Mislim da ste nešto pomešali (ili ja ne mogu da pronađem deo oko struje i EPSa). Toplotna energija se obračunava u kW, tj kWh i to je varijabilni deo, i nema nikakve veze sa strujom. Fiksni deo je instalisana snaga .
Znači obračunaće vam se fiksni deo instalisane snage, i onda varijabilni prema utrošku zgrade tokom sezone. Oni su na osnovu neke njihove analize utvrdili prosečnu potrošnju za vaš tip zgrade, i tokom sledeće grejne sezone će oni tu prosečnu potrošnju razbiti na mesece i tako naplaćivati. Ako ja dobro čitam način naplate će ostati isti plaćaćete svih 12 meseci i to je ovaj obračunati deo, a predviđena potrošnja je stavka raspoređena potrošnja koja je raspoređena po mesecima tokom kojih je grejna sezona. Predviđena potrošnja je šta oni misle da će vaša zgrada da potroši u toku grejne sezone. Ono što je po meni najveća promena jeste što će na kraju grejne sezone da izvrše merenje na toplotnoj stanici koliko je zapravo utrošeno toplotne energije, i ako je ta cifra veća od njihove predviđene onda će da naplate taj višak. Ako je manja valjda će da umanje račune.
Baš su ga zakomplikovali, ali znajući našu državu siguran sam da ćemo svi više plaćati. Primera radi po elektranama propisana temperatura za dnevnu sobu je 20 stepeni, što je po meni malo, i siguran sam da su obračun utrošene toplotne energije uradili prema toj temperaturi. Ako odvrneš radijator da bude toplije to je odmah veća potrošnja. Mislim cela kalkulacija je nebulozna, i ne uzima u obzir energetsku efikasnost zgrade, da li svi imaju iste prozore, stolariju itd.
Najproblematičniji deo za mene jeste što se zgrada gleda kao celina, i svi solidarno delimo troškove. Ja npr. dobar deo zime provedem van stana, i radijatori ostanu na minimumu. Iako neću trošiti predviđenu količinu toplotne energije ja ću i dalje da plaćam jer komšije troše, umesto da mi račun bude minimalan. Ili neko želi da uštedi pa zavrće radijatore, on će i dalje da subvencioniše komšije koje vole da im je 24 stepena u stanu. Pre su svi plaćali paušalno, tj. isto bez obzira na utrošak, sad se prebacuje lopta na celu zgradu i koliko je potrošila, ali se očekuje da svi solidarno učestvuju u trošku. Po meni recept za komšijske svađe. U prevodu ja uzeo biftek, ti popio piće, delimo na pola račun.