Šta je novo?

Izbori 2024

Šteta što Nedim koji će biti siva eminencija koristi matorog Džaju ko mečku na vašaru. Katastrofa ovog naroda. Sve mora biti pod kontrolom Izdajnika.
 
Kad su Matić i ekipa već prodali tv i radio ,mogli su bar da zadrže B92 sajt (i forum), to je bio najbolji news portal u Srbiji , pa i šire…
Prava prica je kako je medij koji je dobijao pomoc iz sveta u borbi protiv rezima postao privatni medij Matica i ekipe koji je mogao da se proda.
 
Pošto su oba pregovarača rekla da na tekst nemaju primedbi, tj da ga prihvataju, postao je nadalje nepromenljiva osnova daljih pregovora o načinu njegove implementacije. Dakle više nije pitanje da li ovo prihvaćeno, nego samo detalji oko toga kako da se odradi ono što tu piše. Zato je EU mogla konačno da ga objavi.

Ugovorne strane,

Svesni svoje odgovornosti za očuvanje mira,

Posvećeni doprinosu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i prevazilaženju nasleđa prošlosti,

Svesni da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir,

Polazeći od istorijskih činjenica i ne dovodeći u pitanje različita gledišta strana o osnovnim pitanjima, uključujući pitanja statusa,

U želji da stvore uslove za saradnju između strana u korist ljudi,

Dogovorili su se sledeće:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminaciji.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji.

Član 6

Iako sadašnji sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će sa novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi EU, koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih sličnih oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima u dijalogu pod pokroviteljstrvom EU.

Član 7

Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade.

Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsedava EU, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma.

Obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume u dijalogu, koji ostaju važeći i obavezujući.

Član 11

Obe strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za implementaciju koja je priložena ovom sporazumu.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Iz teksta je vidljivo da je ovo jednako priznanju Kosova kao nezavisne države.

Jedino što liči da ide u našu korist kad je status u pitanju, iako ni to nije sigurno, je "ne dovodeći u pitanje različita gledišta strana o osnovnim pitanjima, uključujući pitanja statusa". Drugim rečima dozvoljeno je da imamo "različita gledišta" o pitanju statusa Kosova, mada nije jasno ima li to ikakve praktične posledice sem što eventualno MI ne moramo priznati Kosovo. Mada se i to očekuje: "...koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa". Sem nekih malih posebnih prava koje Srbija ima u drugoj državi (Crkva, kulturno nasleđe, ali samo do mere uobičajenih Evropskih normi, finansiranje Srba), to je otprilike sve u našu korist.

Sve ostalo govori da će Kosovo ovim postati priznata država. Imaće sve atribute državnosti, simbole, sve dokumente, sve to priznato sa naše starne, članstvo u svim međunarodnim organizacijama. Samo mi imamo pravo da drugim državama branimo priznanje Kosova pošto se u međunarodnom pravu smatra da secesija sigurno nije problematična samo ako postoji dogovor OBE zainteresovane strane, a ovim smo se obavezali da mi to Kosovu više nećemo braniti. A ako mi ne branimo članstvo Kosova, onda druge države više nemaju opravdanje da se tome protive (čak i ako bi to zbog svojih internih razloga želele), jer bi time zauzele neopravdano neprijateljski stav prema Kosovu. Zatim, spominju se "dobrosusedski odnosi na osnovu jednakih prava". Tj Kosovo ima jednaka prava kao i Srbija, koja je država. Onda je država i Kosovo, pošto prava proizilaze iz statusa, ne padaju sa neba. Pa zatim, "Svesni da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i zaštita nacionalnih manjina osnovni uslov za mir" . Drugim rečima, Kosovo ima suverenitet i mora da mu se poštuje teritorijalni integritet. Time je obesmišljeno i svako buduće paradiranje sa vojskom na granicama Kosova. Sad više nije ni bitno da li je Kosovo deo NATO-a, jer je svaki prelazak naših vojnih snaga preko granice povreda teritorijalnog integriteta suverene države. Bez obzira šta oni ubuduće budu radili Srbima u Kosovu. Možemo tražiti zaštitu preko međunarodnih institucija, ali intervencija vojskom ne dolazi u obzir pa makar Kosovo nemalo ni jednog vojnika. A suverenitet onemogućuje i druga, ne-vojna mešanja u poslove suverene države. Tj više ne smemo čak ni da tražimo išta što ima veze sa internim odlukama suverene države. Nikakva naša posebna prava na Kosovu se više ne priznaju sem onih par ne previše bitnih sa početka.

