Šta je novo?

Izbori 2024

Radi se i dalje o tome da je od same LBGT parade veci problem parada litijasa, koji u 2022.godini kao problem resavanja stvari poput parade nude vracanje u ,,slavni srednji vek".

Nek i nije mracno doba, nek je i Milutinovo ponasanje bilo ok za to doba, svakako je potpuno neshvatljivo da se narod u 21.veku lozi na to. Oni sve i da su zlatni za to doba, a nisu, u 21.veku treba da budu kao gledani kao divljaci.

Sa tim da se ne insistira na tome ni da se ponizavaju i vredjaju, ali da su jednostavno neko davno proslo vreme, sa kojim se sprdamo nekim filmovima u fazonu Monti Pajtona.

A ko se lozi na to, pa brate mili, ima danas napustenih imanja po Srbiji, bez struje i vode, mozes za 1000 evra da pazaris pa zivi kao u srednjem veku do mile volje. Ja cu dolaziti sa vremena na da im uzimam deo onoga sto proizvedu i da ih posaljem da se mlate macevima protiv Bugara recimo koji su isto odlucili da zive na taj nacin.
Pusti ti to. Ne znam ko ovde govori o LGBT-u, ja ovde govorim da se dela i shvatanja davnih predaka ne mogu gledati iz savremene perspektive, jer se živelo u drugačijem vremenu i okruženju.
To da li su učesnici litija za vraćanje Dušanovog zakonika ili ne, ja ne znam, niti se bavim time. Ali ne mogu se neki zemljoradnici iz 14. veka nazivati divljacima koji su srali iza kuće i davali deo proizvodnje feudalcima, jer su oni vodili život prema tadašnjim shvatanjima. Ti nastupaš sa perspektivom moralnog i intelektualnog apsoluta. Kao što se neki feudalac ili kralj u 12. veku gadio nepokrštenih naroda, tako se i ti danas gadiš tog feudalca ili kralja. Kao što će se za 200-300 godina neki lik gadite tebe jer si jeo meso ili sl.

Боже, шта ти пишеш... Заиста мислиш да је сваки човек из 14. века "дивљак" за просечног конзумента Задруге, или за екипу одатле? По тој логици и на народе који, у твоје време, живе на нижем степену културног развоја треба да гледаш као на дивљаке. Па баш је то у основи НОВОВЕКОВНИХ расних теорија, национал-шовинизама... допиши сам. Знаш како, познајем човека који Албанце назива - Орци. А у давно време, је ли ти познато који је био став Универзитета у Саламанки (почетак међународног јавног права) по питању оправданости "увођења цивилизације међу "дивљаке2 у Новом свету"? Да није оправдано. Мора да су и шпански јуристи дивљаци за српског јуристу... Војислава Шешеља.
Divljaci su svi koji su vrsili zlocine, zenili petogodisnje devojcice... Imao si i tada ljude poput bogumila koje je npr.nas veliki Sveti Sava pomlatio.

Nemanjici su SNS sa vecim spoljno politickim uspesima. Da su neki bogumili bili na vlasti da smo imali neko doba kulture i razvoja pa ajde.

Oni se mlate celog zivota pa odu dignu neki manastir i to sami sebi 🤣 I u to doba su se ljudi zgrazavali i nad bratoubistvom i nad zenidbom deteta i nad mnogim drugim stvarima.

To sto tada u nekim periodima smo bili ispred nekih delova zapada, ne opravdava nas. To je u stvari i jedan od kljucnih razloga lozenja na taj period jer Srbin viljuskom boc, a Svaba rukama usta ga... Mada ni to nema veze sa mozgom, ali ajde, nek i bude da je tako bilo.

Kao da Vucica za hiljadu godinama opravdavamo time da je bilo takvo doba jer, eto, Velje Nevolje su bile i po Meksiku.

I kad bi mi sada ponovo bili okupirani na nekoliko stotina godina, vremenom bi se o ovom dobu stvorio mit kao o zlatnom kada smo bili samostalni, slobodni, putovali, gradili...

Da nisu dosli Turci i da smo polako ulazili u humanizam i renesansu, odavno se niko normalan ne bi lozio na Nemanjice.

Nisam nazvao narod divljacima i nisam nista generalizovao nego svakog vladara Nemanjica, imenom i prezimenom, jer su svi do jednog imali krvi na rukama.

Niko ne kaže da se drugi nisu zgražavali bratoubistva. Ali u tadašnjem sistemu nemaš demokratske poluge da ukloniš potencijalne pretendente. Ili ga oslepiš (Milutin Stefana), ili ga ubiješ (Stefan Konstantina) ili ga pošalješ u manastir (Lazar Nikolu Altomanovića). Ali to je prosto bilo tako. Nije lepo, nije ni moralno po shvatanjima onoga vremena, ali se tretiralo kao nužno zlo. Nužno zlo u smislu da su ta dela (ubistva, politički brakovi, političke intrige) krojila nacionalnu politiku i u izvesnoj meri omogućila jačanje države (iako vladar nastupa tako iz ličnih interesa, a država/narod ima neposrednu korist ili štetu). Ništa drugačije nije ni danas.

