Šta je novo?

Izbori 2024

Mislim da sam izbore propustio dvaput u zivotu, zadnji put za vreme pandemije, nisam bio u Beogradu, a opozicija bojkotovala izbore. Tad sam predosetio da ce biti cirkus, kao ovo sad na severu Kosova. Dakle, legalni a ne i legitimni izbori, ciji saziv Skupstine nece biti na duze staze.

Znaci, manje-vise, skoro 20-tak godina redovno glasam. To je gradjanska duznost.

P.s. juce sam prosao Krunskom ulicom, ispred sedista DS-a, blizu kontejnera, neko ostavio ovo, pa sam poneo kuci, neke strane malo izlistao, skoro sve isto, isti sistem, samo druga imena. U sustini, u Srbiji se nista promenilo nije.
demokrata1.jpg
demokrata2.jpg
demokrata3.jpg

Mislim da su zahtevi sasvim realni i nisu maksimalisticki.
Pametno je sto ne traze da Hulja da ostavku jer bi uznemirili Ambasadu.

Ja do sada samo na jedne izbore nisam izašao, bilo ih je oko 15tak...

To mi je onako kao deo osnovne higijene 🙂 Kao pranje zuba svaki dan, toliko je važno. Ako sam baš ono slomljen od gripa u krevetu, možda jednom u 365 dana nisam u stanju da operem zube i umijem se...

Tako je i sa izborima. Samo vrlo izuzetno može da se preskoči. Kako može toliko da se ne bude odgovoran prema sebi, okruženju, svojoj deci, da nema te svesti da si deo društva, da se pitaš i da je važno.
Bravo.

Želeti i čekati promene u društvu - konkretno, u političkom uređenju - a nikada ne izlaziti na izbore je isto što i imati prekid interneta i TV prenosa a nikada ne zvati kol centar da se prijavi kvar.

Ili stajati nasred puta sa pukmutom gumom (bez rezervne) a kada neko pita da li da se zove služba ova, služba ona, samo se kmeči "ne ne, neću nijedne". Pa dobro, ništa, onda stoj tu sam i crkni... Čekaj Božje čudo.

Sviranje k...u.

Poslednja izmena:
Zahtevi moraju da budu jednostavni, da ih ima malo, 1-2, i da su prijemčivi uhu običnog čoveka. Ja garantujem da 70 posto učesnika protesta u ponedeljak nema pojma koji su zahtevi. Katastrofa

Dalje, opozicija treba da organizuje protest 26.5. Ako sns pravi na trgu oni kod skupštine ili obrnuto. Da pozove pristalice iz cele Srbije. Odgovornost za bezbednost na oba protesta je na vlasti, odnosno policiji, ne na opoziciji. Koji su razlozi? Pa prvo, biće mnogo teže da ti zaustavljaju autobus na autoputu kao do sad kad krenete stavite karton gde piše SNS LAPOVO i ne zaustavlja te niko, posle baciš karton pred bgd i eto. Dalje, sns dovlači ljude na silu. Prošli put su imali veći skup u ušću nego na trgu. Ti ljudi će da pređu na skup opozicije, i bukvalno da se smeju kako su izradili sistem. Ljudi na skupu opozicije su miroljubivi, a vlasti su tu naterani da dođu, poput indijaca na tribinama sp u kataru, baš će fejk navijač da vija ljude bakljama, odradi šta mora i gleda da ide kući. Plus opozicija može da kaže mi organizujemo svaki pon i petak, što ste stavili u petak protest.

Čak i da je više snsovih glavudža, to nije bitno, zato što sns može da organizuje jednom u 6 meseci ovakav protest, a opozicija može stalno. Zato što dovlačiš ljude na silu, i to tako što dobije slobodan dan, a opozicija iscima ljude da kafu uzmu za poneti i prošetaju. Odmah nakon petka u ponedeljak opet protest gde se slavi pobeda iz petka. Nikakva pobeda nije suština nego predstava pobede ljudima koji misle da je AV nepobediv. Taj crv sumnje je važan, ne to koliko ima u zimskim jaknama ljudi.

Iako sam spreman da uložim pare da će AV u slučaju da opozicija isti dan organizuje protest, da pomeri svoj, ali za slučaj da ne pomeri.

