Šta je novo?

Izbori 2024

Ne boj se, lako bi on položio pravosudni.. ima i tu muvačine, kao i u svemu drugom u ovoj zemlji... Ko da ga obori? Zaga Dolovac, žena Aleksandra Martinovića, predsednica VKS Jasmina Vasović (Vučićeva drugarica), sns-ovac Vladan Petrov, ili možda sin Sime Avramovića? To su samo neki od ispitivača na pravosudnom... ne zavaravaj se, nikakvu on prepreku tu ne bi imao.

A što se tiče tvog pitanja ko bi trebalo da se bavi politikom, mislim da bi bilo normalno da to budu ljudi sa životnim iskustvom, ostvarene ličnosti, ljudi koji imaju karijere iza sebe, ozbiljne rezultate u oblastima kojima su se bavili, ali i neukaljan obraz i poštenje... Pa onda, ako žele da daju svoj doprinos društvu-ponude svoje znanje i posvete vreme razvoju države. Onda ih lepo stranke kandiduju sa imenom i prezimenom, u svakoj opštini, pa ljudi kažu-aha, ovaj je ozbiljan lik, vredan, častan, pošten, napravio je nešto u životu i za njega ću da glasam.

Tako bi trebalo da bude u normalnim, da ne kažem idealnim okolnostima... A ne ovo što se radi, žutokljunac, prvo radno mesto direktor javnog preduzeća, ili ministar sa 30 godina.. Ko si ti bato, gde ćeš ti da ministruješ kad ne znaš još nos da obrišeš, nisi se pokazao ni u jednoj oblasti a sad ćeš da vodiš državu.

Ali, to je sada stanje i u drugim zemljama, diskutovali smo o tome i ranije... Nema više ljudi od formata.

Pa uzmimo samo primer Orlića i Vučića. Prvi je doktor elektrotehnike i umesto da radi ovde ili bilo gde u svetu, da tu svoju diplomu unovči u privatnom sektoru, uz platu od više hiljada, desetina hiljada evra, ne, on ulazi u politiku.. Vučić, kakav god da je, mozak i jezičinu ima, mogao bi da bude dobar advokat, da zarađuje odlično.

Zašto su njih dvojica to zanemarili i uvalili se u politiku? Borba za moć, želja za bogaćenjem? Zašto se nisu probijali u privatnom sektoru i gradili sebi pozicije?

Hajde ovi predratni komunisti, uglavnom su bili bez neke škole, radnici, nisu imali neku perspektivu, pa daj da podižem revoluciju, mrzim bogate..Kao što i danas u politici imamo masu onih bez škole ili sa kupljenim diplomama, koji nigde ništa i ne bi mogli da rade da nisu u politici. Ali ovaj drugi fenomen, da ljudi koji završe ozbiljan fakultet i imaju perspektivu da tu diplomu unovče i žive veoma dobro- odu u politiku, nema logiku.. Pa eto npr. Rasim Ljajić, čovek je lekar, a pitanje je da li je u struci ikada radio.. ti baciš u vodu 7 godina studiranja, ne gradiš karijeru u tome, nego si ministar trgovine i te bezvezarije.

Jesu li to onda školovani mediokriteti? Odabrali da idu linijom manjeg otpora, svesni da na "slobodnom tržištu" ne bi uspeli ništa da naprave, pa kad je tako i kad dođu do nekih pozicija, onda tu moć koriste da guše one koji nisu pošli njihovim putem... Vlast hoće privilegije, moć, da žive dobro uz malo truda i rizika.. Ali, to ovde nije moguće bez "sisanja krvi" onima koji ne parazitiraju kao oni, nego se bore... Mislim da je to jedan od razloga zašto je stanje kod nas takvo.
Treba na ovu analizu da se doda i malo psihologije( i psihijatrije) za pronalazenje uzroka tog, na prvi pogled iracionalnog ponasanja. Dobili bismo komplekse, traume iz detinjstva, neostvarene ambicije, labilne licnosti i jos mnogo toga, tako da bi uloga tih aktera u politici bila mnogo jasnija. A i ne treba da se potceni ni privlacnost same pozicije moci, osecaja superiornosti u odnosu na druge ljude, pored finansijske koristi.

