Допусти да појасним.
Обавеза инвеститора је да плати инфраструктуру на својој локацији. Другим речима, никог никада није било брига да ли ће он имати струју, воду, гас - ако хоће мора да плати или изгради. Па се некад то радило путем разних самодоприноса, такси за примарну и секударну мрежу, помоћи општине, сада преко донација и сл.
Углавном, ако немаш пројекат, ниси градио са дозволом заправо си избегао да уплатиш свој динар за изградњу инфраструктуре - зато си и
градио без дозволе јер је скупо. Па смо се довијали да народ легализује куће али сам постави бандере, купи каблове, ископа канале. Веруј ни до моје куће никад није ништа дошло без да смо сви учестовали што у раду што у средствима.
С друге стране политичари држе ниску цену киловат часа, прислонили и ТВ претплату, неки су годинама као у Нишу позивали на неплаћање рачуна као вид отпора, народ је градио без дозвола ови легализовали, народ није плаћао - ови опраштали - све је то једна папазјанија, а опрема стари и мора се сервисирати и обнављати.
А како да све то функционише и тај народ ипак има стабилно снабдевање, од неких пара се морају изградити трафо станице довљне снаге за све те новоизграђене објекте. Уводе се квази техничке таксе у које политичари не могу да дирају као што дирају цену киловат часа. С тим да је такса за снагу још и технички добро објашњива, заиста је замисли као динар за трафостаницу одговарајуће снаге за твоје насеље.
Наравно, политичари су измислили и своје таксе, рецимо такса за обновљиве изворе директно иде онима који су изградили мале електране а народ енергију из тих неефикасних објеката плаћа по вишеструко вишим ценама него што плаћа ЕПСу из нормалних електрана. Закон је такав да рецимо ХЕ Ђердап не сматра обновљивом енергијом, па уместо да сви дамо динар за ХЕ Ђердап III ми плаћамо за неко постројење на некој речици где нема воде и које уништи читав тај крај а струје не произведе.
Истина некад давно је било лакше, већина опреме се производила у земљи а сада морамо да је увозимо, па се у читавом послу ни наш радник не наплати, а и народ је лакше подносио чињеницу да све сам себи мора да плати и обезбеди. И тада су електрне грађене из разних доприноса али су се барем градили профитабилни објекти.