Šta je novo?

Izbori 2024

Za sve lose sto se Srbima dogodilo u SFRJ krivi su oni sami.
Srpski rukovodioci podrzali su sve promene i sve ustave.
Tito se nikada nije usudio da meanja politiku bez podrske Srba.

Ipak, vecina ovih postova na temu "jadni Srbi" je preispoljna glupost. Do 1990. Srbi su realno bili amltertirani na Kosovu i nigde drugo.

prvih 20 godina, covek no. 2 je bio iz Srbije. Aleksandar Rankovic.
Do te mere, da se na zapadu nekada pisalo da u Jugoslaviji vlada "rezim Tito-Rankovic".
Za tazliku od SLovenaca, Srbi s enisu interesovali toliko za ekonomiju (sve do tzv liberala) engo za vojsku i policiju.
Ово је тачно. Словенију је интересовао најбитнији сегмент - економија. Преко тога су ојачали и створили услове да касније могу да функционишу као независна држава, док су се Срби бавили нечим другим.

Рушење друге Југославије креће 1943. године у Јајцу. Чим је она подељена на 6, а касније на 8 делова, јасно је било да се иде у том правцу. Велика је случајност што данас нико не дозвољава промену граница које је установио АВНОЈ: Босна и Херцеговина не може да подели, Косово и Метохија не може да се подели, Хрватска не може да преда Крајину или Барању и Западни Срем, Дубровник не може да буде независна држава. Зашто? Ако може да се разбије Југославија, зашто не могу и њени саставни делови утврђени АВНОЈ-ем?
Da si ti Tito 1943. i da treba da pridobijes Hrvate da predu iz NDH u partizane, verujem da bi u radio isto sto i on.
Ili raecimo da osiguras lojalnost Makedonaca, sebi, a ne Bugarima.
Podseticu da najgore uspomene na Karljevinu jesu imali Makedonci.

Za sve lose sto se Srbima dogodilo u SFRJ krivi su oni sami.
Srpski rukovodioci podrzali su sve promene i sve ustave.
Tito se nikada nije usudio da meanja politiku bez podrske Srba.

Ipak, vecina ovih postova na temu "jadni Srbi" je preispoljna glupost. Do 1990. Srbi su realno bili amltertirani na Kosovu i nigde drugo.
Српски руководиоци су то све подржали из мени непознатих разлога. Неки тврде да су мислили да је Југославија стабилна и да није битно каква је унутрашња организација. Други тврде да су издајници.

У сваком случају, без српског одобрења или ћутања, то не би могло. Да су Срби рекли 1943. или 1945. шта желе и да су остали при томе, други не би смели ништа да кажу. Срби су им дали све.

Ово је тачно. Словенију је интересовао најбитнији сегмент - економија. Преко тога су ојачали и створили услове да касније могу да функционишу као независна држава, док су се Срби бавили нечим другим.
Pa eto. mi smo se bavili necim drugim.
Nikoga od nasih rukovodilaca do Niekzica i ekipe (a to je bilo od 1970.) nije zanimala ekonomija.
Ko nam je kriv.

Da si ti Tito 1943. i da treba da pridobijes Hrvate da predu iz NDH u partizane, verujem da bi u radio isto sto i on.
Ili raecimo da osiguras lojalnost Makedonaca, sebi, a ne Bugarima.
Podseticu da najgore uspomene na Karljevinu jesu imali Makedonci.
А што они морају да пређу? Ко је био усташа, да му се суди. Ко је био ратни злочинац, да одговара. Зашто би некоме морало да се повлађује?

Лојалност Македонаца... Ево, сада могу да бирају између Шиптара и Бугара. Колико је мени познато, чим је пала власт Београда на територији Вардарске бановине, заведен је терор Бугара и Шиптара. Сад имају опет исти избор.

Српски руководиоци су то све подржали из мени непознатих разлога. Неки тврде да су мислили да је Југославија стабилна и да није битно каква је унутрашња организација. Други тврде да су издајници.

