Šta je novo?

'Južni tok' - gasovod kroz Srbiju

Gas iz skriljaca ' jeftiniji' ?
Jeftiniji u odnosu na sta?

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

за сваки случај ја бих преписао закон Бугара и Француза да не би неком пало на памет да код нас експлоатише
...U Bugarskoj i Francuskoj to je zabranjeno zakonom...

Bilo sta iz skriljaca je ekstremno stetno po prirodu i okruzenje... Da ne pricamo o ceni eksploatacije...

Ma znaju skoro svi koliko je isplativo, a pogotovo koliko je ekolosko ekspatisanje skriljaca, ali to je deo propagandne masinerije zapadnih kompanija. Treba sirokim narodnim masama prikazati iskrivljenu sliku energetske nezavisnosti i samostalnosti, ali i prikriti prave motive konstantnog pritiska i destabilizacije pojedinih zemalja koje su bogate energentima.
Na zalost mnogi se pecaju, a mnogi su se upecali i na pricu da bi mi trebali dopustiti 'nekima' da uniste ogromna podrucja u Srbiji zarad svog profita i smesnih taksi koje bi drzava inkasirala.

Ma važi, super su škriljci. Zbog učestalih zemljotresa zabranjen freking u Ohaju
http://www.huffingtonpost.com/2014/03/1 ... 50768.html

Nego mene zanima sudbina podvodnog dela Južnog toka. Obzirom da je cela ideja da se zaobiđe Ukrajina, ne samo kopneno nego i u morskom delu, Rusija je nekako postigla da se cevi prostiru kroz tursku ekonomsku zonu. Sada kada je Krim deo Rusije, Rusija ima znatno više prostora u Crnom moru i može dobro da skrati trasu prostiranja. Ovo važi ukoliko se Južni tok počne graditi.

Iz Nemačke vesti da će se malo "odmoriti" u vezi Južnog toka, Bugari tvrde da se samo malo pauzira, Srbi ništa ne pričaju. Ukrajinski desničari prete da će minirati svoj gasovod.

Winter is comming.

laki72":2w85l5wn je napisao(la):
Gas iz skriljaca ' jeftiniji' ?
Jeftiniji u odnosu na sta?

Fraking je jeftiniji u USA, posto su gasna nalazista na relativno pustom terenu, gde nema poljoprivredne proizvodnje niti velike gustine staovništva, ekologija je zanemarena u odnosu na profit. Sličan slučaj sa Australijom. Oni snabdevaju Japan sa gasom. U Evropi situacija sigurno bi bila malo komplikovanija.

@nenasav
Kazes 'ekologija je zanemarena' ?!
Pa ekologiju mozes trenutno zanemariti i time ustedeti, ali se u praksi pokazalo da ti je to kao kredit pod izuzetno nepovoljnim uslovima. Kupio si vreme, ali kada dodje na naplatu, platices duplo.

Znači ja mislim na Ameriku. tamo su ljudi malo labaviji oko tih ekoloških normi i standardna. Naravno da postoje ekolozi iekološka društva ali u ovom primeru bore se protiv veternjača, profit je ispred svega. Tamo su zakoni drugačiji. Vlasnik zemljišta ispod kojeg je otkrivena nafta ili gas ima pravo na deo profita, i to je velika motivacija za farmere da se ne bune kad im naftaši dođu. Pate bez malo znoja su svuda popularne.
Ja se slažem da to može da ima posledice ali sada tako stoje stvari. Oni su postali i će skoro postati energetski nezavisni od uvoza gasa i energenata i hoće da ga izvezu. Postoji kongresna uredba o zabrani zvoza energenata, da bi cena ostala niska i da amarička industrija ima benefit od jeftinih energenata.Ali postoji pritisak naftnih i gasnih kompanija da se ta uredba ukine. Ova situacija oko Ukrajine im sasvim odgovara.

Ako me pitaš o srbiji, ja sam IZRIČITO protiv fakiinga!

ponedeljak 24.03.2014. | 15:08
Arsić: Moguće odlaganje Južnog toka
Izvor: Beta
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=827884

Beograd -- Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da bi eventualno dodatno komlikovanje odnosa Rusije i Ukrajine moglo negativno da utiče na ekonomiju Srbije.
3190922045315bb06d37d059.jpg

"Ako bi se mnogo zakomplikovali odnosi Rusije i Ukrajine, mogla bi biti odložena realizacija međunarodnog gasovoda Južni tok", rekao je Arsić novinarima na prezentaciji Kvartalnog monitora, časopisa koji izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Arsić, koji je glavni i odgovorni urednik Monitora, objasnio je da bi pogoršanje odnosa Rusije i Ukrajine značilo i pogoršanje odnosa Rusije s NATO-om i EU, pa bi njihove članice mogle da postave dodatne prepreke za izgradnju Južnog toka kroz Bugarsku i druge članice EU i NATO-a.

