Šta je novo?

Karađorđeva ulica

Бетон хала је заштићени споменик индустријске архитектуре ... ова динамит бригада са форума се опет занела ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493134#p493134:7gth2xas je napisao(la):
Zuma » Pet Nov 17, 2017 1:42 am[/url]":7gth2xas]Hajde da za početak vrate u staro stanje malu zelenu površinu ispod mosta koju su uništili prilikom rekonstrukcija fasada u Karađorđevoj.

Bilo je ovako, sa klupom i turističkom tablom:

79219055.jpg

A sada je devastirani prostor, naravno, spontano pretvoren u parking.

Prijavio odavno ovaj prostor, ali nista :( Svi se prave ludi. Doduse, koliko znam, ovu zelenu povrsinu je napravio "Philip Morris", a ne grad, pa je mozda zato pristojno izgledalo.

https://www.mojainicijativa.com/index.p ... jativa/610

Nadam se da se ne ljutis jer sam tvoje slike iskoristio za novu prijavu.

Treba zavariti par cijevi na staru poziciju uz par stubica dodatno da ne mogu ni na trotoar da se popnu

Taj ko je zaštito Beton halu nije čitav ali taj njegov problem ne mora postati i problem čitave populacije. Zgrada je tavko ruglo, pa jeste li vi tuda skoro prolazili? Ja jesam, pre par dana. Šta je uspešno integrisana, u kafiće i parking iznad? A ostatak zatvoren daskama sa grafitima soroševskih aktivista (čak imaju i jedan propagandni politički mural iza Beton hale koji se pod hitno treba prefarbati). A unutra prljavština, neke majice, prljave pobacane stvari... Kažete "zaštićena", jel? E pa baš je dobro zaštićena. Ali sve i da je zaštićena, zgrada je tolko ružna da ne može ostati ispod lepog Kalemgdana, ruži ga. Taj deo zaslužuje nešto mnogo mnogo lepše. Nadam se da će se jednom neko dozvati pameti i to ruglo ukloniti jer bez toga nema kompletnog rešenja ovog kraja.

Taj parking ispod mosta nije spontano nastao nego su ga napravili oni ''ugroženi''. Stave svetleće prsluke, rasporede se po raskrsnici i onda usmeravaju vozila na travnjake, trotoare, šine... Jer tako su navikli i u svojim domovima. Jer tako su u mogućnosti.

@RioBL
Kao što rekoh, ili rušenje ili jedna velika temeljna rekonstrukcija i adaptacija:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493123#p493123:1qn2pll4 je napisao(la):
Bender Rodriguez » Čet Nov 16, 2017 11:46 pm[/url]":1qn2pll4]
Osim... ako bi se uradila jedna temeljna i smislena rekonstrukcija i adaptacija koja bi učinila da se ceo objekat i okolina maksimalno uklope i prilagode novim potrebama i izgledu. Daj bože da se pokrene ta priča, jer realno, zgrada (celokupna) je ipak zrela za jedno temeljno sređivanje.

A za @ove Napoleone što svuda vide ISIL...

Paranoja je instinkt ili proces misli u kome individua, pod dejstvom jake neurotičnosti, psihoze, straha ili anksioznosti, ima konstantan iracionalan osećaj da su ona, ili neko drugi u njenom okruženju, meta nekakvog nepostojećeg progona ili zavere. Lažne odnosno pogrešne optužbe i generalno nepoverenje prema drugima su najčešće i najuočljivije odlike paranoika i smatraju se glavnim i prvim simptomima psihoze.

https://en.wikipedia.org/wiki/Paranoia

Pretera ga malo za BH Earth...stoji...objekat nije reprezentativan, nije mu bila namena, nekome je zanimljiv nekome ogavan ali je ipak sačuvan, zaštićen i lokal po lokal dobija na upotrebnoj vrednosti. Na konkursu je bilo zanimljivih ideja kako da se stopi sa Kalemegdanom ali realizacija je još daleko. Šteta što estetski mnogo vredniji objekti nisu sreće kao BH. Mnogo više ruži ambijent ona odvratna nova kućozgrada u blizini...

Parking ispod mosta se nikad neće rekonstruisati u pređašnje stanje jer na njemu parkiraju najviše gosti ugostiteljskog objekta "gvožđara" čiji je vlasnik naš čuveni stručnjak, poštenjačina, filantrop - gradski arhitekta Folić.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493220#p493220:3tw9g72f je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Nov 2017 11:15 am[/url]":3tw9g72f]Taj parking ispod mosta nije spontano nastao nego su ga napravili oni ''ugroženi''. Stave svetleće prsluke, rasporede se po raskrsnici i onda usmeravaju vozila na travnjake, trotoare, šine... Jer tako su navikli i u svojim domovima. Jer tako su u mogućnosti.
???
a ovi sto prate ugrozene su retardirani, sta?

