Šta je novo?

Izbori 2024

Možda nije državna sisa, al je svakako tamo gde ima šta da se povuče... Nije Defke ni naivan, ni mutav da sisa takoreći u prazno i bez koristi...

Nego reci @Defke Kakve veze imaju devizne rezerve sa zaduživanjem...?

Ozbiljno pitam jer ne znam ekonomiju dobro... To bolje Ljuba82 da nam razjasni... Jer sam čuo od nekog ekonomiste da je hvaljenje visokim deviznim rezervama budalaština i da ništa ne govori koliko nam je ekonomija na zdravim nogama, ali nisam upamtio zašto...

Možda nije državna sisa, al je svakako tamo gde ima šta da se povuče... Nije Defke ni naivan, ni mutav da sisa takoreći u prazno i bez koristi...

Ozbiljno pitam jer ne znam ekonomiju dobro... To bolje Ljuba82 da nam razjasni... Jer sam čuo od nekog ekonomiste da je hvaljenje visokim deviznim rezervama budalaština i da ništa ne govori koliko nam je ekonomija na zdravim nogama, ali nisam upamtio zašto...
Pa ako smo bankrot i ne mozemo da servisiramo dugove, a dugovi su nam u stranim valutama, valjda bi rezerve stranih valuta trosili na otplatu tih dugova. A kod nas rastu, plus procenat duga u odnosu na bdp pada. Da li si od nekog ekonomiste cuo da je to znak bankrota? Ili mozda po necemu drugom gledamo?

@Defke Ne znam nek Ljuba presudi da li su važnije devizne rezerve ili po kojim stopama se zadužujemo i zarad čega uzimamo kredite...

I taj BDP može da raste na različite načine...

Ipak je to za ekonomiste da bih dublje raspravljao, samo mi je ostalo u sećanju to hvalimo se visinom deviznih rezervi da je šuplja priča, da nije toliko bitan parametar kao što zvuči...

@Defke Ne znam nek Ljuba presudi da li su važnije devizne rezerve ili po kojim stopama se zadužujemo i zarad čega uzimamo kredite...

I taj BDP može da raste na različite načine...

Ipak je to za ekonomiste da bih dublje raspravljao, samo mi je ostalo u sećanju to hvalimo se visinom deviznih rezervi da je šuplja priča, da nije toliko bitan parametar kao što zvuči...
Svakako je bitniji parametar od koniljovog ‘javljanja’ da smo pred bankrotom. A i tvog secanja da je neki ekonomista nesto rekao ali ne secas se sta.

Ja sam lepo pitao konilja da objasni kako je zakljucio da smo pred bankrotom i naveo promere oarametara po kojima se to gleda. Naravno umesto odgovora sam dobio neku bulaznjenje od ad hominema. Ti nemas nikakav problem sa tim odogovorm ali imas sa mojim parametrima.

Poslednja izmena:
@Defke Ja ne tvrdim da smo pred bankrotom. Što se ekomomije tiče pratim Ljubu, tu čovek može nešto i naučiti, ostalo je za preskakanje.

Evo danas čujem Vučić (a ko drugi, dugo ga nije bilo) je u neformalnom ig obraćanju objavio da je sad već 1075e pročena plata u Bg!

Čestitao nam je 1075 e... Beki skače od sreće na letovanju. Sad može da doda ekstra suncobran i ležaljku ako mu zafali jer ima i odakle!

Kao licitacija, svaka 3 dana, nova veća plata. Ko da više, ko da više, prodato!

Licitira on sa Srbijom dok mu se ne obije o glavu jednog dana.

Девизне резерве представљају количину пара у страној валути које држава има "у штеку", у принципу одатле увек може да узме да ако зафали да плати па је то донекле знак безбедности да држава неће банкротирати. Као да имаш кући неки штек "за не дај боже" а иначе позајмљујеш паре да трошиш. Дуг који Србија има је ипак мањи од девизних резерви (као да ти узмеш већи кредит од "штека" који имаш) тако да то није потпуна гаранција али је одређена сигурност да кажемо

Само по себи пресудна гаранција, када кредитне агенције процењују способност враћања дугова гледају колико држава приходује у односу на висину дуга и колика је величина економије у односу на висину дуга јер то говори и колико би додатно могла да приходује потенцијално да отплати дугове, колико ће бити здрава у будућности итд. итд. За способност враћања дугова се узима у обзир и зрелост популације, колико је политика стабилна, колико су политичари корумпирани (џаба остало ако би неки велики вођа могао да узме паре и запали из земље уместо да плаћа кредите) итд. итд. По свим тим мерилима Србија јесте далеко од банкрота али је такође препозната као ризична за позајмљивање пара. Ми ту спадамо у "џанк" категорију, на истом нивоу (ако не чак и горе сада) од Грчке а свакако горе од нпр. Хрватске

Дуг који Србија има је ипак мањи од девизних резерви (као да ти узмеш већи кредит од "штека" који имаш) тако да то није потпуна гаранција али је одређена сигурност да кажемо

A sad laičko pitanje da li te devizne rezerve samo stoje ili su nekako angažovane. Je l' to likvidni odmah upotrebljiv novac koji stoji a mi se zadužujemo sa kamatama, često nepovoljnim za možda i neodržive/neisplative investicije, projekte... ili ne daj bože potrošnju...

