Šta je novo?

'Južni tok' - gasovod kroz Srbiju

Samo da dodam, iako je offtopic. Moja gazdarica je pred početak zime platila dihtovanje stolarije aluminijumskim trakama.
Nije skupo u odnosu na zamenu stolarije (za ceo stan oko 70 evra) a razlika je drastična. Sada jednostavno ne duva uopšte.

E sad mi smo u specifičnoj situaciji, jer stolarija nije loša, drvena je, stara 20-ak godina, ravna. Pa je bilo šteta menjati je PVC-om, tu su ove lajsne odlično poslužile.
 
...jer stolarija nije loša...
tačnije -stolarija nije bila loša- a uskoro , bice još gora zbog 1.000 rupica od heftalica -(trulenje drveta)
nakon kratkoročnog rešenja trebace još veća količina gasa za grejanje ili novi prozori . . . :lool:
 
To je tačno.
Ali, ovako joj je rok upotrebe produžen za nekoliko godina a inače bi bila spremna za zamenu. Pošto gumene, sunđeraste i ostale trake nisu radile posao.
 
Jesteivi čuli za sadolin? A za firnajz? Kod dobro zaštićenog prozora nema truljenja. Ja imam spoljna vrata na šupi od dasaka, stara su bar 25 godina, stalno na udaru kiše i ostalih faktora a ništa im ne fali jer su natopljena firnajzom. I drvo u opšte nije toliko loše ako je kvalitetno. Istini za volju ja više volim PVC ali nije nužno samo to koristiti. A spram EU mi definitivno MNOGO kaskamo sa izolacijom i smanjenjem utroška energije. Isto tako i sa pravilnom naplatom (po utrošku).
 
nensav":26mhe8tp je napisao(la):
Najvaznija je stolarija, posebno kada duva vetar, ako je stara, dzabe grejanje. Sa trakama imam negativna iskustva, ili ja ne znam da ih namestim, ali brzo otpadaju. Ne znam kakva je to termo sloj, neka nova tehnologija?

pelet jeste da ja skuplji, ali ako se stan ne greje mnogo intenzivno onda ima računa. Slažem se sa tobom da je kvalitet vrlo bitan, krenuli su da stavljaju svašta u njih.

Osim dobre stolarije bitna je izolacija zgrade ili kuce.
 
Него шта се догађа са Јужним током?

Гради ли се ишта у Србији? Колико видим да ће се у Црном мору цевке постављати тек од јесени а Украјина се од јуче распада по Југословенском "моделу".

На сајту Газпрома се виде предвиђене цевке на све стране. И кроз Бугарску и кроз Румунију и кроз Грчку и .... дупле цеви ка Аустрији !

http://www.gazprom.com/press/news/2014/ ... cle184145/
 
Pa nisu duple, tamo piše route option. Što znači da su za nas sigurni ali da nisu baš 100% sigurni da li će terati ovako ili onako. Bar ja to tako razumem.
 
Uspešno završena procena uticaja na životnu sredinu projekta "Južni tok"
Nedelja, 23. 02. 2014.|14:38 | Izvor: Tanjug
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... 5%BEni-tok

U Srbiji je uspešno završena procedura procene uticaja projekta gasovoda "Južni tok" na životnu sredinu, konstatovano je u nedelju na radnom sastanku generalnog direktora JP "Srbijagas" Dušana Bajatovića i predsednika Upravnog odbora ruske kompanije "Gazprom" Alekseja Milera.

Na sastanku u Sočiju je predočeno i da se završavaju procedure prostornog planiranja u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Učesnici sastanka su razmotrili i ostala pitanja saradnje u oblasti naftnog i gasnog sektora. Razgovaralo se o isporukama ruskog gasa, podzemnom skladištenju tog energenta, zajedničkoj realizaciji infrastrukturnih projekata i saradnji u elektroenergetici, saopšteno je iz Srbijagasa.
 
Dali ce Juzni Tok da se realizuje posle ovih desavanja u Ukrajini? Ako Evropa resi da nece da kupuje taj gas onda nista ni od cevi. Jedva cekam da procitam sta ce Lazanski da kaze na ovu temu!
 
Nešto baš sumnjam da će prestati da kupuju gas. To je interes. Međunarodna politika se ne bazira na inaćenju. E sad, možda rusi zavrnu taj ukrajinski tok. Onda može samo da se ubrza južni tok. I postoji i onaj novi severni koji zaobilazi Ukrajinu, tu se niko nije bunio kad se gradio...
 
