Šta je novo?

Izbori 2024

Ovo je pat pozicija u kojoj opozicija drži režim za j..a jer ako režim pokuša bilo šta da uguši ili minira proteste, potvrdiće da su režim nasilnika i kriminalaca.

S druge strane, režim istovremeno drži opoziciju za j..a jer opozicija ovime ne može ništa da uradi, a jedini način da nešto uradi jesu metode prisile, a to bi onda značilo da protesti sami sebe diskredituju, odnosno sutradan bi SNS na sva zvona zakmečao Srbiji kako "se ovi kao zalažu protiv nasilja, a sami su nasilnici".

Problem je samo što u ovoj pat poziciji, sve snage i sva "moć" opozicije zatočeni su u ovoj borbi. Dok SNS, iako isto u pat poziciji, nastavlja da radi, da živi i da vlada. Mi smo poput dve sukobljene vojske koje su ostale izolovane na ostrvu i svaka se ukopala i zabarikadirala do koske, te niko ne može da napreduje ni metar više. Ali jedna strana ima hrane i vode kolko hoće, dok druga nema. I jedna strana i dalje živi lepo, dok druga opstaje sve teže sa svakim danom.

Ovo je dakle pat pozicija koja trenutno drži ruke vezane i opoziciji i režimu. Ali režimu će biti dovoljno samo da sačeka da se sve ovo istroši, i on će se izvući iz svega ovoga. A opozicija taj luksuz nema. I ako sad ponovo izgube, biće poraženi narednih 10 godina. I sve ovo režim odlično zna, i zato i čeka da vreme (od)radi njemu u korist.
Pa tesko da je opozicija ta koja opstaje sve teze sa svakim danom.

Ljudi koji su setali danas u proseku zive znatno bolje i sigurnije od onih koji su protestovali juce. Vlasti ce u uslovima inflacije itrenutne globalne ekonomske situacije biti sve teze da kupuje ljubav ovih drugih.

Opozicija je sa druge strane praklticno pod medijskim, finansijkim i diplomatskim sankcijama vec 10 godina, ako je opstala u takvim uslovima, tesko da ce nestati sada kada se opcije polako otvaraju.

Ovako, već sam 3. put na protestu bio, a 1. sam proveo bolestan kod kuće. Gledao sam sad RTS i tu je apsolutna pobeda što su saterani da izveste. RTS je poklekao i videlo se da nikome od voditelja nije bilo prijatno šta izgovaraju. Samo me zanima odakle se emituje dnevnik - iz Takovske ili sa Košutnjaka?
Što se tiče ishoda: Ne možemo da očekujemo da padnu sutra. Milošević je prvo izgubio Beograd, pa onda i manja mesta. Dajte da idemo korak po korak. Neka to bude da sjaše sa medija i da ispuni ostale zahteve, pa ćemo da vidimo šta ćemo dalje.

Vozio sam se taksijem svaki put kući i mogu da kažem da ni na jednog taksistu nisam naleteo, koji ne podržava. Čak je i ovaj što me vozio odustao od dolaska zbog kiše, a sigurno je takvih mnogo. Samo polako. :gobb:

Ovo je pat pozicija u kojoj opozicija drži režim za j..a jer ako režim pokuša bilo šta da uguši ili minira proteste, potvrdiće da su režim nasilnika i kriminalaca.

S druge strane, režim istovremeno drži opoziciju za j..a jer opozicija ovime ne može ništa da uradi, a jedini način da nešto uradi jesu metode prisile, a to bi onda značilo da protesti sami sebe diskredituju, odnosno sutradan bi SNS na sva zvona zakmečao Srbiji kako "se ovi kao zalažu protiv nasilja, a sami su nasilnici".

Problem je samo što u ovoj pat poziciji, sve snage i sva "moć" opozicije zatočeni su u ovoj borbi. Dok SNS, iako isto u pat poziciji, nastavlja da radi, da živi i da vlada. Mi smo poput dve sukobljene vojske koje su ostale izolovane na ostrvu i svaka se ukopala i zabarikadirala do koske, te niko ne može da napreduje ni metar više. Ali jedna strana ima hrane i vode kolko hoće - našla je brdo izvora i brdo divljači i plodova - dok druga nema ništa od toga, ostala je ukopana na peskovitom ili kamenitom delu. I prva pomenuta strana, iako ukopana i blokirana i dalje živi lepo, dok druga opstaje sve teže sa svakim danom.

