Šta je novo?

Izbori 2024

To se zove decentralizacija. Narodna banka Jugoslavije je bila centralna banka. JNA su bile oružane snage federacije vrlo centralizovsna vojska i jedna od najjačih u Evropi. Spoljni poslovi su bili takođe na nivou federacije... Ja ne znam kako ti percipiraš da federacija treba da izgleda, pogledaj nivo složenosti i nivoe vlasti u SAD, pa im 260 godina ide super. Isto imaju i sudstvo na nivou federalnih jedinica, imaju guvernere država, isto imaju teritorijalnu obranu na nivou federalnih jedinica
То се зове растакање државе и друштва.

Свака република је имала своју ТО. Када је дошао час, ТО је устала против ЈНА у Словенији и БиХ, а чинила је окосницу новоформираних оружаних снага по републикама. Милиција у свакој од република се ставила на располагање сецесионистичких власти. Дакле, добили су оружане снаге да се боре и покрену оружани сукоб, како би издејствовали независност, а касније да контролишу државу.

Поређење САД са СФРЈ не може да иде јер је СФРЈ била конципирана тако да се све те републике у једном тренутку одвоје. Америка није тако замишљена и не функционише на такав начин.
Kad nema volje za zajednistvom džaba...

Bilo je stvari koje su išle na štetu Srba i Srbije, u nacionalističkom narativu ih je mnogo više jer su vam zahtevi teritorijalno/etnički maksimalistički... ali to nije moj problem, moj problem su nacionalisti sa svih strana jer bez njih je mogao da se nađe modus vivendi... Gde ima volje ima i način... Nemoguće da je jedna nacija zla, a mi tako ispravni (i dalje ne shvatam, jesmo li naivni ili glupi pa nisamo znali kako da se postsvimo na tolike "nepravde") iz tvoje proče shvatam samo da smo luzeri i ne želim da budem deo tog kruga sa vama... 😑 Ako dugo već ne ide vreme je da se nešto menja, da probamo nešto novo...
Нема воље за заједништвом ни на другим местима, али их држе. Шкоти не желе да живе у Великој Британији. Северни Ирци су хтели са Ирцима. Што то неко не омогући? Што се не омогући народу на Криму да живи у Русији, него "цео цивилизовани свет" подржава територијални интегритет Украјине? Што не се омогући Придњестровљу да буде држава? Зашто се Корзика не одвоји од Француске?

Као што су Хрвати, Словенци, Муслимани, Македонци и Шиптари хтели напоље, тако су Срби хтели да остану. Зашто им то није омогућено?

Ко год је стварао Југославију, није је направио тако да може да опстане, већ је орочио њено трајање.

Ta logika da smo mi nekome nešto dali.. da su se ti ljudi osećali kao Srbi ne bi ništa ni tražili, kao što danas onaj iz Kraljeva ili Čačka ne traži svoju policiju, Narodnu banku ili ne znam šta.

Ko je nama kriv što nismo uspeli da budemo dovoljno privlačni da bi ti narodi hteli da ostanu sa nama "u vezi".. Da su Srbiju krajem 80ih vodili pametni, tolerantni i kul tipovi, zagledani u budućnost, koji bi razvijali zemlju i otkačili se komunizma prvi u istočnoj Evropi, a ne zatucani indijanci opsednuti ispravljanjem istorijskih nepravdi, nošenjem kostiju cara Lazara po "srpskim zemljama", trabunjanja o nebeskom narodu, ispiranjem mozgova glupostima... ne verujem baš da bi svi ostali potrčali da se otcepljuju.