I to je to. Ako i ostavimo po strani naša istorijska prava kad je u pitanju teritorija, plašim se da će ovo biti okidač za masovnu seobu Srba sa Kosova. Jasno je kako prolaze Srbi u Hrvatskoj, a između Hrvata i Srba ima bitno više sličnosti i razumevanja nego između Srba i Albanaca. Kakvu onda budućnost za svoju decu može Srbin na Kosovu videti u Albanskoj državi? I to još kao pripadnik manjine (5% do 10%, ili manje ?) "genocidnog naroda", što je interpretacija i lekcija koja se tamo uči u skolama. Zašto bi ostao tamo? Za sada su čekali da vide šta će na kraju biti. Sada znaju. Plašim se da će ovim početi egzodus koji će pre ili kasnije ostaviti Kosovo bez Srba, a malo kasnije će polako nestati i svi naši istorijski spomenici, sem možda par najvećih kao (mrtva) kulturna baština Kosovske države.
 
Poslednja izmena:
Pošto su oba pregovarača rekla da na tekst nemaju primedbi, tj da ga prihvataju, postao je nadalje nepromenljiva osnova daljih pregovora o načinu njegove implementacije. Dakle više nije pitanje da li ovo prihvaćeno, nego samo detalji oko toga kako da se odradi ono što tu piše. Zato je EU mogla konačno da ga objavi.

Kažeš prihvaćeno je... i dalje pratim samo forum, pa ako si upućen mogao bi da dopuniš komentar da li je stavljen paraf, potpis ili su iskazane namere, u smislu upuštanja u dalje pregovore u dobroj veri sa polaznom osnovom koja je načelno prihvatljiva za obe strane...

Kažeš prihvaćeno je, ali ne znam i dalje kojom radnjom je prihvaćeno...

Drugim rečima dozvoljeno je da imamo "različita gledišta" o pitanju statusa Kosova, mada nije jasno ima li to ikakve praktične posledice sem što eventualno MI ne moramo priznati Kosovo. Mada se i to očekuje: "...koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa".

Kao dve Nemačke, a ni normalizacija ne mora da dovede do eksplicitnog priznanja. Niti je to pitanje od značaja. Jer ne moraš da daš nedvosmislenu, formalnu izjavu o priznanju, ako se ostatak teksta sporazuma međunarodnopravno tumači kao priznanje, dovoljno je. Priznanje je.

Mada, dalje i sam govoriš u tom pogledu i iznosiš vrlo valjane i promišljene argumente, tako da si to i sam dobro razumeo.

Bez obzira šta oni ubuduće budu radili Srbima u Kosovu. Možemo tražiti zaštitu preko međunarodnih institucija, ali intervencija vojskom ne dolazi u obzir pa makar Kosovo nemalo ni jednog vojnika.

Da, ovim sporazumom to postaje agresija Srbije.

Baš onako kako su i hteli da izjednače naš položaj sa Rusijom u pogledu eventualne intervencije sad nije samo besmisleno trućanje Kurtija nego ima i svoj pravni osnov...

I reakcija na poslednji pasus - čini se da ni dojučerašnji status quo ne bi pomogao u zaštiti i išao u prilog opstanku srpske manjine na Kosovu... a "istorijska prava" ne postoje, mogu samo da budu opravdanje i nadahnuće za nekakve težnje i eventualne vojne akcije koje možemo tumačiti ili pravno ili istorijski, a "istorijsko pravo" ne znači ništa.

Isto tako istorijsko pravo na Vojvodinu nemaju ni Mađari. Imaju istoriju, a pravo na Vojvodinu nemaju.
 
