Šta je novo?

Izbori 2024

шта мислиш о оваквим појавама?
Mislim da su za govnjivu motku i zatvor odmah ova 2 indijanca sto maltretiraju i tuku jadnog coveka, oca od zene sa detetom. Takve indijance i siledzije treba iskoreniti.
Srednja klasa između 2000 i 7000 evra? Pa naša srednja klasa su nastavnici u srednjim školama koji nemaju više od 600 evra. Sa ciframa pre imaš ljude u Nemačkoj koji su između slabije plate i vrhunske plate, a to Srbija nije. Kakav bre viljuškarista od 200.000 dinara. A ne zaboravimo one koji žive na minimalcu. Toliko.
Nastavnici u srednjoj skoli su niza klasa po prihodima. Porodica nastavnika u skoli sa 2 plate od 600 eur moze da udje u srednju klasu samo ako drze privatne casove u slobodno vreme i sa tim casovima izadju na dodatnih 1000 eur ili jace. Ili neki drugi side job, bitno je da mogu da dobace do iznad 2000 eur ukupno.
Srednja klasa su po nekoj opstoj definiciji ljudi koji mogu sebi da priuste neke sitne luksuze poput putovanja i restorana, a za krupnije kupovine poput stana ili automobila moraju da se zaduzuju ili stede.
Tako je, to je definicija, a ako tu definiciju kvantifikujemo, to su ovi prihodi koje sam naveo, od 2 do 7K eur mesecno na nivou porodice

Poenta je da kod nas ne postoji srednja klasa odavno.
Kapiram da zivis u svom mehuru i prosto ne vidis tu srednju klasu koja zivi ok. Ali prosetaj se do npr A bloka, Novog Dorcola, West 65, K distrikta i drugih novijih naselja u toj klasi - to su naselja u kojoj dobar broj ljudi pripadaju upravo toj srednjoj klasi sa prihodima izmedju 2 i 7000 eur.
ali moze se ustedeti sa 1200 evra mesecno i izaci u restoran, a i otici na letovanje.
Nisam siguran da je to moguce, ali zavisi i od stila zivota. Neke porodice sa 1200 eur mesecno kupuju npr. polovne telefone i garderobu na pijacu, a neke uzimaju S23 Ultra/iPhone 13 pro na 24 rate i garderobu u F&F na cekove. Hajde da kazem da je vecina tih porodica negde izmedju ove 2 krajnosti, ali ni u tom "izmedju" lifestyle-u nema prostora za neku stednju. Par stotina eur godisnje svakako ne bih dozivljavao kao stednju, obzirom da im ona ne bi omogucila da "prezive" ni mesec dana ako bi izgubili posao.
Inace, letovanje podrazumeva i Sokobanju.
Ako cemo tako podrazumeva i kupanje u lavoru ako ne mozes na moru. Ali hajde da budemo realni, ko ide u Sokobanju na letovanje? Izuzimajuci penzionere koji idu u banju ili ljude koji imaju rodbinu/vikendice u okolini. Cak i ti ljudi odu na par dana tamo, kakvo crno letovanje.
Secam se podatka, pre korone, da preko 50 posto Britanaca godinu dana nisu putovali van zemlje, a nekih 30 posto u poslednjih 5 ili 10 godina.
Svaka cast, to su realni podaci i to je realnost koju gomila nasih nezadovoljnih ljudi koji misle da kada odu negde preko krecu pare da padaju sa drveca kao kisa. E oni bi ovo trebalo prvi da procitaju.
Tako da, letovanje nije samo na ekskluzivnoj, egzoticnoj lokaciji u hotelu sa pet zvezdica. Ni britanska srednja klasa ne letuje tamo pod obavezno.
Poenta jesta da srednja klasa jednom ili vise puta godisnje upravo to moze da priusti. Mozda ne porodice sa ukupnim prihodima od 2000 eur, ali oni sa malo jacim prihodima koji se priblizavaju 5-7K eur svakako mogu. To je razlika izmedju srednje i nize srednje klase koju nazalost brkas sa srednjom klasom. Srednja klasa su ljudi koji zive komotno i lepo u odnosu na prosek koji ne zivi bas komotno i lepo, hajde da tako definisemo srednju klasu. Ali ponovo za taj komotan i lep zivot treba da imas prihode od 2000 do 7000 eur na nivou porodice tako vracamo ponovo na isto.
Ako dvoje nastavnika ne iznajmljuju stan i imaju 1200 evra, nek plate 200 evra racune, infostan, struju, telefone... ostaje im preko 30 evra dnevno, a dvoje realno moze ziveti i sa 20, tako da mogu staviti 10 evra dnevno u dzep i cuvati za letovanje ili ih potrositi na veceru.