Dosadasnje iskustvo pokazuje da su protesti sa konkretnim zahtevima i najuspesniji.
Pricas kao Savo Manojlovic :)
On mi izgleda inteligentniji nego ostali iz opozicije, koji se loze samo tako, reaguju ponekad neracionalno i populisticki.

‘Ostavka Vlade’ je onako maksimalisticki zahtev koji i ne vodi bas mnogo cemu. Mislim ok, i da podnesu ostavke sta onda? Idu prevremeni izbori, sto je verovatno nesto sto Vucic i zeli u ovom trenutku. To se trazi onda kada postoje izgledi za pobedu. Mozda i sada postoje, lideri opozicije imaju istrazivanja javnog mnjenja i bolje su upuceni od mene. Po onome sto nspm objavljuje, jos ne postoje.
Otkud to da pratis nspm.
Oni izgledaju kao neki desnicari, malo sam pogledao sajt, ali bar su umereni.

Edit: sad videh oni su na pozicijama ove koalicije Dveri/DSS/Zavetnici, prakticno njihovo glasilo.

Otkud to da pratis nspm.
Oni izgledaju kao neki desnicari, malo sam pogledao sajt, ali bar su umereni.
Rade redovna istrazivanja javnog mnjenja i tu su generalno tacniji u proceni SNS rejtinga od Faktor Plusa i ostalih. U okviru opozicije cesto pumpaju desnicare vise od gradjana ali retko je to bas drasticno odstupanje.

Sa njihovim politickim stavovima se vecinski ne slazem, ali oko izborne aritmetike i strategije imaju ok tekstove.

Generalno ne treba odbacivati nijedan izvor informacija. I Informer moze dati neke i formacije, ako nista drugo onda gledanjem na sta reaguju, u kom pravcu spinuju a sta ignorisu.

Ova država nema većih neprijatelja od ovakvih kao MC
preveliki mi znacaj dajes.
Sta ti se ne svidja, sto sam napisao da je Savo izdao litijumske proteste.
Secas se. Jedan poziv promenio je sve.

Dalje, opozicija treba da organizuje protest 26.5. Ako sns pravi na trgu oni kod skupštine ili obrnuto. Da pozove pristalice iz cele Srbije. Odgovornost za bezbednost na oba protesta je na vlasti, odnosno policiji, ne na opoziciji.
Sta mislis kako bi to bilo prihvaceno u medijima, ko bi bio odgovoran za eventualne sukobe?

Kao što rekoh vidim da i od ovih protesta neće biti ništa, sad se pominje i blokada Gazele u petak i skupljanje pred skupštinom.
Ko će da blokira Gazelu a ko će pred skupštinu?
Nažalost ima ovaj da vlada još 20+ godina minimum.
Bez pomoći i interesa od spolja nema skidanja njega sa vlasti

Pa isto kao decembra 2021, plan je da ne bude jedno centralizovano mesto.

Ajde de batice, pa i tog decembra 2021. smo protestovali raspoređeni na 5 lokacija pa smo uspeli da pošaljemo poruku i nateramo Hordu da oladi. 🙂

Radimo kako znamo i umemo, s onim što imamo i onima koje imamo. Bolje išta nego išta.

Kao što rekoh vidim da i od ovih protesta neće biti ništa, sad se pominje i blokada Gazele u petak i skupljanje pred skupštinom.
Nažalost ima ovaj da vlada još 20+ godina minimum.
Bez pomoći i interesa od spolja nema skidanja njega sa vlasti

Najveca opasnost je ako neko od opozicionara dobije poziv sa "najviseg mesta" i dobije ponudu koja se ne odbija.
Kao Savo prosli put.

"Имали смо убиства која су била на ивици мафијашких, и сва су разјашњена. Шта је Гашић лоше урадио? Кога није ухватио? Зна се шта је улога полиције. Ухватио је убицу из Младеновца и његовог оца. То везе ни са чим ништа нема. Нису они били спремни... Ми смо спремни да причамо о свему, о педагозима, психолозима...", наводи Вучић.

