Šta je novo?

Izbori 2024

Hulja, Moramo i Djilas idu na diskreditaciju desnice.
Djilas i MOramo bi bolje trebalo da razmisle o kohabitaciji sa desnicom jer je to manje zlo.

Kosovo je tema koja koristi isključivo Rusiji. Svako ko jaše na temi Kosova mora biti svestan da je to poluga koja vraća Rusiju na Balkan, a njihov uticaj može biti samo negativan, ratoboran.

Ne pričam o forumašima. Raja je nebitna, već o toj lažnoj desnici.

Kosovo je tema koja koristi isključivo Rusiji. Svako ko jaše na temi Kosova mora biti svestan da je to poluga koja vraća Rusiju na Balkan, a njihov uticaj može biti samo negativan, ratoboran.

Ne pričam o forumašima. Raja je nebitna, već o toj lažnoj desnici.

Iskopavanje litijuma je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Prodaja EPS-a je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Zagadjnje je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Redukcija zdravstvene zastite je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Otvaranje afera je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....

bravo radikali, lepo je sto ste ideoloski pravoverni i sto vas iskljucivi govor nije iskljuciv.

Мирсад Ђерлек: У здравству може да се уштеди до сто милиона евра годишње. Уводимо ригорозне мере, тачно ћемо знати колико је лекар прописао лекова пацијенту, колико смо хируршког конца потрошили

Znate li sta znaci gornji poziv za stednju koji uopste ne dolazi od MMF-a.

Poslednja izmena:
Može da znači i da se mamikici koja dovede sinčića od 16 godina i insistira da mu se prepiše antibiotik jer ona zna da tako treba, ne usliši želja.
Zapravo bi racionalizacija na toj strani znatno oštetila farmaceutske kuće, te mislim da su ovo prazne reči efendi Đerleka.

Iskopavanje litijuma je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Prodaja EPS-a je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Zagadjnje je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Redukcija zdravstvene zastite je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Otvaranje afera je tema koja koristi iskljucivo Rusiji....
Karikiraš. Tačno se zna koja je uloga Rusije u kosovskoj temi. U svim ovim temama Rusija nema nikakvu ulogu.

A najtragičnije od svega je sto i da zamislimo da Rusija pobedi za tri meseca maestralno, nemaju šta drugo nego da kažu evo Kosova, a dajte nam Krim, Lnr. Velika je zabluda u Srbiji.

No svakako litijum postoji. Zdravstvo sje*******ano postoji. Korupcija i kriminal postoje, ali u realnosti, ali i teoriji Kosovo ne postoji za Srbiju.

Edit: I samo da dodam. I Brisel i Vašington i Moskva su pogrešne adrese za Srbiju. Mi treba isključivo da pričamo sa Albancima. U ovom sada setupu stvari to je nemoguće.

Može da znači i da se mamikici koja dovede sinčića od 16 godina i insistira da mu se prepiše antibiotik jer ona zna da tako treba, ne usliši želja.
Zapravo bi racionalizacija na toj strani znatno oštetila farmaceutske kuće, te mislim da su ovo prazne reči efendi Đerleka.
Radi se o daljem ogranicenju zaposljavanja u zdravstvu.
Doktori koji su bili primljeni na privremeno u doba korone, ugovor im nije produzen.
Prica o stednji na hirurskim koncima je zvaka za seljaka.
Antibiotici se vec vise od 10 godina ne dobijaju tek tako.

Karikiraš. Tačno se zna koja je uloga Rusije u kosovskoj temi. U svim ovim temama Rusija nema nikakvu ulogu.

A najtragičnije od svega je sto i da zamislimo da Rusija pobedi za tri meseca maestralno, nemaju šta drugo nego da kažu evo Kosova, a dajte nam Krim, Lnr. Velika je zabluda u Srbiji.

No svakako litijum postoji. Zdravstvo sje*******ano postoji. Korupcija i kriminal postoje, ali u realnosti, ali i teoriji Kosovo ne postoji za Srbiju.
Mene ne interesuje Rusija. Dok je glupog Putina, nece biti nikakve ruske pobede,
Mene interesujemo mi.
Sto se tice KOsova, otkako je pre mesec dana Izdajnik/Hulja dao rec da nece ometati nezavisnost Kosova, svim drzavama je dao zeleno svetlo da pristupe ovoj temi u skladu sa svojim interesima, tako i Rusiji.