У сваком случају, без српског одобрења или ћутања, то не би могло. Да су Срби рекли 1943. или 1945. шта желе и да су остали при томе, други не би смели ништа да кажу. Срби су им дали све.

Srpski rukovodioci su to uradili zbog tradicionalne nesposobnosti da brane srpski interes.

Tito je bio pragmatican. Ako citamo realno istoriju, znamo da je ispipavao puls.
Srprki rukovodioci su recimo mrzeli Rankovica jer ih je prisluskivao i sprecavao da se posvete kriminalu.

1974. Tito je mislio da ce ce se stabilnost povecati ako se medju republikama uspostave jasni racuni.

Azem Vlasi kaze da je 1976. rekao Titu da bi Kosovo republika bila prava stvar koja bi Albance vezala uz Jugoslaviju.
Tito mu je rekao da to ne moze da se ne uznemire Srbi.

Pa eto. mi smo se bavili necim drugim.
Nikoga od nasih rukovodilaca do Niekzica i ekipe (a to je bilo od 1970.) nije zanimala ekonomija.
Ko nam je kriv.
Срби су морали јасно да повуку границе и да не одустају. Морали су да инсистирају на својим условима јер су најбројнији и највише их је било у партизанима. Устанак је подигнут у Србији. Данас авнојевска БИХ, где гори вечна ватра у Сарајеву, не слави дан устанка, нити се то формално обележава. Муслимани нису били народ до 1971. или 1974. године, а врло брзо су одбацили АВНОЈ који им је то омогућио, док Срби славе све то. У Хрватској, којој је омогућено да пређе на страну победника, већина споменика из доба НОБ-а је уништена. Главни пример је споменик Стјепану Филиповићу који је разорен динамитом. Његов споменик још увек стоји у Србији.

Ко је овде луд? Они су показали своје право лице. Не знам зашто их неко овде брани и жели амнестију.

Srpski rukovodioci su to uradili zbog tradicionalne nesposobnosti da brane srpski interes.

Tito je bio pragmatican. Ako citamo realno istoriju, znamo da je ispipavao puls.
Srprki rukovodioci su recimo mrzeli Rankovica jer ih je prisluskivao i sprecavao da se posvete kriminalu.

1974. Tito je mislio da ce ce se stabilnost povecati ako se medju republikama uspostave jasni racuni.

Azem Vlasi kaze da je 1976. rekao Titu da bi Kosovo republika bila prava stvar koja bi Albance vezala uz Jugoslaviju.
Tito mu je rekao da to ne moze da se ne uznemire Srbi.
Ја кажем да не знам. Ако ти кажеш да је тако, онда нека буде.

Азем Власи има Албанију. У то време, Срби нису смели да кажу да постоје код Енвера Хоџе. Ко су они да постављају услове? Јесу примљени? Јесу. Јесу добили државу у држави? Јесу? Факултет, фабрике, судове, милицију,... Где су то још имали? Што им Швајцарска то не да? Је л имају тамо републику? Је л имају своју републику у Италији? Што то тамо не добију?

И даље ми није јасно зашто Шиптари то морају да добију?

А што они морају да пређу? Ко је био усташа, да му се суди. Ко је био ратни злочинац, да одговара. Зашто би некоме морало да се повлађује?

Лојалност Македонаца... Ево, сада могу да бирају између Шиптара и Бугара. Колико је мени познато, чим је пала власт Београда на територији Вардарске бановине, заведен је терор Бугара и Шиптара. Сад имају опет исти избор.

Pokazujes ogromno neznanje. Ustasa je bilo malo. Koga su uhvatili u Blajburgu 1945. da je bio u ustasa i stariji od 20 godina, zaista mu nije sudjeno.
Dobio je (zasluzeni) metak u potiljak kratkom enegleskom puskom sa prigusivacem, nabavljenim specijalno za tu priliku.

Imam

Medjutim, ustasa je bilo malo. Daleko vise je bilo domobrana koji su bili prinnundno mobilisani. Nijih je trebalo pridobiti

Istu igru igrala je i kraljevska vlada. I oni su ostavili hrvatske ministre u vladi, iz istog razloga.

