Šta je novo?

Izbori 2024

" . . mi smo se večeras dogovorili i pozivamo sve građane Srbije da 26. maja (petak), dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju pozovemo ljude u odbranu slobodarskih, demokratskih vrednosti da dođu na najveći skup ikada održan u Srbiji."
Smrad Smradova Smraduje Smradovima.

Slobinim Stopama - Sukobi Srbe.

4S.

Dabogda prošao ko i onaj.

Nema ko da izvuce nove jer novih nema. Moze samo da preuzme SNS i SPS birace.

U nekoj referendumskoj atmosferi bi se mozda izvuklo jos 300-400k glasaca i to je plafon, to bi bilo realnih maltene 75% izlaznosti a toliko nismo imali ni kad smo Slobu obarali. I tih novih 300-400k nisu dovoljni ako nema preuzimanja glasaca vlasti. A i ti novi nisu novi vec samo postojeci koji bi se potrudili da nikako ne propuste glasanje (na svakim izborima imas ljude koji generalno glasaju ali bas te propuste iz nekih privatnih razloga).

To mora da skapira svako ko ozbiljnije analizira izbore jer bez toga gleda u potpuno pogresnu jednacinu.
1. Skok sa 58 posto koji su izasli na prosle izbore na 75 posto je skok od 17 posto odnosno milion i sto hiljada ljudi, a ne 300-400 hiljada kako pises. Dakle, ne, ne treba 75 posto ljudi da izadje.

2. SNS je prosle godine dobio preko 300 hiljada manje nego pre tri godine i to ovoga puta sa Sapicem koji je pre tri godine sam uzeo preko 130 hiljada glasova.

Prvi put od 2014.godine nisu mogli samo stalno da formiraju vladu.

3. Moramo su bili neki miks novih i starih lica i dobili su skoro 200 000 glasova iako su ozbiljno pucali sebi u noge par puta. Siguran sam da bi sam Cuta sa svojim Ekoloskim ustankom uzeo vise.

4. Ova zvanicna opozicija - Marinika, Bosko, Zavetnici, NADA (bez Moramo)... je tu negde na milion.

5. Povecanje izlaznosti za 6 posto (ne 17) dovodi 400 hiljada novih glasaca. Trenutni odnos snaga je Informer 2 miliona vs Nova.rs 1,2 miliona.

Novih 400 000 spavaca priblizava opoziciju na 400 000 glasova razlike. Ako se nastavi trend pada SNS i otpadne mu jos 200 000, a verujem da hoce, Vucic gubi vlast.

6. Novi postoje, ja nikada u zivotu nisam glasao 🤭 Iako sam trolovao prosli put da jesam 🤭 Nije ni moja devojka nikad, a ni moj cale ja mislim od 24.10.2000. I mogao bih i dalje da nabrajam, ovo je najblize okruzenje.

7. U svakom slucaju, u najmanju ruku, jos jedna zdrava opoziciona struja ce dovesti da lagano bar uzmemo Beograd za pocetak i da ga nacnemo, ako budu opsti izbori. I naravno, da imamo stranku za ponos.

1. Skok sa 58 posto koji su izasli na prosle izbore na 75 posto je skok od 17 posto odnosno milion i sto hiljada ljudi, a ne 300-400 hiljada kako pises. Dakle, ne, ne treba 75 posto ljudi da izadje.

2. SNS je prosle godine dobio preko 300 hiljada manje nego pre tri godine i to ovoga puta sa Sapicem koji je pre tri godine sam uzeo preko 130 hiljada glasova.

Prvi put od 2014.godine nisu mogli samo stalno da formiraju vladu.

3. Moramo su bili neki miks novih i starih lica i dobili su skoro 200 000 glasova iako su ozbiljno pucali sebi u noge par puta. Siguran sam da bi sam Cuta sa svojim Ekoloskim ustankom uzeo vise.

4. Ova zvanicna opozicija - Marinika, Bosko, Zavetnici, NADA (bez Moramo)... je tu negde na milion.

5. Povecanje izlaznosti za 6 posto (ne 17) dovodi 400 hiljada novih glasaca. Trenutni odnos snaga je Informer 2 miliona vs Nova.rs 1,2 miliona.

Novih 400 000 spavaca priblizava opoziciju na 400 000 glasova razlike. Ako se nastavi trend pada SNS i otpadne mu jos 200 000, a verujem da hoce, Vucic gubi vlast.