"Dok se ne postigne saglasnost da se ceo Južni tok realizije, neće se praviti gasovod ni kroz Srbiju, koja se nalazi negde nasred trase, i verovatno neće se početi baš ovde", rekao je Arsić.

On je dodao da bi zbog sukoba Rusije i Ukrajine moglo da bude i drugih šteta za Srbiju, kao što su pogoršani uslovi transporta srpske robe u Rusiju, jer veliki deo ide preko Ukrajine.

Moguce je da se Juzni tok uopste ne gradi. To ce da se zna do sledece godine. Merkel je najvaila da je moguce da Amerika uskoci ako rusi zatvore slavine, a u kongresu se sprema predlog da se podigne ogranicenja za izvoz gasa iz skriljaca koji sada ne sme da se izvozi.
Ako taj predlog bude stvarno podnesen i usvojen, sve ce biti jasno. Nista od "naseg"gasovoda.

Posmatrano van dnevne politike tako velike instalacije
električni, telefonski, naftni, gasni .... dalekovodi su ipak civilzaciska dostignuca
i kao takav velika je verovatnoca da ce se ipak izgraditi :)

Južni tok stao na prvom varu
Utorak, 25. 03. 2014.|18:05 | Izvor: B92
http://www.ekapija.com/website/sr/page/ ... prvom-varu

U Šajkašu, kod Novog Sada, gde je svojevremeno svečano zavaren prvi spoj cevi na gasovodu Južni tok, danas uopšte nema radnika, već samo čuvara.

Sva je prilika da ćemo još dugo čekati, dok radovi ne počnu.

Cevi, simbolično zavarene, poslužile su za slikanje i kao deo scenografije. Nakon pompeznog otvaranja, već sutradan nestali su radnici, zastave, mobilni toaleti.

- Posle svečane ceremonije otvaranja koju smo imali prilike svi da vidimo u direktnom prenosu, ostalo je, prema izjavama direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića, da će se već u februaru obezbediti sredstva za početak radova. Verovatno su i prevremeni parlamentarni izbori i sama situacija oko Južnog toka nešto učinila da se uspori početak tih radova - kaže Dragan Božić, predsednik opštine Titel.

- Kako je bilo onaj dan otvaranje, više niko ništa. Samo je čuvar, jedan čovek tamo, koji je tamo ceo dan i to je to - kaže jedan građanin Titela.

- Stoji na mrtvoj tački sve zasad - kaže drugi.

- Otkad govore, pa ništa se ne dešava, ja mislim da će početi - kaže treći.

Na lokaciji gde je pre nekoliko meseci upriličena svečana ceremonija otvaranja početka izgradnje gasovoda Južni tok, kojoj je prisustvovao najviši državni vrh i nekoliko desetina novinarskih ekipa, danas smo zatekli samo nekolicinu radnika privatne firme koji dovršavaju plato iza nas. Niko od njih nije želeo da daje izjave, već su nas uputili na direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića.

B92 odgovor nije dobio ni u "Srbijagasu". Ipak, meštani Šajkaša imaju informacije, istina nezvanične.

- Znam da su krenuli. Što je stalo, ne znam? Ja sam čuo, ako je istina, nešto Evropa nas dribla, šta će biti od svega toga ne znam - kaže jedan meštanin

U lokalnoj samoupravi uvereni su da će zbog izgradnje Južnog toka koristi imati i opština.

- U svakom slučaju kroz veliku dobiti koju će doživeti Republika Srbija i Opština Titel će dobiti svoj deo kolača i njegovi stanovnici će osetiti neki boljitak - kaže Božić.

Meštani takav entuzijazam ne dele.

- Ne verujem, pričalo se da će se ljudi zaposliti iz sela, čisto sumnjam da će biti nešto, to je samo neka...buva velika.

- Pa trebalo bi da krenu, ali vidiš da je to stalo sve, mrtvilo je sve u državi, niko ništa ne radi, ne znam čemu ovo vodi.

- Da li će biti, neće biti, sumnjam u sve.

Gasovod Južni tok trebalo bi da poveća energetsku stabilnost zemlje, a godišnja zarada Srbije, prema najavama, iznosiće 200 mil EUR. Projekat, međutim, kaska, jer Srbija ne može da osigura valjane garancije, pa je i raspisivanje tendera za početak izgradnje na čekanju.

