Šta je novo?

Izbori 2024

koje me ubeđuju da zarađujem 150.000 RSD (sudeći po jednoj forumskoj lujki) odnosno 2000-3000 evra (sudeći po drugoj forumskoj lujki) i da treba da budem srećan s time.
Pretpostavljam da sam ja jedna od ove dve forumske lujke. :) Svakako mislim da sa 2000-3000 covek u Srbiji ce biti, ako nista drugo, ono makar manje nesrecan (mada realno, bice srecan) i takodje mislim da za tu cifru nije potreban neki Bog zna kakav talent, već malo komercijalnije znanje i dođe čovek do toga lako.

A preduslov je ne bežati od "zlog" kapitalizma. Ko se vodi komunističkim ili socijalistickim utopijama, žalim slučaj, onda je tih 2-3K stvarno nedostizno.
Gde god da običan prosečan čovek ode, neka se spremi za beznađe i šlajfovanje u mestu.
Prosečan čovek najpre treba da shvati da treba da izađe iz proseka jer kao prosek će uvek biti u manje ili više beznadežnoj situaciji.

Možda zvuči surovo ali tako je.

Sama činjenica šta neki od vas pišu ovde na forumu, govori koliko ste duboko potonuli u svoje delirijume. Jedan je ovde lupao da je Beogradska prosečna zarada 150.000, drugi je pričao kako je Beogradski minimalac 60.000, a treći je kasnije više puta izjavio da je u Srbiji srednja klasa onaj ko ima 3.000 evra zaradu, implicirajući valjda time da u Srbiji viša klasa kreće tek tamo od 5.000 evra zarade mesečno.

Sve to pokazuje koliko je nekolicina ljudi ovde potpuno slepa i odsečena od realnosti, i koliko nemaju dodira sa ljudima i društvom oko sebe. I, što rekoh u nedavnom postu, ovo više nije većinski forum građana, nego okupljalište Marija Antoaneta koje pojma blagog nemaju o čemu pričaju, jer su izgubile svaki kontakt sa realnošću. I samim tim i uvid u to kuda sve ovo vodi. I na nivou Srbije, i na nivou Beograda.

Kao što je bio slučaj da iste slepčine koje ovde tvrde kako Beograđani prosečno zarađuju 150.000 RSD, pre dve godine kukaju da žele ''da se Beograd izgradi''. A onda kada dobiju SNS Beograd preopterećen i pretrpan automobilčinama, divljom gradnjom, turistima, zagađenjem, kriminalom, đubretom i haosom, onda kukaju ''Jbt, šta mi uradiše od grada''.

Dakle potpuna odsečenost od drugih ljudi, a potom i potpuna odsečenost od realnosti i uvida kuda vode aktuelni društveni trendovi. I na nivou Srbistana, i na nivou sveta.

A što se ostalog tiče, pustiću da slika govori umesto mene...
icarus_new__1.jpg

Taj prizor iznad je uvek relevantan, i za sve. Bilo da govorimo o izgraaaaaadnji Beograda ™, ili o Srbiji, ili o svetu generalno.

Svako manje vise je u svom bubble-u a neki su izgubili dodir sa realnoscu. Neko ko vozi Porsche i zivi u BGH20 ili na Dedinju moze da se izoluje u svoj neki svet gde tripuje da zivi u Tokiju otprilike. Ljudi ne znaju koliko zapravo prosecan gradjanin lose zivi. Imamo ko' u Moskvi situaciju. Haves and have nots gde 70% tesko zivi, 20% solidno a 10% ne zna sta ce od viska para, koksa i stanova/lokala

Sama činjenica šta neki od vas pišu ovde na forumu, govori koliko ste duboko potonuli u svoje delirijume.
Iskreno bolje da tonem ovako kako tonem sa sve napredovanjem u karijeri i sve boljim zivotnim standardom, nego da ostajem na površini a da ne napredujem na poslovnom planu i da mi je životni standard ostao na nivou od pre 10 godina. :)
Jedan je ovde lupao da je Beogradska prosečna zarada 150.000, drugi je pričao kako je Beogradski minimalac 60.000,
U pravu si, to je nije tačno. Prosek je negde oko 1000 eur, znači oko 118000 rsd neto. A minimalac može biti da je tu negde oko 50-60000. Pored svih opcija koje nudi BG stvarno ne razumem ko bi radio za manje od toga. Pa Glovo/Wolt dostavljači i CarGo vozači izlaze na 1000+ eur neto.