I to je to. Ako i ostavimo po strani naša istorijska prava kad je u pitanju teritorija, plašim se da će ovo biti okidač za masovnu seobu Srba sa Kosova. Jasno je kako prolaze Srbi u Hrvatskoj, a između Hrvata i Srba ima bitno više sličnosti i razumevanja nego između Srba i Albanaca. Kakvu onda budućnost za svoju decu može Srbin na Kosovu videti u Albanskoj državi? I to još kao pripadnik manjine (5% do 10%, ili manje ?) "genocidnog naroda", što je interpretacija i lekcija koja se tamo uči u skolama. Zašto bi ostao tamo? Za sada su čekali da vide šta će na kraju biti. Sada znaju. Plašim se da će ovim početi egzodus koji će pre ili kasnije ostaviti Kosovo bez Srba, a malo kasnije će polako nestati i svi naši istorijski spomenici, sem možda par najvećih kao (mrtva) kulturna baština Kosovske države.
Racionalno gledano, bez emocija, za beogradske investitore i za radikale koji dele gradjevinske dozvole to je sjajan i verovatno i zeljen ishod.
 
Kažeš prihvaćeno je... i dalje pratim samo forum, pa ako si upućen mogao bi da dopuniš komentar da li je stavljen paraf, potpis ili su iskazane namere, u smislu upuštanja u dalje pregovore u dobroj veri sa polaznom osnovom koja je načelno prihvatljiva za obe strane...

Kažeš prihvaćeno je, ali ne znam i dalje kojom radnjom je prihvaćeno...

Ne, ništa nije potpisano, samo je usmeno dat pristanak pred svedocima, i to na formalnoj mirovnoj sednici sa međunarodno ovlašćenim pregovaračima. Imaš paralelu sa sudom i izjavama svedoka. Jesu usmene, ali imaju svoju težinu (iako nisu sudska odluka) koja je veća od izjava u kafani. Tako da, formalno, još se nismo obavezali na bilo šta, pa možemo i da poreknemo, međutim to u praksi nije baš tako. I EU u Amerika žele da se čitava priča završi što pre (uzevši u obzir da su ratu koji im uopšte ne ide kako su planirali), pa ni u kom slučaju neće prihvatiti bilo kakvo nazadovanje u procesu pregovaranja. Bez obzira na stranu koja to uradi. Usmeni pristanak je važan jer služi kao indikator koju stranu treba kazniti ako naknadno porekne ono što je pred pregovaračima usmeno prihvatila. Tako da formalno još nismo PRAVNO obavezni da uradimo bilo šta, ali onda ni oni nisu obavezni da nas tada NE kazne takođe neformalnim (ali stvarnim) merama koja imaju na raspolaganju, ako pomisle da smo MI krivci za novo nazadovanje. Tako da tu postoji paralelizam formalnog i neformalnog, a i jedno i drugo ima svoje posledice.

Da još dodam da verujem da je ono što u papiru piše u praksi nepromenljivo, a još će se pregovarati o svemu što tu ne piše, ili piše ali nije precizirano.
 
Poslednja izmena:
@Zuma Naravno... i usmeno donekle obavezuje...

Čak i u građanskom, a tek u privrednom pravu u toku pregovora ne mozeš da zavlačiš drugu stranu i svesno otezeš pregovore iako znaš da ćeš od posla odustati ili da nisi ušao u dobroj veri nego sa nekom skrivenom namerom, svesnog otezanja, da bi se ne znam šta dogodilo i na kraju ne potpišeš ugovor... i za to postoji pravna odgovornost, pa zašto ne bi postojala i politička cena koja se plaća u međunarodnim odnosima za takvo ponašanje.. Svakako da postoji...
 
Ima li u dokumentu nesto o imovini drzave Srbije na teritoriji Kosova, eventualnoj kompenzaciji za decenije ulaganja u infrastrukturu, imovini iseljenog i proteranog stanovnistva posle 1999.godine? To je iznad svih politickih pitanja.
 
Sigurno će se nekim dodatnim aktima to regulisati, Kosovo će tražiti da sve pripadne njima a mi neku kompenzaciju za ulaganje koju nikad nećemo dobiti...