Nisam znao da (i) to njemu pripada. Ohoho. Sve lepše od lepšeg.
Pazi samo da ti se ne jave sad ovi paranoici i drveni advokati da ti sole pamet što se usuđuješ da napišeš tako nešto.

Inače pomenuta kućozgrada iznad Karađorđeve, u Pariskoj, uveliko radi. Sinoć sam prošao tuda i svi spratovi su blještali.

Johnest_Hon":ebxkrcb7 je napisao(la):
Pretera ga malo za BH Earth...stoji...objekat nije reprezentativan, nije mu bila namena, nekome je zanimljiv nekome ogavan ali je ipak sačuvan, zaštićen i lokal po lokal dobija na upotrebnoj vrednosti.
To nije sporono, ali da bi ceo taj kraj ličio na nešto, mora cela zgrada sistematski da se renovira i adaptira. Krpeži i održavanje od strane lokala su dobri do neke mere jer su sprečili propadanje. Ali ne može jedan kraj zgrade da izgleda cakum pakum a drugi da bude kao Mogadiš. Zato je potrebna jedna velika rekonstrukcija i adaptacija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493208#p493208:2zwb4xkb je napisao(la):
Earthmoving » 17 Нов 2017 10:50 am[/url]":2zwb4xkb]Taj ko je zaštito Beton halu nije čitav ali taj njegov problem ne mora postati i problem čitave populacije.

Да би одређени објекат био уврштен у културну баштину он мора да испуни читав низ изузетно строгих критеријума. Објекти се не заштићују на основу индивидуалног естетског афинитета било кога већ на основу универзалних цивилизацијских вредности.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493220#p493220:2zwb4xkb je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Нов 2017 11:15 am[/url]":2zwb4xkb]
A za @ove Napoleone što svuda vide ISIL...

Позивање на рушење културне баштине је терористички акт и по међународном праву тако да ... Може теби или било коме да се конкретан објекат свиђа или не, али статус који има има да поштујеш и ти и теби слични.

И порука за вас пар из ИСИЛ динамит бригаде ... ако вам се овај град толико естетски не свиђа да бисте му рушили баштину то значи да не сматрате њега делом себе, или себе делом њега ... овај град онда није за вас. Лепо се иселите, боље ће бити вама, а боље и осталима.

Иначе, Бетон хала је пре рата имала и фасаду на страни ка Бранковом мосту. То би требало обновити.

Maa to kad ti budes gradonacelnik nekog svog Lujkagrada onda slobodno tako iseljavaj neistomisljenike, cuvaj starudije, pravi dildoe pored reka, brani protuve I zanemaruj misljenja ljudi koji te placaju I koji zive u tom gradu. Al bojim se da ces do tad morati da se naviknes na to da ce ljudi imati drugacija misljenja I ideje od tvojih.I da ce cesto oni biti vecina, a ti u manjini. Sto se pokazalo do sad nebrojeno puta. Svidelo se to tebi ili ne.

Inace ja lepo napisah dva puta da ne mora da se rusi nego da moze I da se sredi I adaptira. To sto si ti slep, nepismen ili prosto glup, to stvarno nije moj problem.

A sto se tice tvoje paranoje I opsednutosti ISILom, mislim da je krajnje vreme da potrazis strucnu pomoc nekog psihijatra. Posto vise ne zvucis ni kao politicar nego kao fijuk.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493286#p493286:3dx3dot1 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Нов 2017 01:35 pm[/url]":3dx3dot1]Maa to kad ti budes gradonacelnik nekog svog Lujkagrada onda slobodno tako iseljavaj neistomisljenike,

Врло је просто. Ако ти се не свиђа неки град до те мере да би га рушио, и то препозната и заштићена неимарска достигнућа његових грађана - ти ниси за тај град.

Никога ја не терам да се сели. Сам себе тераш. Не можеш да рушиш град. Можеш да се иселиш ако ти се град не свиђа.

Moram da priznam da sam i sam pre 10 godina bio za rušenje BH, kao i zgrade u Karađorđevoj 1, pa čak i kompletnog bloka iza staklenca (uključujući biskop Balkan). Nije mi problem da to priznam i sada iz ove perspektive, jer sam bio i na jednoj i na drugoj strani. Tek sada vidim koliko sam bio u krivu, i da su neki objekti zaista previše dragoceni kao deo našeg nasleđa (kulturnog, industrijskog...).

