Pre negi dan sam se peske vracao s posla, pa sam malo fotkao Karadjordjevu ulicu i okolinu. Postoji kriticna masa ljudi koja smatra da je to najlepsa ulica u Beogradu i ja se slazem sa njima. Njena revitalizacija u buducnosti bi umnogome promenila sliku o glavnom gradu.
Ulca Brace Krsmanovic - ova "zelenjkava" zgradica levo je "Corba kafe" koji drzi Bora Djorrdjevic. Nije lose mestasce, malo sredjenija "Danguba", moglo bi se reci. Pivo je jeftino, ambijent je fin - ima dve sale - jedna za sedenje, jedna za koncerte. Ova za sedenje ima ogroman sank i velike drvene stolove i klupe. Ova za djuskanje ima barske stolove i stolice i dva separea. Na zidovima su uglavnom posteri, ploce, fotke i gitare koje prikazuju karijeru Riblje corbe. Srecom, u klubu nema nikavih politickih, niti ideoloskih simbola.
Prekoputa "Corba kafea" je Kulturni centar "Grad". Novo mesto, ima finu basticu sa pogledaom na savu. Organizuju koncerte, izlozbe, predavanja, projekcije, modne revije. Uradjen je u "industrial" fazonu, deluje kao neko slkladiste. Mozda bi trebalo srediti fasadu, ali ne ovako drecavo je okreciti kao bora na svojoj zgradici, vec onako da bude nova, a deluje staro, ako me kontate.
Nazalost, osim ova dva svetla primera, ulica je mnogo zapustena. Tranzitni saobracaj samo pici kroz nju, kamioni drndaju po ceo dan. U ostalim kucicama su vulkanizeri, mehanicari i sl. Bas sam razgovarao sa jednim ortakom kako bi ova ulicica mogla da postane skroz anti-Strahinjica bana - gde bi bili pabovi, klubovi, slikarski ateljeji, muzicki studijii, jeftini hosteli i ostale rupcage. Da se ulica kaldrmise kockom, srede se trotoari, stavi novo osvetljenje. Vecina kucica je super i predstavlja arhitekturu kakve gotovo vise nigde nema u Beogradu, samo im treba mala rekonstrukcije. Ima par baraka za rusenje, ali na njihovom mestu ne bi trebalo da nikne nista suvise ekscentricno. Narocito mi se dopada zgrada pored "Grada" na pocetku ulice, mislim da ima ogroman potencijal za sve namene.
Karadjordjeva ulica - ovo je na prvoj slici zapravo ulicica koja spaja Brace Krsmanovica i Karadjordjevu ulicu. Tu je zgrada Geozavoda ili Beogradske zadruge, ko kako voli.
U toj ulici se prekoputa zgrade Geozavoda nalazi nekakva Akademija u staroj preuredjenoj industrijskoj zgradi. Potkrovlje sa ovim prozorom deluje malko bljak, ali msilim da ova zgrada pokazuje potencijal reurbanizacije prostora bez drasticnih zahvata. Opet moram da se nadovezem na prethodnu ulicu i pomenem Mancester. Ko slusa mancesterske bendove zna da su oni svirali upravo po ovakvim mestima, bivsim industrijskim prostorima. Najpoznatiji mancesterski klub je bio upravo "Factory". Uostalom pogledajte "24 hour people:, korisno stivo i odlicna mjuza.
Kada odatle izadjete na Karadjordjevu, levo od vas ka Brankovom mostu ide niz nizih zgrada, koje su svejedno jako lepe.
Isti deo ulice samo slikano s drugog kraja (od mosta ka Zeleznickoj)
Nastavak Karadjordjeva ispod mosta:
I pogled na Karadjordjevu s mosta (parking levo me neopisivo nervira):
I sad se vracamo nazad do njenog visocanstva, zgrade Geozavoda:
Levo od geozavoda ima jedna takodje vrlo lepa zgrada:
Tako da se izmedju svih tih divnih zgrada formira fin skver (ignorisite kontejner):
Tu odmah je i niz, nazalost vrlo oronulih, stambenih zgrada:
I jedna skrovita ulicica odakle je onomad inspektor Fandjo svojim fordom pojurio Fantoma
Dalje kada krenemo ka Zeleznickoj, tu je i hotel Bristol. Lepa zgrada, a krs hotel:
Tu sam se vec od guzve, raspalih automobila, smrdljivih bircuza i svega ostalog smorio i nisam fotkao dalje, mada ima jos bisera za slikanje. Jednostavno, taj krug oko stanica je trenutno isuvise kontaminiran. Medjutim, ako se ikada ostvare visedecenijski planovi da se sav taj metez odatle izmesti, tj. zauvek ukloni izgradnjom modernih zeleznickih i autobuskih stanica u drugim delovima grada mozemo mozda ocekivati i bolje dane za Sava malu. Takodje, vidi se da prirodna privlacnost Terazijske terase i parka kod ekonomskog fakulteta kroz koji vam savetujem da prodjete samo ako bas morate ili ako vam neko nudi 20 evra da to ucinite.