Šta je novo?

Izbori 2024

Imajući u vidu da je RTS pod kontrolom Britanaca
:rolleyes:
ko ruši Dodika?

Screenshot_2023-04-26-11-28-30-294-edit_com.android.chrome.jpg

Raspalio Čarls po Miletu, nema više gledanja kroz prste kao dok je mama bila živa :LOL:

Mada moram da kazme jednu stvar. Nizak stepen IQ na testovima moze da znaci i da stanovnistvo nije naviklo da radi testove, ne mora da znaci da je gluplje.
Ziveo sam dugo NL.
Ne bih mogao da kazem da su visokoobrazovani tamo pametniji nego drugde, ali oni sa srednjom skolom vise znaju nego nasi sa srednjom skolom.
Srednja skola je kod njih vise praksa, a manje bubanja.
Kod nas se uče svakakve gluposti. Na kraju iz srednje škole izađeš kao neko ko zna koji je glavni grad Bruneja, ali zato ne znaš nijedan strani jezik. Da pitaš učenika nakon naučene lekcije da ti u 5 rečenica ispriča suštinu, on to ne bi znao. Treba menjati sistem školovanja.

Poslednja izmena:
Rekoh. Idi u prodavnicu da vidis sta proizvodimo, pusti i statistiku.
Е кул. Ево, на пример, одеш у самопослугу, на одељак са алкохолних пићима...

И видиш десетине флаша, што вина што ракије, врхунских производа, који до пре 15 година нису постојали, уопште. И све MEJD in SRBJ. И сетиш се, са носталгијом, јефтине препеченице из неког комбината у литарској флајки, или белог које не може да се пије ако се не помеша с киселом, Навиповог црног "Ројал"...

Да, има људи у Србији, паметних и способних, који штошта производе, и то на високом нивоу. Помири се с тим.

Idi u vecu prodavnicu. Vecina vina su spanska ili italijanska.

gvozdena zavesa oko Rusije ce poceti da se spusta...
Nema od toga ništa, gvozdenu zavesu su spustili Poljaci,Balti,Skandinavci i de facto Ukrajinci-to je granica EU sa Rusijom a oni svi zajedno mrze Ruse više od svega tako da…ostaće ta gvozdena zavesa godinama/decenijama ,bar dok ne dodje do pada režima u Kremlju.

Prika,
MC i ja pokusavamo da docaramo, da se gotovi i finalni proizvodi iz Srbije ne nalaze cesto na rafovima po Evropi.
Daj primer da se Najlepse zelje masovno kupuju u Finskoj, a niko nece Milku, Toblerone ili neku bolju belgijsku cokoladu s 60% kakaa.
Ili neku nasu brlju, da odnosi primat nad Ouzom u Grckoj.
Ne mora ni da bude u vrhu prodaje, nego da se kupuje uopste, da ne kazu kako to je jugoslovensko smece kao za ficu onomad, ili zastavu.

Nadji mi makar neki, da se portugalac, holandjanin ili nemac hvali kako je s ponosom kupio nesto iz Srbije i da voli tu robnu marku.
Mozes i na Youtube da mi iskopas.

Tanki smo mi tu, nismo konkurentni, mozemo samo u zemlje treceg sveta izvoziti, kao Jugoslavija u punoj snazi i pre vremena Ante Markovica.

Sve sto je MC pisao je gola istina. Prosto obozavam tog coveka, kako @MC_ pise.

Jedina nasa dodatna sansa je poljoprivreda, tj.maline. To kod nas uspeva a tesko je u svetu naci. Kao sto u Aziji uspeva pirinac a u Juznoj americi kokain.

Mi moramo da imamo pravi izvoz, konkurentne proizvode, a ne ispostave nemackih i austrijskih fabrika komponenata uz male plate. To je cisto zavaravanje kako nam dobro ide.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Odlican post, dodao bih ko zeli da istrazuje: https://oec.world/en/profile/country/srb?compareEciSelector=compareBy2&yearlyTradeFlowSelector=flow0

Po kompleksnosti ekonomije Srbija je 36. u svetu, sto je npr. dosta vise nego sto nam je gdp per capita rank.

