnom dobu, o dobu u kome se smanjuje nezaposlenost, rastu plate,i kao rezultat toga, imamo povećan prirodni prirastaj, vise stanovnika Beograda, pa su nam postali mali bulevari, mostovi, bolnice i tako redom.
Istina je ipak malo surovija.
Cela država gubi 30 do 50 hiljada ljudi godisnje, dok nam se istovremeno prazni unutrasnjost zemlje, i seli se za Beograd.Ogromno neprirodno naseljavanje Beograda, dovodi bukvalno do haosa u svakom pogledu.Preko noći smo postali najzagadjeniji grad na svetu, i pored gasenja velikog broja kotlarnica,a sve zbog doseljavanja i velikog broja dizel automobila, koji su počeli da truju i starosedeoce, i ove novopridosle.To sve dovelo je do, povećanog oboljevanja ljudi, pa su nam sve bolnice postale male, ulice ne mogu da opsluže priliv novih stanovnika, ne može ni gradski prevoz, niti mostovi.
Cela Srbija se seli za Beograd, niču neprirodni megalomanski stambeni kompleksi, reklamira se doseljavanje u Beograd, grad postaje tesan, polako se samounistavamo, i to očigledno nikome ne smeta.
Lepo je sto se gradi i Tirsova 2, ali i to je rezultat ,napustanja unutrasnjosti Srbije, zarad egzila u Beogradu.
Nama država odumire, dok mi gledamo "napredak" u gradnji.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Nemaš pojma koliko si u pravu. Ali to je dalje bezpotrebno raspravljati. Ali ako se dobro sećam lepo smo imali raspravu o tome par stranica unazad.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792118#p792118:1pdg5mfn je napisao(la):
vladanet » 11 Nov 2020 11:43 am[/url]":1pdg5mfn]Problemi na koje niko ne obraća pažnju, nisu u radovima,koji dobro napreduju, već su oni dublji.
Režim nam stvara utisak, o nekakvom zlatnom dobu, o dobu u kome se smanjuje nezaposlenost, rastu plate,i kao rezultat toga, imamo povećan prirodni prirastaj, vise stanovnika Beograda, pa su nam postali mali bulevari, mostovi, bolnice i tako redom.
Istina je ipak malo surovija.
Cela država gubi 30 do 50 hiljada ljudi godisnje, dok nam se istovremeno prazni unutrasnjost zemlje, i seli se za Beograd.Ogromno neprirodno naseljavanje Beograda, dovodi bukvalno do haosa u svakom pogledu.Preko noći smo postali najzagadjeniji grad na svetu, i pored gasenja velikog broja kotlarnica,a sve zbog doseljavanja i velikog broja dizel automobila, koji su počeli da truju i starosedeoce, i ove novopridosle.To sve dovelo je do, povećanog oboljevanja ljudi, pa su nam sve bolnice postale male, ulice ne mogu da opsluže priliv novih stanovnika, ne može ni gradski prevoz, niti mostovi.
Cela Srbija se seli za Beograd, niču neprirodni megalomanski stambeni kompleksi, reklamira se doseljavanje u Beograd, grad postaje tesan, polako se samounistavamo, i to očigledno nikome ne smeta.
Lepo je sto se gradi i Tirsova 2, ali i to je rezultat ,napustanja unutrasnjosti Srbije, zarad egzila u Beogradu.
Nama država odumire, dok mi gledamo "napredak" u gradnji.

ne razumem.... kao da se zalis sto postoji kisa i zasto pada.... pa na sta lici unutrasnjost amerike? sve se nabili na obale, a unutrasnjost lici na zemlje treceg sveta. i ti se sad zalis sto se prazne sela?? dobro dosao u kapitalizam, gde ljudi idu gde misle da im je bolje... i to se desava svugde, pola bugarske otislo na zapad i sad srbija treba da izmisli recept kojeg nema na celom svetu da to spreci i da se ljudi vrate u manje sredine??