Moram toi reci @overdrive da se previse pustas emocijama, koa ja kad psiem o radikalskim go.vnima.
Morma ti reci da onaj ko zeli da vlada Srbijom mora i njih da pridobije. Ne mozes da vladas ako su ti 60% stanovnika neprijatelji.

Ovo je naredba OZNE vezana za amnestiju iz Novembra 1944. Videces da su amnestirani svi kvislinzi osim ustasa. (cetnici, domobrani)
NOVJ je prepoznala ustase kao najvece neprijatelje, vece i od cetnika.
Trebalo je i Srbima nesto dati.

naredba.jpg

Poslednja izmena:
Znas kako je.
Ako imas neprijateljski nastrojenu populaciju ima 4. nacina da resis taj problem.
1. da ih pobijes
2. da ih isteras
3. da vladas nad njima silom
4.. da ih pridobijes

SHS i FNRJ su probali opciju 3. Nisu uspeli.
Rukovodstvo je zakljucilo da nesto mora da im se da, da bi ih pridobili.

Da li uopste poznajete Albance?
Dosta su grubi i preki, i jso govore sasvim drugi jezik.
Nije lako s njima.
jedan Srbin s Kosova mi je 1987. rekao da sama cinjenica da se samo cuje albanski kad je u autobusu, da je to vec pritisak.
Potpuno ga razumem.
U Holandiji, kad udjem u voz i cuju se samo Marokanci koej ne razumemo, osecam se odvratno. To je nesto sto ne ocekujes. To smeta.

Multikultularizam je laz.

Pokazujes ogromno neznanje. Ustasa je bilo malo. Koga su uhvatili u Blajburgu 1945. da je bio u ustasa i stariji od 20 godina, zaista mu nije sudjeno.
Dobio je (zasluzeni) metak u potiljak kratkom enegleskom puskom sa prigusivacem.
Не бих рекао да је њих било баш толико мало. Имали су доста јаку војску и државни апарат, као и систем логора. Имали су довољно људи да држе НДХ, као и да шаљу људе да се боре против Руса.
Medjutim, ustasa je bilo malo. Daleko vise je bilo domobrana koji su bili prinnundno mobilisani. Nijih je trebalo pridobiti
Што нису имали више партизана? Друго, НДХ није само Хрватска, већ Босна и Херцеговина. Зашто су Срби опет били најбројнији у НОВЈ?
Morma ti reci da onaj ko zeli da vlada Srbijom mora i njih da pridobije. Ne mozes da vladas ako su ti 60% stanovnika neprijatelji.
Ко каже да мора да се влада тако? Ко је питао Србе под усташком влашћу за кога су? Ко је питао Србе под турском влашћу за кога су? Ко је питао неке друге народе?

СНС нема 60% подршке укупне популације. На изборе излази 50% уписаних у списак, на ком има преминулих и ко зна кога све. Од 50% уписаних, 50% гласа за СНС. То значи да је 25% за СНС и то је питање ко су ти људи. Имаш људе из Босне, имаш преминуле имаш...

За ДС је гласало 25% од изашлих. То значи да је 12,5% било за ДС ономад, односно 1/8 народа у Србији. И тада су мртви били на списку.