Ko radi za platu manju od 50-60 hiljada din uvek može da se prešalta na Glovo/Wolt/CarGo. Zar ne?
a treći je kasnije više puta izjavio da je u Srbiji srednja klasa onaj ko ima 3.000 evra zaradu, implicirajući valjda time da u Srbiji viša klasa kreće tek tamo od 5.000 evra zarade mesečno.
Ja sam napisao da porodice koje su u srednjoj klasi prihoduju između 2000 i 7000 eur mesečno i detaljno sam elaboriraro to u jednom od prethodnih postova.

Dakle porodice sa 5000 eur su i dalje u srednjoj klasi jer su to 2 plate od 2500 eur što znači 2 lepe korpo plate ili 2 IT plate ili 2 plate dobrih zanatlija (muz keramicar, zena dobar frizer ili sminker).

Viša srednja klasa su porodice sa prihodima od 7000 eur pa naviše (npr. 2 plate od preko 3500 eur i jace), a visokoj klasi pripadaju porodice sa šestocifrenim mesečnim prihodima u EUR i to je već neka druga liga u pogledu lifestyle-a.
nego okupljalište Marija Antoaneta koje pojma blagog nemaju o čemu pričaju
Koja je priča sa tim konstantnim upoređivanjem sa tom Marijom Antoanetom. Znam da je to lik iz Istorije, princeza neka ili šta već, ali šta ti znači to upoređivanje? Ne kontam logiku.
A onda kada dobiju SNS Beograd preopterećen i pretrpan automobilčinama, divljom gradnjom, turistima, zagađenjem, kriminalom, đubretom i haosom, onda kukaju ''Jbt, šta mi uradiše od grada''.
Automobili i turisti su pozitivne promene. Ali ovo drugo su negativne stvari i treba da se bunimo za to. Nema šta

Ali na turizam i automobile nikako se ne treba buniti.
potpuna odsečenost od realnosti i uvida kuda vode aktuelni društveni trendovi
Pa džabe nerviranje kad ionako ne možeš ništa da uradiš povodom toga. Ko se mnogo nervira oko stvari na koje ne može da utiče rizikuje da završi na lekovima. Zato se ja brinem samo oko stvari na koje mogu direktno da utičem. Sve drugo me ne dotiče :)

Taj pristup životu predlažem svima.

Poslednja izmena:
@jankobeg
Džaba razvlačimo dalju diskusiju, očigledno nemamo iste pozadine i životna iskustva. Čak nakon čitanja ovoga:
U pravu si, to je nije tačno. Prosek je negde oko 1000 eur, znači oko 118000 rsd neto. A minimalac može biti da je tu negde oko 50-60000.
...uviđam da čak ne živimo ni u istim realnostima.

Pozdravi mi vradovića, pa se viđamo možda nekad na nekoj drugoj temi.

Koja je priča sa tim konstantnim upoređivanjem sa tom Marijom Antoanetom. Znam da je to lik iz Istorije, princeza neka ili šta već, ali šta ti znači to upoređivanje? Ne kontam logiku.
Marija Antoaneta je zena Luja XVI kojoj se pripisuje da je pred Francusku Revoluciju, kada su joj rekli da narod nema hleba da jede, izjavila ‘neka jedu onda kolace’. Pogubljena je, kao i njen muz, na giljotini.

Koristi se kao simbol otudjenosti elita i bogatasa od obicnog naroda, koje im se kasnije obije o glavu.

Sada mi ima smisla njegovo poređenje, ali ja smatram da je on u nekom njegovom mehuru jer ja takav utisak nisam stekao. A daleko sam od elite i bogataša, i običan sam pripadnik srednje klase.

Otvoren sam da čujem i drugačije gradacije, iako se ja možda sa tom drugačijom gradacijom neću složiti, ali otvoren sam da čujem kako drugi vide gradaciju socio ekonomskih klasa spram prihoda.

Preterao si. Zbog 30 na sat više na autoputu u Austriji ti bi nekog poslao u tvorza.

Da li si ti uopšte vozač? Da li si ikad vozio na autoputu? Pa 30 na sat iznad ograničenja je malo prekoračenje na autoputu. Nije to prekoračenje 30 na sat iznad ograničenja u zoni škole, za šta svakako sledi oduzimanje dozvole.

Imam osećaj kao da se iza nadimka Beki krije neka nadžak baba, kojoj smeta sve što se ne uklapa u njenu viziju sveta koja je ostala u 70tim godinama proslog veka
Iza profila stoji neko ko je godinama ovde i nikad se nije posvadjao sa drugim forumasem, neka neslaganja su normalno postojala, a ti si za nekih mesec dana uspeo sa pola foruma.

Iza profila stoji neko za koga neki drugi forumasi znaju ko je, za tebe ne zna niko.

Iza profila stoji neko ko se ne predstavlja kao jedno, a nesto je sasvim drugo, u tvom slucaju naprednjak najgori koji ovde prica kako ide na sve proteste.