To o čemu pisete, zove se stihija ili anarhija.
Rezultate toga vidimo u gusenju, gori smo od Kalkute.
Ne može pojedinac da vodi stratesku politiku, da on odlučuje, da ide gde mu je bolje, mislim na okupiranje Beograda.
Beograd ne može to da podnese, znači mora prvo da se strateski postave stvari, da se ravnomernim razvojem, novac ulaze sirom zemlje, pa onda pojedinac da donosi odluku.
Sve se svodi na ulaganja u Beograd,stalno se narod pumpa, da se samo ovde nesto zida i renovira, pa je potpuno razumno, da ostali gradjani iz unutrasnjosti , žele da žive u nekoj boljoj sredini, odnosno ne žele da žive u sredini gde se nista ne ulaže.
Seoba će uvek biti, to je jasno, ali mi nismo iskoristili, ni promil mogućnosti, da se ovaj problem bar delimično ublaži.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792184#p792184:17ltv3f5 je napisao(la):
louderick » Сре Нов 11, 2020 3:06 pm[/url]":17ltv3f5]
ne razumem.... kao da se zalis sto postoji kisa i zasto pada.... pa na sta lici unutrasnjost amerike? sve se nabili na obale, a unutrasnjost lici na zemlje treceg sveta. i ti se sad zalis sto se prazne sela?? dobro dosao u kapitalizam, gde ljudi idu gde misle da im je bolje... i to se desava svugde, pola bugarske otislo na zapad i sad srbija treba da izmisli recept kojeg nema na celom svetu da to spreci i da se ljudi vrate u manje sredine??
САД су пример који се не може применити на малу земљу као што је Србија.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792359#p792359:bdwa1o25 je napisao(la):
Mikie » 11 Nov 2020 11:19 pm[/url]":bdwa1o25]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792184#p792184:bdwa1o25 je napisao(la):
louderick » Сре Нов 11, 2020 3:06 pm[/url]":bdwa1o25]
САД су пример који се не може применити на малу земљу као што је Србија.
pomenuo sam i primer bugarske...

Dragi ljudi, postoji li ikakav način da se dopre do sigurne informacije da li ovi planiraju neku garažu pri rekonstrukciji KCS? Ja već postajem stvarno očajan, trenutna situacija tamo je potpuno nepodnošljiva.

Groxy reče da će da se pravi veeeeelika garaža ispod Skupštine Srbije.
Zar ti nije dosta to? Pih bre nekim ljudima nikako ugoditi...

:D

Ali ozbiljno sad, kad bude neko išao da fotka radove, neka ode pre podne pa nek fotka kako izgleda ceo krug. Tu više nije problem da ne postoji parking mesto, tu sad više ne može da se prođe jer ljudi parkiraju uz ivičnjak bukvalno svuda, a put je i bez toga bio sužen jer su moroni spustili one stubiće.

Dakle, preklinjem vas, ljudi, vi sigurno znate nekog ko ima uvid u planove, dajte vidite hoće li biti išta bolje do leta, ili da krenem da tražim novi posao.

Evo ja prošao sad i navatao sve što je moglo (osim sestara jbg...)
Zgrada lepo napreduje, ali vidi se da je bolnički krug u sve većem haosu. Okačiću slike nove zgrade gore, a slike svega ostalog ispod.
Kliknite na slike da otvorite u punoj rezoluciji. Na par njih mi se isprečio ćevap od prsta al sam video tek posle. :D

Interesantan detalj sa Instituta za Onkologiju, prozori stepeništa u stilu moderne (?)

Grupa azijata (ličili su mi na Kenjaze) u civilu, sa vizirima i maskama. Ne znam da li su studenti ili možda doktori.

Parking ne samo da je i dalje ogroman problem u celom bolničkom krugu, nego postaje još gori. ''Dupli'' odnosno stari redovi stubića su uklonjeni, ali kako to obično biva ovde, umesto da se njihove rupe popune i srede, ostalo je da služe kao prepreka i sapliću starce, kolica i krevete.

Da stvar bude još tuplja, na pojedinim mestima su se našli genijalci koji su ih na svoju ruku čupali, te menjali kojekakvim kanapima, užadima, palcima... tako da je sad sve još haotičnije. Pride, na slici ispod možete da vidite čukanje u odvijanju, a malo ispred zastoj nastao usled nagomilanog divljeg parkiranja, kao i nakupljanja vozila ispred Poliklinike, koja i dalje radi na jedvite jade, umesto da je premeštena i ugašena dok traju radovi. :kafa:

Prilaz ka/od Mostara i ulaz u MUPove ruine od kompleksa

Bolnica ''Aurora'' sa par starih stubova ispred, pretpostavljam zaostalih od nekadašnje ograde koja je srušena. U pozadini se vidi klinika na kojoj ćemo svi da završimo ako se nastavi s ovom Kurona histerijom. :) I pored, prelep vrt predratne zgrade Instituta za hemiju u medicini

Kao što ste već mogli da vidite, u Bolničkom krugu KCS, svako i svašta vodi svoju politiku. Pa tako i žardinjere. :)

Zgrada onkolgije podignuta je 30 tih godina unutar na zidu ima mermerna tabla koja govori o tome ...za vreme vladavine njegovog veličanstva kralja...

Срамота да се нико није позабавио проблемом паркирања.

Bender, hvala na fotkama, super pokazuju katastrofalno stanje u krugu, koje će postajati samo još gore kad krene loše vreme. Klinički je ljudima skroz nepristupačan javnim prevozom, a ne vode računa da ga bar za automobile učine pristupačnim dok ne reše problem prevoza.

Vrh