Pa svi su pobegli od nas i svima je bolje bez nas, je l' shvatate to? I zašto je bilo bitno da li će se otcepiti ili ne? Pa neka idu, ne bi nijednom Srbinu falila dlaka s glave da smo ih mirno pustili.. I Slovenci i Hrvati, a da ne kažem tek Bosanci i Makedonci, hteli su da se održe neke veze..pa šta bi falilo.. do 2000. bi svi ušli u EU, vrlo važno... ljudi bi se družili, putovali, ostala bi naša odmarališta i imovina firmi po Jadranu, možda bi se očuvao JAT poput SAS-a i gomila drugih stvari...mislim, glupi primeri ali samo pokazuju kako su odnosi mogli da se srede da su naše vođe to samo htele.. Najvažnije, ne bi toliko ljudi izginulo, izbeglo, ne bi bilo rušenja, razaranja i svega..
Наравно да смо дали. То није постојало тамо пре тога. Неки нису постојали као народи пре него што су ушли у Југославију. Нису имали свој језик. Добили су све образовне установе, полицију, војску, банке, челичане,... Читав независан привредни систем који је требало да одржи те ентитете када прогласе независност. Добили су то све од Србије.

Колико је фабрика исељено са подручја Србије у Словенију, Хрватску и БиХ? Зашто? Са којим правом? Јесу ли платили за то? Наравно да им је дато.

Да су се откачили комунизма и кренули путем демократизације такозване, онда би били "слободни" избори, где би се републике осамосталиле. И један и други пут води у растакање земље по оним границама које су установљене 1943. године.

Ово што сам болдовао је кључно: Југоносталгичаре само то и занима - Јадран и летовање. Нико од њих није хтео да иде у Демир Капију или Гњилане. Само на Јадран и то је оно за чим чезну и што их највише боли.

Ако није битно што се Југославија распада и ако ћемо сви у ЕУ, што се онда друге земље не распадну, јер су већ у ЕУ и нема проблема? Што се не распадне Шпанија или Белгија? Зашто централна власт не да покрајинама и регионима да се одвоје? Сви су у Шенгену и нема проблема, зар не?

Raspašće se Ujedinjeno Kraljevstvo V. Britanije i Severne Irske, po svemu sudeći, u vrlo skoroj budućnosti. Škoti su dosad želeli da žive u Uniji - ne tako davno održani referendum je to pokazao - ali tome, čini se, dolazi kraj. U S. Irskoj većina su sada katolici - to pokazuje popis - a unionisti se uzdaju u tzv. 'Severnoirsku naciju', tj. na ljude koji se više ne osećaju Ircima u širem smislu, bez obzira na veroispovest (a nisu ni Britanci - Irska nije na britanskom ostrvu, već su dakle nekakvi 'Alsterijanci'), pa da tako namaknu većinu za ostanak u Uniji (eto, nastaju i drugde nove nacije). Ali to je jako tanko, demografski trendovi mu ne idu u prilog, kao ni izlazak Britanije iz EU. Na kraju će u Uniji ostati Engleska i Vels. A šta će onda Vels?

Da siliš večito nekoga, ne ide. Ponajmanje mi je jasno otkud smo mi pomislili da možemo nekog da silimo...

Da se izmirimo sa susedima, sa svima lepo da živimo, i da ne jedemo što se ne jede, jer to nam je siguran put da opet... izgutamo.

Poslednja izmena:
Španija i Belgija se ne raspadaju zato što su u EU i NATO.. Da smo i mi od pedesetih bili u tom savezu verovatno se nikad ne bi raspali. Da je Srbija 91. pustila druge republike da odu, zadovoljila se avnojevskim granicama i krenula u EU i NATO-sad bi imala Kosovo... Ne, Srbija je htela samoopredeljenje Srba svuda gde žive u Jugoslaviji, ali nije dozvolila samoopredeljenje Albanaca na Kosovu... Dvostruki standardi i licemerje... E to nam se obilo o glavu i zato smo i prošli kako smo prošli i na kraju ostali i bez Kosova.