6. Novi postoje, ja nikada u zivotu nisam glasao 🤭 Iako sam trolovao prosli put da jesam 🤭 Nije ni moja devojka nikad, a ni moj cale ja mislim od 24.10.2000. I mogao bih i dalje da nabrajam, ovo je najblize okruzenje.

7. U svakom slucaju, u najmanju ruku, jos jedna zdrava opoziciona struja ce dovesti da lagano bar uzmemo Beograd za pocetak i da ga nacnemo, ako budu opsti izbori. I naravno, da imamo stranku za ponos.
1. Pisem vec cetvrti put, tih 58% od prosli put je realnih skoro 70% jer Srbija nema 6.3 miliona glasaca.

Tih tvojih 6% novih glasaca bi dovelo realnu izlaznost na 75% sto je skoro pa nemoguce.

Skoro sve ostale tacke ti se baziraju na toj pogresnoj matematici.

Tacno je da je broj SNS glasaca u padu i pored usisavanja Sapica. To i jeste nada za pobedu a ne nekakvi beli listici koji i posle 12 godina sede kuci.

I da, nakon tacke 6 kontam da ovde raspravljam sa detetom, sto objasnjava neke stvari.

Za one koje vise zanima prica o realnoj izlaznosti citiram ovde poruku kolege sa MATF-a koji je bio u CeSid-ovom timu za predsednicke izbore 2017:

"Aj ovako, prvo, realni broj glasaca je bar oko 5.7-5.8 miliona, ako ne i manje, zato sto:
1. Po nizoj projekciji rzzs za 2015. godinu (postoje i srednja i visa) broj stanovnistva mladjeg od 18 godina je 1.288.041, a ne 400-500k kako se cini po broju upisanih u glasacke spiskove i ukupnog stanovnistva
2. Po UN-ovom, world population ageing izvestaju iz 2015., stanovnistva mladjeg od 15 godina u Srbiji je 16.3%, sto je 1.170.742, kad se doda u obzir da fale jos svi od 15-18 godina, sto je inace deo najveceg petogodisnjeg klastera, lako se probija 1.4 miliona.
Kao sto rekoh, uzeo sam nizu projekciju.

Znaci u startu izlaznost od 3.7 miliona je pre oko 65% od realnog broja glasaca.

U inostranstvu registrovano 11600 glasaca, realno taj broj je podosta veci. Na svaku osobu iz inostranstva koju znam da je glasala, znam i jednu koja nije zato sto nisu imali gde, a posto se vecina nije odjavila u Srbiji jos uvek ovde dobijaju pozive. Dodati jos i ljude u starackim domovima i drugim bolnickim ustanovama i taj broj se sigurno meri u visini promila, ako ne i preko celog procenta.

I finalno, ono sto je najveca zabluda koja promice kad se gledaju cifre, veliki broj glasaca koji nisu izasli su uradili to zato sto njihov kandidat nije izasao. To je zapravo kljuc pobede u prvom krugu, cinjenica da se nisu kandidovali standardni odnosac glasova SPS (a pored njih uticali su i drugi koji su mogli da se kandiduju SVM. i kandidati za Sandzak, Bujenovac, Presevo).
U zbiru, po parlamentarnim 2016, oni faktoruju sa 550 hiljada glasova. Na njih treba dodati i SRS sto je dobio 140k manje glasova od parlamentarnih 2016. To je 690k glasaca koji ili nisu izasli ili su glasali za AV ili su glasali za nekog drugog. Oni iz ove grupe koji nisu izasli, ne mozes da racunas u te koje zovu na proteste.

Mozemo da zakljucimo po slaboj izlaznosti na jugu da je ovo istina za juzne manjine. Po slabijoj izlaznosti u ostatku Centralne Srbije znamo i da deo SPS i SRS glasaca nije izasao. AV je skocio za 180ku odnosu na 2016., ali po tome ko ga je sve podrzao trebao je da skoci za preko 450k. Otud dolazi veliki pad u izlaznosti, koji se uopste nije primetio, a zasto pise ispod.
Trenutno je nezahvalno pretpostavljati koliko je bilo ovih neglasaca (mogao bih da napravim pretpostavku da imam tacne rezultate po oblastima), ali radi se o celim procentima, sigurno je da ih je preko 100k, vrlo moguce i dosta vise.