Kod nas se politikom bave ne samo neostvarene nego i ostecene licnosti.
Hulja je 20 godina bio potrcko Dr. Seselja.
Zamislite kakve su to psihicke traume.

Daleko je fascinantnije da ogromna vecina stanovnika Srbije obozava i neprekidno glasa za poremecene ljude koji u zivotu nisu radili nijedan posao.

ne zavaravaj se, nikakvu on prepreku tu ne bi imao.

Jesi i ti tako bez prepreka? 😄 šalim se, naravno

Hehe, pa ne zavaravam se... Samo kažem da nije imao preveliku stručnu ambiciju u svoje vreme... diči se prosekom, cela Srbija mu zna prosek 9, 81 ako se dobro sećam... i brže bolje posle faksa u politiku... jer ima jezičinu i prodavao je maglu o tome gde su granice Srbije itd.

A što se tiče tvog pitanja ko bi trebalo da se bavi politikom, mislim da bi bilo normalno da to budu ljudi sa životnim iskustvom, ostvarene ličnosti, ljudi koji imaju karijere iza sebe, ozbiljne rezultate u oblastima kojima su se bavili, ali i neukaljan obraz i poštenje... Pa onda, ako žele da daju svoj doprinos društvu-ponude svoje znanje i posvete vreme razvoju države. Onda ih lepo stranke kandiduju sa imenom i prezimenom, u svakoj opštini, pa ljudi kažu-aha, ovaj je ozbiljan lik, vredan, častan, pošten, napravio je nešto u životu i za njega ću da glasam.

Dakle ne vezano od toga kojim poslom se bave, ipak stavljaš akcenat na životno i radno iskustvo..

Ali kažu i za Palmu sve to isto, vredan, častan, domaćin čovek, izgradio i ime i prezime i dodao tu nadimak po kome je poznat u celoj Srbiji, napravio nešto u životu, preporodio Jagodinu...

Ali ti misliš na ozbiljno poštene, vredne i časne ljude, tako da sam te razumeo...

Ja generalno na politiku gledam kao na stvar od javnog interesa pa smo u skladu sa tim svi pozvani da aktivno učestvujemo, od studenata i seljaka preko radnika sa srednjom stručnom spremom do profesora i penzionera... Naravno jedno je odbornik na lokalu a drugo vrh izvršne vlasti, za ministre bi trebalo da bude uslov svih uslova da su se dobro pokazali u oblasti kojom ministruju tj. javno menadžerišu...

Kada se govori o politicarima bez relevantnog iskustva moramo da kazemo da je infantilizacija savremen trend na Zapadu.
Evo jedne grupe mladih evropskih lidera.
Radosno delimo slike S. Kurca, velikog drugara naseg Hulje kao i one finske narkomanke i "cool ribe" za kojom sizi urbani & seljacki Beograd.

639b09f7203027531b76f9ac.jpg

FINLAND-PM2308_1661260560.jpg

images

Radosno delimo slike S. Kurca, velikog drugara naseg Hulje

Simpatično mi je kako Vučić ima te velike prijatelje svuda po svetu, moj prijatelj Kurc, prijatelj Mateo Renci, prijatelj Boris Borisov, prijatelj Ričard Grenel i svuda izbori dovode do promene vlasti a ovde Vučić menja li menja velike prijatelje za nove velike prijatelje i nikako da ode... 🙂 Ko se još seća Matea Rencija, "veliki prijatelj"... Svi su prijatelji dok su na vlasti posle se brzo zaboravi na sve njih... (Sem Grenela pošto se tu čeka veliki Trampov come back za 2 godine...)

Simpatično mi je kako Vučić ima te velike prijatelje svuda po svetu, moj prijatelj Kurc, prijatelj Mateo Renci, prijatelj Boris Borisov, prijatelj Ričard Grenel i svuda izbori dovode do promene vlasti a ovde Vučić menja li menja velike prijatelje za nove velike prijatelje i nikako da ode... 🙂 Ko se još seća Matea Rencija, "veliki prijatelj"... Svi su prijatelji dok su na vlasti posle se brzo zaboravi na sve njih... (Sem Grenela pošto se tu čeka veliki Trampov come back za 2 godine...)
Verovatno ima mnogo prijatelja jer je jako dobar covek.