Иначе, има доста (класичне) литературе на те теме, од Светог Августина (4. век), па до новијег времена. Чисте принципе "добра" и "зла" у људској повести вероватно ћемо дотаћи кад и крај свемира...

Иначе, има доста (класичне) литературе на те теме, од Светог Августина (4. век), па до новијег времена. Чисте принципе "добра" и "зла" у људској повести вероватно ћемо дотаћи кад и крај свемира...
Tačno. Poenta je da ne postoji apsolutna istina, apsolutno precizno tumačenje i apsolutno dobro/zlo. Ovo poslednje čovek ne može da ustanovi ni u vremenu u kome živi, a ne tumačeći daleku prošlost kroz fragmente. Takvo crno-belo tumačenje istorije je potencirala marksistička istoriografija, ali je srećom i kod nas pokopana krajem 50ih godina od strane Branislava Đurđeva.

Veća je verovatnoća da nije, nego da jeste, ako ti je lakše da tako protumačiš. Jer za sve iz prošlosti, čak i kada imamo žive svedoke, ne postoji apsolutna istina.

Daleko prihvatljivije od "zasigurno"... Tvrdiš, a sad vidimo da nisi siguran... Dakle, ne znaš...

Nije, samo što ti nemaš šta da osuđuješ, jer ni nepristrasni ljudi onoga doba to nisu opravdavali.

Ja o tome i govorim, da je i tada bilo ljudi koji bi se tome suprotstavilii da slika nije crno - bela.

A to da li ja mogu da imam kritički osvrt na nešto iz prošlosti, tvoja dozvola mi ne treba...

Veze sa realnim nemaju tvoje "smele" dosetke i pokušaji dovitljivosti i jalovog nadmudrivanja sa mnom, sa tim da su mi primeri nespretni... Vrlo su podesni i plastični... Ko treba, razumeće, nisam ni očekivao od tebe... Čitao sam ranije šta si govorio, imaš nacionalno obojene stavove i pristrasan si tolko da oči zapeku...

Mogu ja da osudim bratoubistvo i zasigurno ga neću gledati isključivo iz ugla današnjice, ali ga neću ni iskljucivo staviti u kontekst tadašnjeg vremena i slegnuti ramenima - to je tako... Mnogi ovde traže izgovore ili olakšavajuće okolnosti za domaće vladare, a lako bi prišili sve negativno nekom stranom, ili barem ne bi dovodili u pitanje, prećutali bi... Na to ne reaguješ, ali Milutina braniš i ako posle kažeš da ne znaš kako je tačno bilo... Robuješ mitovima, a onda i sam kažeš, da nema apsolutne istine...

Rasprava je načelno filozofska, a rasipanje istorijskim faktima, koja tebi idu u prilog samo jer si tako napisao, možemo u nedogled...

Ponavljam genocid je bio genocid i ni kakvom "potrebom državne ekspanzije" ne može biti opravdan koliko onda kad nije bio propisan kao zabranjeno ponašanje, toliko i danas...

Naravno da je talion bio normala u Dušanovom zakoniku, i u skladu sa tadašnjim vremenom, ali mogu valjda da kažem da je debelo prevaziđen danas i da istaknem onaj period u istoriji kad se po prvi put pojavljuju napredne tendencije da se to izmeni i navedem čije su to zasluge...

To je pravi istorijski osvrt, gamechangeri u istoriji, a ti pošto znaš istoriju sam ćeš mi reći kad izbacujemo "oko za oko", kada sa retalijacije (da izvine fašista sa pravopisa što "zamračuje") prelazimo na retribuciju, reparaciju i resocijalizaciju onih koji su se ogrešili o neki zakonik? I ja ću to rado, kao nešto povesno zanimljivo, pročitati..

То ти је доста једноставно, за строге телесне казне и сурове методе егзекуције: у време када су људи заиста веровали да их после овоземаљског чека још неки живот, а смрт ионако била тако близу, зарад одржања било каквог реда било је неопходно тај одлазак на "бољи свет" учинити што тежим. Уосталом, готово сва исламска друштва - та је вера доста млађа и мање истрошена, и изгледа да их доста верује како их 40 девица чека у Џенету - још имају смртну казну, углавном вешањем. а у Републици Ичкерији, како се звала Чеченија док је била дефакто независна од Русије - што је, дабоме, прогресивна Клинтонова Америка подржавала (како сад то, па то су добри момци са Западне и Источне обале, оно, Бајден-Фаучи, а не Трампови реднекови?) - било је и да рођака жртве доведу да коље починиоца злочина везаног за бандеру.