Они хоће моју главу, ништа осим тога друго не желе, рекао је Вучић одговарајући на питање шта опозиција жели

“Ništa nije uspelo”

• Повучен закон о експропријацији
  • Измењен закон о референдуму
  • Поништен просторни план подручја посебне намене за остваривање пројекта предузећа Rio Tinto о експлоатацији и преради минерала јадарит
  • Поништени сви управни акти у вези с предузећем Rio Tinto

Представници више опозиционих странака, које су организовале протест "Србија против насиља", предали су данас члановима РЕМ-а одштампан и спреман текст оставки, што је један од захтева који су изнели грађани окупљени на протесту.

Za ovih 20 godina koliko imam pravo glasa izasao sam na svake izbore. Izlazio sam bolestan, izlazio sam kad sam ziveo na drugom kraju grada, tempirao sam putovanja tako da ne propustim, izasao sam cak i dan nakon sto sam majku sahranio.

Nikad nisam glasao za radikale/sns. Najblize tome je bila 2012. kad sam bio beli listic, ali i twd sam naivno bio ubedjen da bota uzima drugi krug.

Za ovih 10 godina prepesacio sam na protestima kilometara da stignem do Niša. Prosao sam krug lozenja i razocarenja toliko puta da vise ne mogu ni da padam u euforiju ni da histerisem.

Trudim se da pisem realno i objektivno iako to nekada znaci veslanje suprotno toku opozicionog mnjenja.

I onda mi neko ko nije nijednom izasao na izbore dodje i napise da sam bot i soli pamet da li treba da izadjem na proteste i zasto je to dobro.

I jos onda napise:

Pa sta odgovoriti a ne dobiti trajni ban. Nemam reci za ovaj nivo bezobrazluka.

Lol pa odgovori, sta si se usrao 🤣 Mos misliti odgovor za trajni ban zato jer neko ne izlazi na izbore.
BlackAccomplishedIberianbarbel.webp

Evo jedan gif macke u medjuvremenu da te umiri dok ne nadjes pomoc

e1a85e7a35396a45aaa7abbd00185d83.gif

Sloboda je i da ne pereš zube. Sloboda je i zapušteno stanje, duše, tela, političke svesti i neophodnosti uzimanja učešća. Apsolutna sloboda je i da ubuješ nekog, zato u uređenim političkim zajednicama sloboda ima granicu. Pitanje je samo gde je tačno postaviti.

Sankcije za neopravdani izostanak sa izbora u Srbiji nema, ali dozvoli meni da u najboljoj nameti kažem da to nije dobro.

Nemoj da se osećaš direktno prozvanim (bio je samo dobar povod da kažem nešto o tome) jer nisi usamljen i krivica je u sistemu koji nagomilava snage za sprovođenje monopola sile umesto za jačanje obrazovanje i rada sa omladinom...

Da si imao pravo i obavezno građansko vaspitanje kakvo u školama treba da bude te vrednosti bi prihvatio i razumeo.
Nisam isao na gradjansko jer je upisavala profesorka ko nije na casu, sa veronauke si mogao da pobegnes, a da ne dobijes neopravdani 🤣

Bezveze ti je poredjenje sa ubistvom, u svakom smislu. Ako se i manemo razlike i samog moralnog aspekta i razlika u gnusnosti i bolu koji nanosis izmedju ta dva cina, jedno je zakonski strogo kaznjivo, drugo nije uopste.

U uredjenim politickim zajednicama sloboda ima granicu, samo se ocigledno to ne odnosi na obavezan izlazak na izbore jer bi onda u uredjenim politickim zajednicima to bio zakon. Takav zakon postoji u jako malom broju zemalja i vecina su banane drzave ili diktature.

Ja na primer mislim da se na ulici moglo mnogo vise i voleo bih da ljudi imaju svest i hrabrost prvo da izadju, a drugo da se bore i ne beze, ali sta cu, radim ono u sta verujem. Mogu i ja da pitam 99 posto naroda gde su bili dok sam ja dobijao pendrek preko ledja. Gledam da ih ne pljujem zbog toga.

Imamo jasan pokazatelj i dokaz da za svaku stvar u drzavi mi odlucujemo, svaki put kada se iznese neki stetan zakon, izadje nas 10 000 i ovi se useru i odustanu. Mogu i ja da pitam 99,9 posto naroda, a i vas, gde ste u tim situacijama i trenucima? Znas sta, vecina kljucnih stvari mora da se brani na ulici, pa ne zivis valjda u iluziji da npr. Rio Tinta ne bi bilo da je Djilas premijer?