Ako Evropa resi da nece da kupuje taj gas onda nista ni od cevi.
Koje drugo ekološka, i jeftina alternativa moze da utoli EU mega glad za gasom ?
nužda zakon (odluke) menja....

Naj verovatnije iza tih dogadjaja stoji naftna industrija
jer dovodjenje tolike količine gasa u EU drastično smanjuje i nj. naftnu zavisnost
što direktno se odražava ne samo na manje naftne prihode nego i na manju političku zavisnost plus..... :grand:

Nase je samo da što kvalitetnije odradimo zadati deo posla oko cevovoda - po mogucstvu bez lopovluka
 
Moze da prekinu da kupuju kao pritisak na Ruse, ako Rusija nema gde da proda, onda nema cime da napuni i budzet.
Pocela i amerika da proizvodi gas. Utecnjavanjem moze brodovima da se transportuje. Ali to su samo mojanaklapanja, kao sto rekoh cekam Lazanskog :)
 
Sve sto se desava u Ukrajini je divljanje iz straha od slabljenja uticaja SAD i zapadne Evrope...
Vrlo brzo ce nedostatak novca i resursa nagnati Evropu da se smiri...
 
Južni tok stao - Ko će šta da plati?
Utorak, 04. 03. 2014.|13:39 | Izvor: Tanjug

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da realizaciju projekta Južni tok u Srbiji trenutno "koči" problem sa obezbeđivanjem državnih garancija i založio se da se taj problem što pre reši.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... a-da-plati? (ceo tekst)
 
koji su rezultati tendera, pošto se prvo ''počelo'' sa pompeznim varenjem, pa tek onda raspisan tender za izvođača
 
Srbija ne daje garancije „Srbijagasu“ za izgradnju „Južnog toka“
M. N. S. | 06. mart 2014. 07:10 | Komentara: 3
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... uznog-toka

DRŽAVA sa „Gaspromom“ dogovorila da "Srbijagas" dobije zajam koji će se vraćati iz dividendi projekta po kamatnoj stopi od 4,25 odsto godišnje. Bajatović: Sa „Gaspromom“ dogovoren kredit koji vraćamo iz dividendi

SRBIJA ne daje više nikakve garancije „Srbijagasu“ za izgradnju „Južnog toka“, već je sa „Gaspromom“, koji je naš strateški partner, dogovoreno da dobijemo zajam koji će se vraćati iz dividendi projekta po kamatnoj stopi od 4,25 odsto na godišnjem nivou.

To tvrdi Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, posle informacija da će biti problema sa „Južnim tokom“ jer još nema državnih garancija. Prema njegovim rečima, u ovom momentu u toku je završno razmatranje tog ugovora, uz napomenu da su ostala tri rizika koja bi trebalo da se reše.

- Ako bude kasnio projekat, zakupac 100 odsto kapaciteta, a to je „Gasprom eksport“ praktično će plaćati sve troškove kredita koji „Srbijagas“ uzima za dokapitalizaciju projekta - rekao je Bajatović. - Drugi rizik je - šta ukoliko se desi da mi izgradimo energetski objekat, a nije gotova Mađarska ili recimo Slovenija, ili ako ne možemo da se oslonimo na 100 odsto zakupa kapaciteta, a u tom slučaju rizik snosi ruska strana i to nije sporno.

Kao treći rizik, Bajatović je naveo finansijsko restrukturiranje „Srbijagasa“.

OBAVEZE

NIKAKVIH problema oko „Južnog toka“ neće biti. Država je mnogo ozbiljnija nego što bi neki koji u njoj rade želeli da je predstave. Srbija će ispuniti sve svoje obaveze, a to da li neko negde nekome od ministara nešto prebacuje, ja time neću da se bavim, rekao je u sredu Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade.

- Ako se taj posao ne završi, a mi smo ga već počeli bez obzira na to šta ko priča u javnosti, pa i ministarstvo, važno je da ne vežemo taj prihod dividendi koji bi u principu išao na račun „Srbijagasa“, već mora biti osigurano da će taj prihod ići na otplatu kredita - rekao je Bajatović. - U pitanju je nekih 270 miliona evra, a sve ostalo je projektno finansiranje, a da bi se to završilo moramo do kraja da dovedemo priču oko cene projekta, jer to utiče na konačne troškove određivanja dividendi. Dakle, nema nikakvih nedoumica, što se tiče tvrdnji da je tu problem što „Srbijagas“ nije restrukturiran. Trudimo se da sve rizike svedemo na minimum, a pre svega rizike koje ima država Srbija.

