Šta je novo?

K-District [Nekadašnji Beko Projekat]

Upravo. Uopšte nije poenta koja je strana ovde u pravu, koliko je poražavajuće da se odgovor suda na to pitanje čeka već sedam godina (i duže, budući da je Beko pokrenuo spor još pre nego što su plac prodali Grcima).
 
stf":1xnfs4lq je napisao(la):
Mогуће је да ће "брза линија" која је најављена код "Наводног Београда" представити преседан и натерати институције да се убрзају или барем - не коче, неке инвестиције које само због њих стоје годинама у месту.
Брза линија нешто успорила после избора... :roll:

Тај преседан може имати само негазиван утицај јер овог пута јавно и недвосмислено показује потпуну интересно политичку контролу над инвестицијама у Београду.

Због тога ће нас свака озбиљна компанија заобилазити у широком луку.Што Реља каже,кад Изреалци настабе са градњом у ерпорт ситију то ће можда и бити неки показатељ напретка.
 
Delija":2shr3okb je napisao(la):
stf":2shr3okb je napisao(la):
Mогуће је да ће "брза линија" која је најављена код "Наводног Београда" представити преседан и натерати институције да се убрзају или барем - не коче, неке инвестиције које само због њих стоје годинама у месту.
Брза линија нешто успорила после избора... :roll:

Тај преседан може имати само негазиван утицај јер овог пута јавно и недвосмислено показује потпуну интересно политичку контролу над инвестицијама у Београду.

Због тога ће нас свака озбиљна компанија заобилазити у широком луку.Што Реља каже,кад Изреалци настабе са градњом у ерпорт ситију то ће можда и бити неки показатељ напретка.

Dodao bih i kad Arapi počnu sa gradnjom komercijalno-stambenog prostora. :kafa:
 
za zumu
dsc07900.jpg
 
Inače, posle dugog perioda, gradilište je opet aktivno. Za sada samo par majstora poslednjih 10 dana nešto malo raščišćava.

Obzirom da je novi gradonačelnik stidiljivo pomenuo neki dogovor, koji Đilas izgleda nije hteo/mogao da postigne, možda se ova investicija ipak pokrene sa mrtve tačke.
 
Verujem da nikome ne bi bile zanimljive fotke. Jedino što može da se vidi su radnici (do 5) u fluo prslucima kako se šetaju na sve strane i secnu poneko rastinje i slično... Ako bude nekih radova, rado ću ih ovekovečiti!
 
Dogovor će jako teško biti postignut, jer ako se ne varam Odluka Ustavnog suda da Grci nisu kupili zemljište u ovom slučaju, važi i za njih. Kupili su objekte, ali da u njima obavljaju delatnost Beka i stoga imaju pravo korišćenja na zemljištu. Konverziju u pravo svojine mogu da izvrše bez naknade ako nastavljaju tu delatnost, a ako ne nastavljaju nego žele da ruše postojeće zgrade i grade nove, onda moraju da urade konverziju uy naknadu i to 100% tržišne vrednosti zemljišta. Odluka je u slovo na svom mestu, i sa uživanjem čekam da vidim izbezumljene face grčkih investitora da posle plaćenih 55 miliona evra, moraju da plate po kvadratu zemljišta još po oko nekih 80.000 dinara za 1 kvm. Još lepše izgleda pogled na šlogirane face naših vlastodržaca poput Siniše Malog i Gorana Vesića koji bi sad da obezbede nekakvu gradnju a rampa Ustavnog suda postavljena tako da se samo promenom Ustava može promeniti. Nema prostora za grama kombinacije, a SNS-ovci sad mozgaju li mozgaju kako da izdaju građevinsku dozvolu a da ne bude zatvor posle toga.

Ali izlaza nema, ni nov zakon ni bilo šta ne može da promeni celu priču, osim ako se ukine konverzija. A ako se ukine konverzija, onda se poklanja svo i zemljište u Srbiji trajno i vraćamo se u najbolje dane komunizma, gde se zemljište stiče dodelom, u ovom slučaju privatnim pravnim licima, što je pravni novum svojstven samo nama i nekim afričkim plemenima, koja još nisu dosegla civilizaciju. Naglašavam nekim afričkim plemenima, jer neka afrička plemena danas umeju da se suprotstave i kažu da ne može i mora u skladu sa Ustavom i zakonom.
 
Белка, зар нисмо до сада већ прешли ту причу више пута. Грчки инвеститор није купио фабрику Беко већ је од фабрике купио некретнине и стога не спада у категорију коју наводиш.
 
Vidim da ste prežvakali tu priču dosta detaljno, ali tada nije bilo ove odluke ustavnog suda o kojoj ja govorim. Međutim, ako je tako, a jeste, da su oni kupili objekte, a ne firmu u stečaju, onda će sve biti u redu. Jedino me buni što u listu nepokretnosti koji je čini mi se Homer postavio stoji da su oni u zakupu zemljišta ili objekta, to je opet neka greška elektronskog katastra, treba da piše pravo korišćenja na zemljištu. Ako su kupili izolovano objekte, videćemo kako se odluka ustavnog suda odnosi na taj slučaj, mada bi trebalo da sve bude ok. (Jer se ta odluka odnosi na sticanje prava na zemljištu u postupku privatizacije, stečaja i izvršnog postupka).