Када је капитализам развио економску основу да можемо да размишљамо о људским правима а не о пуком опстанку (осетан раст "БДП-а" тј. друштвеног богатства до појаве капитализма у Енглеској, Холандији у 17. веку није постојао), одонда се и друштво мења. Уосталом, и Марксисти кажу исто (однос производних снага и производних односа, базе и надградње). Ко би још размишљао, у друштву у којем се циклично јавља масовна глад, о вишегодишњем бесплатном смештају и прехрани починилаца кривичних дела? Него, крађа до 6 пенија - батине, преко 6 пенија, висиш са дрвета. А судија који је тако пресуђивао, могао је бити човек сасвим праведан и пуног моралног интегритета.

Занимљиво је да је данашње друштво препуно тих који зазивају "време кад је милиција тукла барабе, а учитељи ђаке". То такође јесу људи који не разумеју историјски прогрес.

Ja se samo nadam da nisi ovaj post u kome u svemu mogu da se složim i koji je daleko otišao od tvojih početnih pozicija od juče napisao da bi kontrirao meni 😉

Ovo sad ima smisla čitati...

Kao da je ne vidim da SAD podržava Saudijsku Arabiju, tj. ne smeta joj, tj. ima selektivan pristup u promovisanju i širenju ljudskih prava....

Ali to ne znači da ljudska prava ne postoje i da se neću zalagati za njih... i da će mi SAD poslužiti kao alibi da širim mržnju...

Ne kažem da ti to radiš, nego sam kažem, za račun nekih drugih...

Daleko prihvatljivije od "zasigurno"... Tvrdiš, a sad vidimo da nisi siguran... Dakle, ne znaš...

Ja o tome i govorim, da je i tada bilo ljudi koji bi se tome suprotstavilii da slika nije crno - bela.

A to da li ja mogu da imam kritički osvrt na nešto iz prošlosti, tvoja dozvola mi ne treba...

Veze sa realnim nemaju tvoje "smele" dosetke i pokušaji dovitljivosti i jalovog nadmudrivanja sa mnom, sa tim da su mi primeri nespretni... Vrlo su podesni i plastični... Ko treba, razumeće, nisam ni očekivao od tebe... Čitao sam ranije šta si govorio, imaš nacionalno obojene stavove i pristrasan si tolko da oči zapeku...

Mogu ja da osudim bratoubistvo i zasigurno ga neću gledati isključivo iz ugla današnjice, ali ga neću ni iskljucivo staviti u kontekst tadašnjeg vremena i slegnuti ramenima - to je tako... Mnogi ovde traže izgovore ili olakšavajuće okolnosti za domaće vladare, a lako bi prišili sve negativno nekom stranom, ili barem ne bi dovodili u pitanje, prećutali bi... Na to ne reaguješ, ali Milutina braniš i ako posle kažeš da ne znaš kako je tačno bilo... Robuješ mitovima, a onda i sam kažeš, da nema apsolutne istine...

Rasprava je načelno filozofska, a rasipanje istorijskim faktima, koja tebi idu u prilog samo jer si tako napisao, možemo u nedogled...

Ponavljam genocid je bio genocid i ni kakvom "potrebom državne ekspanzije" ne može biti opravdan koliko onda kad nije bio propisan kao zabranjeno ponašanje, toliko i danas...

Naravno da je talion bio normala u Dušanovom zakoniku, i u skladu sa tadašnjim vremenom, ali mogu valjda da kažem da je debelo prevaziđen danas i da istaknem onaj period u istoriji kad se po prvi put pojavljuju napredne tendencije da se to izmeni i navedem čije su to zasluge...

To je pravi istorijski osvrt, gamechangeri u istoriji, a ti pošto znaš istoriju sam ćeš mi reći kad izbacujemo "oko za oko", kada sa retalijacije (da izvine fašista sa pravopisa što "zamračuje") prelazimo na retribuciju, reparaciju i resocijalizaciju onih koji su se ogrešili o neki zakonik? I ja ću to rado, kao nešto povesno zanimljivo, pročitati..
Pa da li sam istakao posle da je verovatnoća ipak u pitanju, a ne apsolutna istina?

Ali ovo za "nacionalističke" stavove je - :ROFLMAO:. Od početka rasprave lepiš nekakve etikete, te kako kroz nacionalizam tumačim istoriju i slična bulažnjenja. Verovatno ti je ona rasprava oko urbanizacije kod Srba zapala za oko. Tu je, ko je hteo - "od tebe ne očekujem", uvideo da ne držim stranu ni ljudima koji preulepšavaju (Novo Brdo veće od Londona) niti ruže našu prošlost (srpski gradovi bi bili rupetine i bez dolaska Turaka).

