Šta je novo?

Izbori 2024

То је јасна порука да демократија, као систем, представља једну илузију.

Према подацима које је објавио Еуростат, прошле године су сиромашнији од Србије били Северна Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина.

kako traje zlatno doba, sve smo uspesniji i uspesniji. Sve bogatiji i bogatiji.

Procitajte celu vest. Vest je o kraju demokratije u USA i o tome kako vladajuca klika u Vasnigtonu ugrozava E. Maska.

Власник "Твитера" Илон Маск нашао се на удару критичара због тога што је та друштвена мрежа суспендовала налоге конкурентске компаније "Мастодон" и појединих либералних новинара, а међу њима су новинари Си-Ен-Ена, "Њујорк тајмса", "Вашингтон поста", "Интерсепта" и "Гласа Америке".
Реагујући на оптужбе да су налози ових новинара суспендовани јер су они критички извештавали о Масковим потезима, амерички милијардер је одговорио да "иста правила доксирања важе за 'новинаре', као и за све остале".

"Сасвим је у реду да ме критикујете по цео дан, али објављивање моје локације у реалном времену и угрожавање моје породице - није", написао је Маск на Твитеру.
Oн је навео да су суспендовани новинари објављивањем његове локације у реалном времену прекршили правила Твитера, као и да је реч о координатама за атентат, али је појаснио да је реч о привременој седмодневној суспензији.
"Ако би неко објавио локацију новинара Њујорк тајмса у реалном времену, ФБИ би покренуо истрагу, на Капитол хилу би била одржана саслушања, а Бајден би држао говоре о крају демократије", поручио је Маск.
Међутим, амерички медији истичу да не постоји доказе о томе да су новинари то заиста учинили, а међу незадовољним корисницима Твитера су и конзервативци, па је тако писац Еј Џи Хамилтон написао да ова верзија Твитера није ништа боља од старе.
Новинар Сираџ Хашми поручио је да "ако почнете да забрањујете налоге нетранспарентно, без обзира на то колико су лоши, онда сте постали оно против чега сте се борили".
"Потребни су нам одговори", додао је Хашми.
Уместо конкретнијих одговора, Маск је понудио анкету у којој је више од 120 милиона пратилаца питао да ли опозвани налози, који су објавили његову тачну локацију у реалном времену, треба да буду враћени одмах или кроз седам дана.
Већина корисника је засад одговорила да им налоге треба одмах вратити.
Гостујући на Си-Ен-Ену, један од суспендованих новинара Дони Осаливен оптужио је власника "Твитера" да укида налоге који му се не допадају.
"Новинари Њујорк тајмса и Вашингтон поста имају платформу, али ово је веома важно због потенцијалног застрашујућег ефекта који овај потез може да има на слободне и независне новинаре широм света, поготово на оне који извештавају о другим компанијама Илона Маска, као што су Тесла и СпејсИкс", рекао је Осаливен.

Европска комисија: Постоје црвене линије

Потпредседница Европске комисије Вера Јоурова упозорила је власника "Твитера" Илона Маска да би могао да се суочи са санкцијама због суспендовања налога неколико америчких новинара који су га критиковали.

Назвавши тај потез "забрињавајућим", Јоурова је подсетила да постоје "црвене линије".

"Вест о самовољном суспендовању новинара на Твитеру је забрињавајућа. Закон о дигиталним услугама ЕУ захтева поштовање слободе медија и основних права. Ово је појачано нашим Законом о слободи медија. Илон Маск тога треба да буде свестан. Постоје црвене линије. И санкције, ускоро", написала је она.

Портпарол Европске комисије Ерик Мамер подсетио је да у ЕУ постоје одређена правила откако је ступио на снагу Закон о дигиталним услугама који се односи на велике платформе.

"Сматрамо да треба да постоји јасна веза између друштвене мреже и корисника да се не би доносиле произвољне одлуке", изјавио је Мамер.

(РТ)

Ne znam. Evo, daj nam savet. Ozbiljno pitam.
Ko je posten u nasoj politici?

Није гласање једини вид борбе а дословно сви иоле масивнији протести су уродили плодом (па чак и неки дебело омањи)

Поред гласања ту су и протести, едукације, трибине, организовање, грађански активизам, учествовање на јавним расправама, грађанска непослушност итд. Чак су дискусије на оваквим местима корисне ако могу да информишу људе и промене им мишљење.