Mene ne interesuje Rusija.
Mene interesujemo mi.
Sto se tice KOsova, otkako je pre mesec dana Izdajnik/Hulja dao rec da nece ometati nezavisnost Kosova, svim drzavama je dao zeleno svetlo da pristupe ovoj temi u skladu sa svojim interesima, tako i Rusiji.
Mi nismo Kosovo, niti je Kosovo naša tema još od ratnog poraza i gubitka teritorije. Imaš samo dva izbora. Ili da priznaš, ne Kosovo, već ratni poraz ili da nastaviš rat sa Zapadom kojim god sredstvima.

Obe ove opcije su legitimne (neka bude šta hoće većina), ali jedna znači dugoročno gušenje i iscrpljivanje Srbije.

Mi nismo Kosovo, niti je Kosovo naša tema još od ratnog poraza i gubitka teritorije. Imaš samo dva izbora. Ili da priznaš, ne Kosovo, već ratni poraz ili da nastaviš rat sa Zapadom kojim god sredstvima.

Obe ove opcije su legitimne (neka bude šta hoće većina), ali jedna znači dugoročno gušenje i iscrpljivanje Srbije.
Gluposti. Mi ne ratujemo sa zapadom. Vec 24 godine nismo ratovali sa Zapadom.

Srbija je de fakto izgubila 85% teritorije Kosova 1999. De jure nije nista izgubila.
Hulja je dao Albancima jos 15% teritorije.
Sada hoce da damo i de jure.

Ali ta mislis sta ce da bude posle?
Posle ide litijum, pa ispunjavanje zelja MMF-ovih investitora (prodaja EPS-a, redukcija zdravstva i obrazovanja).

Mislim da smo to vec apsolvirali ovde.

Ja bih se slozio da damo, ali da se nama sa nesto zauzvrat.
Ovako , nesto za nista, mislim da nije racionalno.
Tako rade id***.

Da li ti uopste pada na pamet da ne dobijamo nista?
Ne dobijamo cak ni liniju kredita ni pomoc ni donatorsku konferenciju i ostale suplje price.
Nego bas nista.

A da, ima jedna stvar koju dobijamo.
Dobijamo jos min 10 godina Hulje i SNS-a.
Mozda je za tebe to dobra stvar?

Lako je odabrati koji je dobar pravac delovanja. Lako je ravnati se. Lako je znati ko je u pravu.
Sve sto je protiv SNS i Hulje je dobro.
Sve sto njima smeta je dobro.
Sve sto su oni je cista esencija zla.

Poslednja izmena:
Gluposti. Mi ne ratujemo sa zapadom. Vec 24 godine nismo ratovali sa Zapadom.

Srbija je de fakto izgubila 85% teritorije Kosova 1999. De jure nije nista izgubila.
Hulja je dao Albancima jos 15% teritorije.
Sada hoce da damo i de jure.

Ali ta mislis sta ce da bude posle?
Posle ide litijum, pa ispunjavanje zelja MMF-ovih investitora (prodaja EPS-a, redukcija zdravstva i obrazovanja).

Mislim da smo to vec apsolvirali ovde.

Ja bih se slozio da damo, ali da se nama sa nesto zauzvrat.
Ovako , nesto za nista, mislim da nije racionalno.
Tako rade id***.

Da li ti uopste pada na pamet da ne dobijamo nista?
Ne dobijamo cak ni liniju kredita ni pomoc ni donatorsku konferenciju i ostale suplje price.
Nego bas nista.

A da, ima jedna stvar koju dobijamo.
Dobijamo jos min 10 godina Hulje i SNS-a.
Mozda je za tebe to dobra stvar?

Lako je odabrati koji je dobar pravac delovanja. Lako je ravnati se. Lako je znati ko je u pravu.
Sve sto je protiv SNS i Hulje je dobro.
Sve sto njima smeta je dobro.
Sve sto su oni je cista esencija zla.
Ne znam odakle da počnem bukvalno. Ali ovo oko de jure mi je baš zanimljivo.

Koliko godina imaš? Jel ti stvarno veruješ da postoji neko međunarodno pravo koje uređuju odnose među zemljama? Pa onda kad postoji neki spor, zemlje putem međunarodnog prava reše problem, rukuju se i pozdrave.

Ali ništa čudno. To je taj nivo infantilnosti koji preovlađuje u Srbiji. Nemam ništa protiv, ako većina tako misli i upravlja se. Nek udare u stenu, pa ćemo da se snalazimo svako za sebe. Kao već toliko puta do sada.