Ne znam gde sam to "branio Milutina"? Jesam li napisao i druge ružne primere iz dinastije Nemanjića? Jesam li napisao kako iste posmatraju neki od savremenika? Rekao bih da jesam, ali ti očito vidiš samo šta tebi odgovara.

Poenta svega onoga što pišem je da ne možeš izvlačiti zaključke o bilo čemu iz prošlosti, jer pored toga što su podaci/izvori najčešće fragmentarni, oni su i jednostrani. Uz to, ako je jedan čin legalan i legitiman u jednoj zajednici/narodu/državi toga doba, on nije legalan i legitiman u drugoj zajednici/narodu/državi istoga doba.

I ovde nije poenta da li neko osuđuje ili ne genocid nad domorocima, jer teško da je iko normalan, u ličnim shvatanjima i tada, mogao da mislim išta dobro o tome, ali je i tada politika krojila ljudsko delanje. Samo što je bila surovija, neobavezna da se opravdava pred današnjom međunarodnom zajednicom, međunarodnim sudovima itd.

I za kraj ponovo ovo oko moje pristrasnosti i tumačenje istorije, tu si se malo zaje*******ao. Kao pojedincu iz reda srpskog naroda, sigurno će mi Nemanjići biti simpatičniji od članova dinastije Osmanlija, ali kao istoričaru, u tumačenju prošlosti, ja ne pravim razliku niti ću da negiram da je Stefan Lazarević 1396. tukao hrišćanske snage zajedno sa Bajazitom ili da je Sveti Sava bio pre vrhunski političar nego li bilo kakvo moralno nevinašce. Takvi realni pogledi su mi i bili motiv/oruđe da se usprotivim tvrdnjama ljudi koji robuju stavovima da je naša celokupna istorija i kultura poražavajuća u odnosu na druge narode Evrope.

Vezano za zakonodavstvo, ne može se dati, u ovakvim okvirima, zaokružen odgovor jer srpski narod nastanjuje široka područja. Uz to, mi smo već pod Turcima, u izvesnoj meri, napustili koncept "oko za oko, zub za zub". Za to treba pogledati sidžile osmanskih kadija, koji su dostupni kod nas (mada malobrojni).

Kao da je ne vidim da SAD podržava Saudijsku Arabiju, tj. ne smeta joj, tj. ima selektivan pristup u promovisanju i širenju ljudskih prava....
SAD nisu nista bolje po pitanju ljudskih prava od Sauda, ali imaju mnogo bolji marketing. Realno i tu sliku o Arapima oni kreiraju, jer ako počnu da vrdaju lakše će im uvesti "demokratiju"...

Verovatno ti je ona rasprava oko urbanizacije kod Srba zapala za oko. Tu je, ko je hteo - "od tebe ne očekujem", uvideo da ne držim stranu ni ljudima koji preulepšavaju (Novo Brdo veće od Londona) niti ruže našu prošlost (srpski gradovi bi bili rupetine i bez dolaska Turaka).

Prisećam se kroz maglu toga i da se nisam sasvim slagao sa bunanub dok sam čitao, ali se nisam ni uplitao u tu temu jer nije moj teren... Meni se oduvek, laički govorim, više dopadala zapadna arhitektura od srpsko-vizantijskog i moravskog stila (tu odvajam raški stil kao nešto gde ima wow efekta) Ovo drugo me slabo inspiriše, ne ostavlja me bez daha, ali je ne doživljavam kao nazadnu... Prosto je takva, meni je hram Sv Save velika, bela, skupa zgradurina i da nisu ovaj mozaik stavili, ne bih video nikakvu posebnu umetničku vrednost, izvini... Mada su i tu preterali sa zlatnom bojom... Mogli su da nađu neki istorijski motiv i u onoj vizantijskoj plavoj pa da bude malo zastupljenija...

ali kao istoričaru, u tumačenju prošlosti, ja ne pravim razliku niti ću da negiram da je Stefan Lazarević 1396. tukao hrišćanske snage zajedno sa Bajazitom ili da je Sveti Sava bio pre vrhunski političar nego li bilo kakvo moralno nevinašce. Takvi realni pogledi su mi i bili motiv/oruđe da se usprotivim tvrdnjama ljudi koji robuju stavovima da je naša celokupna istorija i kultura poražavajuća u odnosu na druge narode Evrope.

E pa to govori, da čujem nešto novo i zanimljivo... Siguran sam da kao istoričar znaš 100 takvih primera a ne jedan...

Ja sam se uvek ovde trudio da kao pravnik istaknem ono što je zanimljivo ili aktuelno... Pa sam svojevremeno objašnjavao kako da ukradete 100 stvari u razmaku od 5 godina a budete optuženi i na kraju osuđeni za samo jedno krivično delo krađe...

Trudim se da istaknem zanimljive aspekte inače ne uvek tako zanimljive nauke i podsatknem ljude... na razmišljanje...