Znas kako je.
Ako imas neprijateljski nastrojenu populaciju ima 4. nacina da resis taj problem.
1. da ih pobijes
2. da ih isteras
3. da vladas nad njima silom
4.. da ih pridobijes
Не владаш. Узмеш део територије, а ово пустиш. После Другог светског рата, требало је узети делове територије, а ово пустити да иде куда хоће. То је требало урадити и након Првог светског рата. Постао је план да се Југославија подели и то је требало урадити, а Срби би добили Босну, Херцеговину и део Јадрана који данас држе Хрвати. Ово остало нека иде.
SHS i FNRJ su probali opciju 3. Nisu uspeli.
Rukovodstvo je zakljucilo da nesto mora da im se da, da bi ih pridobili.
Није истина. СХС је исто подилазила. Прво је узела официре и војнике из аустријске војске, дала им чинове и све по реду, а српске ратнике оставила као богаље да просе, без пензије и без ичега. Црногорски војници су прошли још горе. Краљ је звао Боројевића да се прикључи војсци СХС. Овај је то одбио и умро у Бечу. За то време, солунски ратници су ишли подерани, а црногорски војници нису имали исто ништа. Касније је краљ забранио да се користе одреднице "Србин", "Хрват" и "Словенац" и могао си да будеш само Југословен. То није било ни за време Турака. Довео је Хрвате у Народну скупштину, дао им сва права. Врхунац свега је Бановина Хрватска.
Da li uopste poznajete Albance?
Dosta su grubi i preki, i jso govore sasvim drugi jezik.
Nije lako s njima.
jedan Srbin s Kosova mi je 1987. rekao da sama cinjenica da se samo cuje albanski kad je u autobusu, da je to vec pritisak.
Potpuno ga razumem.
U Holandiji, kad udjem u voz i cuju se samo Marokanci koej ne razumemo, osecam se odvratno. To je nesto sto ne ocekujes. To smeta.
Познајем их,. Дружио сам се са једним. Шиптари нису били преки према мени, мада ја никада нисам био код њих.

За мене није притисак да чујем Шиптарски, јер ја се њих не бојим. Тај који осећа притисак, није смео тако да се осети. Они су намирисали слабост.
Multikultularizam je laz.
Слажем се.

Ovo je naredba OZNE vezana za amnestiju iz Novembra 1944. Videces da su amnestirani svi kvislinzi osim ustasa.
NOVJ je prepoznala ustase kao najvece neprijatelje, vece i od cetnika.
Trebalo je i Srbima nesto dati.
То је папир. Пракса је нешто друго.

Четници су исто били југословенска војска - ЈВуО: Југословенска војска у отаџбини. Званично, дража и четници су били за Југославију, само не ону коју је Тито заговарао, већ ону где би Срби добили највише. Британија је играла на две карте, да би могла увек да победи. Видевши да ће Тито моћи да "придобије" шире масе од Драже, пустили су краља и четнике низ воду. Дражина војска није српска, јер се није борила за Србију. Зато су четници били мањи непријатељи од усташа.

То је папир. Пракса је нешто друго.

Четници су исто били југословенска војска - ЈВуО: Југословенска војска у отаџбини. Званично, дража и четници су били за Југославију, само не ону коју је Тито заговарао, већ ону где би Срби добили највише. Британија је играла на две карте, да би могла увек да победи. Видевши да ће Тито моћи да "придобије" шире масе од Драже, пустили су краља и четнике низ воду. Дражина војска није српска, јер се није борила за Србију. Зато су четници били мањи непријатељи од усташа.
Bas tako.

Краљ је звао Боројевића да се прикључи војсци СХС. Овај је то одбио и умро у Бечу. За то време, солунски ратници су ишли подерани, а црногорски војници нису имали исто ништа. Касније је краљ забранио да се користе одреднице "Србин", "Хрват" и "Словенац" и могао си да будеш само Југословен. То није било ни за време Турака. Довео је Хрвате у Народну скупштину, дао им сва права. Врхунац свега је Бановина Хрватска.

Ne pricaj bajke.​

Молба за пријем у војску Краљевине СХС​

Један број аустроугарских генерала и официра примљен је у новоформирану војску Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, као што су били командант ратног ваздухопловства Аустроугарске генерал Милан Узелац, Рудолф Мајстер, адмирали Метод Кох, Драгутин Прица и др.
Молба фелдмаршала Светозара фон Боројевића да буде примљен у нову војску Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и преведен у чин војводе коју је упутио преко команде у Целовцу, лета 1919. године, била је одбијена. Војвода Живојин Мишић сведочи да је до тога дошло због „противљења једног министра из Хрватске"[12].
Живео је у Клагенфурту (нем. Klagenfurt) у Аустрији, где је и умро 1920. године у великом сиромаштву. Као аустријски фелдмаршал није био добродошао у новоформираној Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Међу аустријским војним редовима је кружила и прича да је извршио самоубиство утапањем у Врбском језеру. Сахрањен је у Бечу у гробу који је платио свргнути цар Карло I.