Te price kako 'mi bre ne proizvodimo vise nista' su samo to, price.
Sećam se jednog intervjua Dušana Vujovića, zanimljiv intervju, u periodu oko napuštanja ministarstva finansija. Pričao je o mnogo tema šta bi kako bi on, ali ne uspeva da progura svoje ideje. Uglavnom, pomenuo je lakoću s kojom srbi nauče engleski jezik, gde je postalo potpuno normalno da znaš engleski u srbiji, priča o mladom svetu, dok za većinu planete to su muke tantalove. Tu računajući i svet koji živi u Americi godinama, a i dalje se pati da normalno razgovara. Pa svi smo gledali indijske tutorijale sa gud ibining govorom.

Dakle nismo ni tupavi ni mutavi, ali imamo kompleks niže vrednosti, sujetu i samosažaljevanje. Ako lik ima firmu sa 20 radnika, mala je to firma, ako pravi 20 miliona godišnje, a što ne pravi gotov proizvod, ako pravi gotov proizvod je*******iga nema ta slavina u ovoj radnji kod mene.

Ako povežemo politiku i ekonomiju, ulaskom u EU, nas i kosova, nestale bi granice između nas, a danas postoje, nestale bi carine koje su nam uvodili od 100%, bile bi 0, kamion bilo čega ne bi smrdeo na granici danima, a razlika u papirologiji da l šalješ u Paraćin ili u Pariz bi bila samo u adresi primaoca. Kamate na kredit bi bile manje, a fondovi kojima možeš da konkurišeš bi bili 100x veći. Dete koje završi srednju školu može da konkuriše na bilo koji univerzitet u Evropi, kao EU državljanin, polovnu golf peticu samo sedneš i dovezeš od babe s kraćom nogom iz belgije, infrastrukturu podrazumevaš da ti pola plate nemci, pobogu nećeš valjda sam. Prokleti TV koji ovde plaćaš soma evra, iz subotice 700, naručićeš direktno iz nemačke za 500, sve teritorijalne pretenzije susednih država bi nestale, a srbi iz okolnih zemalja bi bili daleko uvezaniji sa maticom. Svaku krizu bismo rešavali sa još 27 zemalja, pa bi respirator došao sam, ne bi morao naš predsednik da seda u avion, a dobili bismo tržište od 450 miliona visoko platežnih ljudi, kako za izvoz tako i za razne vrste turizma.

Šta bismo izgubili? Izgubili bismo lažnu sliku veličine, progutali bismo ponos i ušli u nato. Taj šatro ponos, jer su nas više nemci bombardovali, pa smo s njima topla braća. Izgubili bismo tu glupavu mogućnost da budemo svojeglavi, da cela Evropa bude na strani ukrajine, a mi udaramo kontru, bez obzira na posledice. Naša spoljna politika bi bila politika evropske unije, i ne bismo se mi mnogo pitali.

U Holandiji je postojao jedan proizvod iz Srbije koji je mogao da se kupi, ali ne u mainstream supermarketima.
U radnjama koje su drzali Turci ili Marokanci, uz orijentalne proizvode mogao je da se kupi Plazma keks.
To je SFRJ valjda nekad izvozila, pa su oni bili navikli.

Е кул. Ево, на пример, одеш у самопослугу, на одељак са алкохолних пићима...

И видиш десетине флаша, што вина што ракије, врхунских производа, који до пре 15 година нису постојали, уопште. И све MEJD in SRBJ. И сетиш се, са носталгијом, јефтине препеченице из неког комбината у литарској флајки, или белог које не може да се пије ако се не помеша с киселом, Навиповог црног "Ројал"...