Meni istoričari koji stave nacionalni predznak i tako drobe tu prilično dosadnu nacionalnu istoriju a ne začine nekim pikanterijama, ja zevam i promenim kanal, a pogotovo kad nacionalno oboje svoju naraciju, režimski istoričari poput onog Ristića... Kao da su na nekoj pretplati kod režima da budu istoričari...
Milan St. Protić mi je zato razuman čovek i rado da ga slušam...

A to gde sam ja kod tebe video, ja sam tebe predvideo 😄 tako da ću tek u budućnosti da se osvrnem na to, gde nacionalno srljaš i gde nacionalno bojiš a sve na uštrb istine... (naravno da sam video i ranije, dovoljni su i neki od lajkova tuđih stavova da vidim gde si...)

Dakle, rekao sam da imaš nacionalno obojene stavove a ne nacionalističke... Preterao sam kad kažem da me peku oči dok čitam sta pišeš, ali tvog soja se najviše pribojavam, učen i obrazovan, a naginje na desno...

Danas barem, 90te su bile nešto drugo, 90tih bi se Užica najviše plašio, to je taj ogoljeni nacionalizam, koji ne zna gde udara... Ti to nisi i baš zato te gledam sa podozrenjem dok ne vidim gde se tačno kotiraš i koliki su ti dometi i kakve su ti stvarne društvene namere 😄

Dotle samo građanski orijentisane poput Dritana Abazovića (kad smo već na temi izbori da spomenem da mu se smeši novi mandat u staroj većini) i zeleno-leve prihvatam bezuslovno i otvorenog srca, prema ostalima imam podozrenje, istorija i život su me tako naučili...

Noki, nemaš pojma...:ROFLMAO:... naša nacionalna istorija je sve samo ne dosadna...najviše volim 19. vek, tad smo bili vrlo dobri, konstantno napredovali, Obrenovići su bili uspešni vladari, bez velikih ljudskih gubitaka postigli su mnogo i izgradili državu od nule..

Prisećam se kroz maglu toga i da se nisam sasvim slagao sa bunanub dok sam čitao, ali se nisam ni uplitao u tu temu jer nije moj teren... Meni se oduvek, laički govorim, više dopadala zapadna arhitektura od srpsko-vizantijskog i moravskog stila (tu odvajam raški stil kao nešto gde ima wow efekta) Ovo drugo me slabo inspiriše, ne ostavlja me bez daha, ali je ne doživljavam kao nazadnu... Prosto je takva, meni je hram Sv Save velika, bela, skupa zgradurina i da nisu ovaj mozaik stavili, ne bih video nikakvu posebnu umetničku vrednost, izvini... Mada su i tu preterali sa zlatnom bojom... Mogli su da nađu neki istorijski motiv i u onoj vizantijskoj plavoj pa da bude malo zastupljenija...

E pa to govori, da čujem nešto novo i zanimljivo... Siguran sam da kao istoričar znaš 100 takvih primera a ne jedan...

Ja sam se uvek ovde trudio da kao pravnik istaknem ono što je zanimljivo ili aktuelno... Pa sam svojevremeno objašnjavao kako da ukradete 100 stvari u razmaku od 5 godina a budete optuženi i na kraju osuđeni za samo jedno krivično delo krađe...

Trudim se da istaknem zanimljive aspekte inače ne uvek tako zanimljive nauke i podsatknem ljude... na razmišljanje...

Meni istoričari koji stave nacionalni predznak i tako drobe tu prilično dosadnu nacionalnu istoriju a ne začine nekim pikanterijama, ja zevam i promenim kanal, a pogotovo kad nacionalno oboje svoju naraciju, režimski istoričari poput onog Ristića... Kao da su na nekoj pretplati kod režima da budu istoričari...
Milan St. Protić mi je zato razuman čovek i rado da ga slušam...

A to gde sam ja kod tebe video, ja sam tebe predvideo 😄 tako da ću tek u budućnosti da se osvrnem na to, gde nacionalno srljaš i gde nacionalno bojiš a sve na uštrb istine... (naravno da sam video i ranije, dovoljni su i neki od lajkova tuđih stavova da vidim gde si...)

Dakle, rekao sam da imaš nacionalno obojene stavove a ne nacionalističke... Preterao sam kad kažem da me peku oči dok čitam sta pišeš, ali tvog soja se najviše pribojavam, učen i obrazovan, a naginje na desno...