Крим не зауставља „Јужни ток”
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... ok.sr.html

Криза у Украјини само додатно указује на неопходност градње овог гасовода којим ће се снабдевати јужни део Европе
Прва цев заварена, али прави посао тек предстоји

Да ли руско-украјински спор око Крима заиста може да угрози градњу „Јужног тока” и да ли се због могућности да остану без још једног алтернативног правца снабдевања гасом опасност стварно надвила над Србијом, целим Балканом и Европом?

Да ли је Паоло Скарони, шеф италијанске нафтне компаније ЕНИ, која с 20 одсто учествује у градњи „Јужног тока”, у праву када каже да је градња гасовода због Крима под знаком питања?

И док једни страхују, неки други у региону добро су схватили ову опасност, па из Бугарске стижу упозорења да криза око Украјине, не зауставља, већ додатно указује на важност пројекта „Јужни ток”, те да је због тога изградња гасовода, за ЕУ у целини, па и за Бугарску, врло важна како би се обезбедио гас за грађане и индустрију.

Сумњу да би криза на Криму могла да одложи реализацију овог пројекта у Србији изразио је професор Економског факултета Милојко Арсић, истичући да би погоршање односа Русије с НАТО и ЕУ њиховим чланицама могло да постави додатне препреке за изградњу Јужног тока.

– Док се не постигне сагласност да се цео „Јужни ток” реализује неће се правити гасовод ни кроз Србију, која се налази негде насред трасе – рекао је Арсић.

Иако нико од званичника у техничкој влади јуче није хтео да се јави и коментарише како ће се и да ли ће се криза на релацији Русија–Украјина одразити на „Јужни ток” у Србији, чињеница је да се код нас на терену још ништа не дешава. Једино је остало присећање на симболично заварене цеви у Шајкашу, после чега је најављено да ће се већ у фебруару обезбедити средства за наставак радова.

Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије, каже да су најаве да ће украјинска криза зауставити градњу „Јужног тока” празне приче. Овај гасовод није 100 одсто руски пројекат, већ у њему учествују и Немци, Французи и Италијани, јер је свима њима потребан гас.

– Да је Америка укључена у „Јужни ток”, никада оваквих негативних прича не би било. Чињеница је да се застало с преговорима Русије и ЕК због трећег енергетског пакета, односно инсистирања Русије да буде власник и цеви и гаса, али нема говора да ће се од пројекта одустати, јер потребе за гасом у Европи стално расту и то је једини начин да се све потребе задовоље – категоричан је Вулетић, који топоткрепљује чињеницом да је само прошле године Европи испоручено за око 15 одсто више руског гаса, те да ће јој бити потребно све више гаса, поготово када се затворе нуклеарке. Садашња потрошња Европе износи 165 милијарди кубика гаса годишње.

Упитан како коментарише чињеницу да се на месту где је пре више месеци заварена прва цев за градњу гасовода ништа више не ради, Вулетић каже да грађевинска сезона у Србији тек почиње и да се од новембра до априла у Србији због зиме мало шта ради и гради.

– Руси су рекли да ће са 100 одсто финансирати гасовод кроз Србију. Предузећу „Јужни ток Србија” требало је дати државну гаранцију од 70 милиона долара да би имало почетни капитал за рад, али ни то неће одложити посао – тврди Вулетић.

Према његовим информацијама, Руси свој део деонице раде по плану. Радови су још на копну и иде се ка полагању цеви испод Црног мора, каже он.

Чињеница је да ће Србија, али и остатак континента, постићи енергетску безбедност тек кад се „Јужни ток” изгради, односно када руски гас потече преко Црног мора, заобилазећи Украјину.

До тада може само да се спекулише.
Ј. Петровић-Стојановић
објављено: 27.03.2014.

Procureli poverljivi dokumenti: EU uvodi prave sankcije Rusiji, odustaje od Južnog toka?
Novosti online | 08. april 2014. 18:26 | Komentara: 0

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je nagovestio da će Evropska unija uskoro uvesti prave sankcije Rusiji i da je gradnja Južnog toka "mrtav posao"
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299 ... uznog-toka (ceo tekst)

Чугунов: Почетак радова на Јужном току у Србији од лета

НОВИ САД –Ове године пројекат Јужни ток у Србији прелази у активну фазу реализације, и почетак основних грађевинско-монтажних радова очекује се крајем другог квартала 2014. године у складу са усвојеним динамичким планом, изјавио је руководилац Департмана за управљање пројектима у Гаспрому, Леонид Чугунов.