Да, има људи у Србији, паметних и способних, који штошта производе, и то на високом нивоу. Помири се с тим.
Pri tom mi jos i slabo to izvozimo u odnosu kako ocekujem da bude u buducnosti.

Rakije bas pratim i isprobavam, ogroman je napredak postignut. Secam se kad je Zuta Osa bila nekakav vrh ponude, sada je osrednja u najboljem slucaju. Kvalitet, ambalaza, prezentacija, sve je na svetskom nivou i mislim da ce rakija tek da eskplodira na svetskoj sceni.

Sto se vina tice, slabije se razumem, ali kada sam skoro hteo da kupim neko belo za spricer samo, u podrumu pica mi rekli da ne uzimam domaca, barem od tih koje oni imaju u ponudi, jer su previse kvalitetna da bi se bacala na spricer.

Sećam se jednog intervjua Dušana Vujovića, zanimljiv intervju, u periodu oko napuštanja ministarstva finansija. Pričao je o mnogo tema šta bi kako bi on, ali ne uspeva da progura svoje ideje. Uglavnom, pomenuo je lakoću s kojom srbi nauče engleski jezik, gde je postalo potpuno normalno da znaš engleski u srbiji, priča o mladom svetu, dok za većinu planete to su muke tantalove. Tu računajući i svet koji živi u Americi godinama, a i dalje se pati da normalno razgovara. Pa svi smo gledali indijske tutorijale sa gud ibining govorom.

Dakle nismo ni tupavi ni mutavi, ali imamo kompleks niže vrednosti, sujetu i samosažaljevanje. Ako lik ima firmu sa 20 radnika, mala je to firma, ako pravi 20 miliona godišnje, a što ne pravi gotov proizvod, ako pravi gotov proizvod je*******iga nema ta slavina u ovoj radnji kod mene.

Ako povežemo politiku i ekonomiju, ulaskom u EU, nas i kosova, nestale bi granice između nas, a danas postoje, nestale bi carine koje su nam uvodili od 100%, bile bi 0, kamion bilo čega ne bi smrdeo na granici danima, a razlika u papirologiji da l šalješ u Paraćin ili u Pariz bi bila samo u adresi primaoca. Kamate na kredit bi bile manje, a fondovi kojima možeš da konkurišeš bi bili 100x veći. Dete koje završi srednju školu može da konkuriše na bilo koji univerzitet u Evropi, kao EU državljanin, polovnu golf peticu samo sedneš i dovezeš od babe s kraćom nogom iz belgije, infrastrukturu podrazumevaš da ti pola plate nemci, pobogu nećeš valjda sam. Prokleti TV koji ovde plaćaš soma evra, iz subotice 700, naručićeš direktno iz nemačke za 500, sve teritorijalne pretenzije susednih država bi nestale, a srbi iz okolnih zemalja bi bili daleko uvezaniji sa maticom. Svaku krizu bismo rešavali sa još 27 zemalja, pa bi respirator došao sam, ne bi morao naš predsednik da seda u avion, a dobili bismo tržište od 450 miliona visoko platežnih ljudi, kako za izvoz tako i za razne vrste turizma.

Šta bismo izgubili? Izgubili bismo lažnu sliku veličine, progutali bismo ponos i ušli u nato. Taj šatro ponos, jer su nas više nemci bombardovali, pa smo s njima topla braća. Izgubili bismo tu glupavu mogućnost da budemo svojeglavi, da cela Evropa bude na strani ukrajine, a mi udaramo kontru, bez obzira na posledice. Naša spoljna politika bi bila politika evropske unije, i ne bismo se mi mnogo pitali.

Pa mi imamo SSP. Sporazum koji bi pored unistenja nase poljoprivrede mogao da garantuje barem jeftin uvoz iz EU.

Sto se rakije tice, sve je to lepo. Zanatska proizvodnja. POdrzavam.

Medjutim. kad budemo izvozili termostate za bojlere ili autobuse ili vagone ili tramvaje ili tenkove, onda mi se javi.