Danas barem, 90te su bile nešto drugo, 90tih bi se Užica najviše plašio, to je taj ogoljeni nacionalizam, koji ne zna gde udara... Ti to nisi i baš zato te gledam sa podozrenjem dok ne vidim gde se tačno kotiraš i koliki su ti dometi i kakve su ti stvarne društvene namere 😄

Dotle samo građanski orijentisane poput Dritana Abazovića (kad smo već na temi izbori da spomenem da mu se smeši novi mandat u staroj većini) i zeleno-leve prihvatam bezuslovno i otvorenog srca, prema ostalima imam podozrenje, istorija i život su me tako naučili...
Ja nemam ništa lično protiv građanske države i smatram to razumnim ciljem, ali sa jednom velikom napomenom.
Pre svega - u današnjem srpskom javnom mnjenju potenciraju se da postoje samo dva politička pola. Podgrevana od Službe, desnica čiji su simpatizeri ljudi koji mrze Zapad, Rusiju više vole od rođene zemlje i tvrde da su potomci praistorijskih Srba iz Vinče (i kako je dolazak Slovena na ove prostore izmišljotina). Nasuprot njih, tu su, takođe podgrejani od Službe, nazovi građanisti koji trebaju da nas denacifikuju i nateraju da shvatimo da smo isprdak od civilizacije koji nema čime da se ponosim. Solidan broj ljudi ne pripada niti jednim, niti drugim. Ja sam i protiv jednih i protiv drugih. Niti neko ko je desničar nužno mora da ima umobolna shvatanja o svetskoj uroti protiv Srba, niti građanista treba da nas oslobađa od magle i objašnjava nam da Srbi i srpska kultura nemaju zasebne kvalitete. Sa ovim prvima sam mnogo više zapadao u rasprave nego li sa ostalima. Niti nego ko je nacionalno opredeljen ne mora da ne bude građanski opredeljen, niti neko ko zahteva građansko uređenje ne mora da ne smatra da država Srbija treba da se vodi i nacionalnim (srpskim) interesima.
To što sam nacionalno opredeljen nije samo ljubav prema svojim korenima i poreklu, već i zato što smatram da je krajinji cilj - uređena, normalna, građanska i nacionalna država, dostižen tek kada se reše nacionalna pitanja. Tek kada se bude znalo šta ćemo sa Kosovom, kako će se tretirati srpski narod u Crnoj Gori (nemam ništa protiv toga da bude samostalna država sa sopstvenom politikom, ali Bogu hvala, nadam se da će Milo/DPS konačno otići na đubrište istorije, a sa njima i ovo dukljansko-milogorsko ispiranje mozga), Hrvatskoj, da se konačno reši pitanje Bosne (u čemu se slažem sa Kisindžerom - miran razlaz je jedino rešenje), tek ćemo u takvim okolnostima moći mirne glave da izgradimo normalnu, uređenu državu, jer niko više neće političku snagu temeljiti na ugroženosti srpskog naroda u okolnim zemljama (što je nešto što nam se dešava od početka 19. veka), niti će biti bilo kakvih prepreka da se konačno okrenemo prepravljanju sistema.
Problem je što su kod nas ljudi sa takvim shvatanjima, poput srpskih liberala 19. veka, generacija srpskih parizlija toga doba i drugih - retkost. A i kada se izdaju za takve, po raznoraznim režimskim televizijama, u realnosti to nisu.

Noki, nemaš pojma...:ROFLMAO:... naša nacionalna istorija je sve samo ne dosadna...najviše volim 19. vek, tad smo bili vrlo dobri, konstantno napredovali, Obrenovići su bili uspešni vladari, bez velikih ljudskih gubitaka postigli su mnogo i izgradili državu od nule..

Stvar je ukusa mladi kolega ;) nekako mi je uvek bila zanimljivija Engleska i Francuska istorija... Moguće i zbog popularizacije u medijima... Podložan sam tome šta ću... Ipak smo mi deo zapada i zapadna kiltura ima jak uticaj na nas... Deo je naših odrastanja, snova, vrednosti 😄

Podgrevana od Službe, desnica čiji su simpatizeri ljudi koji mrze Zapad, Rusiju više vole od rođene zemlje i tvrde da su potomci praistorijskih Srba iz Vinče (i kako je dolazak Slovena na ove prostore izmišljotina)

Pod jakim uticajem kolege Šarića iz Hrvatske.. Njegove reči dolaze kao melem na rane srpskih desničara...

Hrvatskoj, da se konačno reši pitanje Bosne (u čemu se slažem sa Kisindžerom - miran razlaz je jedino rešenje)

Plašim se samo da je to u ovom slučaju oksimoron, a voleo bih da je tako... Najviše bih voleo mirno udruživanje, a da do razlaza nije ni došlo... Da je bilo razuma na svim stranama mogla je da se napravi nekakva labava federacija ili konfederacija i da nastavimo dalje na osnovama koje sad gradimo, sloboda ljudi, roba, kapitala jer vidimo da drugačije ne ide...

Daleko od toga da sam ja neko ko misli da je ovde sve bezvredno i da nemamo zasluženo mesto u istoriji i čime da se ponosimo, pogotovo sa tradicijom iz 2 svetska rata... Gde se 2 domaća pokreta u 2. svetskom ratu ne mogu izjednačiti i da sad ne otvaram celo to novo nažalost još uvek otvoreno pitanje...

