Mislim da Srbija, samim tim i Beograd moraju mnogo vise da reklamiraju sam mentalitet zivljenja. Barem onakav kakav je bio u skorijoj proslosti, a danas polako gubi na vrednosti. Pre svega tu mislim na kulturu hrane i pica.
Hrana je nesto sto vecini ljudi ostaje u trajnom secanju sa nekih destinacija. Domaca kuhinja, ajvari, ljutenice, djumbiri, vec prepoznatljivi cevapcici, rolovane pikanterije, punjene paprike, tikvice, djuvec, podvarak, sarmice od kiselog kupusa,zelja, vinove loze. Telece corbice, ali i corbe od koprive. Kajmak SVAKO ko udje u Srbiju mora da proba, to vazi i za vegane
(zakonom uvesti) Bundevare, pite od jabuka, visanja, takodje i lenje pite. Makovnjace, pite sa orasima. Kompot od kajsija bi trebalo da bude nesto najbolje odavde, kao i maline. Iskoristiti mega-giga popularnost Noleta, koji je veliki patriota, i organizovati mozda neko svetsko takmicenje u kuvanju, npr u Donjem gradu. Pozovu najbolje svetske kuvare, Remzi, Oiiver, da se takmice, ali koriste domace proizvode. Novak se takmici u drugoj kategoriji, pomaze kevi da prave strudlu ili sta vec, dok njegov cale sa stricevima kuva riblju corbu, Ana Ivanovic sa burazerom i kevorm pece kiflice sa sirom, Dok Cavic naravno pravi gibanicu. Divac sa zenom pravi prebranac.Sve to umotano, lepo izmontirano, spremno za zapadnu evropu- svet, moze doprineti da proizvodi iz Srbije dobiju na ceni. Naravno samo najbolji kvalitete koji nekako treba ustanoviti. Sav novac od sponzora ide za pomoc deci koja nemaju roditelje, a ona su i glavni gosti.
Mislim da bi danas a i u buducnosti odlicno profitirali kada bi neko na pomen Srbije, jednu od prvih stvari na umu imao fantasticnu klopu.
Proizvodi se u Srbiji danas dosta Ajvara, ali malo njih je vrhonsko, ako cak i jedan vrhunski ajvar imamo u velikim lancima.. Isto vazi sa sve proizvode koje sam naveo. Tu i tamo ako znas nadjes vrhinski kvalitet, uglavnom samo jednog proizvoda. Ako prave vrhunsku telecu corbu, sigurno nikada nemaju corbu od koprive.
Ako imaju makovnjacu, sigurno nemaju kompot od kajsija, ili neki prozvod nije najviseg kvaliteta.
Ako mi moramo da se domundjavamo gde je to danas dobar burek, a gde je vrhunksa makovnjaca, kako to neki stranac da zna. On udje u neku pekaru, proba i stekao je utisak. Male su sanse da proba vrhunski kvalitete, koji uopste ne mora biti preskup, pogotova za strance.