I to realno jeste nasa srednja klasa, iako se mozda nekome ne uklapa savrseno u definiciju. To je srpska srednja klasa.
To je srpska NIZA srednja klasa ili ti jednostavno receno PROSEK. Srednja klasa nije prosek, nigde u svetu. Sem u skandinaviji oni uvek cine max. 20-30% stanovnistva. U Skandinaviji je taj procenat veci, oko 40-50%, ali u ostatku sveta jednostavno to nije prosek, jer najveci procenat stanovnistva spada u nizu srednju klasu.

Ako bih pričao o platama, pričam sve za porodicu, do 1500e niža, do 3500 srednja, preko viša klasa.
Ma ja bi rekao da je ipak sve preko 7000 eur visa srednja klasa, ipak je 3500-7000 i dalje ista klasa, nema tu neke ogromne razlike u zivotnom stilu. Manje vise sve sto porodica koja ima 7000 eur mesecno moze da priusti moze i ona sa 3500, samo sto ovima sa 7000 vise ostaje ili mogu cesce to da priuste. Ali to je sustinski ista klasa i isti (slican) zivotni stil. Zato sam malo siri sa opsezima koje sam naveo.

Kao što je i logično, najteže je onima u nižoj klasi, najviše vremena rade, najteže poslove, stalno pod stresom, bez prava na bilo kakav sitni gušt, i stalno pod stresom. Okruženi su svojim slojem, pa su svi u istom loncu, ne mogu ni sebi a ne drugom da pomognu. Vremenom se prepuste da ih nosi život kako ih nosi, i ne pokušavaju da se izdignu, delom jer su stalno u obavezama, pa nemaju ni kad, delom što je volja izgubljena sa vremenom, a delom što ni isprva nisu bili kapacitet.
Nazalost jeste tako. Ali tako je svugde u svetu u kategorijama plavih okovratnika (radnicka klasa) i nize placenih belih okovratnika. I jeste da ti ljudi obicno budu zakucani u svoju pricu i zaista je retko da mogu da ostvare blize odnose sa ljudima iz srednje ili vise srednje klase (visoku necu ni da spominjem),. Ali to je vise ono svaka ptica svome jatu leti, jer realno o cemu ce neko ko je platezno u klasi 2000-7000 eur da prica sa nekim ko zaradjuje 500-600 eur. Da li postoji jedna stvar u kojoj su slicni i koja ih spaja? Ja mislim da tu nema ni 5% tema na koje bi oni mogli da pricaju i stvaraju odnose. Jednostavno svaka ptica svome jatu leti.

Ali s druge strane ljudi iz srednje klase koju sam naveo cesce su ambiciozniji i cesto se ne zadovoljavaju klasom u kojoj su vec grabe dalje, tako da nekad oni budu i pod vecim stresom od ovih koji su se utopili u svoje okruzenje i ne vide niti traze mogucnost da idu dalje i napreduju na socio ekonomskoj skali.

a da shvatiš o čemu pričam(o), ne očekujem(o)
Hvala ti, vrlo si ljubazan.
Ne mislim da ima, pošto je za tako nešto potrebno da se izađe iz oblaka i spisti na zemlji i počnu da se primećuju stvari oko sebe, na koje sam ti ukazivao.
Evo sisao sam i okrecem se oko sebe, a nikako da primetim stvari na koje si mi ukazivao. Daj mi neki predlog kako da ih uocim? Voleo bih da se "spustim" na nivo koji ti odgovara kako bi mogli da vodimo smislenu polemiku na teme koje zelis, a da se pri tome osecas prijatno polemisuci sa mnom. Zahvaljujem ti se unapred na savetima.

