Šta je novo?

Izbori 2024

Po svemu sto mozemo da zakljucimo do sada - zapad kontrolise politicare i oni rade sta im zapad kaze. Njima je bitno da taj njihov politicar marioneta ima vlast, nije im bitan nacin na koji do vlasti dolaze.

Ono sto bas ne znamo je da li im sve odrede i kazu Vucicu sta sve da radi da bi dosao do vlasti ili im kazu - vi se snalazite da dobijete izbore kako sami znate i umete pa mi preuzimamo.

Vucic dobija izbore kroz medije koji pljuju po zapadu, sve u ime tog zapada.

Pa ljudi su do skoro verovali da Rusi to osvajaju za mesec dana, kada uzmu Ukrajinu, eto ih tu na granici sa Madjarskom.

Veruj mi da sam slusao te price. Ukrajina pada brzo, nece verovatno ici u dalja osvajanja, ali to ce biti poruka svetu. Ako tipa bude nesto sa Kosovom npr, Putin naredjuje Madjarima da se sklone, ako nece sami, on ih gazi za par dana, mi ga pustamo kroz Srbiju i oslobadja Kosovo.
Msilim da ni sami Rusi ne veruju u te price.
Ukrajina je ogromna zamlja sa 35 miliona stanovnika.
A u vezi KOsova. Zato bi Rusi ginuli zbog nas?

Mislim da samo maloumni mogu da veruju u te price.

Сајт има неке вирусе, ако ти није тешко прекопирај цео текст овде.

Dobre vesti iz Svedske.
Treba podrzati bilo koga (levo, desno ili centar) ko je u fasistickom Briselu dozivljen kao neprijatelj EU i ko je protiv migracija.

Шведска: Коалиција десничарских странака дефинитивно освојила већину мандата на парл. изборима. Премијерка Магдалена Андерсон признала пораз

Na ovo se nadovezuje druga dobra vest (zabavljeni svojom mukom okupatori ce imati manje snage da nam namecu svoju ideologiju i nacin zivota)​

Оштра зима могла би да доведе до социјалних немира у Европи, где је руски напад на Украјину већ довео до ужасних економских последица и изазива страх од рецесије, изјавила је данас генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгиева.

Нико не спори да је било труло и у Краљевини, али постојао је и развој друштва додуше доста спутаван од стране међунационалних трвења која би можда и без WW2 ескалирала до ниво сукоба. Сад, шта би било да у Србији за време WW2 није дошло до грађанског рата или да је исход тог грађанског рата био другачији, можемо само да нагађамо. Сам грађански рат у Србији је да се на лажемо изазвао Стаљин преко КПЈ, који је након убиства Милана Горкића био потпуно лојалан врхушки у СССР-у, барем до краја рата. Сад претпоставимо, без обзира да ли је то било могуће, да су Черчил и Рузвелт издејствовали да Србија остане ван источног комунистичког блока, као што у уосталом успели да издејствују са Грчком где је комунистички предратни покрет иначе био много јачи него у Србији. Ја верујем да би стање у Србији ишло на боље и да би економски положај а готово сигурно и степен демократије био виши него у СФРЈ 60-их или 70-их.
То је наравно само нагађање, можда би кренули и сличним путем као Грчка које свакако није било за похвалу. Више ово помињем јер мислим да ти хвалоспеви Титовог времена не стоје, без обзира што се многе добре ствари тог времена не могу порећи, под условом да заборавимо на све злочине Титових пулена у 5. деценији прошлог века.
Са осталим делом твог поста се слажем поготово са последњим пасусом.

И пут којим је Грчка ишла је био бољи него пут којим је ишла Југославија, и то вишеструко. Сама чињеница да је једна Грчка без малтене икаквих ресурса и са много историјски потлаченијом и мање образованом популацијом од Југославије (због Хрватске / Словеније) након Другог светског рата остварила највећи економски раст после Јапана док су 6 држава СФРЈ са свим ресурсима и благодетима били иза једне Бугарске је довољно да покопа све фантазије и романтизовање "златног периода" те покојне државе.

main-qimg-0804cc58422a0c8a950c9761ba2e5207-pjlq

@Kalian Bilo bi dobro da vise citas, makar Vikipediu i dodjes do zakljucaka zasto je grafik takav kaakav jeste.
POsebno obrati paznju na skoro savrsen sistem poljoprivrede sa privatnicima na malim posedima koji su bili podrzani zadrugama i treci stub poljoprivredni kombinati.

Treba imati vidu da su osim Poljske bili daleko manje razruseni u II sv ratu.
Grcka je imala zavidan brodski fond i brodovlasnike.
U odnosu na ovo sada situacija u SFRJ svakako jeste zlatno doba.