Zanatskom proizvodnjom, cak i sa najlepsim pakovanjim i dizjanom, na koji gradjanska elita toliko otkida ne moze da se napravi veliki kapital potreban za veca ulaganja.

Uzmimo npr IT sektor. Vecina, osim partijskih uhleb firmi radi usluge za stranog narucioca.
Skoro niko nema svoj proizvod, (izuzimam retke proizvode, kao software koji je napravio @vradovic )

Cesto se radi o politickoj prinudi iz EU, da nemamo sopstveni proizvod. Recimo, do pre desetak godina postojao je software za optimizaciju potrosnje struje koji je bio razvio Institut Pupin . Jednom prostom politickom odlukom, ovaj software je zamenjen francuskim prizvodom koji radi losije.

Tako da, nismo mi toliko glupi koliko nam je namenjena uloga da sedimo pored rakijskog kazana, isto i nije neki dubokoumni posao.
Da ne pominjenem neke druge poslove koji su nam namenjeni, a zbog cijeg bipominjanja mogao da budem banovan ove.

Jednostavno, mi nismo u stanju ni da razumemo da nemamo kapitala vec se odusevljavamo lepo dizajniranim etiketama na flasama.

Poslednja izmena:
Prika,
MC i ja pokusavamo da docaramo, da se gotovi i finalni proizvodi iz Srbije ne nalaze cesto na rafovima po Evropi.
Daj primer da se Najlepse zelje masovno kupuju u Finskoj, a niko nece Milku, Toblerone ili neku bolju belgijsku cokoladu s 60% kakaa.
Ili neku nasu brlju, da odnosi primat nad Ouzom u Grckoj.
Ne mora ni da bude u vrhu prodaje, nego da se kupuje uopste, da ne kazu kako to je jugoslovensko smece kao za ficu onomad, ili zastavu.
Па немој да причаш?! После 150-200 година традиције коју неко има у производњи (и продаји) чоколаде, ти ћеш сад тек тако да га претекнеш? "Најлепше жеље" - до Атлантика, одмах. Бананица покорила Кејптаун! Е, реално је то. За врхунски вински бренд, нпр. треба најмање пола милијарде евра, само за маркетинг. Водеће брендове у индустрији пића држи најбогатији човек (и највреднија компанија) Европе. И сад ћемо ми све то, одједном, да стигнемо - а јуче почели, правили масовно ђубре од производа до пре две деценије - и ако, ето, нисмо одмах на том, највишем нивоу, има да се разочарамо и да дигнемо руке од свега...

Не, то се иде полако: прво растеш на свом тржишту (то раде и мултинационалке са својим брендовима), па на регионалном, па онда или растеш даље или се продајеш већем (тако мора у капитализму). Значи, упоран си, марљив, стрпљив, радиш на себи и... идеш напред.

Ничег нашег није било у развијеним земљама пре 40 година, осим нешто словеначких брендова: Горење, Елан скије и то је то. Застава се продавала, у западноевропским земљама, много мање од Ладе нпр. и постојала је у траговима Посао са Америком је, наравно, брзо пропао (Јужнокорејцима, који су почели у исто време да им извозе, а почели су баш овако како описах изнад, КИА нпр. на свом тржишту са лиценцом за Фиат 125, као Лада - није пропао).

Маратон је то, а ето, неки наши људи га трче, и то успешно. Није све политика, и није све муљ. Само не очајавајте унапред.

Jugoslavija je bila uspesna zemlja, vrlo pristojna, jer ono sto se ne proizvodi u Bosni, proizvodilo se u Crnoj Gori, npr. Obodin frizider.
Da li ce neki Hrvat ili Makedonac sada kupiti isti taj frizider? Nece. Kupice uvozni Whirlpool ili Beko. Ili Indesit.

