Šta je novo?

Izbori 2025

Moram da napomenem da treba razdvojiti partokratiju i tehnokratiju. Recimo, SNS direktori bolnica i domova zdravlja. Većina doktora i medicinskih sestara tu se nalazi po struci, čak i onih koji su poniženi i ucenjeni da im je partijska knjižica uslov za posao. Direktora treba goniti ako postoje osnove za to, a normalan direktor bez mrlje čak može i ostati bez obzira na člansku kartu. U železnici i elektroprivredi je situacija mnogo složenija, i tu radarom treba tražiti tehnokratsku bazu, odnosno ista mora da se pravi maltene od nule. Takođe u pravosuđu i policiji.

Svojevremeno su do 1994. sami Belorusi su živeli u strahu i bedi, bukvalno su postojali drumski razbojnici koji ukradu i kola i sve predmete i pobiju sve putnike. Tada je Lukašenkova ekipa zaposlila ogroman broj mladih policajaca, željnih dokazivanja i dao im ogromna ovlašćenja. Rezultat je bio od najopasnije najbezbednija zemlja Evrope, koju čak i tuđi kriminalci zaobilaze u tranzitu, graničari i policija koje je praktično nemoguće podmititi. Hjuman Rajts Voč je zgrožen takvim po njihovom mišljenju pogoršanjem u odnosu na po njihovom mišljenju slobodu i demokratiju do 1994. Ali među Belorusima, čak i najokoreliji protivnici Lukašenko među Belorusima mu priznaju kao pozitivno taj potez.

Kada je osnivana NASA, prvi direktor je zasnovao ne na iskusnima, nego na stažistima, baš kako bi iskoristio tu silu, polet i nedostatak tereta poraza iz prošlosti. Tako je nastala do danas najjača kosmička agencija na svetu.

Zato, ne podcenjujte mlade, već to što imaju kojones, predstavlja veliku prednost u odnosu na naše starije generacije.
Mladi se manje plaše jer nisu svesni života, kao matorci. Najhrabriji vojnici su 20-30 godine, posle se brineš za sebe.

Iznenadio sam se izlaznošću ljudi. Mislio sam neće uspeti, ipak je pre podne i 40 stepeni.

Такође, причање о неким нормалним политичким процесима у ситуацији где влада лудак окружен свим криминалом што постоји од тајкуна милијардера до џепароша из превоза је наивно.

Такође, причање о неким нормалним политичким процесима у ситуацији где влада лудак окружен свим криминалом што постоји од тајкуна милијардера до џепароша из превоза је наивно.
Upravo tako. On ima mafiju iza sebe, sve i dalje kontroliše iako je uzdrman. Mora da brani stečenu imovinu.

Довољно је да на било коју истурену/формално јаку позицију дође неко ко је иоле способан и коме је стало, разбуцао би ову власт за пар месеци

Дође Х особа на место председника и крене јавно да решета власт због милион објективних преступа, захтева референдум о распуштању Владе и хапшењу Вучића због неког од кршења закона, робију због Бриселског споразума итд. и цео систем се урушава баш зато што је крхк и то не може да изнесе. Но сумњам да ће баш због тога дозволити тако нешто, реалистични епилог је пад Милошевића 2.0

Само што овај пут ми судимо Мурату у покушају а не Хаг

Ако ћемо да крунимо вучићеву власт тако наредних 15 година, онда боље да пакујемо прње. Плус, то код њега не може тако, није он пленковић, пре ће изазвати рат него да да цм власти.
Maksimalno bi trebao jedan mandat (4 godine), ali realno takva Vlada ne bi ni izdržala svoj pun mandat sa Predsednikom države koji nije iste politike kao Vlada.

Naravno, svako može da veruje da je realnije da će par desetina do par stotina ljudi na 5-10 raskrsnica u trajanju po pola sata da ga sruši. I da veruje da će to tako da traje mesecima.
Ili, da veruje u nekakav generalni štrajk koji će da ga sruši...

