Šta je novo?

Izbori 2024

Medjutim vec od 1955. to nije bilo tako.
Било је тако и даље. Касније су себи измислили факултете и више школе, а када ни то више нису могли да "завршавају", измислили су приватне универзитете.

Ali, sta mi imamo danas od Dr. Sinise malog ili pravnika Hulje?
Шта смо имали од др. Зорана Ђинђића, др. Војислава Коштунице?

Све је то исто.

Koegzistencija i konkurencija Hrvatske, Srbije i Slovenije bila je jedan od motora napretka u SFRJ.
Не. Не слажем се са овим.

Привредни систем у СФРЈ је био дубоко подељен. Свака република је била практично држава за себе, а све те јединице су се спремале за раздвајање још од 1943. године. Свака је формирана тако да може да функционише као независна привредна целина.

А шта су?

Није да је Ранковић отелотворење српства, али јесте бизарно то што си навео и то ми је познато.
Ranković je bio Vulin svog doba..čelnik Udbe i policijskih službi. Uopšte me ne čudi što su i ljudi iz Srbije bili protiv njega. Dok je još i bio u sedlu, nadali su se da on neće jednog dana naslediti Tita. Udba, Goli otok, prisluškivanja, špijuniranja.. uglavnom su bili njegovo maslo.. I mi bismo svi danas voleli da vidimo Vulina na optuženičkoj klupi jednog dana, a njegovo delovanje je, naspram Rankovićevog, prava kamilica... Uopšte ne žalim takve likove.

Вулин и Ранковић нису за поређење.

Не знам зашто је Ранковић постао симбол српства. Ваљда због недостатка других и бољих људи у то време. Поред тога, не знам какви су били остали кандидати и шта је њих раздвајало или издизало у односу на Ранковића. Треба рећи и да не постоји високи челник који није био у вези са Удбом.

Сметао им Ранковић, али им није сметао Доланц касније.

Не. Не слажем се са овим.

Привредни систем у СФРЈ је био дубоко подељен. Свака република је била практично држава за себе, а све те јединице су се спремале за раздвајање још од 1943. године. Свака је формирана тако да може да функционише као независна привредна целина.

Do 1974. postojali su savezni projekti. Recimo Djerdap,
Moj otac koji nije bio komunista radio je na kreditiranju brodogradnje. Taj posao je o bavljala jedna beogradska banka, a korisnici kredita bila su brodogradilista u Rijeci i Splitu.
U brod je ugradjivana gomilaopreme iz Srbije. Recimo iz "Prve petoletke", "Severa" iz Subotice itd.
I posle 1974. postojala j emas zajednickih izvoznih poslova. Recimo veliki projekat izvoz acipeka u SSSR, zatim tenk T 84, Yugo itd

Не знам зашто је Ранковић постао симбол српства. Ваљда због недостатка других и бољих људи у то време. Поред тога, не знам какви су били остали кандидати и шта је њих раздвајало или издизало у односу на Ранковића. Треба рећи и да не постоји високи челник који није био у вези са Удбом.

Rankovic je Titu bio veran kao pas.

Rankovic i Krcun protivili su se decentralizaciji SFRJ, p aneki smatraju d aj eto bial odbrana srpskih interesa.

До 1974.... Лепо речено.

Унапред припремљен распад. Свака република и покрајина су кројене тако да могу касније да преживе као независни привредни субјекти, односно државе.

Da, Ranković je bio gori.. po obimu i rezultatima svog rada svakako.

A zašto je kasnije postao simbol srpstva? Verovatno iz sličnih razloga zbog kojih je i Milošević.

Do 1974. postojali su savezni projekti. Recimo Djerdap,
Moj otac koji nije bio komunista radio je na kreditiranju brodogradnje. Taj posao je o bavljala jedna beogradska banka, a korisnici kredita bila su brodogradilista u Rijeci i Splitu.
U brod je ugradjivana gomilaopreme iz Srbije. Recimo iz "Prve petoletke", "Severa" iz Subotice itd.
I posle 1974. postojala j emas zajednickih izvoznih poslova. Recimo veliki projekat izvoz acipeka u SSSR, zatim tenk T 84, Yugo itd
М-84... Који је заправо модификација Т-72. То када људи крену да причају да је то наш производ итд. треба рећи да се ради о модификацији и лиценцној производњи.

...

Гомила опреме из Србије се уграђивала у разне производе, не само у бродове, Опет, то не мења чињеницу да су републике биле формиране да преживе распад СФРЈ и да даље наставе саме.

Rankovic je Titu bio veran kao pas.

Rankovic i Krcun protivili su se decentralizaciji SFRJ, p aneki smatraju d aj eto bial odbrana srpskih interesa.
Можда. Ја за сада не знам да ли је то тачно или није.

М-84... Који је заправо модификација Т-72. То када људи крену да причају да је то наш производ итд. треба рећи да се ради о модификацији и лиценцној производњи.

...

Гомила опреме из Србије се уграђивала у разне производе, не само у бродове, Опет, то не мења чињеницу да су републике биле формиране да преживе распад СФРЈ и да даље наставе саме.