Али ти не желиш никакву личну борбу или залагање већ желиш да верујеш да је све то узалудно и да су сви исти како би оправдао своју лењост и саможивост.

Tjaoj, ko se javlja da priča o protestima, zalaganjima, građanskoj neposlušnosti, učestvovanju u raspravama i uopšteno - naporima za bolje društvo... A da, i o promeni mišljenja...

Poslednja izmena:
Cinjenice govore samo jednu stvar, da je jugoslovenska elita bila usmerena ka izgradnji drzave iskljucivo praveci kompromise na racun jednog naroda, Srba. A ako nesto lici na patku, oglasava se kao patka, onda i jeste - patka.

Ja sam ti već odgovorio al je Igor po inerciji kad je brisao postove drugih forumaša, obrisao i moj post u kome sam se tebi i drugima sasvim pristojno obratio. Što mi i jeste manir po kojem sam poznat. 😉

Naravno da to što si napisao nisu činjenice. Naveo sam milion puta da je samo u Vojvodini etnička struktura menjana u korist Srba i to su lako proverive stvari, dok su loše strane komunizma osetili mnogi, a ne isključivo Srbi. MC_ je kao senior na ovom forumu kojem sećanje daleko više seže u prošlost od mene i tebe, iznosio činjenice o tome, kako je to izgledalo i kome je sve išlo na štetu, ako ti je već do činjenica...

Takođe sam bio odgovorio i Kailanu da ja podržavam pravo naroda na samoopredeljenje i da ne znam šta ga tu čudi... Možda nešto nije pročitao dobro... Takođe sam bio napisao da je plan Z4 bio dobro rešenje za krajiške Srbe, ali smo ga odbacili...

Napisao sam i da je Ustav iz 1974. jednoobrazno rešavao pitanja Kosova i Vojvodine, što je bilo loše jer su te dve pokrajine u svakom smislu različite, po etničkoj strukturi, istorijski, razvijenosti... Ne mislim da je Vojvodina zasluživala isti stepen autonomije koju je imalo i Kosovo, ali sa Vojvodinom je stanje ispeglano baš jer su Srbi činili i čine apsolutnu većinu, pa je lako novi ustav upodobiti ne previše komplikovanom stvarnom stanju... Rigidan ustav iz 1990te ne može neutralisati činjenicu o tolikom broju Albanaca na jednom područiju koji žele samostalnost... Njima moraš dati izuzetno visok stepen autonomije kao poslednji pokušaj da ih privoliš da ostanu, što ustav 1974. (uz sve mane koje sam ranije iznosio da se ne ponavljam) i čini. Višedecenijska iseljavanja Srba sa tog prostora su i naša odgovornost. Ne možeš se danas pozivati na to kao na neko istprijsko pravo na teritoriju, kad nas tu više nema u broju u kojim bi mogli da polažemo apsolutno pravo i kažemo to je naše. Kukumakanje i kalimero efekat ne rešava apsolutno ništa. Sami smo birali da budemo deo te zajednice, da je stvaramo. I ako smo bili kratkovidi, potrebno nam je rešenje kako dalje, a vas trojica (Preveženi, Kailan i Slatki) ih ili ne nudite ili su bazirana na propuštenim šansama iz prošlosti bez realnog sagledavanja situacije... Pozivate se na istorijsko pravo na neko područje, nismo na samitu istoričara, nego treba da ponudimo konretna i ostvariva, pravno i faktički održiva rešenja za budućnost. Pustite te bajke iz prošlosti i kukumakanje... Naravno da se pitam da li uopšte želim da budem Srbin ako treba večito da budem u grupi nekakvih luzera. Ništa čudno 😌

I ja sam zadovoljan sasvim, Frankenstajnovo cudoviste je pokojno, nikada ga nisam upoznao ali se moja porodica silno napatila u toj drzavi i srecan sam sto su doziveli da joj vide kraj.

Frankenštajni u glavama ljudi i njihova sužena svest i percepcija kao i jednostrani prikaz istorijskih činjenica, selektivni osvrt i prebacivanje odgovornosti samo na druge, nije deo rešenja problema Sweet... Loše odluke su nas koštale mnogo i dovele do onoga gde smo danas. Možda je tebi i tvojoj porodici 90tih bilo dobro. Možda je tvojoj porodici svanulo posle Frankenštajna, kad smo potpuno izolovali Albance i proterali mnoge, neke i poubijali ali je j mnogo više Srba tada propatilo, a prebaciti odgovornost samo na druge koji su sve nama napakovali kao da mi nismo odgovorni ni za šta, potpuno ne odgovara činjenicama...

