Везано за одустајање од гаса и прелазак на други вид грејања мој рођај је то урадио, прешао је на угаљ, кад сам га питао за разлику у трошковима одговор је био да има скоро исте трошкове али да се сада бољe угреје јер не мора да штеди, има централно грејање па је калкулисао са температуром, сад наложи и не размишља.
Наравно нема калкулације да је у крају готово немогуће дисати од смрада, и сав посао и прљавштину који иду уз угаљ.
Други случај, познаник који нема ЦГ, пре увођења плина грејао једну просторију на дрва и каже да му је требало 2м3 месечно, а кад је увео плин грејао је ту исту просторију и само пред спавање спаваћу собу мало догрејао. Рачун за плин је био 5000 дин што значи да је јефтиније него грејање на дрва. (1M3 drva je 35 евра)
А везано за питање да ли Србија може нешто да изгуби од ЈТ, мене је мало бринуло док није почео да се гради да је прича за Јужни ток била врста притиска на Украјину, међутим онда сам се мало распитао и сазнао да је поред свих полит. проблема украјински гасовод зрео за реконструкцију што је мало једноставније од градње испочетка.
Пре потписивања дугорочног уговора за гас требало би увести "енергетску дисциплину", увести еколошке таксе и тачно проценити колико би се трошило струје за грејање и то дозволити само старим зградама које немају могућност преласка на други вид енергије.
Изградити електране на гас и на тај начин тешко бити у ситуацији да не повучемо резервисане количине гаса, користити и складишта гаса за повлачење гаса у повољнијим условима.
Иначе куповина енергије унапред је класика, купујемо и струју и то по много већој цени него што је плаћамо ЕПСу, а ако се не уклопимо у резервирано па имамо интервентни увоз одвале нас по ушима, само струју не купујемо од злих империјалних Руса па се то медијски слабије испрати