Ovo je dakle pat pozicija koja trenutno drži ruke vezane i opoziciji i režimu. Ali režimu će biti dovoljno samo da sačeka da se sve ovo istroši, i on će se izvući iz svega ovoga. A opozicija taj luksuz nema. I ako sad ponovo izgube, biće poraženi narednih 10 godina. I sve ovo režim odlično zna, i zato i čeka da vreme (od)radi njemu u korist.
Bravo za analizu. Zao mi je sto nisi neki faktor u drustvu.

Oвако не може више. Не мора да се упада у институције и медије, али морају да се свакодневно блокирају улази у РТС, РЕМ, Владу. Такође, мислим да нема смисла да протести буду само једном недељно. Него, ко нам брани да затрпамо РТС мејловима у којима би тражили да објаве захтеве протеста и број људи на сваком протесту до сад?
Ja zamišljam scenario u kome se 100.000 ljudi dogovori i uspešno rasporedi, uspešno organizuje tako da u svakom momentu bar 30.000 ljudi opkoljava ili blokira Predsedništvo, ili Skupslinu, ili Vladu, ili RTS, i ne daju im da rade. I tako u smenama. A kad panduri dođu da rasteraju, 30.000 ljudi ih zaspe kesama sa vodom ili petardama, i odmah pozove drugih 70.000 da salete ove sa leđa.

Jer pandura u Srbistanu ima 50.000, ali nikada ne bi moglo da se mobiliše više od 10.000, jer ne smeju gradovi da se ostave bez igde ikoga. 10.000 + PU Beograd je plafon koliko MUP može da "iscedi" iz cele Srbije za bilo koji događaj. A 100.000 ljudi je jače od 10.000 pandura.

Ali za tako nešto bismo svi morali da izostajemo sa poslova bar nedelju dana. A samo to je nemoguće. A da ne pričam o ostalim uslovima koji bi morali da se ispune/poklope, a koji se u realnosti nikad ne bi desili. Za početak, što kad bi došlo do prve makljaže, masa protestanata bi otišlo kućama jer bi se šatro zgrozili nasilja i jer oni veruju da jedna nelečena bitanga sa mesijanskim i mnogim drugim kompleksima, može mirnim putem i vikanjem da se skloni sa vlasti, a sve to dok su batinaši i murija i dalje pod njegovom kontrolom i dovoljno mu lojalni.

Mi kad idemo na fudbalsko i kosarkasko takmicenje, gledamo samo zlato ili srebro ako mora, nista drugo ne postoji, tako i sa ovim protestima, nije ispunjeno sve i odmah pa je neko nezadovoljan. Bice, polako, svaki ustupak je pobeda, a onda ce na kraju i da izgubi, nadam se na izborima jer je tako najbolje.

Ako hocemo element provokacije on mora biti dnevni.
Recimo lupanje u serpe pred RTS-om, zgradom vlade itd, svaki dan u 18h.
Za to ne mora da bude mnogo ljudi.

Dobro je za sad, upad u RTS ili skupstinu ne bi nista resilo dugorocno. Dan po dan, ispunice se zahtevi, mozda ne svi al vecina.
Ovakva situacija sigurno nije "ladovina" sto bi neko pomislio za SNS

P.S.
Mene ne plaši šta će biti ako do sutra/kraja nedelje/kraja meseca/kraja godine SNS ne padne s vlasti. Uprkos malicioznim tvrdnjama nekih individua dve strane ranije, ima nas kojima nije jedan jedini cilj da se SNS smeni, a posle kao koga briga šta ćemo. Nego je najpre cilj da se SNS obuzdaju i približe 50%. A posle ćemo, odnosno paralelno s napretkom protesta ćemo da vidimo šta i kako i koga ubaciti u Skupslinu da SNS ne dobije većinu.

Dakle ne brine mene šta ako SNS ne padne do nekog datuma. Brine me šta ako ne padne, a brda i brda kmekatora širom Srbije to dožive kao znak da nastave da žive u apatiji još 10 godina, i da ubeđuju i sebe i druge da je sve uzaludno. A puna je Srbija takvih, kao što je puna i ova tema. I gledam i slušam takve i u društvu, i na poslu,čak i u porodici nažalost. Apatična masa, sebični ili nihilisti u duši, koje ne može niko i nikad da motiviše. Ili su "ljutii razočarani", jer zamisli čuda, nije bilo kao u LOTRu gde se pojavi armija dobra i pobedi armiju zla jednom za svagda.

I šta čovek da radi s takvim ljudima?