Šest pokušaja ubistva i dva napada za svega 3 dana. Sve maloletnici. Ajmo botaničari svi u glas "Nikad bolje nije bilo!" :bubanj:

I ne zaboravite - sistem nije zakazao™ i država nije kriva™. Neće biti kriva ni kada svi ovi (napadači) budu pušteni. 🙂👍

Poslednja izmena:
Ovde i drzava da krene da radi od sutra, treba nam jedno 50 godina da promenimo mentalni sklop jer i tamo gde sistem postoji, mi ga ne postujemo

Ja u inostranstvu vozim uglavnom iznad ogranicenja, evo npr. Austrija, tamo gde je 130 ogranicenje vozim gde god uslovi puta dozvoljavaju 160. Jednostavno kazne za tako mala prekoracenja su meni potpuno prihvatljive, pa nema razloga da se ustezem i vozim po ogranicenju.

Ne vidim drugo resenje osim zatvorskih kazni dok se ne unormali sve.

Uklanjanjem Hulje, dr Seselja iz medija, ukidanjem Pinka, otpustanjem starleta i kriminalaca iz medija, mislim da bi za godinu dana postigli rezultati.

Ovo sto se kod nas desava je blago za sociologe. Prisustvujemo raspadu organizovanog drustva u Srbiji.

Za našu decu

Živeo u Negotinu, mrtvo mesto.
Kada su izbori SNS dobija 80%, opozicija doslovno da ne postoji, većina ljudi se zapošljava preko stranke u tom mestu.
U Negotinu je normalno da Vam pred izbore po nekoliko ljudi/komšija dnevno kuca na vrata i moli da potpišite listu sigurnih glasova.
Ne prezaju da iako vas znaju ,a i sa pojedinima ste se do juče družili, nakon što se ih odbili vređaju svim mogućim rečima.
Obično to roditelji skupljaju za svoju decu da bi se zaposlili u "Đerdapu", "Elixiru" ili u nekoj javnoj instituciji.
Čak se i deca dele na partijsku i onu običnu, tako da se još od školskih dana pravi selekcija.

Ovaj poslednji događaj je samo rezultat onoga što se u Negotinu dešava odavno, a koliko vidim niko u samom Negotinu nije ni odreagovao preterano, možda samo Vlasi da imaju o čemu da tračare.
A i o predsedniku opštine bih mogao da pričam svašta, taj čovek je pre učlanjena u SNS bio jako siromašan, ja ga se sećam za vreme jednog košarakaškog turnira pre dosta godina koji se održavao u Beogradu, čekali smo bus za Bg, a on nije imao grejanje u kola pa je išao od auta do auta tražeći da se ugreje, a vidi ga danas..
Da bude još veći mazohizam, većina ljudi u Negotinu podržava trenutnu SNS vlast, jer su u fazonu kao "to su naši Negotinci, šta im fali?" itd....
O ovome što je tukao i ne znam puno, ali mi nije iznenađenje takav izliv nasilja, sve to proističe iz bahatosti.

SNS je od Negotina razvio prototip kako biračko telo treba da bude i kakvo im dogovara po celoj Srbiji, ako izbegnemo Negotisnki scenario u gradovima u Srbiji, pola posla smo obavili u smenjivanju trenutne vlasti.