Razumem da si mlad, još uvek zelen, vidi se da si vrlo svežeg mozga, nekako rasterećen momak, tako da ti ništa ne zameram...

Jezivo zlo druge Jugoslavije u kojoj je smrt vrebala iza svakog ugla i u kojoj si morao obavezno da zaključavaš ulazna vrata svog doma i nikako nisi smeo noću da zadremaš u otključanom autu ili u parku jer je neko mogao debelim ustavom iz 1974. da te jako lupi po glavi na spavanju... Ne povratilo se...

Naravno da sam svestan i nacionalizacije i konfiskacije i prisilnog uguravanja nepoznatih ljudi u tvoj privatan posed, neki Zeleni predložili nešto slično pre neki dan, kaže "da ne stoji nekretnina prazna..." 🙃

Naravno da opasnosti crvenog terora koji je bio jači i rigidniji dalje na istoku ne smemo zaboraviti... treba pamtiti i izvlačiti lekcije, slažem se, ne možemo napred kao noj sa glavom u pesku, al i te lekcije treba celovito čitati i tek onda donositi zaključke a zatim delati...

Ustav iz '74 je bio protivrečan i jednoobrazno je tretirao pokrajine, Vojvodini je dao previše autonimje, ali rigidan ustav Srbije iz 1990. nije zadržao Kosovo u Srbiji...

Tom sublimacijom vas trojicu (Kailan, Preveženi i Slatki) pozdravljam i želim vam prijatan dan! 🙂

Опет ни тај устав из 74. није придобио албанце на Косову да буду про-Југословенски, већ почетком 80их имамо насилне демонстрације са захтевима да се Косово прикључи маоистичкој Албанији.

Imali smo zahteve za Kosovo republika. U najgoru ruku je taj Ustav pokušao da odloži neizbežno, a centralizam vlasti je to ubrzao...

Што је то неизбежно? Опет се поставља питање "шта је Косово и зашто оно постоји"? Зашто Дубровник није био република? За разлику од Македоније нпр. био је држава док га нису укинули и окупирали, не Срби већ прво Французи, а онда Аустријанци. Зашто Далмација није била покрајина или република? Имала је свој Сабор, круну и заставу, док Косово није имало ништа.

Неизбежно је јер је неко направио некакве територије и дао им атрибуте државе. Дао им све, па чак и оружане снаге и чекао је да откуца час за разлаз.

Opet istorija... Sabor, kruna i zastava su simboli. Članovi srednjovekovnog viteškog društva Stribor imaju i mačeve pored svega toga ali nisu autonomna oblast nego udruženje građana... Zašto danas Dalmacija nema ovo ili ono... Zato što građani Dalamcije to ne žele... Zašto Srbi nemaju u Krajini... Zato što nas tamo nema, barem ne u broju za autonomiju koja bi jednog dana vodila u samoopredeljenje...

Неизбежно је јер је неко направио некакве територије и дао им атрибуте државе. Дао им све, па чак и оружане снаге и чекао је да откуца час за разлаз.

Jesmo li bili jaki i veliki ili naivni, što nismo sprečili to onda? Kad smo krenuli silom nije išlo. Dok smo išli milom, razvalčilo se. Ali opet sve to ne rešava pitanja koja su pred nama danas... I to mi je neverovatno, svodi se na jalovu kuknjavu... Ovo nije 1918. i ne može da bude... Ko je kad kome šta dao a da nije trebalo. Možemo raspravljati o tome ali to je istorijska rasprava. A ja gledam na političkoj temi šta možemo da uradimo danas.

Opet istorija... Sabor, kruna i zastava su simboli. Članovi srednjovekovnog viteškog društva Stribor imaju i mačeve pored svega toga... Zašto danas Dalmacija nema ovo ili ono... Zato što građani Dalamcije to ne žele... Zašto Srbi nemaju u Krajini... Zato što nas tamo nema, barem ne u broju za autonomiju koja bi jednog dana vodila u samoopredeljenje...
Да ли су "грађани" желели онакву поделу територија? Нису. Лично сам упознат са чињеницом да су се људи бунили против онаквих републичких граница. Почнимо са НР или СР Македонијом, где су се људи настањени на северу ове републике обраћали врховној власти у тадашњој ФНРЈ тражећи да буду део Србије, али им нико није услишио молбу. Даље, народ на данашњем северу Косова је тражио да буде део уже Србије, али је нечијом личном одлуком препуштен Приштини, а касније Шиптарима.