И пут којим је Грчка ишла је био бољи него пут којим је ишла Југославија, и то вишеструко. Сама чињеница да је једна Грчка без малтене икаквих ресурса и са много историјски потлаченијом и мање образованом популацијом од Југославије (због Хрватске / Словеније) након Другог светског рата остварила највећи економски раст после Јапана док су 6 држава СФРЈ са свим ресурсима и благодетима били иза једне Бугарске је довољно да покопа све фантазије и романтизовање "златног периода" те покојне државе.

main-qimg-0804cc58422a0c8a950c9761ba2e5207-pjlq
Негативна конотација се односила на политичку нестабилност и немире који су доминирали Грчком након Другог светског рата, а не на економски раст. Мада морам признати да нисам знао да је и поред свих нестабилности Грчка имала тако изражен раст.

Има оно место Неос Мармарас, на другом "прсту" Халкидикија, тј. на копну.
Е, до њега се до 1950-и-неке, док није пробијен ма какав пут, могло само чамцем...

Ово је ваљда најочигледнији од свих парадокса: да је уместо Броза победио Дража, били бисмо у НАТО од 1949, у ЕЗ бар до око 1980... и сад бисмо без проблема имали Прајд :)

А увели бисмо и санкције Русији.

Тешко је и levičarima и десничарима сербским да тај парадокс прогутају, али је тако.

Poslednja izmena:
The per capita income in Yugoslavia was almost the lowest in Europe in the 1930s; in 1938 it was estimated at 3,100 dinars (about $ 70).

Startna pozicija SFRJ odnosno FNRJ odnosno DFJ bila je vrlo niska, najniza u Evropi.
Treba razmisljati!

U norveskom pribalju su nedugo zatim otkrivena lezista nafte i gasa.

Sad ce ispadne da branim SFRJ, ali ta zemlja je imala prednosti poput besplatnog zdravstva i skolstva, razna putovanja si mogao da zabodes za dz ili skoro dz, dobijani su stanovi od drzave...

Ima argumenata da se kaze da BDP ne moze biti realan pokazatelj stanja kako je prosecan covek ziveo.

Osoba A ima platu 2000 evra, ali placa stan 1000 evra, sinu faks pitaj boga koliko godisnje, letovanje ga izadje par hiljada evra, slomi ruku placa boga oca.

Osoba B ima platu 300 evra, ali zivi u stanu koji je dobila, poslala sina za dz na faks i otisla na letovovanje u Dubrovnik za dz ili neku sicu, slomi ruku tamo, ne plati ni dinar.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
E, da, ali kako je ubedljiva manjina zaposlenih u toj zemlji dobila stan, a i kako BDP svakako uzima u obzir stanogradnju, to slabo šta menja u računici. Zapravo, to nas stavlja u podređen položaj naspram zemalja istočnog lagera, kojima smo se onomad smejali...

A to za 'besplatnost' svega... gde je to bilo? Kad sam ja bio mali, knjige za OŠ su se kupovale - u Francuskoj su bile džabe.

Nisam bio ziv tada, ali valjda su se ljudi sa nekim razlogom smejali tj.ziveli su bolje. Ili neke brojke sad 40, 50 godina kasnije treba da ih ubede suprotno?

GDP per capita (БДП по глави становника) није најбоља ствар при поређењу социјалистичких држава са капиталистичким. Уколико им је БДП по глави једнак у држави са више социјалних програма је бољи квалитет живота (quality of life) него у држави без истих, за то има више разл студија које су радили факултети, и то са запада што ме је зачудило.

Ne znam, moji su ziveli dobro i ljudi oko njih. Babe i dede stabilno, posle jedenja lisca po sumama cetiri godine, ne verujem ni da su imali visoka ocekivanja. Stabilan posao, stan, letovanja, zimovanja...

Cale i keva vec ulaze u pricu visokog obrazovanja, sopstvenog biznisa krajem 80ih, obrtanje nekog veceg novca.

Mada u sustini kljucna rec je bila bezbrizno.

No, da ne bi ulazili u pojedinacne slucajeve, ona BDP tabela mi i dalje izgleda kao nerealan prikaz jer sam otisao u Bugarsku, prvi put 2008. ili 2009.godine, tada vec clanicu EU, i da, stereotipi o Bugarskoj su se prilicno potvrdili i tada smo bili ispred njih, pa, po svemu.

Mogu onda samo da zamislim koja je razlika bila 1970ih ili 80ih, u stvari znam price, ne moram da zamisljam. I to i o Ceskoj, Madjarskoj, a kamoli Bugarskoj.