Opozicioni blok (ne bih ga nazivao demokratskim) je na proslim izborima imao 835309k glasova. Ako dodamo i manjinske grupacije koje su potencijalno opoziciono nastrojene taj broj naraste do max 961131. Ove godine opozicioni blok je uzeo 36%, odnosno, 1.332.811. To je skok izmedju 38 i 60 posto. Sto je zapravo 22%-25% od realnog broja glasaca.
I za to su sigurno najzasluzniji Beli i SJ, i to je razlog sto se nije osetila tolika razlika u izlaznosti u odnosu na 2016.

Kad se sve uzme u obzir, realna izlaznost je pre oko 65%, i plus postoji jedno 5%-10% u apstinentima koji nisu opozicionog tipa, i ljudima koji nisu bili u mogucnosti da glasaju.

Tako da ispada da glasacko telo koje nije glasalo (a da nisu bili u nemogucnosti ili su iz vladajuceg bloka), je samo 25-30% od realnog broja glasaca. Da bi doslo do drugog kruga je bilo potrebno da izadje jos preko 300 hiljada glasaca iz tih 25%-30%, sto dize realnu izlaznost na preko 70%, a nasa najveca izlaznost je bila 71% pred 5. oktobar, sto nemaju ni mnoge razvijenije zemlje. Tako da vecina tih koji nisu izasli, su zapravo oni koji ce uvek biti deo one mase koja ne izlazi. Iz cega sledi zakljucak, ne treba se cimati oko apstinenata, ima tu jos prostora, da, ali pre se treba cimati oko onih koji jesu izasli i onih koji glasaju za SPS, SRS, manjine, od njih zavisi, a ne od apstinenata ;)"

Pri tom, ovo je pisano 2017. od tada realan broj glasaca moze biti samo manji. Imajuci u vidu da je na predsednickim izborima 2022. izaslo skoro 300k vise ljudi nego 2017. to je verovatno plafon plafona, i cak je i moja prica o potencijalnih 300k izaslih vise u referendumskoj atmosferi samo fantazija.

Ja do sada samo na jedne izbore nisam izašao, bilo ih je oko 15tak...

To mi je onako kao deo osnovne higijene 🙂 Kao pranje zuba svaki dan, toliko je važno. Ako sam baš ono slomljen od gripa u krevetu, možda jednom u 365 dana nisam u stanju da operem zube i umijem se...

Tako je i sa izborima. Samo vrlo izuzetno može da se preskoči. Kako može toliko da se ne bude odgovoran prema sebi, okruženju, svojoj deci, da nema te svesti da si deo društva, da se pitaš i da je važno. E to je ono što između ostalog treba da se uči na tom građanskom, što MC naziva ideološkom indoktrinacijom zapada, čime samo dodatno zatupljuje omladinu...

Solidarnost, tolerancija, opšte dobro, fer i slobodni izbori, sloboda govora, sloboda medija, političko udruživanje, političke procedure, politička odgovornost, smenjiva vlast... Ne znam, nisam gledao kurikulum tog predmeta, ali valjda ih tome uče...

@Defke

Ma, super, ok, broj glasaca je 5 miliona, jel to ok?

Zasto je nerealno da izadje 75 posto? Jel to stvarno nerealno ili su nas ubedili da je nerealno jer nikada nam nisu dali valjan izbor? Sta je nerealno da izadje 75 posto ako imas izbor i ako znas da se lomi i da su bitni izbori?

Evo nekih odziva po Evropi, nisam ni trazio one sa najvecim odzivom, iako ok, pretpostavljam da su ovi negde u vrhu.

IMG_20230510_010104.jpg

IMG_20230510_010211.jpg
IMG_20230510_010312.jpg

Garantujem da ce SNS i SPS sa sadasnjih 2 miliona pasti na milion i sedamsto bar. Ako izadje 75 posto od 5 miliona ljudi, to je preko 2 miliona koji nisu glasali za SNS i SPS.

Dakle, ima se jos prostora i ne mora 75 posto da izadje. I to sam ti dao 75 posto od 5 miliona.

Iole valjana opcija i Vucic pada laganica.

Ali dobro, koncentrisimo se na kradju Vucicevih glasaca. Najbolje da Nova i N1 krenu u propagandu po Informerovim principima, a naprednjacima polako da krenemo da obecavamo funkcije ako ne glasaju za Vucica, a ovima koji su vec na funkcijama da se obeca da ce biti unapredjeni.

Bice nam divna Srbijica posle takve pobede.

Sve to da ne bi slucajno nekad napravili nesto sto stvarno valja.