Za svoje godine si prilično naivan, misleći da je konzumacija droga retka i da su svi koji to čine instant narkomani.

Jedno je trava, drugo je kokain.
Naravno da nisu svi koji ponekd konzumiraju narkomani, ali politicar ne bi trebalo da ima svoj zivot.
On je javna licnost. "Sluga naroda", kako lepo rece jos jedan popularni mladi lider.

Gratis slika jos jedne mlade liderke koja se okliznula na pare.
643256_tan2022-12-1215331479-0_f.jpg

Ima nekih koji će isto napraviti razliku, ali prednost dati kokainu...

Medijska javna kuća RTS je postala gora i od okupacionog programa Radio Beograd od 1941. do 1944.

Sinoć je u večernjem Dnevniku gostovao međunarodni terorista Gabrijel Eskobar, nakon što je postrojio i preslišao svoje kvislinške gubernatore AV i Čaleta Brnabu. Kad već intervjuišu tu bitangu, mogli su makar da mu postave pitanje "zašto bi Srbija bilo šta verovala Americi, koja krši Rezoluciju 1244 za koju je glasala, koja krši Dejtonski i Kumanovski Sporazum čiji je garant, i na desetine drugih međunarodnih konvencija?" ili "zašto Amerika traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog kršenja međunarodnog prava, dok sama najbrutalnije gazi međunarodno pravo na štetu Srbije?". A ne bi bilo zgoreg ni da ga pitaju da li je istina da je pre 22 godine u Beogradu vršio likvidacije za CIA. Mislim da je imao utisak da gostuje na šiptarskoj televiziji u Prištini, a ne na državnoj televiziji Republike Srbije.

A šta očekivati od jednog Zorana Stanojevića, koji je pre RTS-a radio za BBC i NBC ? Tomislav Nikolić je pre izbora 2012. javno obećao da će on leteti odatle čim dođe na vlast, naravno ni od toga kao i od svih drugih SNS-ovih obećanja nije bilo ništa. RTS je pod kontrolom Angloamerikanaca koliko i N1, NOVA S i Adria, oni barem igraju otvorenih karata.

Poslednja izmena:
Jedno je trava, drugo je kokain.
Naravno da nisu svi koji ponekd konzumiraju narkomani, ali politicar ne bi trebalo da ima svoj zivot.
On je javna licnost. "Sluga naroda", kako lepo rece jos jedan popularni mladi lider.

Gratis slika jos jedne mlade liderke koja se okliznula na pare.
643256_tan2022-12-1215331479-0_f.jpg
Opet tvoja naivnost. Kokain rasprostranjen skoro kao trava, a koriste ga sve javne ličnosti, uključujući i te sluge narode - može se reći slobodno da će pre koristiti koku nego travu jer koku mogu priuštiti, za razliku od naroda. Mislim da zaista nisi svestan "narkomanije" oko sebe i u javnosti.

Jesi i ti tako bez prepreka? 😄 šalim se, naravno

Hehe, pa ne zavaravam se... Samo kažem da nije imao preveliku stručnu ambiciju u svoje vreme... diči se prosekom, cela Srbija mu zna prosek 9, 81 ako se dobro sećam... i brže bolje posle faksa u politiku... jer ima jezičinu i prodavao je maglu o tome gde su granice Srbije itd.

Dakle ne vezano od toga kojim poslom se bave, ipak stavljaš akcenat na životno i radno iskustvo..

Ali kažu i za Palmu sve to isto, vredan, častan, domaćin čovek, izgradio i ime i prezime i dodao tu nadimak po kome je poznat u celoj Srbiji, napravio nešto u životu, preporodio Jagodinu...

Ali ti misliš na ozbiljno poštene, vredne i časne ljude, tako da sam te razumeo...

