Šta je novo?

Izbori 2024

Zato smo presli na prljavu industriju, kao npr. proizvodnju guma, koju niko nece da preuzme u EU. Da li si svestan toga? Zagadjujemo svoj vazduh, udisemo mikrocestice a pritom imamo bar posao... vrzino kolo.
Mi pametni, a EU ovce? Bas smo im doskocili. Cuvaju oni sebe itekako, i svoj vazduh i svoju zemlju (litijum).
Finalne proizvode sam trazio, npr. ceo automobil. Nisam trazio komponente, farove, signalizaciju, kablove, kontrolere, podizace stakla, sofersajbne...
Koliko znam, imamo problema sa plasmanom automobila.
Postoje i druge industrije sem automobilske.

Navijam za propast EU,toga sam svestan. Da je to ekonomski savez koji se zasniva na toleranciji i jednakim uslovima za sve,ne bi bilo problema. EU je politička kolonijalistička agresivna organizacija koja se skriva iza ekonomije i ljudskih prava,a kao takva,ne može biti razlog da se usmerimo Rusiji,Kini ili bilo kojoj drugoj zemlji sa kojom imamo dobre odnose i koji su obostrano korisni.
Sa Rusijom imamo jako loše odnose. Ekonomija nula, dok politički gledaju kako da nas gurnu u rat za njihov interes.

Nema druže, u Evropi si. Kako god da bude EU, nama će biti 10 puta gore.

Једна наша млекара је отворила свој погон у Русији. Могу ли наши пољопривредни производи да преживе на слободном тржишту ЕУ?

Izvor : RZS - JANUAR 2023.

uvoz-izvoz-rzs.jpg

ŠOK AKCIJA

Za samo jednu pročitanu stranu, možete čuti da "naše laure ćute jer im rekle ambasade da ćute", da "nemamo šta da plasiramo na tržište eu", da su protesti dokaz da se zemlja raspada, da je u nekoj zemlji loše ako uvoze radnu snagu, da ako radiš senzor za audi, ili softver za epl, to nije izvoz jer nije krajnji proizvod, ali jeste jabuka, jer nju ne možeš u pitu da staviš, da postoje krupni proizvodi i da je bolje balu sena izvesti jer je to krupnije nego kilo sira od magarećeg mleka on je sitniji onako, da je skroz ok vratiti se u 20. vek jer ga je naš narod preživeo već, da u evropi nema fabrika guma....

Pored ovakvih stubova srpstva, predsednik može samo da trlja ruke.

Nabroj mi bar 10 gotovih proizvoda "Made in Serbia" koji se odlicno prodaju u EU.
Ovo mi je posebno trigerovalo razmišljanje, pa sam skontao da verovatno mogu za bilo koju oblast da ispišem 10 KOMPANIJA, a tek 10 proizvoda, koji se odlično prodaju u EU. Čak i tako šturo postavljeno pitanje, gde se ne zna nikakav okvir, šta znači odlično, šta znači made in serbia, da li je proizvodnja u srbiji ili je vlasnik srbin, koliki godišnji izvoz je merodavan, i tako dalje.

Pošto je ovo građevinski forum, evo nekih građevinskih kompanija, aling-conel, kronospan, bekament, buck lightning, peštan, mladost Leskovac, austrotherm, hbis, valjaonica bakra sevojno, helios, termovent, oganj... Namerno sam gledao da sve firme budu različitih grana građevinarstva, da ne pišem austrotherm i maxima, ili beka i knauf npr. Isto izbegavao sam firme za koje nisam siguran da izvoze u EU, npr. metalfer koji proizvodi armaturu, ili cementare, firme opekarskih proizvoda, tehničkog drveta...

Dakle, nije da smo mi baš najgluplji i da smo najveći slepci, i nema potrebe tako da gledate. Trčimo trku koju je zapadni svet počeo da trči pre nas, i dok je on napredovao mi smo imali komunizam, gde nisi ni smeo da budeš privatnik. Pa smo još pucali sebi u nogu figurativno, a realno bratu s druge strane reke, i očekujemo da će sve samo od sebe da dođe, i da smo najjači u biznisu. Neće baš ni to

Kosovo što pre u NATO kako bi se bilo kakva priča o vojnom vraćanju Kosova što pre završila. Posle toga Nelečeni više ne može da mlati praznu slamu i preti da će da "brani narod"
Svi vlažni snovi o povratku Kosova vojnim putem se tu završavaju.

Како се то разликује од тренутне ситуације, НАТО је доле, има своје базе и сваки наш улазак са војском је и директан сукоб са НАТО.

b_230425134.jpg

Велико хвала Шпанији, Мађарској, Румунији, Кипру, Грузији и Азербејџану!

