Šta je novo?

Kako obogatiti turisticku ponudu Beograda?

Znam da ima, ali me zanima koliko je to izvodljivo u hramu tj. da li postoje neke stepenice ili lift koji bi mogao da ima tu prohodnost za veći broj ljudi i da li ima mesta na toj "terasi" hrama.

Ideja je odlicna, postoje stepenice, ali mislim da bi morala da se prethodno postavi nekakva ograda. Nadam se da ce uskoro i to doci na red i da cemo dobiti spektakularnu osmatracnicu. Pogled sa kupole katedrale Sv. Petra u Rimu jedan je od najlepsih.

Kad smo vec kod hrama sv.Save. Pre neki dan sam bila tamo i da vam kazem da sam se ubedacila kako ga odrzavaju. Toliko je bilo djubreta oko hrama, flasa, pikavca, zapisen hram od kucica i ljudi-da tragovi se vide, deca gadjaju loptom o hram-ali dobro to manje vise, a da ne pricam ono sto su izvrljali na hramu pre par godina-sv.sava peder!! sta reci! kamere pod hitno! I sad meni neko da kaze da je hram za turisticku ponudu???? sramota me je iskreno!!! Ona chichista od popova se uvalila u parohijski dom i trose pare a boli ih djoka da zaposle neku sluzbu da im se to odrzava i cisti oko hrama (da, upravo tim recima besa pricam jer verujem u boga i idem u crkvu ali popova mi je preko glave...videla sam svojim ocima kako grabe pare u crkvama u bg i van bg-a i gadi mi se sve to!!) hram nam je glavna atrakcija, ljudi pogledajte okolo na sta izgleda. Njima su izgradili onu grdosiju od doma, i trava i nista sto su ogradom obelezili nije upristojeno, da ne pricam da su nam uzeli od parka jedan deo!! Tu ispred hrama treba da ima najvise slobodnih povrsina pa kad pridjes parku da ima impozantan pogled, izgled...Narkomana bez zuba koliko zelis..e sad, ja imam odlicnu obzervaciju pa to primetim a startovali su me neki za pare od njih ali ako turisti dolaze tamo, sramno je gledati sve to. Onda, ispred hrama ostavili su ovi nasi debili od kapija li cega vec kao neke eksere, ne znam ime toga ali saplecem se ja cesto kad odlazim ka hramu, kao i ostali..to moze da bude jako opasno, pogotovo za starije ljude koji lome kosti lako...to cu slikati ako stignem i stavicu sliku ovde da vidite o cemu pricam. I finalno, zeleni mermerni stubovi u hramu su uradjeni ofrlje, kao i sve u nasoj zemlji. Imamo zelju, sve zapocnemo ali mi nije jasno zasto kad se privodi kraju, samo gledamo da nekako zavrsimo to na brzinu i otkacimo.. Ima rupica u stubovima tj.izmedju kako su ih postavljali i verujte da se vidi. Pa kad udjes u jedan tako "svetski hram", treba bre sve da prsti od lepote i perfekcije a ako neko kao obican turista a da ne govorim oni koji su zainteresovani za religiju i hramove dodju u bg i okom snime te detalje u hramu, mogu samo da konstatuje da je sve uradjeno kao pijacu da smo gradili a ne hram. I to cu da slikam sem ako mi cuvari u hramu ne budu prigovorili. Molim boga da se ikone urade na najvisem nivou. znam koliko para toliko muzike ali bar da imamo jedno vredno blago za nas, nasu decu i da pokazemo svetu ko smo i sta smo!
Eto to je mini reportaza o hramu koju pricam da bih skrenula paznju ako je iole moguce...a ne da bi kritikovala samo! Ja sam sa vrachara, karadj.park mi je posebno u srcu kao i hram i zelim da bude najbolji, bar u rangu orthodox churches.

ivana-bg":3jn679bu je napisao(la):
hram nam je glavna atrakcija, ljudi pogledajte okolo na sta izgleda. Njima su izgradili onu grdosiju od doma, i trava i nista sto su ogradom obelezili nije upristojeno, da ne pricam da su nam uzeli od parka jedan deo!! Tu ispred hrama treba da ima najvise slobodnih povrsina pa kad pridjes parku da ima impozantan pogled, izgled...
и мене ужасава та "грдосија од дома", зна ли неко када је то тачно изграђено, које године? заиста је неспретно и непотребно стрпан на врачарски плато.
импозантан :) поглед, ех, када би о томе нешто знали одговорни за све ове глупости које нам сервирају...

evo primera kako izgleda prilaz pravoslavnoj crkvi Sameba u tbilisiju.
Sameba%20Church.jpg