Ja generalno na politiku gledam kao na stvar od javnog interesa pa smo u skladu sa tim svi pozvani da aktivno učestvujemo, od studenata i seljaka preko radnika sa srednjom stručnom spremom do profesora i penzionera... Naravno jedno je odbornik na lokalu a drugo vrh izvršne vlasti, za ministre bi trebalo da bude uslov svih uslova da su se dobro pokazali u oblasti kojom ministruju tj. javno menadžerišu...
Ehhh...morao sam ja da savladam mnogo prepreka, ali me je u kritičnim trenucima vadio moj šarm, kojem niko ne može da odoli.. ;)😊😇

I svaka savezna republika u Nemačkoj može da preživi kao nezavisni privedni subjekt, odnosno država, al neće da beže dobro im je... Visoke nacionalističke tenzije ako postoje u nekom društvu, možeš da spuštaš samo jakom ekonomijom i decentralizacijom vlasti... Podrazumeva se da imaš pravnu državu i demokratsko uređenje... (Jer ako si autokratija možeš i drugačije da rešavaš stvari i praviš privid zajedništva i sloge do prve šanse da se neposlušne zajednice izmigolje... Što je bio slučaj sa Jugoslavijom... I nikakav centralističkiji ustav tu ne bi pomogao...)
Не може да преживи, јер нису тако конципиране. Републике у СФРЈ су биле тако конципиране да имају што већу независност и да имају систем унутар система. Имале су све своје органе, службе, привредне субјекте. Чак су покушали и војске да им организују путем формирања ТО, али су их на крају у томе спутали. Праве државе у држави.
Ustav iz 1974. je pokušao da pomiri nepomirljivo ali ne odgovara istini da je isključivo išao suprotno sprskim nacionalnim interesima, što srpski nacionalisti pokušavaju da mu pripišu, a netačno je i objasniću. Tom potrebom da pomiri različite težnje unutar SFRJ ostao je donekle nejasan i protivrečan i ostavio je prostor za različite interpretacije...
Одговара истини јер је дао могућност народима, који никада пре нису били народи, да створе независне државе, а пре тога да се темељно припреме за распад.
Kaže narodi Jugoslavije imaju pravo na samoopredjeljenje do odcepljenja, a zatim navodi da je teritorija Jugoslavije jedinstvena kao i da se "granica SFR Jugoslavije ne može menjati bez saglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina”.
Срби нису били хомогено распоређени. Ово је највише погодовало народима који су се хомогенизовали, попут Словенаца и Македонаца, а ишло је и на руку Шиптарима, с тим што они нису били конститутивни народ.
Dakle nije da Hrvati ne mogu da se otcepe, postavilo se samo pitanje granica i da se svi slože oko tih granica.
Што смо онда правили Југославију, ако ће неко да се одваја и да је разбија? Шта ће нам таква земља уопште? Када правиш кућу, правиш је заувек. Када се жениш, гледаш да буде заувек.
Dakle kako je ovo protiv sprskog nacionalnog interesa? Ako uzmemo da se taj interes dobro ostvarivao u Jugoslaviji kao celini, za promenu državnih granica tražila se saglasnost svih. Dakle ni po tom Ustavu nije bilo lako, legalno, napustiti Jugoslaviju.
Јесте против јер Срби нису били хомогено распоређени у СФРЈ. Нису имали јединствену територију, већ им је Југославија била једина свеобухватна територија. Србима је целовита Југославија била у интересу, јер су само ту могли да буду сви на окупу. Словенцима није, јер 99% њих живи на територији данашње Словеније. Македонцима исто.
Takav rigidan ustav nije prošao na Kosovu već je dodatno zakomplikovao situaciju, ali jeste prošao u Vojvodini, gde i nije bilo previše otpora... Ustav mora da prati raspoloženje u društvu, da verno oslikava odnose u jednoj političkoj zajednici i donekle anticipira budućnost... Ako je takva zajednica složena, ustav ne može biti jednostavan. Ne može i Kosovo i Vojvodinu tretirati jednoobrazno. Ovaj aktuelan može se reći da Vojvodinu i ne tretira al nam je zato Kosovo ostavio kao amanet i omču još u predambuli... U onom iz 1974. ostalo je nejasno kako se to pravo na samoopredeljenje ostvaruje uz saglasnost svih ostalih koji se ne opredeljuju i neuspešno je pokušao da pomiri različite težnje i suprotstavljene interese u jednoj složenoj političkoj zajednici...
Ајмо прво да се запитамо, зашто Косово уопште постоји као аутономна покрајина? Зашто Хрватска није имала покрајине, рецимо Далмацију, Славонију, Истру итд.? Што то нису биле покрајине? Зашто Штајерска, Корушка и Крањска нису покрајине? Зашто се БиХ није разделила на рецимо Херцеговину, Крајину и још нешто? Зашто је само Србија морала да има две покрајине?