Koji rat? Mi nismo u ratu. I zasto bismo priznali Kosovo, kada ne dobijamo bas nista za to, osim maglovitih pretnji da necemo dobro da prodjemo ako to ne uradimo, pa onda povlacenja i ublazavanja tih pretnji od strane ambasadora....kao neka ruzna poker partija, gde neko( mi) treba da baci karte i odustane. Politika je trgovina, kada vam ne nude nista, ne prihvatate nista. Tako je vec 5000 i vise godina. Ili cemo da budemo ponovo najpametniji narod na planeti i unapred odustanemo od svojih ciljeva i postavimo primer za ponasanje drzava u 21.veku. Pametni Srbi 1 ostatak covecanstva 0.

Koji rat? Mi nismo u ratu. I zasto bismo priznali Kosovo, kada ne dobijamo bas nista za to, osim maglovitih pretnji da necemo dobro da prodjemo ako to ne uradimo, pa onda povlacenja i ublazavanja tih pretnji od strane ambasadora....kao neka ruzna poker partija, gde neko( mi) treba da baci karte i odustane. Politika je trgovina, kada vam ne nude nista, ne prihvatate nista. Tako je vec 5000 i vise godina. Ili cemo da budemo ponovo najpametniji narod na planeti i unapred odustanemo od svojih ciljeva i postavimo primer za ponasanje drzava u 21.veku. Pametni Srbi 1 ostatak covecanstva 0.
Ovde će dobro doći stara srpska narodna izreka "beggars can't be choosers".

Evo šta misliš kakva sudbina čeka Srbiju, ako se postavimo kao zemlja suprotstavljena zapadu i NATO? Zemlja koja ne želi da prizna ratni poraz iz 99?

Ne priznavanje poraza (puj pike ne važi) je ništa drugo do produžavanja rata, mirnim ili vojnim sredstvima. A šta bi pa drugo bilo?

Takođe Srbija ne bi bila bi prva ni poslednja zemlja koja je izgubila neki deo teritorije u ratu. Da citiram pokojnog premijera Srbije "skuvali ste akvarijum, gotovo je".

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: BGG
Jel ti stvarno veruješ da postoji neko međunarodno pravo koje uređuju odnose među zemljama? Pa onda kad postoji neki spor, zemlje putem međunarodnog prava reše problem, rukuju se i pozdrave.
Ti cak nisi ni razumne moj post.
"De jure" se odnosi na pravni pristanak Srbije na nezavnisnost Kosova, a ne na medjunarodno pravo.

Mogao bih da se slozim da imamo bar neki jasan motiv, kao na primer clanstvo u Eu. Ali Makron je vise puta jasno rekao da nema nista od primanja novih clanica do 2030.a kako stvari stoje poslednjih 6-7 godina se pitanje reforme Eu, koja je glavna kocnica o kojoj Makron govori, uopste ni ne pokrece. Znaci da to ostaje kao ideja za daleku buducnost, mozda 2035., ako ikada i dodje na red. Mozemo mi bolje od toga, morace da nam daju vecu nagradu za eventualno priznavanje Kosova od nejasne Eu buducnosti. Znaju to i u Americi, zato nismo kaznjeni vec vise od godinu dana, osim bombardovanja defetistickom propagandom na medijima.

Ovde će dobro doći stara srpska narodna izreka "beggars can't be choosers".

Evo šta misliš kakva sudbina čeka Srbiju, ako se postavimo kao zemlja suprotstavljena zapadu i NATO? Zemlja koja ne želi da prizna ratni poraz iz 99?
Mi se uopste ne suprotstavljamo zapadu i NATO.
Ratni poraz smo priznali 1999. ali opseg tog ratnog poraza je bio, kao sto rekoh:
Gubitajk de facto suvereniteta na 85% teritorije Kosova.
Ratni poraz nije ukljucivao gubitak de jure suvereniteta .

Ako sada zele da dobiju nesto za nista trebali bi da zaprete novim bombardovanjem, a to ne mogu sada da ucine.
Ne prete nam, ne nude nam nista.
nemamo razlog ni za kakvo delovanje u tom smislu.

Jednostavno, ne nude nam nista. Nista opipljivo. Ili neka zaprete bombardovanjem.

Mozda je tebi dovoljna njihova imaginarna ljubav, ali to je infantilno.

Poslednja izmena:
Radi se o daljem ogranicenju zaposljavanja u zdravstvu.
Doktori koji su bili primljeni na privremeno u doba korone, ugovor im nije produzen.
Prica o stednji na hirurskim koncima je zvaka za seljaka.
Antibiotici se vec vise od 10 godina ne dobijaju tek tako.
Doktori se zapošljavaju lakše nego ikad, a za specijaliste se, posle kraćeg rada na određeno raspisuju namenski konkursi da bi bili primljeni, jer ih nema. Npr. pedijatar danas u Beogradu može da bira gde će da radi. Jesenas je, recimo, bio konkurs u DZ Novi Beograd i nije se javio nijedan kandidat. U DZ Zemun, nedavno, jedan (primljen). I koji mesec pre toga takođe jedan (takođe primljen).

