Има међународног понижавања и блаћења Србије и Срба. То је било међу главним горивима за радикалске гласаче, данашње hard core напредњаке.Nema tu Nato pristupa, koliko ti poštujuš sebe, toliko će te poštovati drugi.
Слажем се са већином али што се Москве тиче, она је просто недостижан ниво организације, инфраструктуре и реда чак и за највећи део запада. Плате су им сада пале, понављaм, пале, на око 1400евра а рачунајте да су им комуналије дупло јефтиније него нама, гориво 3 пута, храна 30% јефтинија, јавни превоз међу најбољим на свету, ако не и најбољи због најбољег и најефикаснијег метроа на свету. А чисто је и уредно до бесмисла и то је прво што приметите као разлику у односу на запад.Na stranu odvratno lesinarenje Rusa( a i ostalih dusebriznika) i pomoc rezimu.
Hajde da po ovom dubljem pitanju ne glumimo zrtvu. Ne vole nas? A koga mi to pa volimo? Ako je ijedna ljubav na prodaju, nasa je. Sve sto pomislimo da volimo je vezano za interes.
Zapad, njihovo bogatstvo, njihove vrednosti i kulturu, zelimo, zivimo, a foliramo se i prizeljkujemo im krah.
A Rusi? Ne daj Boze nikome ljubav koju Srbin ima prema Rusu. Prosecan Srbin ljubav prema Rusiji dozivljava kao Putinisticko unistenje Amerike nuklearnom bombom. Detinjasto vidjenje odmeravanja snaga gde bi onaj drugi prebio onog ko je mene prebio. Nemamo blage veze ni o ruskom mentalitetu, ni o jeziku, ni o kulturi, ni o trenutnom stanju, zivotu prosecnog coveka. Boli nas uvce sto je u Moskvi prosecan covek sveden na zivot na periferiji, sa standardom kao u nekom od njihovih romana. Sto je Vucic pojam liberalnog vladara u odnosu na njihovog. I to sve pricam za Moskvu, ostatak nam je nepoznanica kao nuklearna fizika.
Kad smo vec kod toga, nemamo pojma ni o Moskvi. Prosecan rusofil je bio na soping transverzali Parndorf-di Piave-La Rambla dovoljno da je zna napamet, na trgu i u muzeju Velikom ratu nijednom.
Cak smo i Kineze "zavoleli", jer smo namirisali lovu i novog nabildovanog starijeg brata.
Tako da, lepo, interes, kao i do sad, oni svoj, kao i do sad, al da se ne foliramo da smo mi tu nesto osteceni i prevareni. Samo smo lose igrali igru.
Ok, saglasan, što se više ponižavamo to su radikali jači.Има међународног понижавања и блаћења Србије и Срба. То је било међу главним горивима за радикалске гласаче, данашње hard core напредњаке.
Šta reći, nepravedno i ničim izazvano.Ово је тачно.
"Русофилија" код највећег броја људи код нас и није русофилија већ производ оправданог антизападног и анти-нато расположења.
Да је деведесетих "запад" стао на нашу а не на страну наших непријатеља, опет гледајући своје интересе, данас би ствари биле битно другачије.
Са друге стране, да Немачка као битан фактор у европским оквирима и држава која нам је традиционално ненаклоњена тада стане на нашу страну није било реално за очекивати.
Што се САД тиче, они су на почетку југословенске кризе биле прилично незаинтересовани и резервисани, укључили су се због својих интереса, као и свака империја, који се нису поклопили са нашим интересима.
Да покаже и потврди своју моћ као једине преостале силе и да будемо показна вежба и полигон за НАТО који је распадом СССР-а и варшавског пакта изгубио своју сврху.
Srbiji sada trebaju jake i nezavisne institucije, vladavina prava, sloboda medija, borba protiv korupcije, politicka kultura, socijalna pravda i jednakost, zastita zivotne sredine... sve ono u cemu od Rusije nemamo sta da naucimo, stavise, ne dao Bog da njih sledimo i kopiramo.
Od njih trenutno mozemo dobiti samo ono cega vec imamo i previse i sto je uzrok svih problema u ovoj drzavi - diktaturu, nepostojanje institucija, nepostojanje svih vrsta medijskih i ljudskih sloboda, jeftini turbo nacionalizam, korupciju, zamajavanje naroda glupostima...
Није никад постојала "геноцидна етикета", то је радикалска измишљотина као и сам концепт "геноцидног народа" којим се служе од 80их година. Постојала је резолуција којом се масакр у Сребреници препознаје као геноцид што је сасвим у складу са пресудом међународног суда коју је Србија правно обавезана да поштује па и самом широком УН дефиницијом геноцида* за коју је (ако не грешим) гласала након Другог светског ратаРуси су тренутно жртве наших бомби и наше муниције а ветом су нас спасили геноцидне етикете и нису признали комадање Србије. Неки минимум пристојности би био да их макар не блатимо колективно. Имамо толико других адреса са којих нам овог момента разарају, комадају, окупирају и трују земљу а из којих су иначе инсталирали овај режим и дали му апсолутну слободу за ову тирјанију од владавине.