Zašto onda radi sve što može na terenu da dobije glas više na izborima?
A, zašto se onda trudi da ima kontrolu nad tradicionalnim medijima?
Zašto onda sistemski suzbija svaku novu političku ličnost koja bi mogla isplivati čak i iz redova njegove stranke/pokreta?
Zašto to sve radi kada ionako ima kriminalce/mafiju/tajkune na svojoj strani? Zar mu onda ovo poslednje ne bi bilo dovoljno i baš bi ga bilo briga za sve prethodno pomenuto...

Najslabija tačka mu nisu pojedinačni lokalni izbori u ovom ili onom selu/varošici, već sledeći izbori za Predsednika Srbije.
On na njima ne može da se kandiduje, a nikog drugog svog jakog nema, plus što to nisu lokalni izbori (naročito u manjim mestima) gde ljudi glasaju i po tome što lično poznaju i cene nekoga bez obzira na kojoj je listi (primer Zaječar 2025). Ko zna, možda je to i razlog što sa vremena na vreme javno podgreva Tomislava Nikolića...

Poslednja izmena:
Nema problema sa predsednickim izborima, AV predje da bude premijer i postane nadlezan za sve a ko god bude predsednik bude sveden u okvire svoje nadleznosti i kraj price.

Drugari potrebna mi je pomoć ako neko zna. Može i privatna poruka da se ne otkriva javno
Danas moram proći deonicu Pakovraće - Požega - Užice - Zlatar (oko 17:30 sam u Pakovraću tako da tu ne bi imao problema) i isti put nazad samo što krećem sa Zlatara u 22h.
Problem je što vozim ogroman auto sa ogromnom prikolicom i u slučaju zastoja se ne mogu okrenuti na našim putevima a obzirom da mi je specifičan teret (1,5-2 miliona zivih bića sa krilima :) ) i posebno su spakovane košnice, ne mogu čekati u koloni duže od 15-20 min jer će se sve pogušiti(moram se kretati zbog dotoka vazduha)
Hoće li biti neke blokade magistrale u ovom intervalu da jurim neke alternativne puteve(mada je to nezgodno zbog 11-12m duzine i valjalo bi mi da ostanem na magistrali)?

Evo još jedna informacija. Ako si entuzijasta i imas vremena za cimanje preporučujem put preko Valjeva i Kosjerića. :)

Ако вучић задржи скупштинску већину и формира владу са собом као премијером, тај хипотетички председник из супарничке опције ће бити купљен, сломљен или убијен пре него што положи заклетву. Не постоји подела моћи и власти у вучићевој глави нити ће је дозволити ако му дозволимо да опстане у било ком облику после краја мандата председника. Каква решетања и примери милановића и пленковића, не могу да верујем да људи и даље не виде у каквом брлогу ми живимо и да мисле да то може да се превазиђе без ломљења кичме ономе што нас је у тај брлог довело.

Bukvalno, ova tema mi je služila kao filter kad tviteru i ostalim mrežama, gde ljudi kače čim vide nešto "bitnije" (ili su na licu mesta), pa brže saznam.
Onda je došao Blade :p

Odgovorio sam više zbog ostalih nego zbog tebe.

Ne znam u kojoj si ti državi živeo do 2012., u onoj u kojoj sam ja živeo nije tako bilo.

Ti meni sad ovde objašnjavaš kakvo je stanje u zemlji i kako tačno SNS krši Ustav? Odlično, razumeo si problem, očekujem te na protestima.

Izbori se ne raspisuju za vladu, nego za parlament. Parlament bira vladu. Ako postoji ludi predsednik koji bi raspustio vladu i skupštinu, a da taj čin ne odražava rezultate na izborima i volju skupštinske većine, dobiće iste rezultate na izborima, isti parlament, istu vladu, a onda će biti i opozvan, za šta skupština ima moć.