Ко је питао Србе у Илоку, Вуковару, Белом манастиру и др. пограничним местима у којој републици желе да живе? Нико. Дошла комисија и повукла црту.

Ко је тада могао да организује референдум? Ко је тада могао да организује неко јавно изјашњавање? Стрељања, Голи оток, УДБА. Ко је могао јавно да испути или да организује народ да се побуни против такве одлуке?

Зашто Срби немају у Крајини? Зато што су сами Срби, да би подишли "народима и народностима" одустали од тога. Постојао је предлог у доба СФРЈ, одмах након МАСПОК-а да се оформи АП Крајина. То су предложили Срби у СР Хрватској, али је то одбијено. Још тада су људи видели куда плови брод, али није било дозвољено да се то спроведе. Било је опасно по живот.

Jesmo li bili jaki i veliki ili naivni, što nismo sprečili to onda? Kad smo krenuli silom nije išlo. Dok smo išli milom, razvalčilo se. Ali opet sve to ne rešava pitanje koja su pred nama danas... I to mi je neverovatno, svodi se svodi na jalovu kuknjavu... Ovo nije 1918. i ne može da bude... Ko je kad kome šta dao a da nije trebalo. Možemo raspravljati o tome ali to je istorijska rasprava. A ja gledam na političkoj temi šta možemo da uradimo danas.
Мени се чини да смо данас наивнији него тада.

Срби од 45 до 91 никад нису ишли силом. Све је рађено "милом". Прво признање неког ко није био народ да је народ. Онда му дај језик. Дај му републику, Дај му територијалну одбрану, милицију, врховни суд, дај му народну банку, пошту, железничку управу, дај му универзитет, академију наука,... Све оно што једна држава треба да има. Све си му то дао и мислиш "биће миран" и онда ти донесе одлуку да се одвоји. Ти кренеш на њега, а он ти каже "агресија" и зове ЕЗ, НАТО и УН да га спашавају.

Храни куче да би те ујело.

Зашто је битно понављати овакве ствари данас? Да би људи схватили зашто су ту где јесу. Када неко каже "Косово", мора и да зна шта је то и ко га је створио, ко му је цртао границе, ко му је дао право на постојање. Е то је битно. Мора да се зна шта је шта, а не да се прихвати здраво за готово да је то тако и крај расправе.

Зашто је битно понављати овакве ствари данас? Да би људи схватили зашто су ту где јесу.

Nemoj molim te... Znači znam sve vrlo dobro, znam čak i da je Kosovu kasnije pipojen onaj maleni deo, gore na vrhu ka Kopaoniku tek tako i da se niko u Srbiji nije bunio, nisu Slovenci došli to da nam otmu nego se srpski komunisti = Srbi nisu bunili jer su verovali zajedništvo, solidarnost itd.. a tah deo je pripojen zbog šume da Kosovo koristi resurse odatle...

Дај му републику, Дај му територијалну одбрану, милицију, врховни суд, дај му народну банку, пошту, железничку управу, дај му универзитет, академију наука,...

Daj mu univerzitet, banku, poštu, železničku upravu 😄

To se zove decentralizacija. Narodna banka Jugoslavije je bila centralna banka. JNA su bile oružane snage federacije vrlo centralizovsna vojska i jedna od najjačih u Evropi. Spoljni poslovi su bili takođe na nivou federacije... Ja ne znam kako ti percipiraš da federacija treba da izgleda, pogledaj nivo složenosti i nivoe vlasti u SAD, pa im 260 godina ide super. Isto imaju i sudstvo na nivou federalnih jedinica, imaju guvernere država, isto imaju teritorijalnu obranu na nivou federalnih jedinica

Kad nema volje za zajednistvom džaba...

Bilo je stvari koje su išle na štetu Srba i Srbije, u nacionalističkom narativu ih je mnogo više jer su vam zahtevi teritorijalno/etnički maksimalistički... ali to nije moj problem, moj problem su nacionalisti sa svih strana jer bez njih je mogao da se nađe modus vivendi... Gde ima volje ima i način... Nemoguće da je jedna nacija zla, a mi tako ispravni (i dalje ne shvatam, jesmo li naivni ili glupi pa nisamo znali kako da se postsvimo na tolike "nepravde") iz tvoje proče shvatam samo da smo luzeri i ne želim da budem deo tog kruga sa vama... 😑 Ako dugo već ne ide vreme je da se nešto menja, da probamo nešto novo...