*a crime committed with the intent to destroy a national, ethnic, racial or religious group, in whole or in part
Тачно. Није исти Рус из 1874. године и данашњи Рус. Разлика између њих је огромна. Ово Делијино поређење је пресмешно. Ми причамо о садашњости, а не о прошлости или историји.Ovde kad su dosli Rusi, svi se nasi nesto zale da su rezervisani i da ih zabole za nas.
I to je posteno. Zabole ih. Niti smo braca niti ista, uopste nisu u tom fazonu.
Dakle, samo je njihova vlast ta koja nas ovde drzi taocima te retorike. Nek i oni jednako odje*******u kao i njihov narod sto nas ne smara i ne uplice se.
Sad necemo o istoriji nego iskljucivo o sadasnjem trenutku. Otkud ja znam sta je neki Rus u nekom selu u Rusiji u 19.veku mislio o nama? Ovim sadasnjima se j*** za nas i to je sasvim posteno.
Tako i Putine: Nemoj nas vise braniti, brigom ces nas sa'raniti.
Значи, по твојој логици, ако изразим своје мишљење о њима, то ме чини мрзитељем Русије или «ксенофобом» односно «непријатељем странаца.» Је ли теби памет банкротирала? Значи не смем ни да се изразим по твојој логици. Одакле ти сулуда идеја да ја подржавам и величам Запад? Где сам ја то навео? Покажи ми. Нити сам ја уз Запад, нити уз Русе. Буквално си изврнуо оно што сам навео у претходном коментару. Навео сам чињенице и разлоге, а то што се теби не допада је твој проблем, а не мој. Твој покушај да промениш моје мишљење или да ме натераш да га «регулишем» је безобразно с твоје стране.Извини ти али онда си ксенофоб, подврста: Русофоб
Као прво, немају Руси тапију на модус операнди Совјетског Савеза и они су ту заправо убедљиво, али убедљиво највеће жртве.
Као друго, све о овом данашњем односу Словена према Русима написао је пре 150 година Достојевски и не замери ми али његово мишљење ћу ипак ценити више него твоје.
Ето, има онај цитат Црњанског "Кад би нестао српски народ а остао Горски вијенац, остало би доста!". Е тако и за Русе, тај један Достојевски је сасвим довољно за поштовање народа који га је изродио. Да не наводим друге домете руске цивилизације.
И као треће, примери руске (а заправо совјетске) насилничке владавине и злочина су отприлике десети или стоти део онога што је западна империја по твом избору нанела човечанству из тог домена исконог зла. А понављам, у совјетском савезу највише су страдали сами Руси.
Према томе, регулиши то, молим те.
Не заборави и терористички напад у марту у Москви у којем је страдало преко 100 људи, а рањено око 400. Прстом није мрднуо након тога. Само је држао празне говоре и претио, и ништа није урадио након тога. Страдао је нуклеарни физичар и његов помоћник са њим у бобмашком нападу. Експлозив су пронашли у електричном тротинету остављем испред улаза у зграду. Иста песма, само другачије срочена, написана и отпевана. То ме све више подсећа на Хомеровог оца који се драо на облачак изнад Спрингфилда. Да ли се неко сећа те епизоде?U Rusiji život ne vredi ni pišljiva boba. Kada dnevno pogine 150 vojnika u Ukrajini, Putin se ni ne očeše. Pobeglo milion ljudi od ludaka koji vrši aneksije teritorija bez ikakve logike. Podržavao sam Rusiju sve do 2022. godine, od tada ni slučajno. Moraju se vratiti sve teritorije koje je Rusija otela, jedino se može isključiti Krim i eventualno deo Donbasa koji je bio pod kontrolom ruskih separatista. Ostalo je uzeto u agresiji i oteto drugoj zemlji.
Zapad nije stao na stranu države koja ne prima ambasadore, ima lidera koji umišlja da je Staljin, a roka po Sarajevu 4 godine. Da se razumemo, nisu samo Srbi krivi, ali su najodgovorniji za rat. Krenulo je od radikalskih floskula kako će "ustaše da kolju Srbe". Da li je to tačno? Nije, naravno. Jeste bilo isterivanja iz stanova, zastrašivanja, ali ne i "masovnog klanja Srba". Bio je logor u Lori za JNA vojnike, bilo je vraćanja ustaške emigracije, ali su i radikali pretili zarđalim kašikama, kako će se Sava začepiti od hrvatskih leševa itd... Mnogi se prave ludi, kao da je WWII.