Вучић говори на конгресу СПС-а (Дачић на апаратима):
20221217_170155.png

Španija i Belgija se ne raspadaju zato što su u EU i NATO..
Не, већ зато што то неко држи на силу. Грађани Каталоније и Баскије не желе да живе у Шпанији, као што и људи у Белгији сваки вуче на своју страну.
Da je Srbija 91. pustila druge republike da odu, zadovoljila se avnojevskim granicama i krenula u EU i NATO-sad bi imala Kosovo...
Ко је то гарантовао? Зашто је АВНОЈ темељ свега? Још увек нисмо то расправили. Због чега ми морамо да се придржавамо АВНОЈ-а до краја?
Ne, Srbija je htela samoopredeljenje Srba svuda gde žive u Jugoslaviji, ali nije dozvolila samoopredeljenje Albanaca na Kosovu... Dvostruki standardi i licemerje...
То није хтела Србија. То су хтели Срби.

Ne, hteo je Beograd.. Pobuna Srba u Hrvatskoj je pokrenuta sa Andrićevog venca, to je već poznata istorijska činjenica i informacije su dostupne... Miroslav Šolević je sam priznao da su mitingaši odatle dobijali instrukcije.

Zašto da se pridržavamo avnojevskih granica? A kako je trebalo? Po opštinskim granicama? U svakoj opštini narod da glasa i da se "samoopredeljuje"? Pa onda da pustimo Novi Pazar i Tutin da se priključe Bosni, ili Preševo i Bujanovac Kosovu? Ili Suboticu, Kanjižu, Adu i Sentu da izglasaju pripojenje Mađarskoj? Zašto samo Srbi da se samoopredeljuju?

Da ne mrsimo mnogo... to niko živ ne bi dozvolio, niti tolerisao i pravio cirkus.. Gotovo je, te granice su 1991. trajale već skoro pola veka i nije bilo normalno očekivati da će se menjati.

A što se tiče Španije i Belgije.. NATO i EU su garanti granica svojih članica.. Jbg, najjači su savezi na svetu i kod njih nema balkanisanja. Kažem, da smo mi bili tamo od pedesetih, verovatno se ne bismo raspadali.

Побуњени Срби у Крајини су имали изразито анти-комунистичко политичко опредељење. Слоба је зато после излобирао милицајца Мартића за председника.

Mozda nece da se ostvari pravi gradjanski rat u vojnom smislu u Americi, kao sto su imali u 19.veku, ali na neki nacin je kulturni rat odavno poceo, alr left vs alt right, imamo desetine miliona politicki i ideoloski ostrascenih ljudi koji vise ne zive jedni sa drugima vec jedni pored drugih. Tu je Tramp bio samo personifikacija desnicarske reakcije na novi progresivni liberalizam, a ne njegov uzrok, i sukobi ce se samo prosiriti sa ili bez njegovog MAGA pokreta.

Па добро то је ово под број 15. "Интерни Конфликт", задња тачка циклуса 18та може да буде и преврат/револуција, а то ће вероватно и бити, већ је било покушаја у Немачкој скоро, а због све горе економске ситуације грађана колективног запада биће још таквих покушаја. Одлучујућа ће бити следећа година а поготову следећа зима. По некој мојој процени ситуације у Великој Британији, мислим да неће преживети ову промену светског поретка у овом њеном садашњем саставу. Иде С.Ирска иду и шкоти. Велс исто има развијен сопствени идентитет, а енглези на њих гледају са висине као и ми на албанце који полако ствара растући антагонизам.

Ne, hteo je Beograd.. Pobuna Srba u Hrvatskoj je pokrenuta sa Andrićevog venca, to je već poznata istorijska činjenica i informacije su dostupne... Miroslav Šolević je sam priznao da su mitingaši odatle dobijali instrukcije.

Zašto da se pridržavamo avnojevskih granica? A kako je trebalo? Po opštinskim granicama? U svakoj opštini narod da glasa i da se "samoopredeljuje"? Pa onda da pustimo Novi Pazar i Tutin da se priključe Bosni, ili Preševo i Bujanovac Kosovu? Ili Suboticu, Kanjižu, Adu i Sentu da izglasaju pripojenje Mađarskoj? Zašto samo Srbi da se samoopredeljuju?