Ovde je izgleda problem ta 3 sudska postupka koji se vode i zbog kojih se ne okončava stečaj Beka. Pisale su sad novine oko toga. Međutim, što Grci onda čekaju ako su kupili samo zgrade, a ne firmu u stečaju, šta ih briga za stečaj? Veliki su tu problemi da bi se raščistila cela priča. Videćemo.
 
Koliko se sećam priče, grci su kupili objekte od same fabrike pre njene privatizacije. Ti se razumeš u to pa reci šta ti misliš da će se desiti?
 
Grci nisu kupili ceo Beko kao firmu radi nekretnine, nego su od stečajnog upravnika kupili staru zgradu fabrike (valjda sa zemljištem uključenim).
Nisam pravnik nego mi je ćale radio u Beku :)
 
Napisaću noćas, kad uradim analizu celog slučaja, da ne lupetam ko Maksim po diviziji.
 
Belka navodno negrade zbog spora i razgranicenja sa beomedicinom , tamo je bilo neko upadanje preuzimanje , tu postoji i jedan vojni plac ,neznam da li se i sa vojskom spore
 
"Beko" nije privatizovan, Grci su od same fabrike u stečaju kupili imovinu u Bulevaru vojvode Bojovića za 55,8 miliona evra.

Spor koji Direktor pominje je zapravo nasleđeni spor iz 90-ih, između "Beka" i Vojske Srbije, a u vezi sa objektom u okviru kompleksa, koji je Vojska dala u zakup "Beomedicini", a za koji "Beko" tvrdi da pripada njima.

Problematično je bilo i to što je stečajni upravnik Grcima "prodao" i taj objekat (koji se u trenutku prodaje već nalazio u sporu), garantujući im čak isplatu masnih penala ako ne budu mogli da uđu u taj posed.

U tzv. objektima "Beomedicine" se donedavno nalazio klub "Drugstore" koji je iseljen pre nekih mesec dana, a kako tvrde na njihovoj Fejsbuk stranici, razlog iseljenja je to što su Grci dobili spor sa Vojskom, te bi to trebalo da znači da su sada preuzeli ceo kompleks nekadašnje fabrike "Beko", i pretpostavljam da je to razlog pojavljivanja tih radnika koje je Goje pomenuo.

Što se samog "Beka" tiče, mali akcionari tvrde da su se stekli uslovi da fabrika izađe iz stečaja, ali su došli u bizarnu situaciju, jer ako se to i dogodi, ne mogu da nastave sa radom jer su u međuvremenu rasprodali svu imovinu.

Zanimljivo je i da je tadašnje Ministarstvo građevine i urbanizma još prošle godine Grcima izdalo lokacijsku dozvolu (br. 350-01-01037/2013-05) i to za katastarsku parcelu 54/2, ali ne i za prcelu 54/1 na kojoj se nalazi objekat koji je bio u sporu, a gde je, prema projektu Zahe Hadid, planirana izgradnja kongresnog dela kompleksa.
 
Homer Jay":144s359s je napisao(la):
Što se samog "Beka" tiče, mali akcionari tvrde da su se stekli uslovi da fabrika izađe iz stečaja, ali su došli u bizarnu situaciju, jer ako se to i dogodi, ne mogu da nastave sa radom jer su u međuvremenu rasprodali svu imovinu.

Наша држава је бизарна сама по себи ...
 
Da, ali je ostalo 22,5 miliona evra na računu koje očekuju da podele mali akcionari sa državom. Mali akcionari imaju 60% akcija, tako da je to lepih 13,5 miliona evra keša da se podeli. Koji su na štednji u AIK banci, tako da ih i kamatica oplemenjuje. A stečajni upravnik zbog predivnih apanažica neće da okonča stečajni postupak i to se razvlači. Pazite, ako su im izdali lokacijsku dozvolu, onda ovo što sam ja pričao pada u vodu. Mada je iopet indikativno to zašto im je dozvolu izdalo Ministarstvo građevine a ne Sekretarijat za urbanizam (možda ima neka fora ako je to spomenik kulture ili tako nešto, mada ne verujem), verovatno zbog tzv ćutanja uprave, tj nespremnosti Sekretarijata za urbanizam da izda dozvolu, pa se onda izjavi žalba Ministarstvu kad da je doneto negativno rešenje, i onda je Ministarstvo izdalo lokacijsku dozvolu. Videćemo još šta se iza brega valja.
 
Belka ako mali akcjonari imaju vecinu 60 % sto se nerjese stecajnog mangupa i izadju iz stecaja imaj jos zgradu u knezu i jos lokala
 
Ma ne znam šta rade, vidiš da je to situacija sa ludima i zbunjenima. A ima i ono: "jel čuješ šta kaže čovek, ako si lud, nisi gluv" "Sve što ima ostavlja samom sebi". Tako i ovaj stečajni upravnik, izgleda mu se omililo, para ko pleve, pa ko veli, Beko u stečaju, to sam ja. Udri Miško.
 
Увек се нешто покреће...
А нама увек остане овакво на крају помпе...




 
"Po završetku radova, pogled sa Kalemegdanske tvrđave ka SRC ”Milan Gale Muškatirović“ upotpuniće luksuzni kompleks od 140.000 kvadrata, od čega 94.000 nadzemnih i 46.000 podzemnih objekata."

Po zavrsetku radova, pogled ka sportsko-rekreativnom centru MGM nece postojati, jer ce ga upravo taj novoizgradjeni kompleks zakloniti.
 
Vrh