Nešto mi tu još fali kao objašnjenje da bih sasvim razumeo...

DR dođu kao garancija za vraćanje kredita, kao hipoteka... uz naravno sve druge garancije o kojima si govorio... Ipak deluje kao važnije i način, svrha zaduživanja i iznos kamata, rok otplate i svi ostali uslovi a ne "pa super sve, imamo hipoteku".

I zašto su devizne ako imamo jak dinar. Svako malo za promil bude jači dinar u odnosu na evro. Sa 125 smo došli na 116. Što nisu nisu dinarske?

По свим тим мерилима Србија јесте далеко од банкрота али је такође препозната као ризична за позајмљивање пара. Ми ту спадамо у "џанк" категорију, на истом нивоу (ако не чак и горе сада) од Грчке а свакако горе од нпр. Хрватске
Ruku na srce, mi smo trenutno jedan korak od 'investment grade' (BBB-) rejtinga https://tradingeconomics.com/serbia/rating po S&P. Mali je rekao da cekuje da se to dogodi do kraja godine, videcemo vec.

Девизне резерве представљају количину пара у страној валути које држава има "у штеку", у принципу одатле увек може да узме да ако зафали да плати па је то донекле знак безбедности да држава неће банкротирати. Као да имаш кући неки штек "за не дај боже" а иначе позајмљујеш паре да трошиш. Дуг који Србија има је ипак мањи од девизних резерви (као да ти узмеш већи кредит од "штека" који имаш) тако да то није потпуна гаранција али је одређена сигурност да кажемо

Само по себи пресудна гаранција, када кредитне агенције процењују способност враћања дугова гледају колико држава приходује у односу на висину дуга и колика је величина економије у односу на висину дуга јер то говори и колико би додатно могла да приходује потенцијално да отплати дугове, колико ће бити здрава у будућности итд. итд. За способност враћања дугова се узима у обзир и зрелост популације, колико је политика стабилна, колико су политичари корумпирани (џаба остало ако би неки велики вођа могао да узме паре и запали из земље уместо да плаћа кредите) итд. итд. По свим тим мерилима Србија јесте далеко од банкрота али је такође препозната као ризична за позајмљивање пара. Ми ту спадамо у "џанк" категорију, на истом нивоу (ако не чак и горе сада) од Грчке а свакако горе од нпр. Хрватске

Дуг који Србија има је ипак већи* од девизних резерви

A sad laičko pitanje da li te devizne rezerve samo stoje ili su nekako angažovane. Je l' to likvidni odmah upotrebljiv novac koji stoji a mi se zadužujemo sa kamatama, često nepovoljnim za možda i neodržive/neisplative investicije, projekte... ili ne daj bože potrošnju...

Nešto mi tu još fali kao objašnjenje da bih sasvim razumeo...

Колико ја знам (нека ме исправи неко ако грешим), те девизне резерве морају да буду ликвидне и не могу да буде формално "закључане" неким другим финансијским инструментом баш зато што постоје да ублаже снажне шокове, поготово приликом наглих разлика у вредности различтиих курсева. Оне тако и настају, ако динар из неког разлога јача држава може да троши део пара у динарима да "купује" стране девизе које онда постају резерве. То је НБС дуго радила и то је један од разлога зашто се толико хвале њима, јер је НБС морала да вештачки слаби динар како би одржала курс (јер се дефицит платног рачуна при трговини са иностранством покривао инвестицијама из иностранства, и на претек).

Исто тако, ако би динар нагло кренуо да слаби НБС би интервенисала радећи супротно, чиме би се девизне резерве смањивале али би динар вештачки јачао.
DR dođu kao garancija za vraćanje kredita, kao hipoteka... uz naravno sve druge garancije o kojima si govorio... Ipak deluje kao važnije i način, svrha zaduživanja i iznos kamata, rok otplate i svi ostali uslovi a ne "pa super sve, imamo hipoteku".

Питање колике ће да буду те резерве је сад мало питање управљања јавним финансијама, да ли је боље да се стално увећава тај штек "за не дај боже" или је паметније да се уложи у нешто
I zašto su devizne ako imamo jak dinar. Svako malo za promil bude jači dinar u odnosu na evro. Sa 125 smo došli na 116. Što nisu nisu dinarske?