Na kraju krajeve, nije tajna i lako se proveri da su nam mnogi gradjani tih zemalja zavidili, cak i iz nekih razvijenijih drzava od Bugarske.

Iskreno, savrseno me zabole za SFRJ, nikad se nisam lozio na najmanje, ali ne moze sad neka tabela da pokaze da je Bugarska zivela bolje od nas.

Па у Србији си имао Косово, које је било на нивоу Африке - велика је заблуда да се на Косову живело боље него у Албанији: није, само су могли слободно да наставе пут Запада - такође и за Европу огроман удео сеоског станоништва, добрим делом на нивоу живота у 19. веку. На Западу су се чудили кад је Орхан Памук написао да су у Стамболу колико седамдесетих коњским запрегама довозили храну на пијаце, али не лези враже, ја се сећам коња и балега око врањске пијаце (горње, код моста) још 20 година после тога. Електрификација Србије је завршена, званично, 1986. Итд. Била је то ипак једна - сиромашна земља, из које се становништво масовно исељавало.

Тако да су поређења са Чехословачком и Мађарском - без обзира на (кафанске, често џиберске које дођу на наплату) приче наших људи ("Уђем ја и са 20 марака затворим шанк") - смешна. Тамо нико није живео на нивоу касног неолита, а доступност и квалитет јавних служби су свакако били већи. Ајде што су "имали метро" (мене, иначе, много нервира то мерило, ал да видиш стварно, они то имали и тад), него су имали и трамвај и тролејбус и по мањим градовима, а верујем и да су, за разлику од мене, имали понекад и сапун у тоалету током школовања. И то онда све утиче на реални БДП, као што неко горе каза. Не знам у каквој смо ми ту, међутим, предности били у односу на Запад - шта се то код нас није плаћало, што се у Западној Европи плаћало? Мени баш и није познато да Немци и Британци плаћају преглед код лекара, или школу.

Бугарска је нпр. још ономад, имала знатно боље здравство од нас, па се и то свакако рачуна. Храна била скоро џабе. Па кад узмеш и онај црни Космет у просек, изравна се то негде, без обзира што је тамо деловало много "сивље".

Уосталом, табеле и статистика су заиста најрелевантније за те ствари.

То наравно не значи да ја мислим да је боље живети у затвору - што поменуте земље уистину јесу биле (Мађарска најмекша).

Poslednja izmena:
Cehoslovacka je bila jedna od industrijski najrazvijenijih zemalja na svetu posle Prvog svetskog rata, nasledila je 80% celokupne industrije Austro-Ugarske, dok smo mi bili na dnu, svako poredjenje sa njima i Madjarima je smesno, mozda jeste nazadovala posle dolaska komunizma ali je i dalje imala jako obrazovnu bazu i zato je na kraju Skoda opet auto gigant a nasa Zastava vise ne postoji. Ali Srbin je voleo da se smeje Rumunima i Madjarima i Cesima jer je imao RK Beograd a oni nisu. Sada se takmicimo sa otvorenim Balkanom.

Ај кренимо од петовековне окупације од стране Османског царства где је готово целокупно Српско становништво протерано из градова, а самим тиме изузетно отежано било какво просвећивање народа, па и индустализација која је пред крај окупације увелико цветала остатком Европе. Не треба заборавити да смо неки део потпуно независне територије добили тек негде у 7. деценији 19. века (нека ме исправи @Zaza Bg ако грешим), а до тад је све време постојао извесни степен вазалства и у готово свим градским центрима је доминирало Турско становништво заједно са потурицама, чак у у самом Београду. А након тога смо имали потпуно независност, али и даље нестабилну ситуацију све до Првог светског рата где знамо како смо прошли. Стога упоређивати српске средине са ондашњим чешким или мађарским стварно нема много смисла.
Ми сад волимо да величамо период јаке СФРЈ као да је онда текло само мед и млеко и да су нам поред источног блока завиделе и неке западне земље. Истина је прилично другачија, и у време најаче СФРЈ постојао је одлив у земље запада, само је онда било теже отићи из земље. Добро, ако ћемо да поредимо тај период са ратним годинама 90-их или корупцију на свим нивоима са свим годинама након 90-те свакако да ће превагу однети 70-те и 80-те, али то и није неки успех.

Moji su iskreno bili u Zagrebu, odatle moguce potpuno drugaciji pogled na stvari.

Mada, i dalje mislim da je veci deo Bugarske bio Kosovo od onoga koliki je deo Jugoslavije bilo Kosovo.

A ćuj, stari, fakat postoji, ne?

No i dalje mislim da su oni imali više Lebana od nas, ako ne, bar jednako, a Beograd, Zagreb...>Sofija.

Vrh