Па мислим бесмислено је питање, као да те ја питам "где би радије живео, у проамеричком Каиру или анти-америчком Минску?"
Северна Кореја је културно потпуно другачија земља од наше од које ни ти ни ја не можемо да знамо ишта јер немамо информације нити додира са њом ван пропаганде западњачких медија. Исте пропаганде за коју сам одрастао слушајући како је било живети у Југославији (за шта ја знам да је лаж), како је живети у Куби (за шта знам од људи који су посетили да је лаж) и како је живети у Белорусији (за шта имамо и форумаша који могу да ти потврде да је лаж).
Оно што знамо је да је санкционисана, вештачки осиромашена земља са већински лошом влашћу и као таква има неку наду за будућност. Са друге стране, Јужна Кореја је и сама дистопија где људи иду на пластичне операције да би могли да нађу посао, и која по свему судећи сад већ неповратно хрли у демографски колапс и потпуни нестанак.
Код нас, сваки од "успешних великих градова" земаља које су иоле дуже у ЕУ је из деценије у деценију све већа џентрификована, прљава, неолиберална дистопија без икавке заједнице или народне филије. Ево ти
белгијска плажа па уживај. Био сам у Софији и оно је мртав град, замрзнут у 2007. години. За онај ужас је Београд Њујорк, и не само по историји већ по активној, тренутној, живој култури, уметности и енергији. И поред далеко горег јавног сектора окупираног од СНС-а. А Бугари су једва имали ишта већи економски раст од нас од кад су се учланили, уз далеко већи демографски колапс. A по свему судећи су имали већи БДП од нас и за време Совјетског Савеза, тако да ако је то аргумент требали смо да се учланимо у СССР након Другог светског рата
Pogledajte prilog 251117
Pogledajte prilog 251118
Moj komentar je bila sala, koja je mozda zvucala zlurado.
No, necemo se sloziti u mnogo cemu ovde.
Naravno da mozemo da znamo nesto o Severnoj Koreji, iako je potpuno drugacija zemlja kulturoloski. Iako ne mozemo sve da gledamo kroz prizmu Evropskih kulturoloskih vrednosti, opet kroz neke stvari mozemo da naslutimo da je to totalna autokratija. Nestao je "teca", mnogi drugi bitni ljudi oko vrhovnog vodje, pobedili su Brazil ne secam se sada koliko na onom svetskom prvenstvu ako je verovati njihovim medijima, vidimo freneticna tapsanja vodji koja nisu prirodna ma kakva da je njihova kultura, zatim cenzura je velika a turisti dobijaju licnog pratioca koji je sve vreme uz njih. Neki od njih mozda i vole da zive u tom sistemu, ali ni Crni nije bio tuzan sto je u podrumu u Undergroundu. Ako ljudima ne pokazujes kako je negde drugde, nego se koristis trust me bro metodom, mozes mnogo da utices na njihove stavove.
To da Juzna Koreja hrli u nestanak je vrlo problematicno tvrditi, jer to zapravo ne znamo ni ti ni ja. Mozda je slicna stvar i sa Severnom, ali to nikada necemo znati, jer kriju sve moguce podatke. O Juznoj bar mozes da znas mnogo vise i da doneses i zakljucak (iako po meni pogresan) na osnovu verodostojnih demografskih podataka.
Dobro je sto si pomenuo Belgiju, jer tamo zivim vec 5 godina. Onaj klip je smejurija i ako nije fejk, a ono, napravljen je posle nekog festivala, izlivanja slepera / tankera sa robom, a svakako nije svakodnevna situcija. Napravljen je da sokira i sakuplja klikove. Tvrdim ti da je belgijska priroda mnogostruko cistija od nase (iako je nasa lepsa). Obisao sam njihovu obalu uzduz i popreko, da ne preterujem da bas papiric nisam video, ali mozda nisam obracao bas paznju. Javno sam spreman da ti platim kartu do Belgije, da ti izaberes dan koji hoces (da bude vikend samo posto je radnim danima tesko izvodljivo) i da odemo do obale. Ako je situacija kakva ja tvrdim da je, ti mi placas kartu puta 5, ako je bar priblizno kao na klipu ja tebi placam jos 10 puta vrednost karte. Inace, Knoke je grad na obali u kojima burzuji imaju kuce za odmor, koji je prelep sa nestvarnim pejzazima, prirodom i bastovanskim majstorijama.
Ima smeca po gradovima, ali i to zavisi kako gde. U Briselu ima u delovima koji su uglavnom naseljeni arapima i migrantima, a delovi koji su za srednju i visu klasu su cistiji nego sto ce Beograd biti u sledecih 50 godina. Smeca u Brizu, Gentu, Antverpu je vec manje, a u selima, prirodi ga skoro uopste nema. Belgija je u vrhu po pitanju reciklaze u EU, ekoloska svest je takodje na visokom nivou.
Nas narod kada kaze "zapad" misli da je to homogeno nesto, a oni samo imaju neke zajednicke vrednosti, ali i velike razlike u uredjenju. Tako je Belgija skoro pa socijalisticka drzava, gde ljudi mogu ziveti normalno od svoga rada. Ljudi ne vole buku, pompu, skromnost je vrlina, a deca vikend provode u prirodi organizovano, kao izvidjaci, baveci se sportom, ne po trznim centrima u markiranoj garderobi. Zdravstvo i skolstvo su jeftini i odlicni, belgjski univerziteti su odlicno kotirani po svim paramentrima, pa i sangajskj listi (prednjaci Luven, ali odlicni su i Gent, Novi Luven, pa i Brisel).
Njihova kultura u saboracaju je za nas misaona imenica, alternativni vidovi prevoza dostupni i uzeti u obzir kod projektovanja saobracajnica. Cela zemlja premrezena autoputevima, decentralizacija je visoka, cene stanova verovatno i najjeftinije u zapadnoj evropi proporcinalno plati, socijalna izdavanja po meni i prevelika.
Naravno da ima i mana (birokratija,manja bezbednost u odrdjenim delovima gradova, visoki porezi) ali si bas pogresnu zemlju izabrao da pokazes da je tamo lose.