Sloboda je i da ne pereš zube. Sloboda je i zapušteno stanje, duše, tela, političke svesti i neophodnosti uzimanja učešća. Apsolutna sloboda je i da ubuješ nekog, zato u uređenim političkim zajednicama sloboda ima granicu. Pitanje je samo gde je tačno postaviti.
Sankcije za neopravdani izostanak sa izbora u Srbiji nema, ali dozvoli meni da u najboljoj nameti kažem da to nije dobro.
Nemoj da se osećaš direktno prozvanim (bio je samo dobar povod da kažem nešto o tome) jer nisi usamljen i krivica je u sistemu koji nagomilava snage za sprovođenje monopola sile umesto za jačanje obrazovanje i rada sa omladinom...
Da si imao pravo i obavezno građansko vaspitanje kakvo u školama treba da bude te vrednosti bi prihvatio i razumeo.
Nisam isao na gradjansko jer je upisavala profesorka ko nije na casu, sa veronauke si mogao da pobegnes, a da ne dobijes neopravdani
Bezveze ti je poredjenje sa ubistvom, u svakom smislu. Ako se i manemo razlike i samog moralnog aspekta i razlika u gnusnosti i bolu koji nanosis izmedju ta dva cina, jedno je zakonski strogo kaznjivo, drugo nije uopste.
U uredjenim politickim zajednicama sloboda ima granicu, samo se ocigledno to ne odnosi na obavezan izlazak na izbore jer bi onda u uredjenim politickim zajednicima to bio zakon. Takav zakon postoji u jako malom broju zemalja i vecina su banane drzave ili diktature.
Ja na primer mislim da se na ulici moglo mnogo vise i voleo bih da ljudi imaju svest i hrabrost prvo da izadju, a drugo da se bore i ne beze, ali sta cu, radim ono u sta verujem. Mogu i ja da pitam 99 posto naroda gde su bili dok sam ja dobijao pendrek preko ledja. Gledam da ih ne pljujem zbog toga.
Imamo jasan pokazatelj i dokaz da za svaku stvar u drzavi mi odlucujemo, svaki put kada se iznese neki stetan zakon, izadje nas 10 000 i ovi se useru i odustanu. Mogu i ja da pitam 99,9 posto naroda, a i vas, gde ste u tim situacijama i trenucima? Znas sta, vecina kljucnih stvari mora da se brani na ulici, pa ne zivis valjda u iluziji da npr. Rio Tinta ne bi bilo da je Djilas premijer?
Da ne pricam sto mislim da je to idealan trenutak da se ljudi upoznaju, da se vidi ko ima najbolje sposobnosti po pitanju organizacije, ko ima liderske sposobnosti, ko oratorske... i da se odatle krene.
To je motor koji mora da pokrece i gura - mladi puni snage i elana. Lako se posle nadju stariji profesori i strucnjaci koji nisu za ulicu, ali treba da nam vode ekonomiju, privredu...
Ponosan sam sto nikada nisam glasao i to je moje pravo. Ako se kandidujes, treba da zasluzis i smatras kao nagradu sto si dobio moj ili bilo ciji glas. Niko nikada nije zasluzio.
I neka je tako, moje je uverenje da ce dugorocno tako biti bolje.
Najbolje da se nagradjuju za svoju nesposobnost. Bolje da vide da ne valjaju i da ih narod ne voli i da moraju da se menjaju.
A imam najnize moguce kriterijume, ko mi se 20 posto svidi sta i kako radi i ko se 50 posto poklopi sa mojih politickim stavovima, dobice glas.
Nisam ja kriv sto ne mogu ni toliko da ispune.