Лепо сада држава да потпомогне финансијски летовања у Шпанији и на Кипру, промо карте за Валенсију 20евра. Да буде Коста Брава дупло јефтинија од Халкидикија.

Попуст за производе наменске индустрије Грузији, Кипру и Азербејџану!

За мађаре и румуне велики попуст за наше бање и скијалишта!

ŠOK AKCIJA

Za samo jednu pročitanu stranu, možete čuti da "naše laure ćute jer im rekle ambasade da ćute", da "nemamo šta da plasiramo na tržište eu", da su protesti dokaz da se zemlja raspada, da je u nekoj zemlji loše ako uvoze radnu snagu, da ako radiš senzor za audi, ili softver za epl, to nije izvoz jer nije krajnji proizvod, ali jeste jabuka, jer nju ne možeš u pitu da staviš, da postoje krupni proizvodi i da je bolje balu sena izvesti jer je to krupnije nego kilo sira od magarećeg mleka on je sitniji onako, da je skroz ok vratiti se u 20. vek jer ga je naš narod preživeo već, da u evropi nema fabrika guma....
Gradovi u kojimna su subvencionirane fabrike iz EU nisu s emrdnuli vec 10 godina. Idi u Belu Crkvu, tamo ima fabrika obuce iz Italije Bridge. POznata po niskim platama i po tom sto u doba korone radnici nisu mogli na bolovanje. Takvi poslovi, motanja kablova i slicno, snominalno povecavaju nas izoz, ali u celoj prici se ne vidi subvencija i ne vidi se kakvi su uslovi rada. Pitaj ljude tamo sta misle o EU. Mozda si ti video nesto bolje, ali oni su videli smao izrabljivanje, subvencije iz naseg budzeta. Ljudi rade tamo da ne bi bili na socijalnoj pomoci, a mnogi kad vide kakoje daju otkaz i rade na crno. Kad je bila korona, nisu mogli na bolovanje pa su imali veliki broj nepotrebnih smrtnih slucajeva. Ali sta su nasi zivoti spram velikoj ideji "ekonomskog rasta" i gdp-a ? Sta su nasi zivori spram profita kapitaliste iz EU i njegovih naprednih drugara?

"Jedna osoba je preminula u četvrtak, druga juče ujutru. Bile su soba do sobe u bolnici u Vršcu. Kada je Nataša preminula, Rušku su u tom momentu prebacili u Novi Sad i ona nas je juče napustila. Ovo je malo mesto. Jedini način da ovde zaradimo za hleb jeste ta prokleta firma i oni to znaju. Onda nas uslovljavaju svim i svačim - ispričala je za Direktno.rs M. K. radnica fabrike cipela "Bridge Srb" u Beloj Crkvi, gde poslodavci ne žele da daju bolovanje obolelima od korone, bez obzira na to što su od početka pandemije u ovoj fabrici preminule tri radnice."

LIberali ce reci da to tako mora, da smo mo bednni, zaostali i moramo sada da slusamo gazde iz EU. Da li je zaista tako? Zasto se liberali, cesto na drzavnim poslovima ne zaposle u ovakvim firmama? Zasto je postojeca ekonomija unistena da bi bila prodata? Ovo gore, to su uslovi po kakvim mozemo da izvozimo u EU. Naravno da mozemo, ako dovoljno nisko padnemo. Ali za njih nikad nije dovoljno nisko.

Pisao sam nedavno o slicnoj, austrijskoj fabrici u Odzacima. U toj fabrici, jedan radnik je pitao vlasnika da li u Austrijimoze da se ponasa kao kod nas. Dobio je otkaz sledeceg ponedeljka. EU za nas ne znaci razvoj demokratije, nego razvoj najstrasnije diktature. EU stoji iza svih naprednjackih zlocina sto njihov Vodja sada i priznaje, da bi pokazao koliku podrsku ima od njih.

Najstrasnije je kad oni koji nisu zaposleni u ovim fabrikama pricaju kako je to dobar model razvoja.

Strasno je da cak i danas imamo 40% stanovnika koji mastaju o EU. I pored nacina kako smo tretirani od iste EU.