Upropastili su nam zajednicku drzavu, pa onda i proizvodnju. Povecali zavisnost od uvoza.
Sad moramo sve od nule, a to je jako tesko.
Sve onako kako si rekao, prvo kod kuce, pa u regionu, onda i svet... tantalove muke.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Па немој да причаш?! После 150-200 година традиције коју неко има у производњи (и продаји) чоколаде, ти ћеш сад тек тако да га претекнеш? "Најлепше жеље" - до Атлантика, одмах. Бананица покорила Кејптаун! Е, реално је то. За врхунски вински бренд, нпр. треба најмање пола милијарде евра, само за маркетинг. Водеће брендове у индустрији пића држи најбогатији човек (и највреднија компанија) Европе. И сад ћемо ми све то, одједном, да стигнемо - а јуче почели, правили масовно ђубре од производа до пре две деценије - и ако, ето, нисмо одмах на том, највишем нивоу, има да се разочарамо и да дигнемо руке од свега...
Ja sam bio ubedjen da ce slobodno trziste koje se prpoveda kao religija u EU i USA znati da ceni kvalitet....
Kazu da je dovoljno biti dobar i da se na Zapadu ceni uspeh, bez obzira odakle ko dolazi....

Jugoslavija je bila uspesna zemlja, vrlo pristojna, jer ono sto se ne proizvodi u Bosni, proizvodilo se u Crnoj Gori, npr. Obodin frizider.
Da li ce neki Hrvat ili Makedonac sada kupiti isti taj frizider? Nece. Kupice uvozni Whirlpool ili Beko. Ili Indesit.

Upropastili su nam zajednicku drzavu, pa onda i proizvodnju. Povecali zavisnost od uvoza.
Sad moramo sve od nule, a to je jako tesko.
Sve onako kako si rekao, prvo kod kuce, pa u regionu, onda i svet... tantalove muke.
Tako je.
80% robe siroke potrosnje u SFRJ bilo je iz SFRJ, a sada je to < 20%, mozda ni 10%.

Odacu vam jednu tajnu. Davno pre globalizacije, GB, a zatim i USA negovali su model zastite sopstvenih proizvodjaca visokim carinama.
Tek kasnije, kad im je odgovaralo, otvorili su svoja trzista.

Ne nije bila uspešna država, za pristojnost bih se mogao složiti.
U toj zemlji godišnja inflacija je 1989. bila 1.900%. Ubrzo se i krvavo raspala.

Evo baš su se juče u Novostima izgleda setili kakve gluposti pišu poslednjih 70 godina, a tekst odlično pokazuje zaraznu tupost jednog vremena, u kojem je zvanično problem kad je neka firma superuspešna: КУПОВАЛИ АУТО ЗА ТРИ ПЛАТЕ: Привредно чудо СФРЈ сметало Савезу комуниста Хрватске, а докусурио га је Туђман

Dakle, govorimo o zemlji u kojoj su političari uspešne privrednike proglašavali za "tehnomenadžere" (to je sramota?!) i smenjivali ih.

Poslednja izmena:
Postavlja se pitanje, ko ruši Dodika? Ovo sigurno nije slučajno. Imajući u vidu da je RTS pod kontrolom Britanaca, a Dodik se njima baš zamerio, sam zaključi kako je ovo moguće.

Какав данак неискуству, нисам од њега очекивао, опустио се превише,
наместиле га Вучићеве службе само тако, чекали да извали нешто у приватном разговору у паузама снимања на разним гостовањима по медијима и дочекали, а не би ме чудило и да је овај Горислав Папић умешан да га распричава у паузи и наводи разговор,
бу**** је ако икад више буде гостовао на РТС-у или Вучићевим медијима.

Mapa sa koeficientima inteligencije deluje sasvim logicno, vrlo je korelisana sa onim PISA testovima. I tu smo u grupi najlosijih, u drustvu bivsih i sadasnjih kolonija.

pisa-2018.png

ПИСА подаци су у корелацији са подацима изведеним из ПИСА података? Зовите комисију за Нобела имамо спектакуларни научни пробој на беобуилд тачка кому

ПИСА иначе мери квалитет образовања и стога је врло дискутабилно може ли се екстраполирати на ниво интелигенције, а посебно урођени ниво интелигенције код људи. Конкретно на примеру Србије, Лин наводи студију рађену баш на узорку од 2300 петнаестогодишњака (доба на којима се тестирају и ПИСА тестови) и по тој студији је просечан IQ у Србији 98. Но да би га оборио он користи те мање студије на узорку који није иоле репрезентативан.