да, то је тај "импозантан поглед" о којем причаш. :) зашто то код нас није могуће?? :rant:

nema mesta ali bar mogu da ciste okolo. ono stvarno nije za turiste. ma kakvi turisti, nije ni za nas. zasto mi uvek da se tretiramo kao manje vaznim, hocemo i mi da uzivamo u lepotama naseg grada. zasluzili smo to kao gradjani da sedimo u lepom parku i gledamo na hram a ne kese i djubre da nam lete oko glave. :bash:
na zalost, nasi gradjani bacaju sve to ali sluzba za ciscenje hrama mora da postoji! svaki dan!! ne moze gradska cistoca ono da odrzava. Moralo bi cak i samponom da se one plocice ribaju i pod i mermer i sve da sija! vodom samo sprati je ravno nuli!
Kad neko gleda slike hrama na netu, taj se divi a kad dodje uzivo, ocekivanja padnu. to je jos gore. bolje imati manje misljenje pa se oduseviti nego misliti da je vau pa se razocarati!
zalivanje trave koja je presusena kao i borici koje su zasadili je MUST ali opet kazem nemaju sluzbu koja ce svaki dan da zaliva to da bre ne bi bilo zuto i pusto!!! moramo da imamo to sve lepo i pod konac.
Kome se obratiti za ovo? :(

@ivana-bg

Moj dozivljaj iste stvari je potpuno suprotan od tvog. Radovi od mermera u Hramu Sv. Save, koje izvode Slovenci, su primer kako se po deset puta meri, pa onda ugradjuje. Rozete koje su odradjene izgledaju perfektno. Nije tacno da se brza s radovima. Od staresine crkve sam nedavno saznao da je, prilikom posete Medvedeva, ruska delegacija predlozila da ona preuzme na sebe finansiranje i okoncanje unutrasnjih radova za godinu dana, sto je nasa strana diskretno odbila, upravo iz zelje da izbegne jeftina i kratkorocna resenja.

Park ispred Hrama se solidno odrzava, a zamerke na koje obracas paznju poticu od pojedinaca koji dolaze na plato i danju i nocu da bi uzivali u odlicnom ambijentu. Tacno je, ima onih koji dolaze sa ljubimcima, ima dece koja se igraju, ali mene to raduje. Slepo crevo Beograda je postalo mesto na koje se cesto dolazi i gde se rado provodi vreme. Znam gomilu stranaca koji su posetili Bg u poslednjih par godina i svi redom su fascinirani Hramom. Sto se tice poredjenja sa trgom ispred prelepog hrama Sameba u Tbilisiju, moram da priznam da mi je lepsi Svetosavski plato sa puno zelenila i puno nasmejanih i opustenih ljudi oko njega. Kada za par godina zasadjeno drvece dostigne punu velicinu, bice utisak jos bolji.

Ne slazem se ni sa kritikom Parohijskog doma i buduce Patrijarsije. Oni se nalaze po obodu parka, predstavljace po gabaritima i nenametljivoj arhitekturi protivtezu Narodnoj biblioteci, a zaklanjace i ruzne visespratnice u Krusedolskoj ulici.

Vidim da su ti se mnogi zamerili: najpre Romi, pa narkomani, pa na kraju popovi... Posto kazes da si vernica, mozda ne bi bilo lose da malo vise vremena provedes u Hramu. Verujem da bi te prosla srdzba. :kk:

Ja provodim tamo vreme pa zato sam ono i napisala. Kao i u drugim hramovima i crkvama u Srbiji.
Ako treba da branim narkomane, neradnike, rome koji rade ono sto rade (moje "napadanje" nema veze stim sto su oni romi) i popove koji kradu i da zbog toga nisam vernica, onda :bash: Znam dobro da se debela vecina slaze sa ovim mojom kritikom, samo mi srbi uvek volimo da idemo suprotno od nekog drugog..taki' smo :) i znam da je vecini i frka da kaze ono sto ja smem, a i da im je lakse da neko drugi kaze umesto njih ali svi manje vise isto tako misljenje imaju..samo ih pozovi na kaficu i videces..ili stavi poligraf test ako nece na kafi da kazu..ali to je sada druga tema :)
Elem, slike govore vise od reci! Kad ih budem postavila ovde, onda ce se sve videti...
Meni deca u parku uopste ne smetaju kao ni bake i deke i ostali koji tamo sede, isto me to raduje i daje jednu zivopisnu sliku kad ih sve vidim na okupu ispred hrama...A da su svi stranci odusevljeni hramom, to je tesko...Oni to vise klimaju glavom kao da ok je fino je jer su tako nauceni i vide nesto drugacije sto i sami ne razumeju ali da im se svima bas toliko svidja, kazem teskoo..produbi malo temu snjima pa ces da vidis sta znaju, sta im se svidja..saznaces nesto trece :)

Ако је тачно да на храму стоји графит Св. Сава педер већ пар година ја стварно не знам шта се чека са камерама па онда молерајем а посебно шта раде попови у тој причи.