Poslednja izmena:
Gradovi u kojimna su subvencionirane fabrike iz EU nisu s emrdnuli vec 10 godina. Idi u Belu Crkvu, tamo ima fabrika obuce iz Italije Bridge. POznata po niskim platama i po tom sto u doba korone radnici nisu mogli na bolovanje. Takvi poslovi, motanja kablova i slicno, snominalno povecavaju nas izoz, ali u celoj prici se ne vidi subvencija i ne vidi se kakvi su uslovi rada. Pitaj ljude tamo sta misle o EU. Mozda si ti video nesto bolje, ali oni su videli smao izrabljivanje, subvencije iz naseg budzeta. Ljudi rade tamo da ne bi bili na socijalnoj pomoci, a mnogi kad vide kakoje daju otkaz i rade na crno.
Ako bi EU imala većih ekonomskih problema i ove se fabrike zatvorile, šta bi se desilo sa ovim radnicima? Šta predlažeš?

Како се то разликује од тренутне ситуације, НАТО је доле, има своје базе и сваки наш улазак са војском је и директан сукоб са НАТО.
Bitno je psihološki, da se glave malo ohlade. Većina populacije ima problema sa zaključivanjem.

• Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Ako bi EU imala većih ekonomskih problema i ove se fabrike zatvorile, šta bi se desilo sa ovim radnicima? Šta predlažeš?
Da im drzava direktno uplacuje iznos kojim su do sada subvencionirali italijanskog kapitalistu po radniku.

Da se ukinu porezi svim firmama koje rade izvan velikih gradova.

ŠOK AKCIJA

Pored ovakvih stubova srpstva, predsednik može samo da trlja ruke.

Ovo mi je posebno trigerovalo razmišljanje, pa sam skontao da verovatno mogu za bilo koju oblast da ispišem 10 KOMPANIJA, a tek 10 proizvoda, koji se odlično prodaju u EU. Čak i tako šturo postavljeno pitanje, gde se ne zna nikakav okvir, šta znači odlično, šta znači made in serbia, da li je proizvodnja u srbiji ili je vlasnik srbin, koliki godišnji izvoz je merodavan, i tako dalje.

Pošto je ovo građevinski forum, evo nekih građevinskih kompanija, aling-conel, kronospan, bekament, buck lightning, peštan, mladost Leskovac, austrotherm, hbis, valjaonica bakra sevojno, helios, termovent, oganj... Namerno sam gledao da sve firme budu različitih grana građevinarstva, da ne pišem austrotherm i maxima, ili beka i knauf npr. Isto izbegavao sam firme za koje nisam siguran da izvoze u EU, npr. metalfer koji proizvodi armaturu, ili cementare, firme opekarskih proizvoda, tehničkog drveta...

Dakle, nije da smo mi baš najgluplji i da smo najveći slepci, i nema potrebe tako da gledate. Trčimo trku koju je zapadni svet počeo da trči pre nas, i dok je on napredovao mi smo imali komunizam, gde nisi ni smeo da budeš privatnik. Pa smo još pucali sebi u nogu figurativno, a realno bratu s druge strane reke, i očekujemo da će sve samo od sebe da dođe, i da smo najjači u biznisu. Neće baš ni to
Odlican post, dodao bih ko zeli da istrazuje: https://oec.world/en/profile/country/srb?compareEciSelector=compareBy2&yearlyTradeFlowSelector=flow0

Po kompleksnosti ekonomije Srbija je 36. u svetu, sto je npr. dosta vise nego sto nam je gdp per capita rank.

Te price kako 'mi bre ne proizvodimo vise nista' su samo to, price.

Odlican post, dodao bih ko zeli da istrazuje: https://oec.world/en/profile/country/srb?compareEciSelector=compareBy2&yearlyTradeFlowSelector=flow0

Po kompleksnosti ekonomije Srbija je 36. u svetu, sto je npr. dosta vise nego sto nam je gdp per capita rank.

Podji u prodavnicu delova za opremanje stana. Pronadji procenat domacih proizvoda.
Znam da je mnogim tesko zbog nacionalnog ponosa, ali skoro nista vise ne proizvodimo.

Imamo dosta dobar IT sektor, ali to su usluge.

Oво је можда дигресија али се већ било провлачило на овој теми и на сличним темама, немамо више тему за науку а ово је свеједно блиско везано са политиком тако да сам одлучио да овде поставим :)

Можда се сећате да је ова мапа качена на форум:

iq-europe.jpg

често се не појављује конкретно ова са написаним извором већ украду податке људи који онда направе своју за инстаграм без цитирања научног извора итд. итд.