Iza profila stoji neko ko ne laze o broju godina i za koga se zna koliko ima godina, za razliku od tebe koji prosipas price da si ti to negde isao, vozio, putovao pre 20, 30 ili koliko vec godina, a ocigledno je da si izgasirani vonabi Baka Prase klinac koji je sad prvi put se zaposlio negde i dobio solidnu platu i misli da je uhvatio Boga za muda. I to ti je kompliment sto si po mojoj proceni klinac od 25 godina jer je i tako problem, a bas je ozbiljan problem ako si stariji i pises to sto pises.

Iza profila stoji neko ko svakako nece dalje ulaziti u bilo kakvu raspravu sa tobom. Od prvog posta sam te provalio 🤣 Elem, ovde medju ljudima iz struke kojoj je forum posvecen i raznim drugim strucnjacima iz svojih oblasti koje su na neki nacin povezane sa ili arhitekturom ili gradjevinarstvom ili Beograd, uzivam i trebam da budem ja taj koji je ovde najgluplji i najneobrazovaniji u oblastima i temama kojima se forum bavi i uzivam u toj ulozi da upijam od ljudi koji znaju vise i bolje. Ti si bas spustio lestvicu nisko. Tako da bih voleo administraciju da drzi mene kao donju granicu i ne ide ispod toga da bi forum licio na nesto 😁 I da vidi sta ce sa tobom jer bas ozbiljno smaras.

Odmah sam predlozio, posle tvog prvog posta, da se ne dozvoli da novi forumasi odmah divljaju na temama poput ove vec da im se omoguci pristup kada nakupe dovoljan broj poruka na gornjim temama. Ali niko me nije slusao i eto sta smo dobili.

Ti ces lepo na ignore, nemam ja problem niti sam imao ikad sa bilo kim ovde, i Vradovic ume biti simpatican, tako da svima u sustini pozelim sve najbolje, ali tebe necu tako otpozdraviti jer bahati vozaci su mi glavna meta i omiljene musterije kad naletim na njih na ulici 🥳

Iskreno bolje da tonem ovako kako tonem sa sve napredovanjem u karijeri i sve boljim zivotnim standardom, nego da ostajem na površini a da ne napredujem na poslovnom planu i da mi je životni standard ostao na nivou od pre 10 godina. :)

U pravu si, to je nije tačno. Prosek je negde oko 1000 eur, znači oko 118000 rsd neto. A minimalac može biti da je tu negde oko 50-60000. Pored svih opcija koje nudi BG stvarno ne razumem ko bi radio za manje od toga. Pa Glovo/Wolt dostavljači i CarGo vozači izlaze na 1000+ eur neto.

Ko radi za platu manju od 50-60 hiljada din uvek može da se prešalta na Glovo/Wolt/CarGo. Zar ne?

Ja sam napisao da porodice koje su u srednjoj klasi prihoduju između 2000 i 7000 eur mesečno i detaljno sam elaboriraro to u jednom od prethodnih postova.

Dakle porodice sa 5000 eur su i dalje u srednjoj klasi jer su to 2 plate od 2500 eur što znači 2 lepe korpo plate ili 2 IT plate ili 2 plate dobrih zanatlija (muz keramicar, zena dobar frizer ili sminker).

Viša srednja klasa su porodice sa prihodima od 7000 eur pa naviše (npr. 2 plate od preko 3500 eur i jace), a visokoj klasi pripadaju porodice sa šestocifrenim mesečnim prihodima u EUR i to je već neka druga liga u pogledu lifestyle-a.

Automobili i turisti su pozitivne promene. Ali ovo drugo su negativne stvari i treba da se bunimo za to. Nema šta

Ali na turizam i automobile nikako se ne treba buniti.

Pa džabe nerviranje kad ionako ne možeš ništa da uradiš povodom toga. Ko se mnogo nervira oko stvari na koje ne može da utiče rizikuje da završi na lekovima. Zato se ja brinem samo oko stvari na koje mogu direktno da utičem. Sve drugo me ne dotiče :)

Taj pristup životu predlažem svima.

Covece moj dobri, koliko god je lepse biti optimista nego pesimista/mizantropa, najbolje je biti pragmatican i realan...

Prvo, "na automobile nikako ne treba se buniti" je prihvatljiva recenica moza 1980tih, ali valjda kontas da nasi decacki snovi da svuda lete automobili po gradu i da apsolutno svuda idemo kolima su mrtve ideologije? Nema sta da trazis auto-dominaciju u gradu poput Beograda, navikni se na vozove, tramvaje, autobuse, i dace Bog jednog dana krsten metro. Citajuci tvoje postove stekne se utisak da se stvarno nisi potrudio da prosiris vidike van iste dogmaticne "all is well in the world" matrice.

