overdrive
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 11.07.2021.
- Pohvaljen
- 1.209
То се зове растакање државе и друштва.To se zove decentralizacija. Narodna banka Jugoslavije je bila centralna banka. JNA su bile oružane snage federacije vrlo centralizovsna vojska i jedna od najjačih u Evropi. Spoljni poslovi su bili takođe na nivou federacije... Ja ne znam kako ti percipiraš da federacija treba da izgleda, pogledaj nivo složenosti i nivoe vlasti u SAD, pa im 260 godina ide super. Isto imaju i sudstvo na nivou federalnih jedinica, imaju guvernere država, isto imaju teritorijalnu obranu na nivou federalnih jedinica
Свака република је имала своју ТО. Када је дошао час, ТО је устала против ЈНА у Словенији и БиХ, а чинила је окосницу новоформираних оружаних снага по републикама. Милиција у свакој од република се ставила на располагање сецесионистичких власти. Дакле, добили су оружане снаге да се боре и покрену оружани сукоб, како би издејствовали независност, а касније да контролишу државу.
Поређење САД са СФРЈ не може да иде јер је СФРЈ била конципирана тако да се све те републике у једном тренутку одвоје. Америка није тако замишљена и не функционише на такав начин.
Нема воље за заједништвом ни на другим местима, али их држе. Шкоти не желе да живе у Великој Британији. Северни Ирци су хтели са Ирцима. Што то неко не омогући? Што се не омогући народу на Криму да живи у Русији, него "цео цивилизовани свет" подржава територијални интегритет Украјине? Што не се омогући Придњестровљу да буде држава? Зашто се Корзика не одвоји од Француске?Kad nema volje za zajednistvom džaba...
Bilo je stvari koje su išle na štetu Srba i Srbije, u nacionalističkom narativu ih je mnogo više jer su vam zahtevi teritorijalno/etnički maksimalistički... ali to nije moj problem, moj problem su nacionalisti sa svih strana jer bez njih je mogao da se nađe modus vivendi... Gde ima volje ima i način... Nemoguće da je jedna nacija zla, a mi tako ispravni (i dalje ne shvatam, jesmo li naivni ili glupi pa nisamo znali kako da se postsvimo na tolike "nepravde") iz tvoje proče shvatam samo da smo luzeri i ne želim da budem deo tog kruga sa vama... Ako dugo već ne ide vreme je da se nešto menja, da probamo nešto novo...
Као што су Хрвати, Словенци, Муслимани, Македонци и Шиптари хтели напоље, тако су Срби хтели да остану. Зашто им то није омогућено?
Ко год је стварао Југославију, није је направио тако да може да опстане, већ је орочио њено трајање.