Bilo je stvari koje su išle na štetu Srba i Srbije, u nacionalističkom narativu ih je mnogo više jer su vam zahtevi teritorijalno/etnički maksimalistički... ali to nije moj problem, moj problem su nacionalisti sa svih strana jer bez njih je mogao da se nađe modus vivendi... Gde ima volje ima i način... Nemoguće da je jedna nacija zla, a mi tako ispravni (i dalje ne shvatam, jesmo li naivni ili glupi pa nisamo znali kako da se postsvimo na tolike "nepravde") iz tvoje proče shvatam samo da smo luzeri i ne želim da budem deo tog kruga sa vama... 😑 Ako dugo već ne ide vreme je da se nešto menja, da probamo nešto novo...
Nadam se da ces da se slozis da i moja/nasa strana i tvoja imaju dobre argumente. Plasim se da si, verovatno nesvesno, prihvatio istinu koja se sasvim ne reflektuje u realnosti. Danasnji dobar progresivan srpski intelektualac "mora" da prihvati da je svako insistiranje na Kosovu, ili zalaganje za prava Srba van Srbije iskljucivo "sovinizam, nacionalizam i zatucan, zastareo i prevazidjen" pogled na svet. Medjutim u svim okolnim zemljama ne postoji takav stav prema drustvenim pitanjima. Rumuni to ne rade, vec iz sveg srca podrzavaju Moldavce, Bugari pokusavaju da uniste Makedoniju sto se granici sa fasizmom, Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Albanci tek da ne pricamo....ali samo kod nas postoji diskurs da nema razgovora o nacionalnim interesima.

Mene su ucili da ako zeli da zna da je nesto sto radi ispravno, pogleda najuspesnije primere iz svog okruzenja ili sveta. Ako je Austrija uspesnija od Turske, znaci da vecinu stvari radi bolje od te zemlje. Tako da plan da dignemo ruke od Kosova i krenemo novim putem nas svrstava u verovatno jedinu zemlju na planeti u modernoj istoriji koja bi uradila nesto slicno. Sto bi znacilo da imamo 200 drzava bu**** i pametnu Srbiju. Ili bi mozda bilo obrnuto? I kao sto sam ranije pisao, priznanje Kosova nam ne bi nista resilo, jer ako nismo u stanju da se civilizovano dogovorimo sa Albancima, vec moramo da se skoro hirurski odvojimo od njih, zasto da imamo nadu da bismo mogli da budemo dobre komsije posle toga, problemi bi se samo nastavili, ovog puta preko granice, i nastavio se zacarani krug mrznje i nasilja, samo ovog puta sa sve jacim protivnikom jer bi medjunarodno priznato Kosovo jacalo iz godine u godinu. Zasto da pomognemo komsijama koji nas mrze? Niko nije mogao da sanja veliki evropski rat pre deset godina a sada ga gledamo, ko nam garantuje da ne bi nezavno Kosovo i Srbija ratovali za 20 ili 50 godina?

Ta logika da smo mi nekome nešto dali.. da su se ti ljudi osećali kao Srbi ne bi ništa ni tražili, kao što danas onaj iz Kraljeva ili Čačka ne traži svoju policiju, Narodnu banku ili ne znam šta.

Ko je nama kriv što nismo uspeli da budemo dovoljno privlačni da bi ti narodi hteli da ostanu sa nama "u vezi".. Da su Srbiju krajem 80ih vodili pametni, tolerantni i kul tipovi, zagledani u budućnost, koji bi razvijali zemlju i otkačili se komunizma prvi u istočnoj Evropi, a ne zatucani indijanci opsednuti ispravljanjem istorijskih nepravdi, nošenjem kostiju cara Lazara po "srpskim zemljama", trabunjanja o nebeskom narodu, ispiranjem mozgova glupostima... ne verujem baš da bi svi ostali potrčali da se otcepljuju.