Tako da ne - po Ustavu predsednik nema najveću moć, ta gradacija ide otprilike redom skupština - vlada - sudska vlast - predsednik. Neka me pravnici isprave ovde ako grešim.

Svakako, ne poznaješ Ustav sopstvene zemlje, nađi na internetu i prouči to.
Znaci elementarnih kulturu još nisi naučio. Odlično, možeš da se vratiš u rupu u kojoj si bio.

Ne znam ni ja u kojoj si ti državi živeo ili si tada bio mali, ali me ne zanima, niti je to moj problem.

Za ovo ostalo bas me briga (da se ne izjašnjava drugačije, a adekvatnije) za tvoje mišljenje.

Kao i ovaj tvoj kolega, potrazi stručnu pomoć za bolest od koje bolujes - a zove se Vučić.

Размишљам ових дана ко би био кандидат СНС-а на председничким изборима.

Они из својих редова немају никог ни приближно препознатљивог као Вучића. Немају ни нешто маркантније људе.

Брнабићка нема шансе, долази из геј популације и њихови гласачи је трпе јер свакако не гласају за СНС него за Вучића.

Синиша Мали због афера није згодан кандидат и поред солидног цва.
Селаковић и професор Вулетић, не онај корпулентнији, би због своје "маркантности" могли бити добри на постеру али нису ни близу препознатљиви у народу.

Од спортиста ту је Јокић најпознатији али се и даље бави спортом. Ови остали као Кешељ, Даниловић и слични су нижа лига.

Највероватније да ће узимати из других редова и ту је по мени први пик Несторовић. Сви знају ко је, лекар је што народ додатно цени. Најближи је гласачком телу СНС-а а и дела опозиције. Свакако сматрам да су они у дилу од тренутка његове појаве у политици. Видело се кад нису оборили власт у Београду.

Последња опција је да нађу особу која се зове Александар Вучић и кандидују је.

Опозиција има широку палету кандидата - Бодирога, Бјелогрлић, Штимац, Јован Мемедовић, да не причамо о Ђоковићу који не би ни морао да има кампању.

У Србији је један старији човек пао на колена и почео да моли полицију да престане да туче невину децу и студенте који су били на улицама протестујући против корумпиране српске владе.
1751629751213.png

Веома потресна слика.

Још једно, ако након свега овога вучић освоји скупштинску већину на изборима, ја не планирам да останем ни 24 сата у таквој земљи, а надам се и нико од студената и омладине и почињем да се залажем за распад Србије јер такав народ не заслужује ни да постоји, а не да има државу. А и да видимо из ког ће буџета онда да се исплаћују пензије за импотентне маторце са фетишом вође и пендрека и плате за партијске ухлебе.

Bukvalno, ova tema mi je služila kao filter kad tviteru i ostalim mrežama, gde ljudi kače čim vide nešto "bitnije" (ili su na licu mesta), pa brže saznam.
Onda je došao Blade :p
Au
nije tebi lako, bolest od koje ti bolujes, ni najgorem neprijatelju ne bi poželeo.
Ja ne znam zašto uopšte trošite svoje vreme da se raspravljate sa likom koji očigledno nema pojma o osnovnim stvarima i piše ovako nešto.
Izvini pametni, nisam te prepoznao. Stavi pampure u usi da ti ne iscuri pamet.

Au
nije tebi lako, bolest od koje ti bolujes, ni najgorem neprijatelju ne bi poželeo.
Ne vidim šta je toliko čudno. Pogledaj par strana unazad...
Ovde je sad blokirano, ovde je sad tuča, ovde policija rasterala...
Bilo da hoću da zaobiđem probleme ili se u njih uvaljam, ne znam gde brže mogu da saznam šta se dešava...