Bilo bi dobro da oni nama ne traže tipa 15% zgrada ambasada i imovine u inostranstvu po osnovu da smo nekad bili Srbija a sad se izdvajaju 😆

edit. To objašnjavam za deo oko imovine države Srbije a ovo drugo za iseljene Srbe od toga nema ništa. To je zahtev u rangu onog da mi njima treba da platimo za iseljene Albance i ratne zločine i izmišljeni genocid. Od toga tek nema ništa.
 
Ne, ništa nije potpisano, samo je usmeno dat pristanak pred svedocima, i to na formalnoj mirovnoj sednici sa međunarodno ovlašćenim pregovaračima. Imaš paralelu sa sudom i izjavama svedoka. Jesu usmene, ali imaju svoju težinu (iako nisu sudska odluka) koja je veća od izjava u kafani.

U medjunarodnom pravu, ovakva usmena, javna, izjava predsednika, premijera ili ministra spoljnih poslova smatra se za konacan stav neke drzave.
Tako da je stvar zavrsena.
 
Ima li u dokumentu nesto o imovini drzave Srbije na teritoriji Kosova, eventualnoj kompenzaciji za decenije ulaganja u infrastrukturu, imovini iseljenog i proteranog stanovnistva posle 1999.godine? To je iznad svih politickih pitanja.
Nasa drzava nije zelelea da poteze to pitanje niti da uslovljava nezavisnost Kosova time.
To sada moze da se eventualno resava arbitrazom.
Druga strana ce potegnuti "genocid" stetu od bombardovanja za koju ce optuziti nas, itd.

Takodje, nasoj politickoj eliti ova imovina, narocito nepokretnosti nisu bitne jer tamo ne mogu da grade stanove.
 
Ima li u dokumentu nesto o imovini drzave Srbije na teritoriji Kosova, eventualnoj kompenzaciji za decenije ulaganja u infrastrukturu, imovini iseljenog i proteranog stanovnistva posle 1999.godine? To je iznad svih politickih pitanja.
Нема ништа о томе, сведочимо највећој издаји и највећем поразу српског народа и државе Србије у историји, споразум је усмено прихваћен у потпуности и са назнаком да нема даље потребе да се мења или расправља о њему, када Курти успостави ту неку тзв ЗСО која ће имати ингеренције да организује нпр турнир у бадмингтону у Зубином Потоку, а можда чак и пре тога Вучић ће потписати и званично тај “споразум” што се очекује већ у марту.
 
Bilo bi dobro da oni nama ne traže tipa 15% zgrada ambasada i imovine u inostranstvu po osnovu da smo nekad bili Srbija a sad se izdvajaju 😆
U tom slučaju ih sleduje i 15% duga, sto je daleko veći iznos.
SFRJ se delila na taj način, dok je Rusija preuzela dug SSSR-a, ali i kompletnu imovinu u inostranstvu.
 
Kad sam već napisao sve ovo, da ipak spomenim i jednu jedinu preostalu mogućnost koja bi možda mogla da ida u našu korist, iako sam prilično sumnjičav koliko je realna.

To je rat u Ukrajini. Osnovno međunarodno-pravno opravdanje Ruske intervencije u Ukrajini je "Kosovski presedan" koji zapad podržava i opravdava. Putin je to ponovio hiljadu puta. Ako po Zapadu "ugroženi" narod ima prava na secesiju i samoopredeljenje (ako Kosovo, onda i Donbas) i pored protivljenja matične države, onda se otvara opasan presedan u međunarodnim odnosima. Naime tada bilo koja velika sila može pomagati secesioniste bilo gde, kreirajući uslove za uspešnu secesiju, pa na kraju i intervenisati u njihovu korist. Jasno je koliko je ovo opasno za svaku državu koje nije previše homogena ili nije previše bogata. Ako bi mi žestokom propagandom od Kosova napravili principijelno pitanje, "test case" međunarodnih odnosa, onda bi čak i naše samo formalno odbijanje priznanja Kosova možda moglo da ima veću težinu nego što sada izgleda da će biti slučaj. Što bi moglo da posluži drugima da i dalje ne priznaju Kosovo, čak i bez našeg direktnog insistiranja na tome. A to bi nam onda dalo bar neku buduću polugu da eventualno dobijemo još neke ustupke.