Pa svi su pobegli od nas i svima je bolje bez nas, je l' shvatate to? I zašto je bilo bitno da li će se otcepiti ili ne? Pa neka idu, ne bi nijednom Srbinu falila dlaka s glave da smo ih mirno pustili.. I Slovenci i Hrvati, a da ne kažem tek Bosanci i Makedonci, hteli su da se održe neke veze..pa šta bi falilo.. do 2000. bi svi ušli u EU, vrlo važno... ljudi bi se družili, putovali, ostala bi naša odmarališta i imovina firmi po Jadranu, možda bi se očuvao JAT poput SAS-a i gomila drugih stvari...mislim, glupi primeri ali samo pokazuju kako su odnosi mogli da se srede da su naše vođe to samo htele.. Najvažnije, ne bi toliko ljudi izginulo, izbeglo, ne bi bilo rušenja, razaranja i svega..

Разлог распада Југославије је пре свега економски. Косово и Македонија су за Словенију и Хрватску били терет.

Разлог распада Југославије је пре свега економски. Косово и Македонија су за Словенију и Хрватску били терет.
Управо.
Главни проблем Југославије јесте што су кључни проблеми затрпавани под тепих а решавање истих дошло на ред са неколико деценија закашњења.

Medjutim u svim okolnim zemljama ne postoji takav stav prema drustvenim pitanjima. Rumuni to ne rade, vec iz sveg srca podrzavaju Moldavce, Bugari pokusavaju da uniste Makedoniju sto se granici sa fasizmom, Hrvati, Slovenci, Bosnjaci, Albanci tek da ne pricamo....ali samo kod nas postoji diskurs da nema razgovora o nacionalnim interesima.

Pa mi smo ga prihvatili (taj diskurs) u najgorem obliku, pa gledaj samo Vulina šta govori... Pa Šešelj šta govori 30 godina... Nisu nam interesi na blaćenju, ponižavanju i proterivanju onih koji drugčije misle. Tako ih nećemo pridobiti na svojoj strani... Jedino sa Mađarima radimo dobru susedsku stvar, mada bi mnogi Srbi i tu našli zamerke da činimo mnogo više ustupaka mi njima... Oni dobiju duplo državljanstvo na poreklo, a onda im Mađarska da ogromna sredstva da kupe zemlju u Vojvodini i tako malo po malo istiskuju Srbe...

Tako da plan da dignemo ruke od Kosova i krenemo novim putem nas svrstava u verovatno jedinu zemlju na planeti u modernoj istoriji koja bi uradila nesto slicno.

Ja nisam rekao da treba da dignemo ruke nego budemo realistični i igramo sa kartama koje imamo u rukama koje nam je Vučić podelio još 90tih...

Diplomatska borba da se izvuče neki maksimum, ali ja zaista ne vidim da je naš nacionalni interes da 2 mil Albanaca bude u Srbiji i integrisano u naše institucije, sve i da to žele... Tu bi se teški kompromisi pravili svaki dan i to bi nam otežalo put bilo gde kao što je slučaj sa BiH danas...

jer ako nismo u stanju da se civilizovano dogovorimo sa Albancima, vec moramo da se skoro hirurski odvojimo od njih, zasto da imamo nadu da bismo mogli da budemo dobre komsije posle toga, problemi bi se samo nastavili, ovog puta preko granice, i nastavio se zacarani krug mrznje i nasilja, samo ovog puta sa sve jacim protivnikom jer bi medjunarodno priznato Kosovo jacalo iz godine u godinu. Zasto da pomognemo komsijama koji nas mrze? Niko nije mogao da sanja veliki evropski rat pre deset godina a sada ga gledamo, ko nam garantuje da ne bi nezavno Kosovo i Srbija ratovali za 20 ili 50 godina?

Ti bi im dakle odmogao? Kako? To da smo "razvedni", dobri susedi ili pod istim krovom ali u 2 različita stana je jedino što nismo probali. Možda bi išlo. Deluje da bi išlo bolje nego dvoje u istom stanu, a ne vole se... Ne verujem da nas oni mrze. Neke granice moraju da se postave ali mislim da obe zemlje imaju interes da se manu nacionalizma, sarađuju i razvijaju u miru..

Želja za decentralizacijom podrazumeva i veću finansijsku autonomiju. To nije sporno. Potpuni legitiman razlog su imali...

Управо.
Главни проблем Југославије јесте што су кључни проблеми затрпавани под тепих а решавање истих дошло на ред са неколико деценија закашњења.

Način na koji su rešavani kad su došli na red je bio duboko pogrešan.

typical-big-empire-cycle-detailed-version-ray-dalio.png

Из књиге 'Промене светских поредака' Реја Далија, графика показује животни циклус једне империје. САД испуњавају све симптоме под број 13 до 16 може се можда рећи и 17. Дакле следи још само грађански рат па почетак новог циклуса новог светског поретка (Кина као водећа светска сила и азија и брикс као сателити-савезници).