На ово сам горе мислио, морају да буду девизне да би контролисале однос динара према страној валути. Држава поред тога може да има и "штек" у динарима али искрено појма немам да ли има. Мало и нема потребе нужно да има у динарима јер њих може да штампа, корисније је имати сачувано у злату или страним валутама које не можеш да штампаш

Poslednja izmena:

Дуг који Србија има је ипак већи* од девизних резерви

Eto čak ni "hipoteka" ne pokriva dug u celosti a struktura duga za plakanje 👿

Ne možemo se hvaliti hipotekom, sem ako govorimo o pitanju bankrota... Nego koliko smo pametno unovčili taj kredit. Uslovi, rok otplate, kamata, na šta trošimo/gde ulažemo...

@Пантограф Može i dolar da štampa Amerika bez pokrića... a mi čuvamo 'rezerve' nečeg što neko može da obezvredi isto koliko i štampanje dinara u Srbiji...

Ali kad obezvređivanja nema pitao sam se zašto se baš čuva novac i to u stranoj moneti. Može i zlato da bude i rezerva i garancija... Pitao sam se šta sve može biti garancija (u slučaju kad nema neopravdanog doštampavanja novca) da li to može biti i dinar...

Očigledno moraš imati jaku valutu i pouzdan sistem da do doštampavanja neće doći...

Ili ajde da pitam u kojoj valuti SAD čuva rezerve?

Evo pogledao sam...

In 2022, the official reserve assets of the United States totaled to about 706.91 billion U.S. dollars

Mora da su budale. Jer šta, nestaće im papir??

@Noki
Neka logika bi bila da SAD čuvaju svoje rezerve u drugim rezervnim valutama, ali ne znam da li to čine.

Edit: U.S. official reserve assets include (1) monetary gold, (2) special drawing rights (SDR) holdings, (3) the net U.S. reserve position in the International Monetary Fund (IMF), and (4) official foreign currency holdings.

Dakle, nema nekih dolara na gomili (čemu bi pa služili?), osim što Fed, naravno, kao i svaka centralna banka može da smanji novčanu masu kad joj to zatreba (pa onda ima kod sebe nekih dolara na gomili 'viška', a privreda i građanstvo ih imaju manje, normalno, što obara inflaciju).

Ta zemlja može svako plaćanje u inostranstvu da izvrši po ceni štampanja novca, da ne kažemo besplatno; zapravo, u tome neki vide i njenu najveću prednost. To mu dođe posledica dobijanja dva svetska rata i statusa supersile, šta da radimo. Srbija to ne može nikako.

Devizne rezerve Srbije nisu sve u dolarima. Srbija ima i rezerve zlata od 46 tona, trenutne vrednosti veće od 3 milijarde $. Neke zemlje su ih smatrale nepotrebnim, i rasprodale (npr. susedna Hrvatska). Dakle, sličniji smo Americi od njih, jer i SAD i Srbija čuvaju zlato.

Koliko se sećam, kod nas se za bitan kriterijum uzima da devizne rezerve pokrivaju 6 meseci kompletnog uvoza.

Poslednja izmena:
Од Боготе до Калкуте од Маниле све до Лиме
Наш картел најјачи, на врху пирамиде

IMG_5122.jpeg

Izvor Sajt NBS. Pažljivo pročitati deo koji se odnosi na neto devizne rezerve:

Prilozi

• Screenshot_20240726-161023_Chrome.jpg
    Screenshot_20240726-161023_Chrome.jpg
    97,1 KB · Pregleda: 64
Ta zemlja može svako plaćanje u inostranstvu da izvrši po ceni štampanja novca, da ne kažemo besplatno; zapravo, u tome neki vide i njenu najveću prednost. To mu dođe posledica dobijanja dva svetska rata i statusa supersile, šta da radimo. Srbija to ne može nikako.

To da im se može da štampaju novac (bez pokrića a ne trpe posledice) je druga široka tema oko koje u smislu ovog tvog pasusa zamerki nemam. Ipak imaju i dolare na gomili u vidu rezervi iako mogu i da ih doštampaju u svakom trenutku.

našta liči ovaj bibislavov intervju za radar... eh, kad na nemačkim izborima (ne) pobede naši (😆) u oktobru dvajes pete; srpska dijasporo u nemačke, pomozi i pritisni tamo; hteli ste da ga soproštenje damo kinezima, ertohoćete, ertohoćete; svi smo mi taoci dugotrajne antievropske propagande, plaky; vreme je za plodotvornu saradnju i sinergetski efekat, ali ne sme biti stavova koji remete bibijevu ideološku i geopolitičku vertikalu, treba insistirati na zahtevima EU da lokalna zajednica mora biti uključena u čitav proces (proces čega, sestro bibi?)... mora se popričati i o odnosu crkve prema identitetskim pitanjima, razume se.
na momente impresivno praznoslovlje i izvrdavanje izražavanja jasnog stava prema gorućoj temi.

Poslednja izmena:
Vrh