Nažalost ovo zahteva DALEKO aktivniji odnos i posebno aktivnu propagandu protiv kršenja međunarodnog prava zapada u našem slučaju. Nešto što sam ja očekivao još od bombardovanja Srbije pa se ipak nije desilo. Dakle raditi bukvalno sve, čak do osnivanja posebnog ministarstva koje se bavilo SAMO širenjem naše verzije priče o tome šta se na Kosovu i posle njega desilo. Višegodišnja propaganda, ulaganje novca, lobiranje, hiperprodukcija medijskih materjala i besplatnih knjiga, gostovanja po svetskim televizijama, itd, itd. Zna se kako se sprovodi kampanja takvih razmera i značaja. Ali ništa od toga. Vučić nije želelo da se zameramo i da budemo vidljivi, pa svi po svetu i dalje veruju u verziju događaja u koju su verovali i tokom NATO bombardovanja. Tako da ne verujem da će i sada biti drugačije. Ustvari pogotovo ne sada, zbog rata i našeg posebnog stava prema Rusima. Tako da, ovaj pristup bi možda mogao da bude jedina preostala šansa što se Kosova tiče, ali duboko sumnjam da će biti iskorišćena.
 
Poslednja izmena:
Realno, narod bi se jedino uzrujao da neko napadne Beograd. Jug Srbije je prodat Albancima i Bugarima, samo nam to nisu javili. Šta nas briga, prodaćemo zemlju i uzećemo lovu.
Vidite da nema reakcije na sporazum, nema ulice. Bitno da je Tadić izdajnik. :)
 
Realno, narod bi se jedino uzrujao da neko napadne Beograd. Jug Srbije je prodat Albancima i Bugarima, samo nam to nisu javili. Šta nas briga, prodaćemo zemlju i uzećemo lovu.
Vidite da nema reakcije na sporazum, nema ulice. Bitno da je Tadić izdajnik. :)

Tako je. Tako prosecan Srbin razmislja: "Pusti zemlju, uzmi lovu".
Na zalost Srbi nisu u stanju da imaju pravnu drzavu.
Jedan eksperiment dug 200 godina je propao.

1999. Srbija je ratom izgubila de facto sve osim Severa Kosova,
2013.-2023. Izgubljeno je de fakto i ostalo, bez pretnje.
Sada je izgubljeno sve i de jure i to bez bombardovanja, bilo je dovoljno da zaprete jednom ucenjenom kriminalcu.

Gubitak 15% teritorije u ratu ili pod pretnjom nije tragedija. (Madjarska je 1918. izgubila 2/3 teritorije.)
Sada nema realne pretnje ratom.
Ipak, narod se uplasio da nece moci u soping.
Tragedija je nacin kako smo mi ti prihvatili.
Tragedija govori koliko smo mi tragicni i koliko je nasa sistuacija tragicna.

Smenjivanje tuziteljiki je deo istog proces bezakonja.
Vodja vam porucuje: "Ja mogu sve da vam uradim".

Sto se tice SPC, nece biti tesko popovima da sluze nekoj novoj KPC.
I tamo ce trebati patrijarh i sinod.
To su neslucene mogucnosti za njih.

O ovome vise ne vredi trositi reci.
Stari ljudi i narodna predanja i legende su bili istiniti.
Svako dobije prema zasluzi.
 
Народ с КиМ, који није у дилу с Фирером, ако је паметан треба што пре да прода шта може и да пали одоздо.
А ови из Републике Српске ако су паметни, гледаће да потпуно искулирају Србију и да се ближе повежу са Хрватском и Хрватима из БиХ.
Јасно је да Србија ем не може да им гарантује опстанак институција, ем да би их Фирер продао на кеца ако би му тако одговарало.
 
Ne moraju da pale uopste, samo da rasteraju Veselinovice i Radojicice i zivece u normalnijoj drzavi

Na nama je da cackamo rodbinske veze za njihov pasos:LOL:
 
Vrh