Evo još jedna informacija. Ako si entuzijasta i imas vremena za cimanje preporučujem put preko Valjeva i Kosjerića. :)
Znam za ovo ali prolazim 30min ranije pa mi tu nije problem. Veći mi je problem ako bude blokada oko Požege ili Užica
Najbliži sam odluci da idem preko Guče, Prilika i Katića, iako je lošiji put manja je verovatnoća za prekide saobraćaja
To je ionako manja neugodnost a blokade su značajnije.
Vratiću se magistralom oko ponoći sam Užice Požega (tada valjda nema blokada :) )

Nema problema sa predsednickim izborima, AV predje da bude premijer i postane nadlezan za sve a ko god bude predsednik bude sveden u okvire svoje nadleznosti i kraj price.
U parlamentarnom sistemu podele vlasti, Vlada Srbije (i njen predsednik) nije najjači državni organ.
U tom sistemu nema najjačeg, već ima ravnoteže. Tako je na papiru, a u praksi (poslednjih 35-36 godina u Srbiji) tako je bilo samo kada su politički rivali Premijer i Predsednik.

Evo samo jedan mali primer:
- nijedan Zakon koji ta njegova Vlada predloži i njegova skupštinska većina usvoji, ne objavljuje se u Službenom Glasniku (i samim tim ne stupa na snagu, nije Zakon) dokle god ga Predsednik Srbije ne potpiše. A on ne mora da potpiše (ima pravo suspenzionog veta). A, kad ga vrati nazad Skupštini sa svojim argumentima, pozove Premijera da se javno razjasne oko tog Zakona, ili Predsednik ode u Skupštinu i tamo objasni svoje agrumente zašto je vratio neki Zakon. Naravno, Predsednik ne može tek tako da ode u Skupštinu kad god hoće, već mora da ima poziv Predsednika Skupštine (koji će ovaj da izbegava da uputi, ali neće moći uvek da izbegava i to naročito neće lako moći kada onaj koji je vratio Zakon traži i da objasni poslanicima zašto je vratio).

Znam za ovo ali prolazim 30min ranije pa mi tu nije problem. Veći mi je problem ako bude blokada oko Požege ili Užica
Najbliži sam odluci da idem preko Guče, Prilika i Katića, iako je lošiji put manja je verovatnoća za prekide saobraćaja
To je ionako manja neugodnost a blokade su značajnije.
Vratiću se magistralom oko ponoći sam Užice Požega (tada valjda nema blokada :) )
Slažem se da je to možda najbolja solucija. Radi se i rekonstrukcija od Arilja do Ivanjice pa ima povremenih zastoja, tako da je put preko Guče svakako bolja opcija. :)

U parlamentarnom sistemu podele vlasti, Vlada Srbije (i njen predsednik) nije najjači državni organ.
U tom sistemu nema najjačeg, već ima ravnoteže. Tako je na papiru, a u praksi (poslednjih 35-36 godina u Srbiji) tako je bilo samo kada su politički rivali Premijer i Predsednik.

Evo samo jedan mali primer:
- nijedan Zakon koji ta njegova Vlada predloži i njegova skupštinska većina usvoji, ne objavljuje se u Službenom Glasniku (i samim tim ne stupa na snagu, nije Zakon) dokle god ga Predsednik Srbije ne potpiše. A on ne mora da potpiše (ima pravo suspenzionog veta). A, kad ga vrati nazad Skupštini sa svojim argumentima, pozove Premijera da se javno razjasne oko tog Zakona, ili Predsednik ode u Skupštinu i tamo objasni svoje agrumente zašto je vratio neki Zakon. Naravno, Predsednik ne može tek tako da ode u Skupštinu kad god hoće, već mora da ima poziv Predsednika Skupštine (koji će ovaj da izbegava da uputi, ali neće moći uvek da izbegava i to naročito neće lako moći kada onaj koji je vratio Zakon traži i da objasni poslanicima zašto je vratio).
Ali mogu da ga ogranicavaju, ucenjuju, razrese.

Vrh