Da ne mrsimo mnogo... to niko živ ne bi dozvolio, niti tolerisao i pravio cirkus.. Gotovo je, te granice su 1991. trajale već skoro pola veka i nije bilo normalno očekivati da će se menjati.

A što se tiče Španije i Belgije.. NATO i EU su garanti granica svojih članica.. Jbg, najjači su savezi na svetu i kod njih nema balkanisanja. Kažem, da smo mi bili tamo od pedesetih, verovatno se ne bismo raspadali.
Значи границе АВНОЈ-а су вечите? Добро.

Šta bi, propade nam ujedinjenje

Како је тачно повећање % Срба у северној Србији последица комунизма?

Pričao sam o tome više puta. Zato što su naseljavani tada, zato što su im davane kućerine od po 6 ili 8 ogromnih soba sa znaš kako dobrom prirodnom klimom leti, jer su zidine debele...

Bio sam u tim kućama i jako lepo spavao. Nemci danas ni ne pamte svoje pretke odatle, a propo priče da svi brinu o svojim nacionalnim interesima i svaki pedelj štite, samo Srbi ne... Nemci proterani, Srbi neseljavani za vreme komunista. Nemaca danas ima samo u tragovima, statistička greška...

Како је био добро решење ако су нису желели да живе у Хрватској? Добро решење би било право на самоопредељене где би се добро парче Далмације припојило Србији

Pa lepo Kailane tako što prihvatiš rešenje koje je u tom trenutku moguće, mi to nismo hteli nego smo izgubili sve i danas možemo da sanjamo o povratku...

Ne možeš da parčaš svaki pedalj zemlje, inace bi i Sandžak mogao da ode Bosni... Moraš da imaš veliku većinsku populaciju na određenoj teritoriji, poput Kosova i rep Srpske i naravno povoljne okolnosti i politički trenutak, a mi radimo sve da ne stvorimo te okolnosti... Imaš 3 opcije ili visok stepen decentralizacije, ili nezavisnost uz pristanak ili rat... U tom trenutku je visok stepen decenralizacije bio optimalno rešenje za Srbe u HR.

Наравно да може, погледај само Израел

Mi nismo Izrael. Već sam rekao da je politika umetnost mogućeg. Ja govorim o nama ovde i sada a ne umišljam i ne tražim neadekvatne, paralelne primere, ne sanjarim... Vodili smo gubitničke ratove 90tih, ovo su posledice...

Заправо ја одавно трубим да Србија треба да се ратосиља Косова што пре јер је шанса за његово очување пропуштена још у прошлом веку. Уместо тога треба да се фокусирамо на приклањање нато пакту и унитаризацију земље, укидању југословенских државних структура (укључујући и АП), реконструкцији правног и политичког система уз помоћ Вашингтона и обрачунавању са мафијом. Кроз једно 20 година таквих реформи би успели да дођемо на ниво на коме је данас једна Бугарска а не да нам удбаши организују неке косовске бојеве пред очима док подмукло крајем године провлаче совјетске полицијске законе

Pa šta onda hoćeš od mene 😄 ja se ne slažem za AP Vojvodinu, jer je decentralizacija normalna stvar, a ostalo oko Kosova u Srbiji nastavi polemiku sa @overdrive ili Užicom...

Етничка припадност није избор већ израз порекла.

To naravno nije tačno, samo ja određujem šta sam.

Jer da je tako, ti bi mogao imputirati odnosno oni koji tumače poreklo šta sam ja istorijski, genetski, po mom imenu i prezimenu...

A da bi se izbegla svaka zamka samovolje i zloloupotreba tumačenja drugih, ono si što se izjasniš da si. To je falično rešenje ali najoptimalnije u demokratijama. To je demokratska tekovina zapada. Sem ako tebi zapad nije Treći Rajh.