Шта је Косово уопште да би била држава или покрајина? Веће право да буде држава има Далмација или Славонија од Косова. Шта је Косово било кроз историју? Зашто Дубровник није био република или аутономна покрајина? Он је био држава за себе. Чега је Приштина центар?

Ајмо прво да се запитамо, зашто Косово уопште постоји као аутономна покрајина? Зашто Хрватска није имала покрајине, рецимо Далмацију, Славонију, Истру итд.? Што то нису биле покрајине? Зашто Штајерска, Корушка и Крањска нису покрајине? Зашто се БиХ није разделила на рецимо Херцеговину, Крајину и још нешто? Зашто је само Србија морала да има две покрајине?

Шта је Косово уопште да би била држава или покрајина? Веће право да буде држава има Далмација или Славонија од Косова. Шта је Косово било кроз историју? Зашто Дубровник није био република или аутономна покрајина? Он је био држава за себе. Чега је Приштина центар?
Jer su Srbi bili najveci neprijatelji nove, komunisticke Jugoslavije. Bilo ih je previse i imali su veci natalitet of Hrvata i Slovenaca, pa je postojao strah da ce budu vecina u novoj drzavi i da ce da se pretvori u Srboslaviju, kao sto je bila izmedju dva rata, po misljenju ostalih naroda. Zato je od od samog pocetka ideja Komunisticke partije bila sprecavanje srpske hegemonije, tako su skrojene nove granice republika, Baranja odlazi Hrvatskoj, dobijamo i dve pokrajine, jos je Avnoj zapecatio sudbinu Srbije. Posle je malo po malo postajalo sve gore po nas, sto se finalizovalo ustavom iz 1974. Drugo zasedanje Avnoja, od 142 delegata iz Srbije je bilo samo 24, 16 je dala mala Crna Gora a 17 Slovenija. Ako se ne varam i tokom 45 godina postojanja Sfrj samo jedan premijer je bio iz Srbije.

Када правиш кућу, правиш је заувек. Када се жениш, гледаш да буде заувек.

Gledaš da budeš, ali se dogodi razvod i sve češće se događa da dođe do razvoda, a ti kad gradiš kuću na lošim temeljima svaka dalja izmena ne može doneti ništa dobro. Ko vam je kriv što kao Srbi niste imali više pameti već posle prvog svetskog rata... Žalim slučaj.

Ne možeš držati nekog zatočenog, ako želi van neke zajednice. Problem je što put oko izlaska nije bio precizno definisan, ali je bio jednako propisan za sve, bez diskriminacije, pravo na samoopredeljenje je postojalo, kao i pravo na nepovredivost granica osim u slučaju dogovora svih oko promene granica... Jako loša formulacija samog Ustava za sve...

Posle je malo po malo postajalo sve gore po nas, sto se finalizovalo ustavom iz 1974.

Ne, nama je gore postalo Miloševićevim ustavom iz 1990. Kosovski Albanci potpuno zaslužuju sve što su imali ustavom iz 1974. i ja bih im kao Srbin sve to dao, a Vučić bi im danas dao i mnogo više od toga (sem stolice u UN i da ih formalno priznamo) a sam je zakuvao da budemo gde smo sada...

Dakle kosovski Albanci su i tad a i sada zaslužuju maksimalni stepen autonomije kao 2 države u jednoj, a Vojvođani ne i to sam napisao da je apsurno da postoje 2 zakonodavne nadležnosti, dva recimo paralelna krivično pravna sistema u Vojvodini i užoj Srbiji i pravo veta i tsl.... ali to danas ne postoji, sve u vezi Vojvodine se ispravilo, neki iz Vojvodine bi rekli i previše...

Možda je kod Vojvodine bio stepen decentralizacije koji ne odgovara Srbima, ali je Vojvodina masovno naseljavana Srbima upravo u tom peridu, pogledaj popis.

I mirna Bačka na kraju.

Te ne vidim više u čemi vam je problem... ili vi volite da budete nezadovoljni, da na spavanje idete nesrećni, sa gomilom istorijskih nepravdi, gde su samo Srbi propatili... Jel ne možete da zaspite drugačije, šta je problem?