Da ne pricam sto mislim da je to idealan trenutak da se ljudi upoznaju, da se vidi ko ima najbolje sposobnosti po pitanju organizacije, ko ima liderske sposobnosti, ko oratorske... i da se odatle krene.

To je motor koji mora da pokrece i gura - mladi puni snage i elana. Lako se posle nadju stariji profesori i strucnjaci koji nisu za ulicu, ali treba da nam vode ekonomiju, privredu...

Ponosan sam sto nikada nisam glasao i to je moje pravo. Ako se kandidujes, treba da zasluzis i smatras kao nagradu sto si dobio moj ili bilo ciji glas. Niko nikada nije zasluzio.

I neka je tako, moje je uverenje da ce dugorocno tako biti bolje.

Najbolje da se nagradjuju za svoju nesposobnost. Bolje da vide da ne valjaju i da ih narod ne voli i da moraju da se menjaju.

A imam najnize moguce kriterijume, ko mi se 20 posto svidi sta i kako radi i ko se 50 posto poklopi sa mojih politickim stavovima, dobice glas.

Nisam ja kriv sto ne mogu ni toliko da ispune.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Nisam isao na gradjansko jer je upisavala profesorka ko nije na casu, sa veronauke si mogao da pobegnes, a da ne dobijes neopravdani 🤣
Pametno.

Бивши дипломата Небојша Вујовић позвао је данас председника Србије Александра Вучића да откаже митинг заказан за 26. мај, да се не би, како је рекао, поновио 24. децембар 1996. године када је Слободан Милошевић организовао контрамитинг с трагичним последицама.

Вујовић је агенцији Бета казао да ће митинг СНС-а бити реприза контрамитинга СПС-а због фалсификовања изборних резултата из 1996. године.

"Позивам Александра Вучића да откаже митинг заказан за 26. мај. Присилно довођење људи из унутрашњости земље је веома ризично. Када је Слободан Милошевић организовао 24. децембра 1996. године контрамитинг опозицији, која је тада протестовала због изборне крађе на локалним изборима, могло је да дође до великог крвопролића у Београду", рекао је он.
Вујовић је додао да је тада био шеф Мисије Савезне Републике Југославије (СРЈ) у Сједињеним Америчким Државама (САД) и да су га представници америчке администрације упозоравали да би организовање контрамитинга могло да буде веома опасно с ужасним последицама.

"Сад ми присуствујемо једној ружној репризи", навео је бивши дипломата.

На питање Бете да ли би сада америчка администрација и Европска унија (ЕУ) због нараслих тензија у друштву могли да утичу на Александра Вучића да одложи заказани митинг, Вујовић је рекао да САД и ЕУ интересује само оно што је председник Србије обећао да им испоручи.

"САД и ЕУ сада посматрају једну убрзану трку која се одвија, а то је да ли ће Вучић да им испоручи Косово и све остало што им је обећао или ће сам себе да уруши. Ако САД и ЕУ буду деловали, то ће бити с циљем само да се њихови интереси остваре. Демократија, слобода медија и људска права у Србији, њима су у трећем плану", оценио је Вујовић.

Упитан како оцењује тренутно стање српског друштва, Вујовић је рекао да смо "дотакли дно".

"Вучићева нервоза је изразито порасла. Он у његовим истраживањима види како му из дана у дан пада рејтинг. Учесталим наступима у медијима и организовањем контрамитинга он покушава да заустави нешто што се више зауставити не може", истакао је Вујовић.

Додао је да Вучићу одговара свака ситуација у којој постоји ескалација било каквог сукоба.

"Вучић се храни ширењем мржње и изазивањем сукоба. Он се не сналази у нормалним ситуацијама. Када смо у понедељак, на протесту, пролазили поред Председништва Србије нико ни реч није изговорио, да би он нас касније назвао хијенама. Вучић води целу државу у опасну деструкцију коју више нико неће моћи да контролише", закључио је Вујовић.

(Бета)

Poslednja izmena:
AV izgleda otkazao miting 26. maja, verovatno mu istrazivanja pokazala da bi bio fijasko.
Sto znaci da je sistem poceo da se raspada.

Vrh