Da sumiramo: masa ljudi će nastaviti da izlazi na proteste ali još veća masa ljudi (mislim na one koji takođe ne glasaju za SNS, koji nisu deo SNS) će nastaviti da nalazi izgovore da ne izađe i da ništa ne urade. I zato će sve ovo na kraju verovatno i propasti splasnuti, uz određene postignute rezultate i promene, ali ne i borbu isteranu do kraja.
Isto tako će masa ljudi nastaviti da bojkotuje izbore, tako da čak i da se hipotetički vladavini SNS izmaknu sve stolice, sve će proći džaba jer neće imati ko da zakonski zameni njih, ko da zakonski zaduži te stolice i mesta u Skupštini umesto njih. A sve ovo što se dešava ovde je samo prototip onoga što će se dešavati i u svetu - uvođenje sve više ljudi u potpunu apatiju, k...bolju i međusobnu zavađenost, tako da vlasti i korporacije mogu da budu sve gore i sve pohlepnije, a da nikada ne snose posledice za to.
I pošto znam šta sledi odmah da kažem, ja ću nastaviti da dajem svoj doprinos koliko mogu (ako zatreba, čak i više od mirnih protesta), kao i još neki ljudi koje znam. Ali više je nego očigledno da će masa ljudi nastaviti da traži i nalazi izgovore. Jedni će da nastave da traže i nalaze izgovore zašto da ne doprinesu masama na ulici, a drugi zašto da zakonski ne formalizuju postignute promene.
Slični trendovi se već polako nameću i u svetu, samo što su u banana državama poput Srbije više istaknuti i očigledni, jer su ovakve zemlje lakše za kontrolu i eksperimentisanja. Ali isto će pre ili kasnije biti i po svetu. Kad/gde se strasti previše uzburkaju, pojaviće se lokalne Ljiljane Smajllović da govore ljudima da ne budu besnii i razmaženijž jer "danas imaju više nego nekada kraljevi" (reči zapravo izgovorene na forumu). Zatim (po)javiće se Svetski ekonomski forum(i) koji će da ih iznova ubeđuju da slede velika ispravljanja nepravdi i velike promene na bolje. Javiće se biznismeni, milijarderi ili njihovi portparoli koji će sramiti nižu i ono malo što ostane od srednje klase, i govoriti im da su sami krivi što nemaju više, a ne prevarantski kriminalni politički i ekomomski sistemi koji rade tako što pljačkaju siromašne da bi davali bogatima, i koji stoga i doživljavaju krah svakih 15 godina, baš zato da bi iz svake krize moglo da se pokrade iz naroda i prebaci u džepove moćnika, baš kao što je ovde bilo sa Jezdom i Dafinom. Siromašni još siromašniji, bogati još bogatiji, a ljudi u masama i s pravima glasa sve apatičniji i lenjiji.