Ne prezaju da iako vas znaju ,a i sa pojedinima ste se do juče družili, nakon što se ih odbili vređaju svim mogućim rečima.
Mislim da si u ovoj recenici fascinantno opisao sustinu Srbije i prirodu njenih stanovnika.
Sve polazi odatle.
Mogucnost da budes beskrajno pokvaren, zao, da vredjas i varas sebi bliske ljude... i da je to normalno za vecinu.

HOROR NA AERODROMU Ženi se zaglavila noga na pokretnoj traci, MORALI SU DA JE ODSEKU na licu mesta (FOTO)

Ovo je naslovna strana u nasim novinama sa sve slikom kako joj masina melje nogu (na stranu sto je neko stao ispred nje izvukao telefon i poceo da snima to je poseban psihijatrijski slucaj) koja je dostupna svima pa i onima maloletnima. Ovako jedna od najposecenijih dnevnih novina truje umove i posle se pitamo kako smo tako agresivni i nasilni kao drustvo? Jel taj REM radi bilo sta??? btw ovo se desilo u bankoku zasto je to nama relevantno za naslovnu stranu?

Народни посланик Владета Јанковић питао је данас на седници Скупштине Србије да ли је тачно да је интернационални глобални фонд Блек Рок преузела јавни дуг Србије, а да је наша држава заузврат заложила своја природна богатства.

vidite kojim brzinom se srozavamo, Hulja nas prodaje najprljavijem kapitalu na svetu, koa sto su crnacki kraljevi nekada prodavali svoje podanike trgovcima robljem
Шеф скупштинских напредњака Миленко Јованов, током седнице парламента о одговорности министра полиције Братислава Гашића, жестоко је извређао Владету Јанковића, посланика са листе Народне странке. Јованов је поручио Јанковићу да је ходајућа срамота за себе и све који га окружују. Председник парламента Владимир Орлић није реаговао и није Јованову изрекао опомену.

I treba radikali ovako da rade sa nama.

Vučić: Albanski policajci uperili puške u Danila i pitali „ime oca?“​

HOROR NA AERODROMU Ženi se zaglavila noga na pokretnoj traci, MORALI SU DA JE ODSEKU na licu mesta (FOTO)

Ovo je naslovna strana u nasim novinama sa sve slikom kako joj masina melje nogu (na stranu sto je neko stao ispred nje izvukao telefon i poceo da snima to je poseban psihijatrijski slucaj) koja je dostupna svima pa i onima maloletnima. Ovako jedna od najposecenijih dnevnih novina truje umove i posle se pitamo kako smo tako agresivni i nasilni kao drustvo? Jel taj REM radi bilo sta??? btw ovo se desilo u bankoku zasto je to nama relevantno za naslovnu stranu?
Prvi korak je da uradimo ono sto je do nas, a to je da ne citamo ta govna. A ako je vec neko usao i hoce da seruje vest, da prekopira tekst da drugi ne bi morali da ulaze.

Народни посланик Владета Јанковић питао је данас на седници Скупштине Србије да ли је тачно да је интернационални глобални фонд Блек Рок преузела јавни дуг Србије, а да је наша држава заузврат заложила своја природна богатства.

vidite kojim brzinom se srozavamo, Hulja nas prodaje najprljavijem kapitalu na svetu, koa sto su crnacki kraljevi nekada prodavali svoje podanike trgovcima robljem
Шеф скупштинских напредњака Миленко Јованов, током седнице парламента о одговорности министра полиције Братислава Гашића, жестоко је извређао Владету Јанковића, посланика са листе Народне странке. Јованов је поручио Јанковићу да је ходајућа срамота за себе и све који га окружују. Председник парламента Владимир Орлић није реаговао и није Јованову изрекао опомену.

I treba radikali ovako da rade sa nama.

Има цео низ⬇️

интернационални глобални фонд Блек Рок преузела јавни дуг Србије, а да је наша држава заузврат заложила своја природна богатства.
Po deseti put - ovo nije tačno, BlackRock je došao u Srbiju zato što nameravaju da otvore fabriku bicikala i klackalica.

Vrh