Но овде је интересантно јер једини извор за прављење ове мапе, коју су и навели, долази од овог академика Лина (Lynn). Прецизније, из ажурирања његове књиге "IQ and the wealth of nations". Википедија наводи разне контроверзе у вези његових истраживања, довољне да се његови подаци не би узимали озбиљно - примера ради, за неке афричке земље је одбацио студије које су се косиле са његовом тезом и узимао искључиво оне које наговештавају да афрички домороци (негроиди како их назива) имају природно нижу интелигенцију, чак и када су аутори тих студија изричито рекли да није репрезентативно (јер је нпр. тест вербалне интелигенције био на страном језику). У налету инспирације за посебно изражену квазинаучну небулозу, Лин чак и одокативно "процењује" интелигенцију народа на основу резултата које је одредио за околне народе.

Oвај дечко је конкретно навео мане његове процене за Србију ако вас интересује конкретно

Но да је у питању само квазинаучно лупетање једне особе ово не би било толико значајно. Испоставило се да постоји читава подмазана криптонацистичка машинерија којој Лин припада и која има велики интерес да шири овакве лажи. Лин је главни едитор квазинаучног часописа "Mankind quarterly" којег су основали еугенисти и нацисти попут Отмара (не знам да транскрибујем презиме стварно) који је отворено заступао идеју масивне стерилизације људи и "расне хигијене" а подучавао је никога другог до Јозефа Менгелеа. Али то није све - Линова "истраживања" се добрим делом ослањају на доброчинитељство тзв. "Pioneer fund" који је основан да шири нацистичку пропаганду и филмове по Америци и данас је директор тог фонда нико други него управо наш Ричард Лин.

Има ту још занимљивих чињеница, овај видео од јутјубера Шона то додатно описује после негде 2:15:

Видео сам се бави анализирањем и критиком књиге "The bell curve" која (добрим делом се ослањајући на Линове податке) покушава да оправда конзервативне политичке идеје. Ако некога интересује тематика и тражи да слуша тих 2 и по сата као подкаст топло препоручујем, Шон има јако разуман, фер али и духовит и сурово реалан приступ који је интересантно за слушати

Па, те приче су и нормалне за друштво које се искључиво бави глупостима, да себе само на крају и доживљава као тупље него што јесте.

K. und K. - кич и кукњава,.

Колики проценат људи се овде занима за економију и за стварно битне ствари - које још како могу да буду занимљиве? Занемарљиво мало. Навикли су на глупо. Притом не мислим само на Пинковизије и Информаторе, треба отићи у архиву и прочитати новине из нпр. 1963, 1973... Хрпа глупости, бесмислица и заблуда.

Подићи ћемо се - потрајаће.

Da im drzava direktno uplacuje iznos kojim su do sada subvencionirali italijanskog kapitalistu po radniku.

Da se ukinu porezi svim firmama koje rade izvan velikih gradova.
Jel može i meni država nešto da uplaćuje? Jel to predlažeš UBI?

I drugo zašto da se ukida porez, ako neće imati gde da izvoze bilo šta, ako EU propadne?

Podji u prodavnicu delova za opremanje stana. Pronadji procenat domacih proizvoda.
Znam da je mnogim tesko zbog nacionalnog ponosa, ali skoro nista vise ne proizvodimo.

Imamo dosta dobar IT sektor, ali to su usluge.
Ja opet pitam, jel mi to vazduha izvezemo za skoro 30 milijardi (20 u EU)?

Komentarises da nista ne proizvodimo citirajuci post na kome je link gde se vidi sta sve proizvodimo.

Ja opet pitam, jel mi to vazduha izvezemo za skoro 30 milijardi (20 u EU)?

Komentarises da nista ne proizvodimo citirajuci post na kome je link gde se vidi sta sve proizvodimo.

Rekoh. Idi u prodavnicu da vidis sta proizvodimo, pusti i statistiku.
Proizvodnja u kojoj samo ulazemo rad, a "invetitor" donosi delove i odnosi proizvod, to je tzv srafciger industrija. To nije nista. Samo nominalni izvoz.
Moguce je obogatitis e izvozom jeftinog rada, ali samo na veliko. A to mogu mngoljudne azijske zemlje ako Kina ili Koreja.
Kod nas je taj model potpuno besmislen.
Nebojsa Katic napisao je bzbroj tekstova o tome.

Da je izvoz velika stvar, zemlje izvoznici ruda iz jugozapdne Afrike bile bi srecne zemlje.

Mada moram da kazme jednu stvar. Nizak stepen IQ na testovima moze da znaci i da stanovnistvo nije naviklo da radi testove, ne mora da znaci da je gluplje.
Ziveo sam dugo NL.
Ne bih mogao da kazem da su visokoobrazovani tamo pametniji nego drugde, ali oni sa srednjom skolom vise znaju nego nasi sa srednjom skolom.
Srednja skola je kod njih vise praksa, a manje bubanja.

Vrh