Antibiotici se dobijaju upravo "tek tako". Pacijenti ih traže jer veruju u vradžbine i jer ih je rđavo zdravstvo u detinjstvu (zbog interesa "Galenike" - tj. farmaceutske industrije - treba prodati sav taj penicilin) naučilo da se za upalu grla preventivno bode stražnjica, a doktori da se ne bi svađali prepisuju široko.

Ovo je najteži sektor za dovođenje u red u Srbiji - da ne kažem da je nemoguće - i tu stvarno ne bi trebalo skupljati političke poene, jer koliko god da je Dana nenormalna a Lončar dr Smrt, kolega pre njih je napravio još veću štetu (a vrhunski je lekar). Sad će biti daj šta daš, ko god da je na vlasti: nema ljudi, ne pomaže onda ni sveta vodica. Ovo stoga i jeste politička tema - da ljudi ne očekuju previše, jer neće dobiti to. Dobiće jako malo.

Doktori se zapošljavaju lakše nego ikad, a za specijaliste se, posle kraćeg rada na određeno raspisuju namenski konkursi da bi bili primljeni, jer ih nema.

Uprkos obećanjima, lekari "heroji kovida" ostali bez posla​

Država izigrala 119 lekara dobrovoljaca u KC Niš?​

Na birou „trune“ 1.500 lekara, a država im traži da volontiraju​

Anesteziolozi, radiolozi, pedijatri, samo su neki od najdeficitarnijih specijalista u zdravstvenom sistemu Srbije, i dok ustanove širom zemlje kubure sa osobljem, na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje, u koji je Nova.rs imala uvid, trenutno je više od 1.600 lekara koji čekaju posao. Iako je ministarka zdravlja Danica Grujičić, početkom februara najavila da će do marta, u dogovoru sa kancelarijom predsednika Srbije, biti novih zapošljavanja mladih lekara, kao i onih koji su na birou, pre svega u unutrašnjosti, tačnije van Beograda, spisak nezaposlenih se međutim nije smanjio. Naprotiv, sve je duži.

Poslednja izmena:
Mi se uopste ne suprotstavljamo zapadu i NATO.
Ratni poraz smo priznali 1999. ali opseg tog ratnog poraza je bio, kao sto rekoh:
Gubitajk de facto suvereniteta na 85% teritorije Kosova.
Ratni poraz nije ukljucivao gubitak de jure suvereniteta .

Ako sada zele da dobiju nesto za nista trebali bi da zaprete novim bombardovanjem, a to ne mogu sada da ucine.
Ne prete nam, ne nude nam nista.
nemamo razlog ni za kakvo delovanje u tom smislu.

Jednostavno, ne nude nam nista. Nista opipljivo.
<ozda je tebi dovoljna njihova imaginarna ljubav, ali to je infantilno.
Fora je što bombardovanje sada nije ni potrebno. Mogu da nas guše, ekonomski i politički. Vojna opcija u kojoj bi Srbi ginuli odgovara samo Rusiji, trenutno. Ali, u budućnosti opet može situacija da se okrene, da zapad shvati da mu je vojna opcija ok i onda će nas počistiti do Niša. Sve što treba je da se poklope kockice.

E sad, ako je većinskoj Srbiji to ok, i meni je.

Pitaj Borisa Tadića kako mu je niotkuda izbila oružana pobuna u opštinama PBM. Tamo negde oko 2010. A nekako se brzo smirila kada je naša strana prihvatila administrativne prelaze sa Kosovom. Pa onda imaš u tom periodu i izjave DE ambasadora kako Srbija ima još teritorijalnih problema. Parafraza.

Ti možeš da kažeš da nisi okrenut protiv NATO i zapada, ali jesi jer imaš pretenzije na tu teritoriju. (Ne mislim ti. Mislim na Srbiju)

Fora je što bombardovanje sada nije ni potrebno. Mogu da nas guše, ekonomski i politički. Vojna opcija u kojoj bi Srbi ginuli odgovara samo Rusiji, trenutno. Ali, u budućnosti opet može situacija da se okrene, da zapad shvati da mu je vojna opcija ok i onda će nas počistiti do Niša. Sve što treba je da se poklope kockice.

E sad, ako je većinskoj Srbiji to ok, i meni je.