To mi je onako kao deo osnovne higijene 🙂 Kao pranje zuba svaki dan, toliko je važno. Ako sam baš ono slomljen od gripa u krevetu, možda jednom u 365 dana nisam u stanju da operem zube i umijem se...

Tako je i sa izborima. Samo vrlo izuzetno može da se preskoči. Kako može toliko da se ne bude odgovoran prema sebi, okruženju, svojoj deci, da nema te svesti da si deo društva, da se pitaš i da je važno. E to je ono što između ostalog treba da se uči na tom građanskom, što MC naziva ideološkom indoktrinacijom zapada, čime samo dodatno zatupljuje omladinu...

Solidarnost, tolerancija, opšte dobro, fer i slobodni izbori, sloboda govora, sloboda medija, političko udruživanje, političke procedure, politička odgovornost, smenjiva vlast... Ne znam, nisam gledao kurikulum tog predmeta, ali valjda ih tome uče...
Sloboda da imas pravo da izadjes ili ne izadjes, kao sto i jeste po zakonu, a da te niko ne diskriminise zbog toga?

@Defke

Ma, super, ok, broj glasaca je 5 miliona, jel to ok?

Zasto je nerealno da izadje 75 posto? Jel to stvarno nerealno ili su nas ubedili da je nerealno jer nikada nam nisu dali valjan izbor? Sta je nerealno da izadje 75 posto ako imas izbor i ako znas da se lomi i da su bitni izbori?

Evo nekih odziva po Evropi, nisam ni trazio one sa najvecim odzivom, iako ok, pretpostavljam da su ovi negde u vrhu.

Pogledajte prilog 161252

Pogledajte prilog 161253Pogledajte prilog 161254

Garantujem da ce SNS i SPS sa sadasnjih 2 miliona pasti na milion i sedamsto bar. Ako izadje 75 posto od 5 miliona ljudi, to je preko 2 miliona koji nisu glasali za SNS i SPS.

Dakle, ima se jos prostora i ne mora 75 posto da izadje. I to sam ti dao 75 posto od 5 miliona.

Iole valjana opcija i Vucic pada laganica.

Ali dobro, koncentrisimo se na kradju Vucicevih glasaca. Najbolje da Nova i N1 krenu u propagandu po Informerovim principima, a naprednjacima polako da krenemo da obecavamo funkcije ako ne glasaju za Vucica, a ovima koji su vec na funkcijama da se obeca da ce biti unapredjeni.

Bice nam divna Srbijica posle takve pobede.

Sve to da ne bi slucajno nekad napravili nesto sto stvarno valja.

Избори за председника Савезне Републике Југославије 2000.

Регистровано6.871.595
Излазност4.916.920 (71,55%)

Kostunica ili Milosevic, kakav izbor 🤣 I sad je moranje, ali ajmo malo moranje plus izbor.

Sloboda da imas pravo da izadjes ili ne izadjes, kao sto i jeste po zakonu, a da te niko ne diskriminise zbog toga?

Sloboda je i da ne pereš zube. Sloboda je i zapušteno stanje, duše, tela, političke svesti i neophodnosti uzimanja učešća. Apsolutna sloboda je i da ubuješ nekog, zato u uređenim političkim zajednicama sloboda ima granicu. Pitanje je samo gde je tačno postaviti.

Sankcije za neopravdani izostanak sa izbora u Srbiji nema, ali dozvoli meni da u najboljoj nameti kažem da to nije dobro.

Nemoj da se osećaš direktno prozvanim (bio je samo dobar povod da kažem nešto o tome) jer nisi usamljen i krivica je u sistemu koji nagomilava snage za sprovođenje monopola sile umesto za jačanje obrazovanje i rada sa omladinom...

Da si imao pravo i obavezno građansko vaspitanje kakvo u školama treba da bude te vrednosti bi prihvatio i razumeo.

Za ovih 20 godina koliko imam pravo glasa izasao sam na svake izbore. Izlazio sam bolestan, izlazio sam kad sam ziveo na drugom kraju grada, tempirao sam putovanja tako da ne propustim, izasao sam cak i dan nakon sto sam majku sahranio.

Nikad nisam glasao za radikale/sns. Najblize tome je bila 2012. kad sam bio beli listic, ali i twd sam naivno bio ubedjen da bota uzima drugi krug.

Za ovih 10 godina prepesacio sam na protestima kilometara da stignem do Niša. Prosao sam krug lozenja i razocarenja toliko puta da vise ne mogu ni da padam u euforiju ni da histerisem.