Постаје озбиљно језива мешавина неразумевања науке и реакционарне пропаганде у Србији

Jedna od najvećih propagandnih manipulacija je da je neko došao sa strane i uništio nam veliku zemlju.

Mi tako sedeli u hladovini pod orahom, pekli rakiju i onda došli neki sa strane i naterali nas da se mrzimo.

Jedna od najvećih propagandnih manipulacija je da je neko došao sa strane i uništio nam veliku zemlju.

Mi tako sedeli u hladovini pod orahom, pekli rakiju i onda došli neki sa strane i naterali nas da se mrzimo.
Naravno da smo sami unistili.
Drugi su dosli kada su videli da smo slabi.
Lesinari prate slabe.

Ne nije bila uspešna država, za pristojnost bih se mogao složiti.
U toj zemlji godišnja inflacija je 1989. bila 1.900%. Ubrzo se i krvavo raspala.

Evo baš su se juče u Novostima izgleda setili kakve gluposti pišu poslednjih 70 godina, a tekst odlično pokazuje zaraznu tupost jednog vremena, u kojem je zvanično problem kad je neka firma superuspešna: КУПОВАЛИ АУТО ЗА ТРИ ПЛАТЕ: Привредно чудо СФРЈ сметало Савезу комуниста Хрватске, а докусурио га је Туђман

Dakle, govorimo o zemlji u kojoj su političari uspešne privrednike proglašavali za "tehnomenadžere" (to je sramota?!) i smenjivali ih.

Jugoslavija posle II sv rata trajala je od 1945.-1991.
Inflacija nije uvek bila visoka.

U nekim periodima SFRJ je bila prilicno uspesna zemlja i pored svih ideoloskih gluposti koje su postojale.
Kada neka srpska firma bude pravila tocak ili vrata za Boing kao sto je radila "Prva petoletlka" iz Trstenika, mogli bi da razmisljemo da je i Srbija uspela u necemu.

Medjutim. kad budemo izvozili termostate za bojlere ili autobuse ili vagone ili tramvaje ili tenkove, onda mi se javi.
Zanatskom proizvodnjom, cak i sa najlepsim pakovanjim i dizjanom, na koji gradjanska elita toliko otkida ne moze da se napravi veliki kapital potreban za veca ulaganja.

6 milijardi naseg izvoza je samo elektronika i masinerija. Samo elektircnih motora izvozimo za 600 miliona, a zestokog alkohola i vina ukupno za 40. 2milijarde su hemija i lekovi. 1.5 milijardi kola i delovi. Skoro 3 milijarde proizvodi od gume i plastike.

Sve proizvodi na koje dragstorska ekipa otkida a nije ni svesna koliko ih pravimo.

6 milijardi naseg izvoza je samo elektronika i masinerija. Samo elektircnih motora izvozimo za 600 miliona, a zestokog alkohola i vina ukupno za 40. 2milijarde su hemija i lekovi. 1.5 milijardi kola i delovi. Skoro 3 milijarde proizvodi od gume i plastike.

Sve proizvodi na koje dragstorska ekipa otkida a nije ni svesna koliko ih pravimo.
da da, i penzije u sve vece i bolji smo od Svaba i Hrvata

Da, kako da nismo. I to je, ono, baš za pametne, da pominju da smo siromašniji od Nemaca. A vodili nam privredu Nemci i u Srednjem veku (i vojsku kad smo bili carstvo).

I ti stvarno ne znaš da Srbija proizvodi tramvaje, a visiš na Beobildu?

Vrh