Pitaj Borisa Tadića kako mu je niotkuda izbila oružana pobuna u opštinama PBM. Tamo negde oko 2010. A nekako se brzo smirila kada je naša strana prihvatila administrativne prelaze sa Kosovom. Pa onda imaš u tom periodu i izjave DE ambasadora kako Srbija ima još teritorijalnih problema. Parafraza.

Ti možeš da kažeš da nisi okrenut protiv NATO i zapada, ali jesi jer imaš pretenzije na tu teritoriju. (Ne mislim ti. Mislim na Srbiju)

Onda da sacekamo da izbije pobuna.

Da zemlje EU smatraju da Srbija ima jos teritorijalnih problema, nije nikakva tajna. Evo, Hrvatska je izjavila da ce usloviti bilo kakvo priblizavanje Srbije i EU korekcijom granice.
Medjutim, kad vide da lako dajemo, trazice jos vise.

@MC_
Kao što vidiš iz poslednjeg linka - gde se krije solidan tekst - nezaposlenih specijalista praktično nema, a ovih 1.300 opšte prakse uopšte nije velika brojka, kakva je umela da bude. Do kraja godine, toliko će da ode u penziju. I sad tu Crazy Dana ne zna šta bi, jer kao da je htela da matore specijaliste zameni mladima bez specijalizacije, pa se sad setila da to ne može...

To je lepo naravoučenije za sve koji nude laka i brza rešenja u Srbiji. Isto se odnosi i na ovu veliku nacionalnu politiku koju s toliko naboja bistrite ovde.

Mogli bi jednom da budemo proaktivni i idemo ka resenju zbog nas samih, a ne da cekamo da nas neko sa strane podmiti ili uceni.

Da umesto sto se kocimo oko zemlje sa koje i Albanci i Srbi beze, gledamo na taj prostor kao jedan od retkih nad kojim Srbija moze imati pozitivnu ekonomsku razmenu, dominaciju takoreci. Prodavati im nase proizvode koji su tamo popularni uprkos svemu, privlaciti njihove obrazovane nezaposlene mlade, kupovati njihove firme.

Kroz sve to se i ostatku sveta predstaviti kao zemlja koja ne planira nove sukobe i nestabilnost vec kao sigurna luka za investicije i dugorocni biznis. Pa ce se kreditne linije i put u EU prirodno ubrzati.

Ali ne, mi ne mozemo dalje od feudalnog mentaliteta, jer eto ako damo Kosovo, uzece nam i Hrvati par hektara sume.

Mogli bi jednom da budemo proaktivni i idemo ka resenju zbog nas samih, a ne da cekamo da nas neko sa strane podmiti ili uceni.

Da umesto sto se kocimo oko zemlje sa koje i Albanci i Srbi beze, gledamo na taj prostor kao jedan od retkih nad kojim Srbija moze imati pozitivnu ekonomsku razmenu, dominaciju takoreci. Prodavati im nase proizvode koji su tamo popularni uprkos svemu, privlaciti njihove obrazovane nezaposlene mlade, kupovati njihove firme.

Kroz sve to se i ostatku sveta predstaviti kao zemlja koja ne planira nove sukobe i nestabilnost vec kao sigurna luka za investicije i dugorocni biznis. Pa ce se kreditne linije i put u EU prirodno ubrzati.

Ali ne, mi ne mozemo dalje od feudalnog mentaliteta, jer eto ako damo Kosovo, uzece nam i Hrvati par hektara sume.
Ovde se slažem sa tobom. Zato sam i napisao da mi treba da pričamo samo sa Albancima i ni sa kim više. Ovako pokazujemo da nam treba staratelj. Ponašamo se kao kolonija. Nema tu sreće. Nisam ni ja za bezuslovno priznanje Kosova. To treba da bude paket/dogovor za sledećih 100 godina mira. I to smo trebali još pre 20 godina.

@MC_
Kao što vidiš iz poslednjeg linka - gde se krije solidan tekst - nezaposlenih specijalista praktično nema, a ovih 1.300 opšte prakse uopšte nije velika brojka, kakva je umela da bude. Do kraja godine, toliko će da ode u penziju. I sad tu Crazy Dana ne zna šta bi, jer kao da je htela da matore specijaliste zameni mladima bez specijalizacije, pa se sad setila da to ne može...

To je lepo naravoučenije za sve koji nude laka i brza rešenja u Srbiji. Isto se odnosi i na ovu veliku nacionalnu politiku koju s toliko naboja bistrite ovde.
Jedno pitanje. Ko placa te specijalizacije, sami lekari, drzava ili bolnice?

Vrh