Trudim se da pisem realno i objektivno iako to nekada znaci veslanje suprotno toku opozicionog mnjenja.

I onda mi neko ko nije nijednom izasao na izbore dodje i napise da sam bot i soli pamet da li treba da izadjem na proteste i zasto je to dobro.

I jos onda napise:
Pa sta odgovoriti a ne dobiti trajni ban. Nemam reci za ovaj nivo bezobrazluka.

Za ovih 10 godina prepesacio sam na protestima kilometara da stignem do Niša. Prosao sam krug lozenja i razocarenja toliko puta da vise ne mogu ni da padam u euforiju ni da histerisem.
Senior protestant sa zavidnim CV-om, respect.

Sta ti savetujes opoziciji kako da upravlja ovim protestima ?

Mene je skup u ponedeljak emotivno odusevio. 1991. su demonstrirali nacionalisti, sledbenici krimnalnog para Vuk & Dana. 1996. su to bili studenti evrotalibani, sledbenici sibicara-krimnalca Djindjica.
U ponedeljak to je bilo 50000 ogorcenih ljudi kojima je sve izgleda postalo jasno. Nisam verovao da ima toliki broj mojih sugradjana kojima je doslo iz du.peta u glavu. Mislim da je jasno da ovako visene mozemo da zivimo. Ili on ili mi.

Zna se ko je generator svog zla, zna se ko je sama esencija zla.
Necemo da zivimo u orijentalnoj despotiji ni u paklu neoliberalne Kalifornije.
Hocemo da nema rijeltija, da nema Pinka.
Hocemo zabranu tik-tok-a.

To je sve bilo na nivou emocija, na nivou nade.

Racionalno, znam da SNS ne moze biti pobedjen ni setnjama, ni na izborima.
Znam da Okupator ne zeli da promeni svog glavnog konja koji tako dobro trci njihove trke.
Mediji koje drze stranci takodje su na njihovoj strani.
Opozicija radi za Hulju ili za Okupatora.
Znam da su sve instiucije i vecina gradjana i dalje duboko za SNS, da SNS najvise odgovara srpskom mentalitetu u vecem delu Srbije.

Samo cvrsta organizacija, daleko beskrupoloznija od SNS moze da pobedi SNS.
Takvu organizaciju nemamo, niti mi, meki beogradski malogradjani mozemo da je stvorimo.

Poslednja izmena:
Ја у животу једино нисам излазио кад је морало да се бира између СПС-Јула-Нове демократије, СРС-а и СПО-а, и сад, кад је последњи пут био бојкот. У оба случаја, баш није имало за кога да се буде, а иначе се нађе неко с киме може да се направи најмањи заједнички садржалац. А то је у овом случају да је барем против Великог Респиратора. Овај чир ненормалности, бизарности и нечастивости морао би већ да пукне.

Ја у животу једино нисам излазио кад је морало да се бира између СПС-Јула-Нове демократије, СРС-а и СПО-а, и сад, кад је последњи пут био бојкот. У оба случаја, баш није имало за кога да се буде, а иначе се нађе неко с киме може да се направи најмањи заједнички садржалац. А то је у овом случају да је барем против Великог Респиратора. Овај чир ненормалности, бизарности и нечастивости морао би већ да пукне.

Dobro si rekao ovo: "necastivosti".

Senior protestant sa zavidnim CV-om, respect.

Sta ti savetujes opoziciji kako da upravlja ovim protestima ?
Dosadasnje iskustvo pokazuje da su protesti sa konkretnim zahtevima i najuspesniji.

‘Ostavka Vlade’ je onako maksimalisticki zahtev koji i ne vodi bas mnogo cemu. Mislim ok, i da podnesu ostavke sta onda? Idu prevremeni izbori, sto je verovatno nesto sto Vucic i zeli u ovom trenutku. To se trazi onda kada postoje izgledi za pobedu. Mozda i sada postoje, lideri opozicije imaju istrazivanja javnog mnjenja i bolje su upuceni od mene. Po onome sto nspm objavljuje, jos ne postoje.

Ja nekako uvek gravitiram prema konkretnim zahtevima koji bi stanje u medijima ucinili boljim, ali to je dosta tesko formulisati. Mediji kod nas i jesu ‘slobodni’ na papiru, kontrola dolazi neformalnim kanalima i tu nisam pametan kako to spreciti.

Vrh