Archetypical-Rise-and-Decline-by-factors-for-big-empires.png

rough-estimates-of-relative-standing-of-great-empires-1500-2020.png

Ja sam ti već odgovorio al je Igor po inerciji kad je brisao postove drugih forumaša, obrisao i moj post u kome sam se tebi i drugima sasvim pristojno obratio. Što mi i jeste manir po kojem sam poznat. 😉

Naravno da to što si napisao nisu činjenice. Naveo sam milion puta da je samo u Vojvodini etnička struktura menjana u korist Srba i to su lako proverive stvari, dok su loše strane komunizma osetili mnogi, a ne isključivo Srbi.

Како је тачно повећање % Срба у северној Србији последица комунизма? Па нису југословени покушавали да убеде људе из Војводине да су Срби већ су их убеђивали да су "војвођани" или "југословени" што су потпуне измишљотине
MC_ je kao senior na ovom forumu kojem sećanje daleko više seže u prošlost od mene i tebe, iznosio činjenice o tome, kako je to izgledalo i kome je sve išlo na štetu, ako ti je već do činjenica...

Takođe sam bio odgovorio i Kailanu da ja podržavam pravo naroda na samoopredeljenje i da ne znam šta ga tu čudi... Možda nešto nije pročitao dobro... Takođe sam bio napisao da je plan Z4 bio dobro rešenje za krajiške Srbe, ali smo ga odbacili...
Како је био добро решење ако су нису желели да живе у Хрватској? Добро решење би било право на самоопредељене где би се добро парче Далмације припојило Србији
Napisao sam i da je Ustav iz 1974. jednoobrazno rešavao pitanja Kosova i Vojvodine, što je bilo loše jer su te dve pokrajine u svakom smislu različite, po etničkoj strukturi, istorijski, razvijenosti... Ne mislim da je Vojvodina zasluživala isti stepen autonomije koju je imalo i Kosovo, ali sa Vojvodinom je stanje ispeglano baš jer su Srbi činili i čine apsolutnu većinu, pa je lako novi ustav upodobiti ne previše komplikovanom stvarnom stanju... Rigidan ustav iz 1990te ne može neutralisati činjenicu o tolikom broju Albanaca na jednom područiju koji žele samostalnost... Njima moraš dati izuzetno visok stepen autonomije kao poslednji pokušaj da ih privoliš da ostanu, što ustav 1974. (uz sve mane koje sam ranije iznosio da se ne ponavljam) i čini.
Сигуран сам да се политички залажеш да се Срби са севера Косова отцепе од остатка јер желе самосталност. Не знам само зашто то никад не помињеш или се залажеш за то али сам сигуран да је тако.
Višedecenijska iseljavanja Srba sa tog prostora su i naša odgovornost. Ne možeš se danas pozivati na to kao na neko istprijsko pravo na teritoriju, kad nas tu više nema u broju u kojim bi mogli da polažemo apsolutno pravo i kažemo to je naše. Kukumakanje i kalimero efekat ne rešava apsolutno ništa.
Наравно да може, погледај само Израел
Sami smo birali da budemo deo te zajednice, da je stvaramo. I ako smo bili kratkovidi, potrebno nam je rešenje kako dalje, a vas trojica (Preveženi, Kailan i Slatki) ih ili ne nudite ili su bazirana na propuštenim šansama iz prošlosti bez realnog sagledavanja situacije... Pozivate se na istorijsko pravo na neko područje, nismo na samitu istoričara, nego treba da ponudimo konretna i ostvariva, pravno i faktički održiva rešenja za budućnost. Pustite te bajke iz prošlosti i kukumakanje...
Заправо ја одавно трубим да Србија треба да се ратосиља Косова што пре јер је шанса за његово очување пропуштена још у прошлом веку. Уместо тога треба да се фокусирамо на приклањање нато пакту и унитаризацију земље, укидању југословенских државних структура (укључујући и АП), реконструкцији правног и политичког система уз помоћ Вашингтона и обрачунавању са мафијом. Кроз једно 20 година таквих реформи би успели да дођемо на ниво на коме је данас једна Бугарска а не да нам удбаши организују неке косовске бојеве пред очима док подмукло крајем године провлаче совјетске полицијске законе
Naravno da se pitam da li uopšte želim da budem Srbin ako treba večito da budem u grupi nekakvih luzera. Ništa čudno 😌
Етничка припадност није избор већ израз порекла. Веруј ми ја бих први одбацио све "Србе" који етничку припадност доживљавају као навијање за фудбалски клуб
Frankenštajni u glavama ljudi i njihova sužena svest i percepcija kao i jednostrani prikaz istorijskih činjenica, selektivni osvrt i prebacivanje odgovornosti samo na druge, nije deo rešenja problema Sweet... Loše odluke su nas koštale mnogo i dovele do onoga gde smo danas. Možda je tebi i tvojoj porodici 90tih bilo dobro. Možda je tvojoj porodici svanulo posle Frankenštajna, kad smo potpuno izolovali Albance i proterali mnoge, neke i poubijali ali je j mnogo više Srba tada propatilo, a prebaciti odgovornost samo na druge koji su sve nama napakovali kao da mi nismo odgovorni ni za šta, potpuno ne odgovara činjenicama...