To što je na krovu BH parking, a polovina lokala neizdato, ne znači da treba sve srušiti.

Beton halu bi samo ludak mogao da rusi, Beton Hala je vredan industrijski objekat iz medjuratnog perioda, cak i ovi sto stu otvarali restorane i kafice u njemu su ispostovali staru stolariju i ujednaceno su sredjivali spoljasnjost sto je za pohvalu, treba cak i ovu dizalicu sacuvati kao eksponat i prefarbati je kerativno da bude kao simbol Beton hale kao sto je uradjeno u porto montenegru, zaista ceo taj potez je prelep i reprezentativan i kako se sredjuje vremenom ce to izgledati bolje od bilo kog grada na Balkanu jer pogled sa desne strane Save na deo od Brankovog mosta pa do pobednika je neprocenjiv, treba urediti i Kalis, Malo skratiti rastinje koje zaklanja zidine i prefarbati Vojni Muzej na kalisu u belu boju :)

Ko bi da rusi ceo grad? Ja sam do sad opciju rusenja pominjao u tri navrata, tj za tri lokacije. U slucaju Trga Republike, gde sam u potpunosti za rusenje bloka gde je Staklenac. Drugi put je bilo kad sam se slozio sa Zexovim predlogom/razmatranjem da li da se zgrade na Slaviji nadogradjuju ili sruse. Jos jedanput - slozio sam se s njim da bi trebalo razmotriti to.
I treci put je ovo za Beton halu. Gde opet nisam tvrdo zauzeo stav da je treba samo srusiti. Nego ILI srusiti ILI kompletno renovirati I adaptirati. Cak za razliku od mnogih ljudi na forumu I u javnosti nisam pominjao rusenje u kontekstu BnV.

Dakle kad se sve ovo sabere, to su tri prilike kad sam ja PRICAO o nekom rusenju. Kad sam u svojim postovima imao rec "rusenje". Tri puta. Evo da ti nacrtam: I I I.Tri objekta u gradu koji ima vise stotina hiljada. I tebi je to povod da drvis o nekim ISILima, dinamitu, nepostovanju bastine, k... palcima... pa takva izvrtanja reci I jajarske fore moze da smisli samo politicar ili zesci maliciozni fijuk od coveka.

Elem, kad nadjes jos mojih postova gde sam rekao da treba nesto srusiti, onda mi se obrati pa da pricamo o tome. Dotad prekini da lazes I izmisljas I da glumis malog Aleka. I ovaj jedan sto ga povremeno cujem s TVa mi je vise nego dovoljan, ne treba mi jos jedan I na forumu.

Ma pustite sad beton halu, pogledajte kako su lijepi ovi renderi :)

Nego, mene zanima kakva je buducnost laguma koji se nalaze iza ovih ofarbanih zgrada. Ima li tu kakvih planova?

Rome - čuvare "parkinga" su verovatno kolektivno organizovali vlasnici svih okolnih ugostiteljskih objekata. Ovi novi vlasnici su se samo pridružili organizaciji. Čini mi se da su čitave ekipe Roma u svetlećim prslucima bile tu i pre nego što je Filip Moris sredio park ispod mosta, pa čak i dok je park bio tu, na okolnim trotoarima. Prvi organizatori divljeg parkinga su verovatno vlasnici fensi lokala u ulici Braće Krsmanović. Čitav ovaj prostor je vikendom uveče uvek bio pretrpan njihovim mušterijama. Sada su naravno otvoreni i novi lokali u zgradama sa rekonstruisanim fasadama u Karađorđevoj, ka pristaništu, pa će tek sada tamo nastati haos. Samo obiđite taj deo u petak oko 23 časa, pa će te videti kako to zaista izgleda. Kao i uvek, gradu naravno ni na pamet ne pada da kvari ličnu inicijativu biznismena koje imaju puno para, pa sami, na svoj način, "rešavaju" gradske probleme.

Ovo je pogled ka Braće Krsmanović. Lepo se vidi zašto je potrebna koordinacija "ugroženih". Ovo je Septembar, Subota, u 23:30.