Људи живе у заблуди да би четници створили велику Србију. Поново би била Југославија. Ако прочитате шта пише Вук Драшковић, он нигде не наводи да би након Другог светског рата постојала Србија, већ прича о Југославији где би владао поново краљ, а били би окренути само ка западу. Дакле, како год да се поставиш, опет добијаш исто. Шта то значи? Да оба покрета имају истог налогодавца и власника.

Србију би подржали СССР и Хитлер. Западу није одговарала Србија. Само Југославија. Прву су организовали због спречавања поновне успоставе КуК монархије и продора Немачке на Јадран и Средоземље, а другу да зауставе СССР.

Ne pricaj bajke.​

Молба за пријем у војску Краљевине СХС​

Један број аустроугарских генерала и официра примљен је у новоформирану војску Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, као што су били командант ратног ваздухопловства Аустроугарске генерал Милан Узелац, Рудолф Мајстер, адмирали Метод Кох, Драгутин Прица и др.
Молба фелдмаршала Светозара фон Боројевића да буде примљен у нову војску Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и преведен у чин војводе коју је упутио преко команде у Целовцу, лета 1919. године, била је одбијена. Војвода Живојин Мишић сведочи да је до тога дошло због „противљења једног министра из Хрватске"[12].
Живео је у Клагенфурту (нем. Klagenfurt) у Аустрији, где је и умро 1920. године у великом сиромаштву. Као аустријски фелдмаршал није био добродошао у новоформираној Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Међу аустријским војним редовима је кружила и прича да је извршио самоубиство утапањем у Врбском језеру. Сахрањен је у Бечу у гробу који је платио свргнути цар Карло I.
Ја имам обрнут податак, но добро.

Суштина је да је маса КуК официра примљена у војску СХС, а да су солунски ратници ишли ко клошари около.

Косово је као ентитет установљено у другој Југославији. У првобитном облику, није садржало данашњи Север Косова, како то неки називају, јер ту никада није било Шиптара. Касније је и то прикључено, а сада се налази у саставу протектората званог Kosova. Зашто сада то не може да исправи? Да се то одвоји од протектората и да се припоји ужој Србији? Ко о томе одлучује и зашто? Зашто су границе установљене АВНОЈ-ем неповредиве и неизмењиве? Ко то држи и ко не дозвољава?

Када већ говоримо о негативним искуствима "народа и народности" у Краљевини Југославији, морам да истакнем да су и тада добијали територијалне целине, на основу своје националне припадности.

1) Вардарска бановина - заузима територије целокупне данашње Македоније и делове јужне Србије. У тој бановини, данашњи Македонци су већина;
2) Дравска бановина - 100% Словенци. Касније добијају након рата и тзв. Словенско приморје и онда проглашавају независност. Једино им Аустрија није дала део земље;
3) Бановина Хрватска - оно што Хрвати траже и данас. Једино им тада Истра и Задар нису били под руком, јер их је држала Италија.
4) Зетска бановина - Велика Црна Гора, без Скадра.

Где је Србија? Нестала са лица земље.

800px-Scs_kingdom_provinces_1920_1922_sr.png

Одмах након Првог светског рата, успостављене су покрајине. Две Србије, Војводина и Барања, Црна Гора скраћена за оно што је узела у Балканским ратовима.

Унитарна БиХ.

Хрватска до Земуна.

Jbt dva dana ne ispratim forum, dođem sad na ovu temu vidim ispisano 5 novih strana. I imam šta da vidim.

