razgradjevinar":3f7zgni4 je napisao(la):
zuma, obracam se tebi ne sto zelim da provociram nego upravo zato sto cenim tvoje misljenje i razumem tvoje argumente koji nisu puko kukanje nad svetom vizurom borcanske obale
elem, ja bih se verovatno slozio sa tobom i zastupao isti stav da nije jedne jedine cinjenice. grad, tj mi svi, smo ovo parce zemlje, koje smo prethodno urnisali do kraja(i kao "vizuru", i kao fabriku, i saobracajno, i smradom zoo vrta i sinama zeleznice...) PRODALI. tacka. odvukli ste ovu pricu u smeru treba li uopste ovde nesto graditi umesto da pricamo o konketnom projektu i njegovim manama i vrlinama. svaka prica o parku na ovom mestu moze da ide u temu virtuelni beograd i sl i to je ono sto su mnogi smetnuli sa uma lamentirajuci nad izgubljenim vizurama.
Nazalost, tako je. Prodato, bez ikakve javne rasprave sta ustvari zelimo za ovaj deo Beograda. Naravno, namerno, jer su onima koji su vec odlucili, ovakve rasprave samo smetnja.
Ja sam ovo razumeo kao principijelnu raspravu koja je neophodna da bi prekinuli praksu da se opredjeljujemo prema proizvoljnim licnim utiscima razlicitim za svaki pojedinacni objekat. Kao sto je neko vec rekao, nemamo opste principe uredjenja grada. Sta je vazno, gde i zasto. Tek iz toga moze da proizadje sud o nekom konkretnom planu. Inace ce se moze desiti ono sto se desilo ovde. Objekat koji je po sopstvenim vrednostima uzetim van konteksta mesta gde bi trebao da bude stvarno izuzetno vredan, ali u kontekstu okoline i opstih principa uredjena prostora Beograda ustvari veoma los. Cinjenica koliko se razlikujemo u stvarima koje bi trebalo da budu najelementarnija pitanja urbanizma, pokazuje koliko je ovakva rasprava pozeljna. Nece ovo biti jedini slucaj gde ce biti neophodno da se izmeri koliku tezinu imaju nematerjalne vrednosti. Lep pogled, cuvanje naseg nasledja, da li prostore odvojiti za kulturu ili za prodaju, da li je prioritet zelenilo i zdravlje ljudi ili novac koji se moze zaraditi, kako alocitati elitne prostore, ili drugim recima, da li opstina kao Stari Grad treba da zivi od turizma i modernih eko-orjentisanih usluga, ili treba da razvija elitne poslovne prostore za elitne svetske firme, itd,itd. Ne mozemo da pisemo na mestima kao sto je ovo, a da sebi nismo razjasnili ovakva pitanja. Meni je ovo bio jedan od do sada najrelevantnijih delova Beobuilda.
Sem toga, stvari nisu gotove i resene. Idejni projekat tek treba da se odobri. Mozemo se nadati da je neko ko ce tamo pricati pratio i ovu raspravu.
Pa onda, investitor je rekao da od gradnje nema nista ako unapred ne budu prodali neki bitan procenat buduceg prostora. Sve ovo i dalje moze propasti ili biti unapred smisljeni manevar da Zahino ime obezbedi dozvole, da se onda kaze kako nema interesa kupaca prostora za ovako skup objekat, pa ce onda, posto je dobar deo priprema i dozvola vec donet, ustvari neko drugi da na istom mestu izgradi neko mnogo jeftinije i zato profitabilnije ruglo od zgrade. I zbog toga je vazno rasčistiti sta zelimo i gde su nam granice tolerancije, tj "crvene linije" kako Dačić kaze.
konkretno, zar zaista smatras da je korisnije vratiti 55 milona evra sa pripadajucim kamatama, ispasti neozbiljan i neposlovan, oterati investitora, sacuvati vizuru na propalu fabriku, naci dodatne milione, ocistiti prostor i pretvoriti ga u park nego npr taj novac npr upotrebiti za iseljenje zoo vrta ili uredjenje starog sajmista, preseljenje neke od toplana, izgradnju pesackog mosta, sredjivanje slavije.. bila sta sto bi bilo korak napred?
Ne znam. Upravo smo na neku banku bez veze spiskali 600 miliona. Ako se ispostavi da ćemo bolje zaraditi od turizma i turističke eksploatacije prostora oko Kalimegdana u stotinama godina od danas, nego od toga da će Stari grad zauvek imati ne znam kako trajan i skup bizniz baš na samom ušću Save u Dunav, onda to nije gubitak nego investicija koja će se otplatiti.