Drugo, kao neko ko dobro zaradjuje po tvojoj logici i prici, i dalje se treba truditi da ostanes realan i da sagledavas sliku oko tebe - a ne mehur koji apsolutno postoji, dal primao 380 evra ili 4000 evra mesecno. Ajde uzmi da 3% populacije Srbije ima bas abnormalno puno para, to je (6834000*0.03) = 205,020 ljudi. To je sasvim dovoljno da vidjas S-klase, noviji BMW, Audi A6 itd itd. To je sasvim dovoljno da ti sebe ubedis da "solidan broj ljudi u Srbiji zivi super, vidi kolko ima kola". Isto tako za fine dining. Bio sam nedavno u Tikas i Langouste, prepuni su bili. Ali to nikako ne znaci da je to "standard" je**no bilo cega ostim proste cinjenice da 3% imucnih u jednom vecem drustvu (gde je uzorak 6 miliona a ne 500.000 ljudi) ce dovesti do toga da se stekne lazni utisak o MEDIJALNOM standardu. Gde su ostalih 97% populacije druze? Izadji malo iz Beograda i Novog Sada, pa reci 4tvoraclanoj porodici u Zagubici ili Beloj Palanci da su sasvim ret**dirani sto rade mama i tata ukupno za 600 evra kad je svima poznato da Srpska "srednja klasa" tuce izmedju 2-7 hiljada....lol

Btw, statistika ne laze. I nadam se da ti kontas da vecina gradjana Luksenburga (a da ne pricam o Nemackoj, Austriji) sanja da ima 7000 evra mesecno. Zemljace medijalna neto zarada u NEMACKOJ je €2,380 mesecno....(U Austriji €1,968).....Molim te pridruzi se realnom svetu, a o mehuricima nema potrebe razgovarati, oni ni sa jedne ni sa druge strane nisu referentna tacka icega.

Ruku na srce, on jeste rekao da su srednja klasa ljudi koji imaju zarade preko proseka, znaci definitivno i preko medijane.
Takodje, tih famoznih 2000-7000 su porodicni a ne individualni prihodi. I tih 7000 je gornja granica, znaci da bi u nekoj normalnoj raspodeli samo mali procenat te srednje klase dostizao dotle.

Ne znam kako se ta njegova prica odjednom pretvorila u to da tvrdi da u Srbiji prosecan gradjanin zivi sa 7000e mesecno. To je malo strawman koji ste kolektivno izgradili pa ga cipelarite njime.

Prosečan čovek najpre treba da shvati da treba da izađe iz proseka jer kao prosek će uvek biti u manje ili više beznadežnoj situaciji.
Ali ne mogu svi tj vecina da izadju iz proseka, jer ce to onda biti neki novi prosek.
Ti se znaci zalazes da manjina uziva, a da vecina tj prosek tavori.

Bez ljutnje, ali meni je frapantno da neko ko je "srednja" klasa, ne zna za Mariju Antonaetu i kontekst zasto je ovde upotrebljena.
Manjak obrazovanja ili sta li vec.

Ova tvoja gradacija klasa je elitisticka i bila bi OK da smanjis iznose za 30%.

Poslednja izmena:
BlackRock je u zemlji odavno, znam da su meni slali ponude za posao jos pre dve godine. Ne znam odakle sada ova histerija oko njih, kada vidim koji profili je sire po tviteru kapiram da nabacuju Vucku sledeci fake news volej.
To sto si ti video je verovatno IT kompanija BlackRock, ali ovi rade mnogo sire.
Kao IT su bezopasni, ali ako krenu da kupuju strateske resurse ili masovno stanove odosmo u 3 lepe.

Bez ljutnje, ali meni je frapantno da neko ko je "srednja" klasa, ne zna za Mariju Antonaetu i kontekst zasto je ovde upotrebljena.
Manjak obrazovanja ili sta li vec.
Зато што је некад да би био средња класа било потребно одређени ниво образовања.

То више није тако, ево узећу пример музичара и певача који немају елементарно знање о неким животним стварима али се убијају од пара. Довољно да погледаш једног ђанија, лукаса или оне силикоњаре и све ти је јасно, а свако вече их ките свежањима девиза.

А онда ту има и јутјубера, инстаграм модела/инфлуенсера, фудбалера, власника салона трепавица и ноктију, ријалити учесника итд.

Fudbaleri, pevaci i vlasnici malih biznisa zaradjuju dobro od kako te kategorije postoje. Uglavnom i iznad tih limita za srednju klasu.

Vrh