Pre par godina su govorili neizvesnija nam je prošlost od budućnosti, bogami danas ništa više nije izvesno...

tek ćemo u takvim okolnostima moći mirne glave da izgradimo normalnu, uređenu državu, jer niko više neće političku snagu temeljiti na ugroženosti srpskog naroda u okolnim zemljama

Moramo da prevaziđemo to kao što su i Mađari... Vreme stvaranja nacionalnih država je prošlo... Bez nekog novog, velikog, krvavog rata, ne može... Ja ne likujem nad tim, politika je umetnost mogućeg... Možemo da sanjarimo ili vidimo kakve nam je sada pozicija...

Možda na duge staze posle više dekada mira, možda... Granice su se toliko puta menjale u 20tom veku, 21. neće biti neki potpuni izuzetak... Sada nije mesto ni vreme, da takva podela prođe... Bez teških posledica po naš narod...

Možda nije fer, al je tako... Inače slažem se u dobrom delu, dobro si definisao osnovnu podelu u društvu, izrazio nadu da će Milo i DPS ubrzo otići na smetlište istorije itd.

Svako vreme ima svoj moral.
Mozemo da osudjujemo moralno samo dela iz proslosti koja su i tada bila nemoralna.
Recim Milos Obrenovic je i po merilima svog doba bio olos i nistarija. Trovao je je ljude podmuklo itd. To je sve dokumentovao Vuk Karadzic

Stovse tice progresa, nema progresa. Danas nmamo gestapo i policija ne tuce barabe jer su ljudi zaplaseni i propitomljeni.
Saremenom, liberalnom tolitarizmu ne trebaju masovno konclogori i vesala (mada su oni zacas tu, recimo Guantanamo). Podanik je u modernom totalirarnom poretku toliko redukovan, mentalno kastriran, da je nju ili njega pobuna nezamisiva. On vise nije integralno ljudsko bice, on ne moze da menja sistem jer je deo istog. Ovo su davno primetili teoreticari kao Markuze ili Deboard.
Sistem, dakle, radi optimalno. Prinuda se obavlja kondicioniranjem u detinjstvu.
Ono sto je Vinston Smit shvatio na kraju, posle.mucenja, mi.masovno razumemo do 18 te godine. Mi volimo sistem.Mi gladano za Vucuca, S Marin ili nekog drugog klovna. Mi smo pobedjeni.

Stvar je ukusa mladi kolega ;) nekako mi je uvek bila zanimljivija Engleska i Francuska istorija... Moguće i zbog popularizacije u medijima... Podložan sam tome šta ću... Ipak smo mi deo zapada i zapadna kiltura ima jak uticaj na nas... Deo je naših odrastanja, snova, vrednosti 😄

Pod jakim uticajem kolege Šarića iz Hrvatske.. Njegove reči dolaze kao melem na rane srpskih desničara...

Plašim se samo da je to u ovom slučaju oksimoron, a voleo bih da je tako... Najviše bih voleo mirno udruživanje, a da do razlaza nije ni došlo... Da je bilo razuma na svim stranama mogla je da se napravi nekakva labava federacija ili konfederacija i da nastavimo dalje na osnovama koje sad gradimo, sloboda ljudi, roba, kapitala jer vidimo da drugačije ne ide...

Daleko od toga da sam ja neko ko misli da je ovde sve bezvredno i da nemamo zasluženo mesto u istoriji i čime da se ponosimo, pogotovo sa tradicijom iz 2 svetska rata... Gde se 2 domaća pokreta u 2. svetskom ratu ne mogu izjednačiti i da sad ne otvaram celo to novo nažalost još uvek otvoreno pitanje...

Pre par godina su govorili neizvesnija nam je prošlost od budućnosti, bogami danas ništa više nije izvesno...

Moramo da prevaziđemo to kao što su i Mađari... Vreme stvaranja nacionalnih država je prošlo... Bez nekog novog, velikog, krvavog rata, ne može... Ja ne likujem nad tim, politika je umetnost mogućeg... Možemo da sanjarimo ili vidimo kakve nam je sada pozicija...

Možda na duge staze posle više dekada mira, možda... Granice su se toliko puta menjale u 20tom veku, 21. neće biti neki potpuni izuzetak... Sada nije mesto ni vreme, da takva podela prođe... Bez teških posledica po naš narod...

Možda nije fer, al je tako... Inače slažem se u dobrom delu, dobro si definisao osnovnu podelu u društvu, izrazio nadu da će Milo i DPS ubrzo otići na smetlište istorije itd.
Како је време стварања националних држава прошло кад је протеклих 30 година региона обележено стварањем нових националних држава и измишљања нових националности? И то уз свеусрдну помоћ и подршку земаља Нато пакта?