Mislim ja ću nastaviti da dajem svoj doprinos, da mi obraz ostane čist a savest mirna. Ali znam da masa ljudi ima masu izgovora zašto jedva čekaju da napuste ovo. Jednima je to Marinika, drugima Đilas, trećima Ćuta, četvrtima Zelenović, petima vrtenje u krug, šestima nedostatak obračuna sa režimom, sedmima zapad koji podržava Vučića (pa je stoga sve uzalud), osmima "bolje ovo nego da se žuti vrate", deveti ne mogu da se odreknu Kosova (iako ga ni videli nisu), desetima su BDP i rejting MMFa uber alles, jedanaestima dopisati po želji...

Licno sam prezadovoljan brojem, zadovoljan sam postignutim, organizacijom tu i tamo, nije ni toliko bitno, bicu tu kad god mogu, ne odustajem.

Ali!

Oseca se nezadovoljstvo i ne sme se ignorisati. Gledam sad one klince koje rezimski mediji iskoristavaju, a opozicija ih naziva ubacenim elementima, ali ja vidim dva iskrena, strastvena, malo naprzena vise nego sto treba klinca. I moraju se i oni cuti i moraju se i oni razumeti.

A sreo sam takvih gomilu i cuo takvih komentara gomilu.

Masa je nikad veca, sledeci put je radni dan, moglo bi jos konkretnije, a da nije nasilno.

Potreban je bolji marketing. Bitna je i muzika. Prelepa pesma "Vostani Serbie" vam je pun pogodak. Mora još govornika, a ne samo žena iz Pećinaca. Nemojte nekoga ko je kompromitovan, ko je blizak političkim strankama. Mora više da se spominje Vučić pa da narod lepo izviždi magarca. Loš vam je marketing, kao pravi amateri. Državu biste vodili, a ne znate šta da radite sa ovolikim narodom.

Da, Vučić mi dao dve crvene da širim defetizam. Jel to neki problem? :rolleyes:

Hadži Nenad Maričić je danas bio odličan govornik... još kad je na kraju stisnuo pesnicu i uzviknuo - Gotov je!...

Potreban je bolji marketing. Bitna je i muzika. Prelepa pesma "Vostani Serbie" vam je pun pogodak. Mora još govornika, a ne samo žena iz Pećinaca. Nemojte nekoga ko je kompromitovan, ko je blizak političkim strankama. Mora više da se spominje Vučić pa da narod lepo izviždi magarca. Loš vam je marketing, kao pravi amateri. Državu biste vodili, a ne znate šta da radite sa ovolikim narodom.

Da, Vučić mi dao dve crvene da širim defetizam. Jel to neki problem? :rolleyes:
Nama? Kojim nama? Koji si ti?

Evo napravio sam vam anketu, pišite odnosno glasajte...

srf_table_gif.gif

Zašto ne idete na proteste ili nećete ići u budućnosti?

1) Ćuta je idioт
2) Marinika je antipatična
3) Zelenović je mutan lik
4) Veselinović je hipster
5) Đilas!
6) Biljana je smarač
7) Protest traje prekratko
8) Protest traje predugo
9) Protest je previše miran
10) Protest je previše nasilan
11) Ne želim da protestujem za džabe ako se sutra ceo SNS ne rasformira i ne preda sve mandate u Skupštini!
12) Ne sviđa mi se marka kamiona koji služi kao pokretna bina i razglas
13) Neću da politizujem situaciju, ja sam došao da protestujem protiv nasilja (koje se desilo samo od sebe i za koje niko nije odgovoran)
14) Bolje i ovi da vladaju nego da se žuti vrate
15) Sve je to zapadnjačka predstava
16) Sve je to istočnjačka nameštaljka
17) MMF nas je pohvalio a kreditni rejting nam se dig'o
18) Nema ko da vlada ako se SNS istera iz Skupštine i Vlade
19) Kakvu razliku mogu ja da napravim, ja sam samo jedan...
20) Ako budem protestovao, vratiće nam komunjare i partizane na vlast
21) Ako budem protestovao, pretvoriće Srbiju u zapadnjačku koloniju
22) Ako protesti uspeju, zvaće nas i na izbore. A meni se ne izlazi na izbore. Izlazak na izbore prouzrokuje mi fizički i duševni bol
23) Protestovao sam i pre, te i te godine, i zašto sad moram opet? Na šta ovo liči, pa u bajkama su mi rekli da zlo kad se jednom pobedi, to je to, kraj! Kako sad opet borba!!!???11!!

Dopisujte još slobodno po želji.

Toliko sam razočarenja imao u ovoj zemlji... Postao sam oprezan, ljudima ništa ne verujem. Morate poraditi na marketingu, na organizaciji, na pravim ciljevima. Morate imati uvod i kraj. Voleo bih da uspete, ali ne želim da učestvujem. Ne treba mi novo razočarenje. Good luck!

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Vrh