А парохијски дом је велика, велика грешка, не знам како неко може да каже да се то уклапа, одвратан је како год погледаш. Само ако му окренеш леђа може да прође.

To je konacno izbrisano a stajalo je jedno vreme!! mada i kad su konacno izbrisali to, moglo se blago videti sta je pisalo. to vise nisu deca koja zvrljaju nego debili!

Jos malo fotografija Samebe (izvinjavam se ako uzimam mesta od originalne teme ali moram radi poredjenja):
87930634.ePufm1yg.jpg

georgia136.jpg

87930618.CCJf4Xjr.jpg

97455.jpg

%D0%98%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+040.jpg

3683.large.jpg

mozda treba da se ove fotke i rasprave o hramu sv.save prebaci u sekciju Vracar.

Meni se ovaj hram u Tbilisiju uopste ne svidja, podseca me na Staljina... ne zbog lokacije, nego je onako.. utera ti strah u kosti, a to nije poenta nase vere...

Mislim da je plato prilicno dobar.. ja bih dodao samo par stvari:

aewd2v.jpg

Jao tek sam sad provalila one tuje, cemprese..sta vec?? i palmice!! (kakav mix cempresa i palmi..i nije lose da znas) to bih i ja dodala, ali sad su nesto zasadili ispred hrama ali ne izgleda dobro iako je naraslo u visinu. bas je cudno. to sam pre neki dan videla, kazem opet slikacu sve ako stignem. ti borici ispred hrama izgledaju kao da im nije dobro, da su bolesni. ne znam, ne razumem se ali tuzno izgledaju. i treba isto zasaditi neko drvece ili cvece tamo gde je ograda sto je parh.dom uzeo! tu i par ovaca poslati da "pokose" onu travu.
Sa ovim tvojim umecem plato deluje mnogo bolje, stavi ovo zvanicno na bgd turizam stranicu, deluje lepse :kk:
...ali opet kazem fali fali ..cistoca, i jos nesto ali ne znam sta tacno. .....

^^^ Ma ovo je na brzinu, samo stvari kojima ne treba zimska zastita... Da, u pitanju je italijanski cempres.. posto mi vec imamo tradiciju gajenja doticnog (ko je bio na Hilandaru, zna), onda mislim da treba upotpuniti. Palme vec imaju oni, samo ih treba posaditi napolju, posto ih ljudi drze unutar hrama, koji ionako nije grejan zimi, znaci nije problem temperatura, nego eto neko uziva da pomera saksije... :) Mada, bio sam danas, i nesto ih nema, ne znam zasto... mada mozda od skela nisam video...

Ali da, mix cempresa i palmi je meni uhhh... volim kontraste suptropskog i zimzelenog, podseca me na "nase" Sredozemlje (predeo danasnje CG i HR)...

A da, ovo sto su zasadili - mislim da su tuje, ali da ne gresim dusu, mozda su i cempresi, ali su vrlo bolesljivi. oni se moraju saditi sa nekom pritkom ili stapinom dok ne porastu da ih sneg ne bi iskrivio ili izlomio...

A da, onaj deo sa ogradom - potpuno se slazemo...

Jutarnja u St Save.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=kOYqWMPGDCA[/video]

shmeksi":242jk8ye je napisao(la):
Goldstein":242jk8ye je napisao(la):
Ja bio, postoje i stepenice (nezavrsene) i ograda oko kupole.
kakav je pogled?
Vrlo dojmiv :) Samo jedna zgrada kvari malo vidik a to je ona telekomova rugoba u Katićevoj. Vredi ozbiljno poraditi na tome da se taj pogled omogući svima.

Рудник на Авали чека посетиоце
Отварање некадашњег налазишта олова, цинка и сребра „Црвени брег” зависи од тога када ће доње окно бити оспособљено и повезано са већ припремљеним горњим хоризонтом
rjkxs1.jpg

Да ли ће некадашњи авалски рудник „Црвени брег”, чија су окна затворена још 1953. године, у току ове јесени постати једна од најзанимљивијих туристичких атракција у престоници зависи искључиво од финансијских средстава. Добра воља Небојше Видановића, професора Рударско-геолошког факултетакоји је и управник старог рудника „Црвени брег”, и надлежних из општине Вождовац свакако није спорна. За наставак радова и обезбеђивање потребне опреме за некадашње налазиште смештено на само двадесетак километара од Теразија потребно је, међутим, отприлике још 20.000 евра.