Ništa mi ne bismo profitirali da je bila čvršća ruka pre toga i veća hegemonija Srba... Ustav iz 1990. je to pokazao.

Mogu da se složim sa idejom da je uopšte nije trebalo stvarati, Jugoslaviju, od samog početka... Zbog ovakvih kao sto ste vi na svim stranama jedan prelep ideal nije imao šansu... Al ko vam je kriv, sad se istoričari bave time, mene zanima kako ću živeti sutra, zadovoljan sam što je Vojvodina u Srbiji ne mislim da delovi Bosne treba ikad da budu Srbija... Jesam li loš Srbin zbog toga? Zabole me 😉

Ja sam zadovoljan sasvim... I muka mi je više ovako nacionalno frustrirane da vas čitam na ovoj temi iskreno...

Poredi Kosovo sa 2 mil Albanaca i Slavoniju i kaže istorijski je Slavonija imala više prava da se otcepi... Kao da ta "istorijska prava" ikog vezuju. Postoje sporazumi, ustavi i u okviru toga izboksujes maksimum. Ako si propustio šansu, pristaneš na ono što je u tom trenutku moguće ili ideš u novi rat... Sve nebuloze i nepraktične priče, neke romantičarske vizije šta je kad, kako bolje moglo i ko nam je kriv. Ako je neko kriv, sami ste krivi... Vi Srbi... Bukvalno mi smučite da se dalje deklarišem kao Srbin sa Vama... Imam potrebu da se odvojim, a još nisam smislio kako da se nazovem...

Iskreno ni ne čudi me što svi hoće da se odvajaju od vas/nas. Uopšte me ne čudi.

Mogu da se složim sa idejom da je uopšte nije trebalo stvarati, Jugoslaviju, od samog početka... Zbog ovakvih kao sto ste vi na svim stranama jedan prelep ideal nije imao šansu... Al ko vam je kriv, sad se istoričari bave time, mene zanima kako ću živeti sutra, zadovoljan sam što je Vojvodina u Srbiji ne mislim da delovi Bosne treba ikad da budu Srbija... Jesam li loš Srbin zbog toga? Zabole me 😉

Ja sam zadovoljan sasvim... I muka mi je više ovako nacionalno frustrirane da vas čitam na ovoj temi iskreno...
Cinjenice govore samo jednu stvar, da je jugoslovenska elita bila usmerena ka izgradnji drzave iskljucivo praveci kompromise na racun jednog naroda, Srba. A ako nesto lici na patku, oglasava se kao patka, onda i jeste - patka. I ja sam zadovoljan sasvim, Frankenstajnovo cudoviste je pokojno, nikada ga nisam upoznao ali se moja porodica silno napatila u toj drzavi i srecan sam sto su doziveli da joj vide kraj. A koje frustracije imas zbog toga, necu da ulazim, svako ima pravo na svoj stav;)

Ne možeš držati nekog zatočenog, ako želi van neke zajednice.
Никад не бих рекао да си неко ко подржава отцепљење Републике Српске
Ne, nama je gore postalo Miloševićevim ustavom iz 1990.

Па и није баш, нама је горе постало ратовима и санкцијама али су нас "националисти" поштедели мучног и спорог самоуништења.Oд 1961. до 1981. % Срба у Србији је пао са 82% на 77%; са наставком тог тренда би постали мањина у Србији током овог века. Економски смо боље напредовали након слома Југославије и од Словеније и од Хрватске

srbGdp.png

Од Југославије која је била нето увозница хране упркос томе што је трећина народа радила у пољопривреди и која се економски полупала након једне енергетске кризе смо постали Србија која производи дупло више хране него што потроши и која остварује раст упркос жонглирању пандемије, светке економске кризе и још горе енергетске кризе. Жалосно је само што није било озбиљне револуције још раније која би смакла социјалистичку партију Србије са власти и приклонила се западу а онда узела да спроводи све те "националистичке" мере које је Милошевић спроводио (као нпр. Бугари и Хрвати). Као што је сада жалосно што опет стајемо на страну Русије у њиховом сукобу и због чега нам је стабилност непотребно угрожена.