M84 ima bolji menjac i elektroniku.
" Од Совјетског Савеза је купљена лиценца за производњу Т-72. Паралелно са почетком производње анализиране су све предности и недостаци овог модела како би стечена искуства била искоришћена приликом израде домаћег тенка. "

Cemu omalovazavas.
Procitaj jos jednom gornju recenicu.

"Паралелно са почетком производње анализиране су све предности и недостаци овог модела како би стечена искуства била искоришћена приликом израде домаћег тенка. "

Ona govori o sasvim drugacijem shvatanju stvarnosti nego sto je danas.

"Обављеним изменама тенк М-84А разликује се од тенка Т72 за више од 60%. По свим битним параметрима ватрене моћи, оклопне заштите и покретљивости тај тенк је, у то време, био испред свих савремених тенкова у свету. То је потврђено кроз упоредна испитивања са најсавременијим тенковима у Кувајту и Пакистану, и на основу чињенице да се после испитивања Кувајт одлучио за овај тенк."

M 84 je delom bio domaci proizvod.
JNA je imala ruske rakete NEVA. Ei je za ove rakete napravila televizjsko vodjenje koje nije postojalo na originalu.
To nisu trivijalne stvari. Bio sam u voijsci na ovom raketnom sistemu.

Sta imamo danas? Motanje kablova.

M84 ima bolji menjac i elektroniku.
Мислиш СУВ?

Cemu omalovazavas. M 84 je delom bio domaci proizvod.
Домаћи јер се овде све правило по лиценци.

Нема омаловажавања, већ само свођење на реалну меру. Већина производа је била лиценцна производња: камиони, аутомобили, машине итд. Прехрамбени производи су исто рађени по лиценци.
Sta imamo danas? Motanje kablova.
Раније су нам давали технологију за тенкове, аутобусе, вагоне, веш машине, телевизоре, бушилице, тракторе, чамце, мотоцикле, лежајеве... Сад нам дају за каблове.

Uzmimo npr bojlere.
Prvi bojleri su radjeni po licenci, da bi 5 godina kasnije nase fabriek pocele da proizvode svoje modele.
Tako danas rade i Kinezi.

Сва привреда у СФРЈ је била базирана на лиценцама за запада и делом са истока. Мали, јако мали број производа је био плод домаће памети и развоја. Све остало је било уз велику помоћ једне од две суперсиле. Тада им је било у интересу да Југославија то производи и даље пласира на нека од тржишта. Данас им није у интересу да Србија има способност да направи свој мотор са унутрашњим сагоревањем, да има способност да направи трансформатор, да може да лије компликоване одливке, да може да прави сложене конструкције, да може да произведе своје електронско коло, рачунар или телевизор. Зато то и немамо.

Uzmimo npr bojlere.
Prvi bojleri su radjeni po licenci, da bi 5 godina kasnije nase fabriek pocele da proizvode svoje modele.
Tako danas rade i Kinezi.
Заборавио сам на бојлере. У Србији још увек постоје мање фирме које их раде, али су већи играчи, типа Магнохром, уништени.

Сва привреда у СФРЈ је била базирана на лиценцама за запада и делом са истока. Мали, јако мали број производа је био плод домаће памети и развоја. Све остало је било уз велику помоћ једне од две суперсиле. Тада им је било у интересу да Југославија то производи и даље пласира на нека од тржишта. Данас им није у интересу да Србија има способност да направи свој мотор са унутрашњим сагоревањем, да има способност да направи трансформатор, да може да лије компликоване одливке, да може да прави сложене конструкције, да може да произведе своје електронско коло, рачунар или телевизор. Зато то и немамо.
Jos jedna teorija o visoj bozanskoj sili koja nas oslobadja odgovornosti, koja treba da prikrije bilo nasu danasnju lenjost bilo nekadasnji uspeh.

Проблем је што немамо предузетнички дух, на западу већ од малих ногу праве лимунаду и продају испред куће на улици. Комунисти су нас индоктринисали да научимо нешто и да то чукамо за плату до пензије. Највећи умови попут Тесле и Пупина су морали да побегну одавде јер нису имали услова ништа да створе.

Sto se tice bojlera, nasi bojleri su jos uvek vrhunski.

SFRJ imala je 5 fabrika televizora: Ei, Riz, Iskra, Gorenje, Cajavec
Frizidere su prvaili Koncar, Obod, Gorenje
Ves masine Ei, Gorenje,
Srbija danas ima 3 fabrike vrhunskih bojlera Dom, TermoRad, Metalac

Али имамо пословни дух, добри смо у бизнису поприлично.
Никако да схватимо да је нама проблем држава.

Tacno. Samo ono sto ti zoves drzava je u stvari upravljanje javnim intresom.
Problem upravljanja postoji kod nas i u masi privatnih firmi, samo su tamo stvari jednostavnije.

Проблем је што немамо предузетнички дух, на западу већ од малих ногу праве лимунаду и продају испред куће на улици. Комунисти су нас индоктринисали да научимо нешто и да то чукамо за плату до пензије. Највећи умови попут Тесле и Пупина су морали да побегну одавде јер нису имали услова ништа да створе.
Ja znam mnoge koji su u doba komunizma prodavali lubenice ili nesto drugo pred kucom.

Ја знам једног Далматинца-избеглицу-од-ономад који продаје лубенице на Б. коси. Зарађује око 3.000 месечно.

Vrh