Nema većih licemera planeti od EU. I ostale sile i blokovi su đubrad ali kad se radi o dvostrukim standardima, niko nije kao EU.
![]()
Nov naÄin ulaska u zemlje u EU od 12. oktobra za graÄane Srbije
Novi sistem za proveru ulaska državljana treÄih zemalja u Å engenski prostor (EES) sve je bliži. PoÄeÄe sa radom od sredine sledeÄeg meseca, taÄnije od 12. oktobra. To znaÄi da Äe od tada svi državljani Srbije koji putuju u Hrvatsku, GrÄku ili neku drugu zemlju Evropske unije koja je u Å...www.blic.rs
Ulazi im stotine hiljada mudžosa i propaliteta dnevno, a ovamo se traži sto provera za Srbe koji se uredno pojave na granici ili aerodromu.
EES ovde nije sporan. To je sistem uzimanja biometrijskih podataka koje dosta zemalja ima već u upotrebi. U praksi sam video njegovu primenu u centralnoj Aziji i primetio sam da kod drugog i sledećih ulazaka u istu zemlju granična kontrola je bila maksimalno ubrzana.
Ovde je sporan ETIAS koji će se kasnije primeniti i koji zahteva određene provere i novčanu naknadu od strane putnika. Što se toga tiče, apsolutno sam za to da zemlje čiji građani moraju da prođu ETIAS primene prema građanima zemalja Šengena recipročne mere.