– Недавно смо закуцали на врата министарставаживотне средине и просторног планирања и културе, као и код надлежних из Националног инвестиционог плана, траживши помоћ од 20.000 евра. У случају да добијемо овај новац, оспособљавање старог налазишта олова и цинка биће убрзано. Верујем да ће озбиљнији рад почети најкасније за месец дана – уверава професор Видановић.

Неколико од укупно седам хоризоната колико их има у руднику рашчишћено је још пре две године када је иначе било најављено отварање нове туристичке тачке на мапи града. Иако у општини Вождовац кажу да је горње окно отворено и обезбеђено од даљег урушавања, управник старог рудника подно Авале напомиње да су минуле кише докусуриле већи део горњег поткопа. Наш саговорник подсећа да су од општинских власти затражили обезбеђивање неколико стотина метара пута од рипањског друма до рудника.

– Ове године почеће асфалтирање дела пута до некадашњег доњег налазишта руда у дужини од 500 метара и чим путари буду завршили тај посао у насељу Рипањ биће отворена права геолошка атракција. Пут који води до горњег окна већ је пресвучен макадамом. Од тога када ће и доње окно рудника бити оспособљено и повезано са горњим зависи отварање некадашњег рудника за туристичке посете – објашњава Горан Лукачевић, председник привременог органа Вождовца. За досадашње радове из касе ове општине издвојено је око 15.000 евра.

До сада су, како каже професор Видановић, екипе рудара оспособиле око 300 метара тунела на трећем нивоу. Ова јама је у потпуности осветљена још прошле године, тако да приликом обиласка није потребно да посетиоци носе приручне лампе.

Један од задатака минуле године био је и рашчишћавање рушевина у продужетку поменутог хоризонта. Стручњаци су већ сазнали колико је тунелског пута на другом хоризонту, од укупно 1.300 метара, проходно. Рударске чете налазишта „Јасеновац” из Крепољина претабанале су горњи хоризонт који је, како су известили, апсолутно безбедан.

– Улаз на нивоу који се налази на око 40 метара очишћен је изнад доњег хоризонта. Овај део пута је сув и биће веома интересантан посетиоцима за обилазак – уверава управник „Црвеног брега”.

Када цео посао буде завршен, подно Авале у насељу Рипањ биће отворен и први музеј рударства. Ходницима дугим око три километра биће организованеједноипочасовне пешачке туре под земљом, а у истом тренутку унутар теснаца моћи ће да борави највише петнаест особа. Водичи ће бити ангажовани из редова Рударско-геолошког факултета. У стару управну зграду рудника, најављује професор Видановић, биће усељени музејски експонати на чијем сакупљању се већ увелико ради.

Осим организованих тура под земљом, посетиоце очекује и изложба експоната као сведочанстава о историји рударства. Када у потпуности буде поправљен кров на старој управној згради у чијем је досадашњем оспособљавању учествовала и вождовачка општина, у њу ће бити усељен музеј рударства. Видановић каже да ће ова кућа бити подељена на неколико целина.

– У спољашњем делу комплекса посетиоци ће моћи да виде локомотиве, вагонете, лопате и друге машине и алатке које су некада коришћене за транспорт драгоцене руде. У другом делу музеја бићесмештена архива, старе књиге, карте, мапе и пројекти, док ће трећу целину чинити експонати попут рударских лампи, затим збирке чекића и мерних инструмената карактеристичних за ову делатност – открива професор.

Наш саговорник наводи да је до сада почео да сакупља минеролошку збирку, чији се један део налази на факултету.

Рудник подно Авале иначе се састоји из седам нивоа, од којих су четири поплављена. Унутар налазишта температура не прелази 15. подељак Целзијусове скале. Из „Црвеног брега” својевремено су вађени олово и цинк, а уз њих и сребро, као и злато, додуше само у траговима. Ово је рудник такозваног жичаног типа јер су, објашњавају познаваоци историје овог налазишта, рудари копали руду тако што су пратили рудоносну жицу и правац њеног простирања. У њему и даље постоје трагови рударења још из римског доба. На унутарњим зидовима формирају се пећински украси – сталактити. Са друге стране Авале је затворен и рудник живе „Шупља стена”.

Марија Бракочевић

[објављено: 30/05/2009]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Rudnik-na-Avali-cheka-posetioce.sr.html

Ja pisao ljudima odgovore, ali nešto se ne interesuje mnogo njih za BG.

Vrh