Kosovski Albanci potpuno zaslužuju sve što su imali ustavom iz 1974. i ja bih im kao Srbin sve to dao, a Vučić bi im danas dao i mnogo više od toga (sem stolice u UN i da ih formalno priznamo) a sam je zakuvao da budemo gde smo sada...
Чиме су заслужили ишта што су добили? И по чему то нису заслужили нпр. Срби у Крајини?
Dakle kosovski Albanci su i tad a i sada zaslužuju maksimalni stepen autonomije kao 2 države u jednoj,
Исто питање
a Vojvođani ne i to sam napisao da je apsurno da postoje 2 zakonodavne nadležnosti, dva recimo paralelna krivično pravna sistema u Vojvodini i užoj Srbiji i pravo veta i tsl.... ali to danas ne postoji, sve u vezi Vojvodine se ispravilo, neki iz Vojvodine bi rekli i previše...
Како се исправило ако и даље постоје паралелне структуре? Како се исправило ако наш постојећи Устав више пара предвиђа за те паралелне структуре него за целодржавно здравство, образовање и одбрану ЗАЈЕДНО?
Možda je kod Vojvodine bio stepen decentralizacije koji ne odgovara Srbima, ali je Vojvodina masovno naseljavana Srbima upravo u tom peridu, pogledaj popis.

I mirna Bačka na kraju.

Te ne vidim više u čemi vam je problem... ili vi volite da budete nezadovoljni, da na spavanje idete nesrećni, sa gomilom istorijskih nepravdi, gde su samo Srbi propatili... Jel ne možete da zaspite drugačije, šta je problem?

Ništa mi ne bismo profitirali da je bila čvršća ruka pre toga i veća hegemonija Srba... Ustav iz 1990. je to pokazao.
Устав из 1990. је показао да је "југословенски идеал" само била карта за профитирање осталих народа на штету Срба, чим се то минимално исправило кренули су да руше државу и оштре ножеве за рат
Не, само лицемер.

Poredi Kosovo sa 2 mil Albanaca i Slavoniju i kaže istorijski je Slavonija imala više prava da se otcepi... Kao da ta "istorijska prava" ikog vezuju. Postoje sporazumi, ustavi i u okviru toga izboksujes maksimum. Ako si propustio šansu, pristaneš na ono što je u tom trenutku moguće ili ideš u novi rat... Sve nebuloze i nepraktične priče, neke romantičarske vizije šta je kad, kako bolje moglo i ko nam je kriv. Ako je neko kriv, sami ste krivi... Vi Srbi... Bukvalno mi smučite da se dalje deklarišem kao Srbin sa Vama... Imam potrebu da se odvojim, a još nisam smislio kako da se nazovem...

Волим што се кроз целу ову тираду провлаче два главна и међусобно сукобљена мотива "Ко је Србима крив што су били глупи и нису се борили за себе" и "Срби не треба да се боре за себе"