Razumem da si mlad, još uvek zelen, vidi se da si vrlo svežeg mozga, nekako rasterećen momak, tako da ti ništa ne zameram...

Jezivo zlo druge Jugoslavije u kojoj je smrt vrebala iza svakog ugla i u kojoj si morao obavezno da zaključavaš ulazna vrata svog doma i nikako nisi smeo noću da zadremaš u otključanom autu ili u parku jer je neko mogao debelim ustavom iz 1974. da te jako lupi po glavi na spavanju... Ne povratilo se...

Naravno da sam svestan i nacionalizacije i konfiskacije i prisilnog uguravanja nepoznatih ljudi u tvoj privatan posed, neki Zeleni predložili nešto slično pre neki dan, kaže "da ne stoji nekretnina prazna..." 🙃

Naravno da opasnosti crvenog terora koji je bio jači i rigidniji dalje na istoku ne smemo zaboraviti... treba pamtiti i izvlačiti lekcije, slažem se, ne možemo napred kao noj sa glavom u pesku, al i te lekcije treba celovito čitati i tek onda donositi zaključke a zatim delati...

Ustav iz '74 je bio protivrečan i jednoobrazno je tretirao pokrajine, Vojvodini je dao previše autonimje, ali rigidan ustav Srbije iz 1990. nije zadržao Kosovo u Srbiji...
Задржао би да слобисти нису сами себе прогласили непријатељима запада и узели да бију битке по Далмацији које су изгубили кад је Тито дошао на власт. Као што сада непотребно проглашавају себе непријатељима запада и бију битке по Косову које је изгубљено још деведесетих. Када је донет Устав из 1990. Вашингтон је КЛА третирао као терористичку организацију и западни план је био да Србија сачува авнојске границе, без да је буквално икоме сметала јогурт револуција и унитаризација земље. Кроз приклањање Западу, чланство у ЕУ и Нато Србија је могла постепено да укида аутономију на Косову, па чак и да гарантује подршку за то под условом да се одрекне Босне и Хрватске. Али није и зато сада испашта како испашта.

typical-big-empire-cycle-detailed-version-ray-dalio.png

Из књиге 'Промене светских поредака' Реја Далија, графика показује животни циклус једне империје. САД испуњавају све симптоме под број 13 до 16 може се можда рећи и 17. Дакле следи још само грађански рат па почетак новог циклуса новог светског поретка (Кина као водећа светска сила и азија и брикс као сателити-савезници).

Archetypical-Rise-and-Decline-by-factors-for-big-empires.png

rough-estimates-of-relative-standing-of-great-empires-1500-2020.png
Mozda nece da se ostvari pravi gradjanski rat u vojnom smislu u Americi, kao sto su imali u 19.veku, ali na neki nacin je kulturni rat odavno poceo, alr left vs alt right, imamo desetine miliona politicki i ideoloski ostrascenih ljudi koji vise ne zive jedni sa drugima vec jedni pored drugih. Tu je Tramp bio samo personifikacija desnicarske reakcije na novi progresivni liberalizam, a ne njegov uzrok, i sukobi ce se samo prosiriti sa ili bez njegovog MAGA pokreta.

Ne mogu celu subotu da provedem na forumu @Kailan odgovoriću ti prvom sledećom prilikom... Što bi ti rekao, spremam se da idem na žurku 😄

Naišao sam na zanimljivu sliku podrške ukrajinskih ultradesničara srpskim nacionalistima (od pre rata) pa rekoh da je podelim...

1671287959281.png

Vrh