Tvoji roditelji bi sad verovatno živeli još bolje nego tad.Ја заиста не могу да се жалим на мој живот (детињство) у СФРЈ, моји су ми обезбедили безбрижно детињство у некој средњој ка вишој-средњој класи. Моји су били запослени и великој фирми са факултетском дипломом, добили су прво двособан па онда замену за трособан стан за четворочлану породицу (који су у време Милошевића откупили), ишли смо сваке године на море што ЦГ што Хрватско, никад нисмо гладовали нити се устезали по том питању, мењали смо стојадине на 7-8 година све до 90-их, омогућили су и мени и сестри студирање у БГ (мада је то већ био СРЈ) и то је мање више то. Нисам никада путовао у иностранство, и рецимо да ми је то једино фалило, али заиста не жалим се, али свакако не видим разлог дизати то време до небеса. Не видим да је то било нешто лошије ни у већини других држава у источном блоку, наравно када поредимо порице сличног положаја, а што се тиче свих западних земаља ту смо свакако били испод.
Ја и даље чекам да чујем шта је то толико драстично промењено 1991. да би могли да упоређујемо периоде пре и после као потпуно различите
У највећем броју случајева је остала иста управа, иста структура, исти систем, исти закони, исти људи на истим местима. Све што је измењено се мењало полако, кроз деценије и у највећем случају су то само површне измене или ротације партијских другова по држави. Чак је и "вишестраначје" код нас фарса која се бави површним разликама док иста логика велике, социјалне републике остаје иста, са истим унутрашњим административним уређењем (АП).
Колико људи у јавном сектору данас је дошло из приватног а нису већ радили у јавној управи Југославије или били њихова деца? Које то предузеће или систем не ваља данас а да је изграђено после 2000. од нуле?
To je zanimljivo pitanje.Valja pomenuti bankarev monetarni udar izveden krajem 90-te.
четвртак, 15. септембар 2022. |
Влада Србије обећала је Европској комисији (ЕК) да ће парада Европрајд моћи да буде одржана у суботу у Београду. То сазнаје новинска агенција Бета у западноевропским круговима. Обавештени саговорници су, међутим, навели да ће путања параде Европрајд бити битно скраћена. Саговорници су додали да у ЕК постоји озбиљно незадовољство поступањем владе Србије. Наредни извештај ЕК о спремности Србије да приступи Европској унији биће битно критичнији, навели су. Раније данас, немачка влада оценила је да је одлука МУП-а да забрани Параду неприхватљива. „Знајте да влада Немачке стоји уз ЛГБТИQ+ заједницу у борби за њена права“, рекао је Леман на отварању изложбе у оквиру недеље Европрајда у немачкој амбасади. Он је нагласио да немачка влада има циљ да заштити сваког човека без обзира на његову сексуалну оријентацију и додао да је важно то што је Србија прва земља у југоисточној Европи у којој се одржава та манифестација. |
A Albanci su imali jasan cilj.Што се тиче рата, није ТО Словеније била модернија, већ боље мотивисана. То се најбоље видело у снимку оног војника који каже они као хоће да се отцепе а ми им као бранимо. Исти младић, бошњак, није био немотивисан да се пар година касније бори на Алијиној страни у Босни. Словенци су то са друге стране жестоко злоупотребили и дивљачки нападали без разлога. Прва жртва у Словенији иронично је Словенац пилот ЈНА чији су хеликоптер брз разлога оборили територијалци из чистог иживљавања.
Са друге стране Слоба нит је био дорастао рату нит је био нешто ратоборан, као и наш народ у глобалу за разлику од бивше браће са запада. Словенци и Хрвати су сви скупа имали јасну идеју и циљ. Срби нису.