U Ministarstvu energetike naglašavaju da je na vreme sprovedeno finansijsko restrukturiranje „Srbijagasa“, kako su i predlagali, u 2014. bi ovo javno preduzeće ostvarilo oko 120 miliona evra profita i ne bi bilo potrebe za izdavanjem državnih garancija za finansiranje projekta „Južni tok“.

MORA BITI JASNA RAČUNICA

MINISTAR finansija Lazar Krstić izjavio je da finansijska konstrukcija za „Južni tok“ mora da bude jasna i da se mora znati na koji način će se otplaćivati.

- To je ozbiljan novac, dve i više milijardi evra potencijalno, i moramo da imamo punu transparentnost - rekao je Krstić. - Mora da se zna odakle će taj novac doći, ko će ga dati, ko će ga otplaćivati i koje garancije se za to mogu dati, imajući u vidu čitavu finansijsku konstrukciju. Siguran sam da će se naći rešenje koje će biti za sve strane prihvatljivo.
 
nensav":30jm6yik je napisao(la):
Moze da prekinu da kupuju kao pritisak na Ruse, ako Rusija nema gde da proda, onda nema cime da napuni i budzet.
Pocela i amerika da proizvodi gas. Utecnjavanjem moze brodovima da se transportuje. Ali to su samo mojanaklapanja, kao sto rekoh cekam Lazanskog :)
Русија ни не пуни буџет само гасом и нафтом, него и целокупном индустријом!!!
 
Naravno, ali i gas i nafta dosta doprinose
 
GAZPOM: Južni tok u Srbiji se gradi po planu
Petak, 07. 03. 2014.|16:09 | Izvor: Beta
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... i-po-planu

Izgradnja gasovoda Južni tok u Srbiji napreduje po planu i ne očekuje se nikakvo kašnjenje, rečeno je agenciji Beta u "Gazprom"-u.

- Sa sigurnošću možemo reći da Južni tok u Srbiji nije zaustavljen. Naprotiv, napreduje po planu i ne očekujemo nikakav uticaj na vremenski okvir projekta - istakli su u "Gazprom"-u.

"Radimo prema ambicioznom vremenskom okviru i radovi su započeti kako na deonicama na moru, tako i na kopnu, uključujući i Srbiju", rekli su u "Gazrpom"-u.

Prva isporuka gasa za Evropu, navodi se, planirana je za kraj decembra 2015. godine.

- Verujemo da će se i naši partneri na terenu takođe pridržavati rasporeda izgradnje. Drugačije nagoveštaje nismo dobili - rekli su u ruskoj državnoj kompaniji koja je inicijator i nosilac izgradnje tog međunarodnog gasovoda.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je 4. marta da izgradnju deonice gasovoda kroz Srbiju odlaže to što nisu obezbeđene državne garancije za osnivački ulog "Srbijagasa" u preduzeću Južni tok Srbija. To su garancije za kredit od 75 mil EUR evra koje, kako su rekli u ministarstvu energetike, nisu odobrene zbog restriktivne politike Ministarstva finansija.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je međutim rekao da se odustalo od uzimanja kredita od 75 mil EUR s državnim garancijama, te "Srbijagas" namerava da za svoj udeo u projektu uzme 270 mil EUR kredita od "Gazprom"-a, sa fiksnom kamatom od 4,25% godišnje i rokom otplate od 15 godina.
 
A transport gasa brodovima je opste poznat isplativ biznis...
 
brdjanin":2dwbe8ke je napisao(la):
Da li je počelo polaganje cevi dnom Crnog mora?
A kako se izvode takve komplikovane operacije?!
Čime se polažu cevi na dubinama od 2000 metara, kako spajaju cevi a da u njih ne uđe voda?
 
Спајају се на специјалном броду, на сувом, а затим спуштају на дно сукцесивно.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mAg639MsAI4[/youtube]
 
Gas iz škriljaca, oruđe moći velikih sila?

Proizvodnja gasa iz škriljaca učinila SAD najvećim svetskim proizvođačem ovog energenta. Gas iz škriljaca je jeftiniji, ali još ne može da se transportuje u Evropu, gde su neke zemlje tražile uvoz zbog krize u Ukrajini. U Srbiji registrovani škriljci dovoljni za 70 godina eksploatacije.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... la%3F.html
 
Vrh