Задржао би да слобисти нису сами себе прогласили непријатељима запада и узели да бију битке по Далмацији које су изгубили кад је Тито дошао на власт. Као што сада непотребно проглашавају себе непријатељима запада и бију битке по Косову које је изгубљено још деведесетих. Када је донет Устав из 1990. Вашингтон је КЛА третирао као терористичку организацију и западни план је био да Србија сачува авнојске границе, без да је буквално икоме сметала јогурт револуција и унитаризација земље. Кроз приклањање Западу, чланство у ЕУ и Нато Србија је могла постепено да укида аутономију на Косову, па чак и да гарантује подршку за то под условом да се одрекне Босне и Хрватске. Али није и зато сада испашта како испашта.

Pričao si u dobrim smeru i onda sve s*ebao boldiranim delom, jer tu govore delovi nacionaliste u tebi, ali to uopšte ne bi bio dobar put niti je to cilj normalnih nacija koje ulaze u NATO da ukidaju autonomije u autonomnim oblastima, već da te oblasti zadrže, da očuvaju i potvrde svoju poziciju u međunarodno priznatim granicama...

Tu isplivava ta tvoja represivna crta, koja je ružna...

Zapravo oni delovi tvoje ličnosti koji se poklapaju sa Voxom91 mi se dopadaju a ti viškovi mi se uopšte ne dopadaju... Da uprostim 😉

Šta bi, propade nam ujedinjenje

Толико о руском фактору...

Ne drzi nato te zemlje na okupu nego snaga kapitala.

Da. To je tacno. Jovan Raskovic kao lider Srba sklon pregovorima nije odgovarao ni Milosevicu, ni Tudjmanu.
Za Milosevica rat je bio zgoidan nacin da se skrene paznja sa neuspeha SPS vlasti i produzi njegova vlast.
Mrtvi, unesreceni, proterani, to MIlosevica nije zanimalo, bas kao sto ni danas ne znima Hulju koja sedi u njegovoj stolici.

Španija i Belgija se ne raspadaju zato što su u EU i NATO.. Da smo i mi od pedesetih bili u tom savezu verovatno se nikad ne bi raspali. Da je Srbija 91. pustila druge republike da odu, zadovoljila se avnojevskim granicama i krenula u EU i NATO-sad bi imala Kosovo... Ne, Srbija je htela samoopredeljenje Srba svuda gde žive u Jugoslaviji, ali nije dozvolila samoopredeljenje Albanaca na Kosovu... Dvostruki standardi i licemerje... E to nam se obilo o glavu i zato smo i prošli kako smo prošli i na kraju ostali i bez Kosova.
I Hrvati se samo bore za Hrvatsku po granicama Avnoja, ali i prave Herceg-Bosnu.

I Bosnjaci samo hoce samopredeljenje, ali moze njihovo u okviru Jugoslavije, ali ne moze Srba i Hrvata u okviru BiH.

Drugim recima, svi smo govna, pravda i pravila ne postoje, vlada zakon jaceg.

Drugim recima, svi smo govna, niko nije jak, ostaje samo da udjes u dupe jacoj velikoj sili u tom trenutku.

Nasa greska nije u nasem licemerju nego u odabiru saveznika.

Срби у Хрватској као политички фактор нису одговарали Туђману. Прво је почела чистка Срба из институција Републике Хрватске по доласку ХДЗ на власт.

Срби у Хрватској као политички фактор нису одговарали Туђману. Прво је почела чистка Срба из институција Републике Хрватске по доласку ХДЗ на власт.
Da.
Ali radikalizacija Srba pocele je i pre dolaska Tudjmana na vlast. Setimo se nosenja mostijuitd.
Radikalizacija Srba pocela je jos u doba komunizma. Setimo se 14. kongresa SKJ.