Čisto sumnjam da su ih angažovali vlasnici, to kažem iz ličnog iskustva. Imao sam jednom davno sličnu situaciju u svom komšiluku, kad je jedna ekipa držala lokal u kom su se skupljali lelemu... ovaj takozvani klaberi... iz celog grada i ostavljali svoja vozila nasred kolovoza ulice. Ti ugroženi ''čuvari parkinga'' su se samo pojavili jedne noći i počeli na svoju ruku da ''organizuju'' parking. Saobraćajna policija je, po običaju, uglavnom ladila klikere i pravila se luda, a kad bi i došli na svakih par nedelja, ovi bi se primirili samo dok je patrola tu i dok posklanja vozila, a onda brže bolje nastavili po starom čim ovi odu.

Ne treba njima neko da ih pozove i angažuje, oni se sami snađu i izorganizuju. Radio Mileva radi bolje nego svi oglasi i mreže zajedno.

Inače žalim te ljude koji žive u Karađorđevoj.

Beograd -- Uređenje Karađorđeve ulice počeće na leto, rekonstrukcija će imati dve faze, a radovi bi trebalo da traju 180 dana, :laugh: :lool: :lol: najavio je glavni urbanista Milutin Folić.

Ma koga oni zezaju...kada se gledaju slični projekti koji oni izvode i upored građevinska tabla i realnost... što lepo ne stave odmah dve godine da nam ne tanje živce.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=493429#p493429:1svo48pj je napisao(la):
Bender Rodriguez » 17 Nov 2017 08:53 pm[/url]":1svo48pj]Čisto sumnjam da su ih angažovali vlasnici, to kažem iz ličnog iskustva. Imao sam jednom davno sličnu situaciju u svom komšiluku, kad je jedna ekipa držala lokal u kom su se skupljali lelemu... ovaj takozvani klaberi... iz celog grada i ostavljali svoja vozila nasred kolovoza ulice. Ti ugroženi ''čuvari parkinga'' su se samo pojavili jedne noći i počeli na svoju ruku da ''organizuju'' parking. Saobraćajna policija je, po običaju, uglavnom ladila klikere i pravila se luda, a kad bi i došli na svakih par nedelja, ovi bi se primirili samo dok je patrola tu i dok posklanja vozila, a onda brže bolje nastavili po starom čim ovi odu.

Ne treba njima neko da ih pozove i angažuje, oni se sami snađu i izorganizuju. Radio Mileva radi bolje nego svi oglasi i mreže zajedno.
Možda je i tako, mada sumnjam. Teško da oni sami to mogu da rade bez dogovora sa vlasnicima restorana ispred kojih to rade i čije su mušterije u pitanju. Ista stvar se dešava širom grada. Recimo deo inače tobože zaštićenog Zemunskog keja isped restorana Venecija je takođe pretvoren u parking koga čuvaju Romi, pa su čak na asvaltu šetališta ucrtali i parking linije. Teško da su tu baš Romi u pitanju. Isto se dešava i na "parkingu" uzvodno, kod Šarana.

A što se tiče uništenog parka ispod mosta, ne bi me čudilo da i da je neko nezvanično i usmeno napomenuo građevincima da gradilište ne moraju da vraćaju u prethodno stanje i da mogu da zadrže novac koji bi inače otišao na tu obavezu. Ponovo imamo paralelu sa Zemunom, gde se praktično završena obaloutvrda uzvodno od Šarana namerno na završava već čitavih 10 godina. I sve zato što se ovako čitava nova površina obale daje privatnicima koji očigledno podmazuju gde treba da takvo stanje i ostane. Pa niie daleko od pameti da su "biznismeni" zaključili da je ovakvo "zaboravljanje" da se gradilište vrati u prethodno stanje sada standard. Ili se naprimer setite takođe davne popravke Gazele, gde je deo obalskog parka ispod mosta tada odvojen za podizanje baraka građevinaca. Što je na kraju završilo tako da barake nisu srušili već je taj deo parka trajno izdvojen iz njega i dat nekoj firmi. Ili građevinske barake podignute zbog gradnje "YU Biznis centra" u Novom Beogradu. Nikada srušene, zauzeta čitava stara ulica koja je, savršeno postavljena da povezuje dve magistrale, mogla pešacima i biciklistima da služi i dalje. Pa je tamo vremenom nikao i čitav mali nelegalni grad. Pre dosta vremena su tamo uspeli da podignu i ogromni sportski "balon". Ogromna količina para cirkuliše u sivoj zoni, i to ne na gradskim pijacama, nego baš na takvim mestima koja niko od inspektora tobože ne vidi čitave decenije. Otvorena i vidljiva korupcija na sve strane, a oni tobože jure ovu malu i još se bune kako je građani ne prijavljuju.

Tako da, gde god možeš da nešto "zaboraviš" i uzmeš od javne površine, slobodno, to ionako nije ničije.

Vrh