Чугунов је, на конференцији за новинаре одржаној у Новом Саду поводом почетка финалног турнира рукометне СЕХА лиге, чији је Гаспром главни спонзор, рекао да Јужни ток представља најсавременије решење у пројектовању, јер се ради о гасоводу великог капацитета који има и висок притисак, што је, како је напоменуо, необично за Европу.

„У процесу пројектовања и дефинисања кључних техничких параметара Јужног тока ми смо посебно водили рачуна о питањима еколошке безбедности и минимализације утицаја на животну средину. Намеравамо да користимо најсавременију технологију уз поштовање најстрожих еколошких захтева”, рекао је он.

Како је додао, „изузетно је важно што је влада дала позитивно мишљење о припремљеној процени утицаја пројекта на животну средину”.

Чугунов је подсетио да се од 24. новембра 2013. у пуном јеку изводе припремни радови, завршава се процес регулисања права на земљиште за приоритетну деоницу изградње и врши се државна техничка контрола пројектне документације.

Шеф одељења за управљање пројектима у Гаспрому је такође навео да се тренутно завршава државна ревизија и да он очекује да ће по завршетку те ревизије почети заједничка изградња тог гасовода.

Поводом почетка почетка „СЕХА Гаспром Соутх Стреам рукометне лиге” у Новом Саду, Чугунов је рекао да му је драго што је уз подршку Гаспрома омогућено одржавање финала ове лиге.

„Ми планирамо да и убудуће активно учествујемо у развоју друштвене сфере, подржавајући пројекте од друштвеног значаја”, најавио је он.

Танјуг
објављено: 11.04.2014

politika: http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... ta.sr.html

Ja mislio radovi već krrnuli kad su varili one cevi, predsednil držo govor i slično.

Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока

najveća glupost i obmana, gasifikacija grada u kome živim, kolike smo hiljade evra dali za priključak, instalacije, peći, bojlere, a gradska mreža je izgrađena od samodoprinosa...u jednom momentu građani više nisu bili vlasnici te infrastrukture (zahvaljujući ''nekome''), instalacije i peći kupe prašinu, a svake godine se kupuju drva, briketi, ugalj...cena je otišla u nebesa, a mesečna potrošnja je i pored iste kvadrature rasla i rasla iz godine u godinu, a gas je dobio lepu oranž boju...nikad više

Amin, nisi jedini koji je sve to primetio :) I cena i kvalitet.. Moj brat se preporodio od kako je prešao na drugo gorivo, ja nisam ni imao priliku za gas, a sad ako dođe do mene, ignorišem :)

Suviše je plitko gledište šta ce mi plin u kuci te i nije potreban gasovod

Industrijalizacija je nemoguca bez dobre energetske infrastrukture
ne mali broj roizvodnje gotivih ili polufabrikata nastaju termalnim procesom

Nije je logično niti isplatljiv proses da
term. elek. Nikola Tesla, Kostolac i dr.... sagorevanjem uglja dobija el. energiju
a potom proizvodna mašina tu istu el. energiju da pretvara u termo en. za topljenje i livenje

Primarni korisnik nije stanovništvo vec industrija
Glavni uslov je jeftin i pristupačan enegrent pri otvaranju fabrike

Pored koristi od jeftinijeg-konkuretnijeg proizvoda
sekundarnu ima i stanovništvo koje ce se zaposliti tj ostvariti bolje prihode a
tercijalnu mogucnost veci izbor za povoljniji energent u svoim domovima

I ako nemam gas u stanu i meni ce biti bolje sa otvaranjem svake fabrike
a i zdavije i ekološki čistije ako ona koristi gas :)
Jako je važno da javnost potera nadležne zbog ,,ulenjene,, gasifikacije
bez koje nema novih fabrika o koima su im puna usta :grand:

Sve sto kazes je OK ali u idelanim okolnostima, kada je gas stvarno jeftin. Ali dali je stvarno jeftin? Srbija gas kaze da ima gubitke zato sto prodaje gas po nizim cenama posto industrija ne moze da plati gas po nabavnoj ceni. Znaci gas je skup. Ako je struja iz uglja jeftinija naravno da ce industrija i domacinstva da je koriste. Ovde ne pricamo o gasu kao sirovina u tehnoloskom procesu, nego kao energent. Treba izvagati cenu, siroka javnost nije upoznata sa tacnim podacima.
Ne mora da znaci da bez gasa nece biti fabrika!!! Treba koristiti domace resurse, mi imamo lignit, nije idealno ali drugo nemamo.

Vrh