Glupo je da pricamo o proslosti dok nam Hulja sprema litijum.

Samo par napomena. Srbi u Hrvatskoj nisu bili antikomunistički raspoloženi. Najpre, njih je 1939. ispalio knez Pavle, kada je formirao Banovinu Hrvatsku koja je obuhvatala poslednje selo u kojem su živeli Hrvati, a u kojoj je bilo milion Srba bez bilo kakve autonomije, potpuno prepuštenih na volju Zagrebu.. Zatim, usled ustaških zverstava, ti Srbi se prirodno u velikom broju okreću komunistima i odlaze u partizane.. Posle rata su nagrađeni radom u državnoj službi, vojsci, policiji, dobijali stanove itd.. dakle, ti Srbi u Hrvatskoj su posle WW2 tako "potkupljeni" da nisu tražili nikakvu teritorijalnu autonomiju u Hrvatskoj.. Pričam iskustva iz prve ruke, kad sam moje kumove jednom pitao kako su mogli da ostanu u Glini posle onakvih ustaških pokolja..

Drugo, ti Srbi u Hr nisu bili nacionalisti ni 1990. kada su na prvim izborima u Hr masovno glasali za Račana i reformisane komuniste.. Bili su ogorčeni kada je on posle gubitka izbora "lagano" predao vlast Tuđmanu u maju 1990. Tuđman je bio bolesnik i sa njim na čelu Hr stvari su se zaoštravale.. Ali, Milošević, da je hteo, mogao je da smiri situaciju, a ne da te Srbe tamo instrumentalizuje i gurne u sukob sa većinskim narodom.. U avgustu 90. se balvanima blokira promet u Kninu i stanje zaoštrava... Sad se vraćam na onu priču da su Srbi 45. namireni položajima u policiji, partiji, vojsci.. u odnosu na njihov broj u Hr bili su prezastupljeni u tim službama, pa je Tuđmanu bilo lako da opravda davanje otkaza u koje je masovno krenuo..

A što se tiče priče o naseljavanju Srba u Vojvodinu posle rata-da, bilo je tako. Komunisti su masovno naselili Srbe u Vojvodinu. Moji prababa i pradeda su pobegli iz Dalmacije 41. i nisu više hteli da se vraćaju (dakle, i ona priča kako su Srbi bili prisiljeni da žive zajedno sa Hrvatima nije tačna), već su dobili švapsku kuću i zemlju i nastanili se u Pančevu. Druga prababa je sa decom došla iz okoline Krupnja i takođe ovde dobila staru kuću i nešto zemlje. Nemci su proterani, naseljeni Srbi, tako da te priče o zlim komunistima i otimanju Vojvodine nisu tačne... iz prve ruke..

20221218_114357.jpg

Неписмен народ,неписмени медији,неписмена власт...

blago niznjim duhom, njihovo je carstvo nebesko

Da.
Ali radikalizacija Srba pocele je i pre dolaska Tudjmana na vlast. Setimo se nosenja mostijuitd.
Radikalizacija Srba pocela je jos u doba komunizma. Setimo se 14. kongresa SKJ.
Па и није. Срби су нпр. масовно гласали за Хрватске комунисте. Мошти су религијска а не политичка ствар. Радикализација Срба креће са усвајањем нове заставе Хрватске.

Па и није. Срби су нпр. масовно гласали за Хрватске комунисте. Мошти су религијска а не политичка ствар. Радикализација Срба креће са усвајањем нове заставе Хрватске.

A period od Osme sednice do tada?
Ja se odlicno secam.
Milosevic je odmah krenuo u radikalizaciju/homogenizaciju Srba u citavoj SFRJ. Ne zato da bi im pomogao, naravno....

Nosenje mostiju bi u normalnim drzavama proslo kao religijski cin.
U Hrvatskoj je proslo kao provokacija od strane Srba.

Vec krajem 1988. Beograd je u stanju nacionalisticke histerije.

Vrh