Ne, nama je gore postalo Miloševićevim ustavom iz 1990. Kosovski Albanci potpuno zaslužuju sve što su imali ustavom iz 1974. i ja bih im kao Srbin sve to dao, a Vučić bi im danas dao i mnogo više od toga (sem stolice u UN i da ih formalno priznamo) a sam je zakuvao da budemo gde smo sada...
Зашто је нама постало горе? Зато што смо повратили контролу над два дела земље, која су нечијом несрећном одлуком постала држава у држави? Зашто би Шиптари имали све то и чиме су то заслужили? Зашто Срби који живе на северу Албаније немају никаква права, нити аутономију? Зашто су их турчили, наметали шиптарска имена и бранили да користе сопствени језик? Зашто Шиптар у Србији мора да има државу у држави, а Србин у Албанији нема основна људска права? Зашто Срби у Албанији немају право на име и презиме и свој језик и право да кажу да су Срби?
Dakle kosovski Albanci su i tad a i sada zaslužuju maksimalni stepen autonomije kao 2 države u jednoj, a Vojvođani ne i to sam napisao da je apsurno da postoje 2 zakonodavne nadležnosti, dva recimo paralelna krivično pravna sistema u Vojvodini i užoj Srbiji i pravo veta i tsl.... ali to danas ne postoji, sve u vezi Vojvodine se ispravilo, neki iz Vojvodine bi rekli i previše...
Чиме су то заслужили? Због чега они имају право на више права од већине?
Зашто би Срби делили своје територије још више и правили такве разлике између себе? По тој логици Ниш, Пирот, Врање и Куршумлија имају право на аутономију, јер се разликују од Шумадије, имају другачију ношњу, другачију кухињу, обичаје и другачије говоре? Зашто онда источна Србија нема аутономију (Неготин, Мајданпек, Пожаревац, Зајечар, Кладово) или западна Србија (Ужице, Косијерић, Пријепоље, Прибој)?
Ко каже да сам ја Србин? Да ли сам ја то негде навео? Откуд знаш шта су други овде по националности?
Mogu da se složim sa idejom da je uopšte nije trebalo stvarati, Jugoslaviju, od samog početka... Zbog ovakvih kao sto ste vi na svim stranama jedan prelep ideal nije imao šansu... Al ko vam je kriv, sad se istoričari bave time, mene zanima kako ću živeti sutra, zadovoljan sam što je Vojvodina u Srbiji ne mislim da delovi Bosne treba ikad da budu Srbija... Jesam li loš Srbin zbog toga? Zabole me
Срби нису срушили Југославију. Они су је одржавали умањујући своја права и ограничавајући себе у корист других. Срби су се одрекли Србије да би створили ту државу, одрекли су се свог имена, своје династије и свега што су имали, да би други народи могли да се осећају равноправно.

Jer su Srbi bili najveci neprijatelji nove, komunisticke Jugoslavije. Bilo ih je previse i imali su veci natalitet of Hrvata i Slovenaca, pa je postojao strah da ce budu vecina u novoj drzavi i da ce da se pretvori u Srboslaviju, kao sto je bila izmedju dva rata, po misljenju ostalih naroda. Zato je od od samog pocetka ideja Komunisticke partije bila sprecavanje srpske hegemonije, tako su skrojene nove granice republika, Baranja odlazi Hrvatskoj, dobijamo i dve pokrajine, jos je Avnoj zapecatio sudbinu Srbije. Posle je malo po malo postajalo sve gore po nas, sto se finalizovalo ustavom iz 1974. Drugo zasedanje Avnoja, od 142 delegata iz Srbije je bilo samo 24, 16 je dala mala Crna Gora a 17 Slovenija. Ako se ne varam i tokom 45 godina postojanja Sfrj samo jedan premijer je bio iz Srbije.
prvih 20 godina, covek no. 2 je bio iz Srbije. Aleksandar Rankovic.
Do te mere, da se na zapadu nekada pisalo da u Jugoslaviji vlada "rezim Tito-Rankovic".
Za tazliku od SLovenaca, Srbi s enisu interesovali toliko za ekonomiju (sve do tzv liberala) engo za vojsku i policiju.

Срби нису срушили Југославију. Они су је одржавали умањујући своја права и ограничавајући себе у корист других. Срби су се одрекли Србије да би створили ту државу, одрекли су се свог имена, своје династије и свега што су имали, да би други народи могли да се осећају равноправно.
Milosevic je bio glavni rusitelj Jugoslavije do pojave F. Tudjmana.
Posle su r radili zajedno.

Рушење друге Југославије креће 1943. године у Јајцу. Чим је она подељена на 6, а касније на 8 делова, јасно је било да се иде у том правцу. Велика је случајност што данас нико не дозвољава промену граница које је установио АВНОЈ: Босна и Херцеговина не може да подели, Косово и Метохија не може да се подели, Хрватска не може да преда Крајину или Барању и Западни Срем, Дубровник не може да буде независна држава. Зашто? Ако може да се разбије Југославија, зашто не могу и њени саставни делови утврђени АВНОЈ-ем?

Од 1943. до 1991. године, свака република и покрајина је добијала све више и више надлежности и самосталности, а савезна држава је слабила. У Југославију су ушла три народа, а из ње је изашло шест. Сада се говори о тзв. Војвођанима.

Милошевић је дошао пред свршен чин. Он је покушао да заустави процесе који су давно покренути и успео је донекле да их одложи. Данас је остало да се одвоји још Војводина. Сви остали елементи Југославије су добили независност и међународно признање или нису под контролом Београда.

Vrh