Šta je novo?

Klinički centar Srbije

bilo nekada nesto slicno za tu namenu...

111760_152365376_Screenshot.png

За почетак нам фали хелиодром у близини круга КЦС. Најбоље би било негде у кругу Прокопа с обзиром на гужву у кругу КЦС.

Иначе је занимљиво да код нас рецимо у колима хитне помоћи имамо возача, медицинског техничара и лекара док је у Немачкој само возач и техничар у колима хитне помоћи и они на приликом изласка на лице места позивају дежурног лекара који најчршће сам вози своје возило или га централа шаље на лице места одакле је позвана хитна. Дакле нема сумње да је наш систем ефикаснији пошто је одмах лекар при пацијенту, док Немци овим желе да постигну тријажу односно због мањка лекара да их користе само када је неопходно. Велика је полемика око тог златног сата односно тих 15мин доласка хитне помоћи након позива. Негде сам читао да су Холанђани најбољи по том питању.

Pitanje je koliko mi imamo dostupnih ekipa baš zbog nedostatka doktora. U provinciji je sasvim normalno da u hitnoj dežura samo jedna ekipa i da se za bilo kakav veći incident moraju da se pozivaju dežurni i da se radi trijaža.

Pitanje je koliko mi imamo dostupnih ekipa baš zbog nedostatka doktora. U provinciji je sasvim normalno da u hitnoj dežura samo jedna ekipa i da se za bilo kakav veći incident moraju da se pozivaju dežurni i da se radi trijaža.
То је европски проблем нажалост!

U Velikoj Britaniji, a naravno i drugim državama, postoji i opcija da medicinski tehničar specijalizovan za hitne slučajeve stigne do pacijenta motorom.

Time može znatno da se skrati vreme do prvog kontakta sa pacijentom - pogotovo u velikim gradovima gde gužve znaju da blokiraju cele delove grada.

Čudi me (odnosno, ne čudi me) da nešto slično nije primenjeno kod nas.

GREŠKA: Sad vidim iz ovog članka na Vikipediji da ipak imamo i mi motocikliste! Pojma nisam imao.

Здравство је буквално најскупља ставка у буџетима европских држава и ту ми као Србија чак релативно добро стојимо у односу на јужне државе Европе. Највећи проблем су недостатак кадра и наравно корупција у здравству. Примарна здравствена заштита је боље организована него у многим државама западне Европе. Оно што нама фали а били смо по последњој анализи Euro Health Consumer Index у 2018. години на 18. месту у Европи, јесу инфраструктура у секундарним установама као и истраживања и научни рад терцијарних установа. По питању трошкова лечења и доступности здравствене заштите смо на самом врху Европе пошто је то вероватно реликт социјализма да имамо једну државну РФЗО а не десетине и стотине као и да су болнице у државном систему и у државном а не приватном власништву као и да сви уплаћују у један буџет што није случај у многим државама ЕУ. НЕ КАЖЕМ ДА ЈЕ КОД НАС ИДЕАЛНО ЗДРАВСТВО него само рационално посматрам ствари.

U Velikoj Britaniji, a naravno i drugim državama, postoji i opcija da medicinski tehničar specijalizovan za hitne slučajeve stigne do pacijenta motorom.

Time može znatno da se skrati vreme do prvog kontakta sa pacijentom - pogotovo u velikim gradovima gde gužve znaju da blokiraju cele delove grada.

Čudi me (odnosno, ne čudi me) da nešto slično nije primenjeno kod nas.

GREŠKA: Sad vidim iz ovog članka na Vikipediji da ipak imamo i mi motocikliste! Pojma nisam imao.
Mislim da nemamo, to je navodno bio pilot projekat koji nije zaživeo

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Evo jedan članak koji se bavi povezanom temom:

Izvukao sam onaj detalj koji se odnosi na našu diskusiju.

"The time from receiving the call to the arrival on the scene was 13.72 minutes, and the time from receiving the call to hospital arrival was 52.83 minutes."

Broj ekipa je sasvim adekvatan potrebama. HP se ne zove zbog bubrežne kolike, bola u stomaku koji traje 10 dana ili temperature koja ne može da se reguliše. Kod nas je zdravstvo traćenje resursa i narodnih para na boli me mali prst u 3 noću. Takođe mi smo jedina država na ovoj planeti koja i dalje koristi resurse zdravstvenog sistema ( baš ekipe HP ) za palijativno zbrinjavanje. Brzina odziva ekipe hitne pomoći i to slepo guranje protokola ne može da se sprovede pošto poto sve dok se ne raščiste urgentna stanja od stanja koja treba da leči kućni lekar ( primarna ZZ ). Heliodrom je apsolutna potreba ali bojim se zloupotreba koja će slediti nakon uvođenja ovakog vida ukazivanja HMP i transporta.
U odnosu na Generalov komentar. Ta rangiranje je živo s.... apsolutno netačno i neprecizno. Naprotiv bolnice su pretovarene opremom koja se neadekvatno koristi jer fond gomilu procedura i novih medicinskih tehnika ne odobrava. O broju "naučnih" radova neću trošiti reči. Zbog tih naučnika sekundar je uništen i bačen na kolena. Takođe resursi se troše na 66 kontrola za pacijente koji su na hemoterapijama jer se tako pravda upotreba preskupe hemio i biološke terapije. Uostalom "čišćenje" lista čekanja je tipičan primer gluposti i nepotrebnog arčenja resursa. I tako u krug. Već sam pisao na ovoj temi. Zdravstvo u Srbiji je neadekvatno. Prevelik broj bolničkih postelja, prevencija nula, domovi zdravlja u minusu, arčenje sekundarne ZZ i pristup istoj prevazilazi svaku logiku i zdrav razum. Jednostavno šta god da se ovde napravi i izgradi je totalno bespotrebno i očigldno je pranje para.

Vrh