Goran Šarić nije čak ni istoričar, čovek je diplomu kupio na "univerzitetu" Miroljuba Petrovića, čedo KOSa/UDBe. Težak ljigavac.

Stvar sa Bosnom je da se, za razliku od slučajeva u Makedoniji npr, zna ko gde živi (sem nekoliko naselja u središnjoj Bosni). Da ta država nije nastala kao abortus međunarodne diplomatije i građanskog rata, pa čovek da stvarno kaže - ajde, neka ih. Ali ko je upućen u političke prilike tamo, svestan je da je i Bog tamo rekao laku noć i da je reč o sredini gde će svako svakog da minira. Država je stalno u nekakvim krizama koje međuetničke/političke prilike čine još gorim.

Nisam ni rekao za tebe da si "građanista" u obliku koji sam opisao. Ta kategorija ljudi nisu ljudi sa ideologijom, oni su prosto plaćeni od strane stranaca ili Službe da glume tobože neku opoziciju vlastima.

Ne bih se složio za Mađare. Iako nisu toliko glasni i skloni svađanju sa strancima oko tih tema, uopšte mi ne deluje da su potpuno prihvatili poraz, a svi vidimo koliko pate za svoje 64 županije. Počev od banalnih stvari - kecelje i magneti sa mapama predtrijanonske Mađarske, pa do pojava Jobika i sl. Nije ni Orbanu strano da koketira sa tim temama. Dok to nije baš (ili uopšte) prisutno kod Čeha. To ne bih sve pripisao činjenici da žive u uređenijim sistemima (bilo da je reč o AU monarhiji ili CZSVK ili CZ), već i zato što nisu opterećeni nerešenim nacionalnim pitanjima kao mi na Balkanu.

Ne bih se baš složio za Čehe, oni su trenutno mirni jer faktički žive u "velikoj Češkoj" . Proterali su preko 3 miliona Nemaca iz svoje države (Sudeti su bili čisto Nemački). Posle su zahtevali da im se pripoji i Lužica (deo Nemačke gde žive Lužički Srbi, ali sa velikom nemačkom većinom).

Како је време стварања националних држава прошло кад је протеклих 30 година региона обележено стварањем нових националних држава и измишљања нових националности? И то уз свеусрдну помоћ и подршку земаља Нато пакта?

Tu samo vidim Kosovo kao kvazi državu nedefinisanog statusa,ali gro tog procesa je iza nas...

Uostalom i da nije, sve što sam rekao u prethodnom postu važu, budi miran i sarađuj ili uzmi pušku u ruke i izgubi još jedan rat... To su nam opcije...

Da ta država nije nastala kao abortus međunarodne diplomatije i građanskog rata, pa čovek da stvarno kaže - ajde, neka ih. Ali ko je upućen u političke prilike tamo, svestan je da je i Bog tamo rekao laku noć i da je reč o sredini gde će svako svakog da minira. Država je stalno u nekakvim krizama koje međuetničke/političke prilike čine još gorim.

Toga sam svestan ali to je ponovo definicija problema a ne i održivo rešenje...

Svuda ima nacionalizama, ipak više je nerešenih pitanja na Balkanu, nego u EU... Svaki drugi Mađar živi van granica Mađarske i to je tako prihvaćeno bez bilo kakvih većih, ozbiljnih, pretećih nacionalizama... Tako da se tu ne bih složio... Iako sam rekao da se situacija može menjati i da su granice u Evropi puno puta menjane u 20 veku, najčešće posle velikih sukoba...

Tu samo vidim Kosovo kao kvazi državu nedefinisanog statusa,ali gro tog procesa je iza nas...

Uostalom i da nije, sve što sam rekao u prethodnom postu važu, budi miran i sarađuj ili uzmi pušku u ruke i izgubi još jedan rat... To su nam opcije...

Није било речи о "дефинисаности статуса" већ о томе да су "националне државе" и идентитети превазиђени у Европи. Што је урнебесно тврдити док су Срби у региони под константним притиском и дискриминацијом што неће да се потчине новопеченим националностима (косовар, бошњак, монтенегрин, северномакедонац итд.).

Па убише се да од Босне и Херцеговине направе унитарну, етнички хомогену државу и криве децентрализацију / етничку хетерогеност за њену дисфункционалност након што су нама 80 година просипали причу како је децентрализација и мултинационалност добра за нашу земљу. Да су се демографски трендови из СФРЈ наставили и оживљвања српског национализма ми би данас били мањина у сопственој земљи и вероватно учили децу да по националној припадности могу бити или Срби или Војвођани

Опет се враћамо на исто да се "мултинационалност" продаје Србима а да сви остали у региону и шире (Украјина) могу и треба да гурају етнонационализам докле год су на страни запада

Vrh