- četiri meseca od poskupljenja struje koje je uzrokovano samo i samo svinjskim kadrovima i mentalno obolelim degenericima i izrodima u SNS i EPS...
- nekoliko meseci od svih drugih poskupljenja izazvanih pomenutim prvim povećanjem cene struje...
- nekoliko meseci od veštački izazvanih nestašica: zejtina, šećera, brašna, mleka, žita, goriva...
- dva meseca otkako su isti pomenuti svinjski kadrovi uskratili uredno plaćeno grejanje celoj naciji na jedan mesec...
- tri nedelje pred najavljeno novo poskupljenje struje...
- tri nedelje pred novo neosnovano povećanje nameta na imovinu...
- tri do pet nedelja pred novi ciklon go**na (shitstorm) koji sledi kada cene svega ostalog opet skoče da bi ispratili više namete i drugo poskupljenje struje...

Za to vreme, ljudi ovde - čast izuzecima, kao npr kolega iznad mene i još neki - nemaju pametnija posla nego da milioniti put bistre o jbnom Kosovu, jbnim četnicima i partizanima i jbnim Jugoslavijama. Čoveče.
rotooo.jpg

Ne znam šta da vam kažem (opet, ne odnosi se na sve već na ove mlatioce praznih slama), osim - blago vama ljudi kada je u ovom periodu vama najveća muka i najvažnije debate jesu l' veća vnago bili četnici ili partizani, jesu l' rvati izmišljena nacija ili ne (kao da nekog u svetu zabole šta Srbi misle o tome i kao da to nešto menja), jel su veće zlo komunizam ili korporatokratija, jel trebalo 1974. ovo, ili 1991. ono ili pak početkom 2000ih ono...

Većina ljudi već skoro tri godine žive u bedi, depresiji i očaju. Kako dobiju neku povišicu tako opet skoče cene. Kako se jedna veštačka (ili idiotizmom izazvana) kriza reši, tako svetski debili i hohštapleri sa svih krajeva sveta naprave novu. Meni pripada muka kada vidim i ove sadašnje troškove i namete koje mi svakog meseca stižu i proždiru zaradu a kamoli kada pomislim šta me čeka posle Nove godine. I koliko šlajfujem u mestu i ne mogu neke ljude na običnu faking skromnu večeru da izvedem a da ne prebrojavam svaki dinar. Ne mogu bre sitne kućne stvari da zamenim, plastikaneriju od po par stotina dinara i poneki nameštaj od po dva tri Đoleta. Pozorišna predstava, bioskop, putovanje... to je već odavno izbrisano iz vidokruga. O zamoru da ne govorim, em zbog samog posla em zbog zlopaćenja u prepunim nebezbednim kanturinama na putu do i od njega. Neispavan već mesecima, sad dok ovo kucam čekam da se opere veš pa da prostirem jer ujutru neću znati za sebe. Usput gledam i druge ljude oko sebe, svi šlajfuju od 2020. naovamo, radi se po više poslova, broji se svaki dinar, prave se finansijski planovi i odricanja i ponovo se kao 90ih svi učimo i navikavamo da svemu nađemo novi upotrebni vek, da skarabudžavamo, da ušijemo, da zakrpimo, da improvizujemo i da odlažemo sve što nije presudno. Do daljnjeg. Do 2030. Do 2040. Verovatno pak do 2050. Do smrti.

I onda dođem ovde na jedinu temu na forumu gde je dozvoljena čista politika, i zateknem dubokoumne ozbiljne rasprave na temu:
1) šta će ovaj put biti s Kosovom? (ostanite uz Televisa presenta da saznate i otkrijete do sad neviđene zaplete) i
2) KSHS vs SFRJ vs SRJ vs SCG (može se primetiti kako su svi pojmovi stvar prošlosti)
Willem-Dafoe.gif

Jbt.
roto.jpg
Ala je vama dobro. Zavidim vam, majke mi. Voleo bih da su mi zadnjih tri i narednih par godina toliko dojajne, uspešne i bezbrižne kao vama nekima, pa da nemam prečih briga nego da na jedinoj temi o politici bistrim o - četnicima, partizanima, Rankoviću i hrvatima.
roto.jpg

Poslednja izmena:
Vrh